Boligindretning med Feng Shui

Alle de steder hvor vi opholder os i længere tid kan vi tage feng shui principperne i anvendelse. De finder deres konkrete udtryk alt afhængig af om vi benytter dem i vores hjem, på kontoret eller i haven mv. men der er tale om de samme overordnede ideer.

Feng shui er ikke smagdommer. Feng shui er ganske ligeglad med om din sofa koster en mindre formue eller er fundet på et loppemarked. Feng shui er også ganske ligeglad med om du har massevis af ting i dit hjem eller om din bolig er ganske spartansk. Det er dog vigtigt at du har styr på dine ting, at du ejer dine ting og har bundet gode energier heri. Ellers er det frem med den helt store fejekost og få ryddet op i dit rod.

Disse indledende bemærkninger blot for at understrege at feng shui altså ikke er designforeskrifter, skønt begrebet ofte bliver fremstillet som sådan i boligmagasiner. Især  synes der at florerer en vildfarelse om at maler man det hele hvidt og bor med minimalistiske designmøbler, så har man feng shui. Men intet kunne være længere fra sandheden. Det giver måske nogle flotte billeder og passer godt til boligmagasinerne – men Feng Shui er ikke designforskrifter.

Bor man således at man selv synes det er hyggeligt og velfungerende, ja så er det god feng shui. Det hele drejer sig i al sin enkelhed om at få energierne omkring din person til at føle sig godt tilpas – og det gør de kun hvis du føler dig godt tilpas. Jo bedre du bliver til at lytte efter dit inderste, jo nemmere bliver det for dig at finde frem til din egen stil og smag, hvilket er den helt rigtige og virkelig gode feng shui.

 

feng-shui-indretning-01

 

Good vibration!

Omend ovenstående betragtninger er ganske sande, så leder de dog også til nogle problematikker, som hurtig kan bringe dine feng shui dispositioner på afveje. For hvad der er god energi for den enkelte er jo individuelt. Og således får vi opskrifter på hvorledes man bedst kan indføre feng shui i fx. soveværelset, som peger i retningen af netop det som feng shui ikke er – nemlig designforeskrifter. Der findes således massevis af opskrifter på  hvorledes man kan skabe gode energier i eksempelvis et soveværelser.

Sådanne populære feng shui opskrifter vil oftest være en pæn indpakning af ganske åbenlyse ideer til hvorledes man skaber et godt indeklima og praktiske foranstaltninger som kan gøre det hele lidt nemmere. Således eksempelvis forslag om at man åbner vinduer mens man sover, at der er adgang til sengen fra begge sider, etc. Sådanne forslag er ganske sande og fornuftige. De har dog som regel intet med feng shui at gøre.

Men hvad er så feng shui boligindretning?

 

feng-shui-indretning-04

 

FENG SHUI INDRETNING 

Når feng shui rådgiver dig om  indretning er det et sammensurium af tre faktorer.

I – INDRETNING UD FRA DIN PERSON

Ifølge feng shui – og kinesisk astrologi og alle andre spirituelle begreber – er du tilknyttet nogle energier. Disse har du igennem dit kinesisk dyretegn, dit navn, din vægtfordeling af de fem elementer, dit Kuatal, mv. Når feng shui prøver at rådgive dig som individ er det er forsøg på at matche de energier som du rummer med de energier omkring dig som bedst kan hjælpe dig. Subsidiært beskytte dig imod de energier som er dårlige for dig.

Ræsonomenterne der laves er således at man sammenligner dine energier og deres tilhørende energivibrationer, karakteristika, med alting omkring dig – mennesker, kompasretninger, farver, etc. Dette leder eksempelvis til at du anbefales at opholde dig mest i bestemte områder i din bolig, undgå andre, arbejde og sove med hovedet i retning af dine gunstige kompasretninger etc.

  • Vil du vide mere herom så udregn dit Kuatal via vores kalkulator.
  • Eller kig på feng shui og de otte livsområder.

 

 

feng-shui-indretning-05

 

II – INDRETNING UD FRA BOLIGEN

Hvor man i ovenstående tog udgangspunkt i din person tager man her udgangspunkt i boligen. Dette kan også være et enkelt rum. Pointen er blot at udgangspunktet er selve bygningen, de enkelte værelser, mere end det har noget med husets beboere at gøre. Her er det således den ideelle placering der fokuseres på. Og da den sjældent er optimal arbejdes der med hvorledes man alligvel kan gøre således at de gode energier strømmer hertil – subsidiært beskytte imod de energier.

Ræsonomenterne der laves er at kigge på rummets placering i forhold til de fire verdenshjørner, samt om andre udefra kommende energier kan hhv. være gode eller dårlige. Eksempelvis kigges på udsigten fra dine vinduer.. Hvis der peger noget skarpt eller noget langt og lige, hen imod dine vinduer er du udsat for dragens dræbende åndedræt, hvilket er dårligt for din nattesøvn, din økonomi, dit sexliv etc.

  • Vil du vide mere herom så kig på Formskolen.
  • Eller tag en virtuel feng shui rundtur i København og se feng shui principper i praksis.

