Mayaerne – Tikal

Tikal

Den mægtigste og mest imponerende af alle mayaernes mange storslåede byer er Tikal i det nordlige Guatemala, og derfor har det givet anledning til mange teorier om, at dette kompleks må have været en slags hovedstad for Mayakulturen, selvom det også er sandsynligt, at der har været flere centre gennem tiden.

Tikal blev genopdaget i 1848, og indenfor de sidste 20-30 år har komplekset opnået stor opmærksomhed. Ruinbyen betragtes med rette som et af Latinamerikas største kulturelle mindesmærker. Ruinerne menes at dække et område på over 40 km2, hvoraf det kun er den centrale del på ca. 5 km2, der er afdækket.

Mayacivilisationen var på sit højeste fra år 300-900, den såkaldte “guldalder”, men der findes rester fra bygninger helt tilbage fra år 700 f.v.t. Mayacivilisationen led sin undergang ca. år 900-1000, dvs. langt før spaniernes ankomst. Kulturens undergang er fortsat en gåde for forskerne. En teori går ud på, at landbrugs jorden udpintes og derfor ikke kunne brødføde folket.

Udsigt over Tikal fra Temple IV

Mange af pyramiderne er overgroede af jord, planter og træer, og det giver en spændende oplevelse af oprindelighed og øger mystikken omkring mayakulturen. Nogle ruiner fremtræder derfor som store træbevoksede jordhøje, mens andre er helt afdækkede og fremstår intakte, som var de lige bygget – og den fantasifulde besøgende kan næsten forestille sig et skue af mayaindianere, der hylder ypperstepræster i færd med et drabeligt ritual eller tilbedelse af regnguden fra toppen af en pyramide.

Tikal er et stort område. Hvis man vil have det optimale ud af besøget, brug en guide. Normalt stiger han på, når busserne kører ind i området. Kun cirka 10% er gravet fri af junglen.

Det bygningsværk i Tikal, der kandidere sig til en plads på listen over verdens vidundere, er det såkaldte Tempel l (for Den Store Jaguar, 46 m. høj), der desværre ikke længere tåler slidtagen fra de mange turister, hvorfor der er lukket for tilgang. De fleste billeder af templet er derfor taget fra det 38 m høje Temple II, der er placeret lige overfor. Sammen udgør disse to templer midten af Tikal.

Andre steder, bygninger i Tikal er eksempelvis:

  • Plaza Mayor. En stor lysning i junglen med mange bygninger, søjler, altre og haver – samt Tempel l & II.
  • Plaza del Mundo Perdido. Stor pyramide, sikkert brugt til astronomiske observationer.
  • Plaza de los Siete Templos. Pladsen med de syv templer. En række små templer, det midterste er udskåret i relief.
  • Templo lll o del Sacerdote Jaguar. Jaguarpræstens tempel. 55 m. højt, en figur klædt i jaguar skind.
  • Templo lV o de la Serpiente Bicéfala. Det højeste i Tikal (65 m.). Panorama udsigt.
  • Templo de las Inscripciones. Inskriptionernes tempel. Hieroglyffer, udskårne søjler og altre.
  • Complejos Pirámides Gemelos. Dobbelt pyramidekompleks. Flere er kendt i Tikal. Fire strukturer mod hinanden former en plads. To pyramider, et palads og en indhegning med søjler og alter.
  • Palacio de las Acanaladuras. Kanalernes palads.
  • Palacio de los Murciélagos o las Ventanas. Flagermusenes palads eller Vinduespaladset. Stort kompleks, hovedpalads med gallerier, værelser med vinduer, graffiti og bænke.