 

feng-shui-indretning-02-1

 

III – INDRETNING UD FRA CHI ENERGIEN

I Feng Shui arbejder man med at energien Ch’i kan lide en bolig hvor der er rent og ordentligt. Ch’ien kan lide harmoni, skønhed, renlighed og balance. Chien vil tabe fart og til sidst stagnere hvis den kommer forbi mange områder hvor der er støvet, beskidt, rodet, eller slet og ret ikke nogen udgang andet end der hvor den kom ind. Enhver blindgyde er meget dårlig for Chi’en, der kan lide at bevæge sig med ynde langs runde bløde former. Også hulrum bagved møbler får Chi’en til at stagnere – faktisk de steder i hjemmet hvor nullermænd normalt samler sig. Her kan du være sikker på at energien Chi har problemer.

  • Vil du vide mere så kig på afsnittet om feng shui remedier.

 

feng-shui-indretning-03

 

De fem elementer skal balancere

Før du rydder hele dit hjem og begynder at opstille akvarier og bambusplanter rundt i din stue, have, terrasse, etc. er det vigtigt at du husker på at Chi energien er smart og kan blive ret sur hvis den finder ud af at man sørger at manipulere for meget med den. Find derfor dit eget udtryk. Hvis man ikke umiddelbart kan se at du lever efter feng shui principperne har du gjort det helt perfekt.

De principper som de forskellige skoler i feng shui foreskriver gælder alment og du kan benytte dem lige hvor du har lyst til. Hvis vi fx kigger på hvorledes ideen om de fem elementer kan komme til udtryk i en have, er dette altså ikke noget nyt. Vi tager blot de velkendte principper om de fem elementers samspil, og overfører dem til brug i en have. Ifølge Feng Shui trives vi bedst når balance mellem de fem elementer er til stede i vores omgivelser. Dette gælder for din person, i boligen som helhed, de enkelte rum i boligen, i haven etc.

Det følgende er blot til inspiration om hvorledes du kan kigge på din bolig / have / din terrasse, etc. og få ideer til at balancere de fem elementer.

Elementet ILD

Ild-elementet forbindes med retningen syd. Lamper i den sydlige del af hjemmet tiltrækker en opadstigende chi strøm, der bringer dig succes, berømmelse og anerkendelse. Det er også en god idé at have træ i samme sydlige del, fordi træ tjener som brændstof for ild. Der må aldrig være for meget af et element repræsenteret, fordi feng shui også handler om balance og ligevægt.

ELEMENTET METAL

Dette element er nemt at benytte da metaller indgår som del af mange forskellige ting. Husk dog at Feng Shui foretrækker runde og smukke ting – ikke skarpe og ujævne ting. Metalelementet benyttes ofte til at dæmme op for de negative jordenergier. Husk også at ideelt set bør man ikke kunne genkender de enkelte Feng Shui remedier, da disse, ideelt set, indgå som en naturlig del af hvad der i øvrigt forefindes i haven. Farverne hvid, sølv og guld kan benyttes i stedet for metalelementet.

ELEMENTET JORD

Jord-elementet sikre held og velstand til alle husets beboere og er specielt velegnet til at sikre at de øvrige energier, som er til stede i boligen, bliver balanceret overfor hinanden. En terrakotta krukke fyldt med jord er et perfekt jordelement. Ligeledes er en statue et fremragende jordelement – naturligvis forudsat at den er lavet af jordelementet; gibs, ler, marmor etc. Jord bliver frembragt af ild og jordenergien kan forstærkes af lamper. Men jord bliver tilintetgjort af træ og jord kan tilintetgøre metal. Derfor er det en god idé ikke at have træenergi i jordområderne.

ELEMENTET TRÆ

Træ-elementet står for personlig vækst og udvikling og er meget gunstig for karriere og succes i livet. Omgiv dig med træ-elementet i passende omfang og du vil få et langt og lykkeligt liv.. Glem alt om dekoration med tørrede blomster – de er døde. Derimod kan kunstige blomster godt benyttes. Du vil se mange storslåede silkeblomster hvis du besøger Kina. Bambus er et symbol på et langt og lykkeligt liv. Uanset om den står i haven eller om møblerne er lavet af bambus har den en gunstig indvirkning. Bambus er god at have udenfor din indgang hvis du laver forretninger fra privatadressen, da dens hastige vækst, menes at påvirke forretningen til at gøre det samme.

Man siger, at træ tilintetgøres af ild. Om vinteren er træ-energien svag og har derfor brug for ild. Om sommeren er træ-energien på sit højeste. Værste fare for træ- energien udgøres af metal, som kan tilintetgøre træ. Mange møbler laves af kombinationen træ og metal, men så længe der er mest træ, skulle det gå. Træ-energien hører hjemme i den østlige del af hjemmet. Men træ hører også hjemme i den sydøstlige del, hvor den repræsenterer den materielle rigdom.

ELEMENTET VAND

Hvis der er områder hvor Chi’en stagnere kan man hjælpe den i gang igen f.eks. ved at placere levende ting og eller ting, der bevæger sig. Kineserne bruger hyppigt vand til at få Chi’en at bevæge sig. Eksempelvis i form af et lille springvand. Undgå at bruge ler- eller jordkrukker hertil da jordelementet blokere for vandelementet. Allerede for gammel tid anså man vand foran boligen, for at være gunstig Feng Shui fordi vandet nærer afgrøderne og samtidig er en transportvej. Stillestående vand er meget ugunstig Feng Shui idet det helt bremser Chi’en. Hold derfor altid vandet frisk og undgå stillestående vand. Benyt et akvarium eller et indendørs vandbassin.

 

Stil spørgsmål om Feng Shui

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst til om Feng Shui
Det er nemt – Stil et spørgsmål