Feng Shui – Indretning af din Have og terrasse

Feng shui i haven

Alle de steder hvor vi opholder os i længere tid kan vi tage feng shui principperne i anvendelse. De finder deres konkrete udtryk alt afhængig af om vi benytter dem i vores hjem, på kontoret eller i haven mv. men der er tale om de samme overordnede ideer.

Ønsker du at fortage feng shui i din have har du mange muligheder. Lige fra de helt små tiltag, de nemme hurtige løsninger, til de større anlægsarbejder. Her guider vi dig igennem hvad du kan overveje og undersøge.

feng-shui-garden-02

 

Ryd op i dit rod!

Princippet om at energien Chi foretrækker områder hvor der er rent og ordentligt gælder såvel indendørs som i haven. Ch’ien kan lide harmoni, skønhed, renlighed og balance. Ch’ien vil tabe fart og til sidst stagnere hvis den kommer forbi områder hvor der er støvet, beskidt, rodet.

Et spadseretur rundt i et typisk villakvarter afslører ofte hvordan både forhaver og baghaver benyttes til at opbevarer gamle bilvrag, skibe/både og især diverse byggeaffald. Der er kun en ting at sige hertil. Ryd op! Energien Chi gider slet ikke komme indenfor – så fjern din båd hvis den ligger i bag- eller forhaven. Der findes opmagasinerings pladser til sådan noget. Bestil en container hvis du bygger om og smid affaldet heri med det samme. Lad være med at have diverse bunker liggende af ting du kunne få brug for. Sæt det i avisen hvis det er noget værd, og ellers så smid det ud. Og nu da du er i gang så gå lige redskabsskuret efter. Dette er ganske sikkert fyldt med alskens skidt og ragelse. Smid det ud!

Brug naturmaterialer

Hvis du har nogle plastikstole så væk med dem, ja vi ved godt at de er billige men har du ikke råd til nogle i et naturmateriale, så byg dem selv – alt andet er bedre end disse monstre. Det gælder i øvrigt også hvis du har en altan. Brug natursten frem for betonfliser, brug naturhegn frem for malet plankeværk. Især plastikmalet plankeværk er skidt. Det er nemt for dig at spotte hvad der er godt og hvad der er dårligt. Kig blot efter i din have hvad, der er naturligt fremstillet og hvad der er kunstigt fremstillet. Du behøver ikke at skelne imellem hvad der er industriel og hvad der er håndværksmæssig fremstillet. Dette er feng shui indifferent overfor.

 

feng-shui-garden-01

 

Få Chi energien til at harmonisere og flyde frit

Chi energien skal kunne finde nemt rundt i hele din have. Der må ikke være steder hvor den ikke kan komme videre. Den bryder sig heller ikke om hvis der kun er den udgang som den kom ind. Den skal kunne bugte og sno sig frit.

Energien Chi antages at være intelligent og den kan fornemme hvis der åbenlyst søges at manipulere med den. Det gælder således om at benytte feng shui principperne på en sådan måde at man faktisk ikke kan se at disse er anvendt. Eller sagt på en anden måde, så er en kinesisk have med sirligt revet grus, frøer og bonsaitræer fint i Japan og Østen, men det passer vanskeligt til en have i en forstad i Danmark. Du kan sagtens få elementer fra eksempelvis japanske stenhaver til at indgå flot og naturligt. Det er blot væsentligt før du bestiller vognmand til at grave din eksisterende have op, at du finder dit eget udtryk. Noget der passer dig og dit temperament.

Undgå dræbende Ch’i

Hvis energien Chi er uharmonisk eller for stærk kaldes den “dragens dræberåndedræt” (Sha Chi). Feng Shui advare kraftig imod at bo, sove, sidde, arbejde og spise på steder, der er udsat for Sha Chi. Steder, der er udsat for Sha Chi, benævnes undertiden også som værende udsat for “giftpile”. Hvis energien Chi er harmonisk og balanceret kaldes den “dragens kosmiske åndedræt” (Sheng Chi).

Den positive energi, Sheng Chi, bugter sig blidt i buede slyngninger, og den negative Ch’i, Sha Ch’i, rammer hurtigt i lige linier. Sha Ch’i bliver fremkaldt af bl.a. jernbaneskinner, kanaler, sluser, elektriske ledninger, vand i undergrunden og ved lange lige veje. For at Ch’i skal være gavnlig og berigende er det vigtigt at den vedbliver med at strømme, ikke for hurtigt og ikke for langsomt. Hvis Ch’ien støder på en forhindring og går i stå bliver den ødelæggende.

I feng shui landskabsanalyse og i feng shui haveindretning beskæftiger man sig en del med at undgå den dræbende Chi. To ting som næsten altid går igen ved haver der er anlagt efter feng shui principperne er at indgangen op til huset er buet og der er etableret en lille høj eller anden form for forhindring alle de steder hvorfra omgivelserne kunne finde på at sende dragens dræberåndedræt.

For nærmere at forstå hvad dette har med din egen have at gøre er det nødvendigt at du går en tur rundt om din have. Prøv at ligge mærke til hvor, der eventuelt er lange lige linjer af enhver slags, der peger hen imod din have. Eksempler kunne være en lang lige vej, et jernbanespor, en husgavl, elektricitets linjer etc. Der, hvor sådanne linjer peger hen imod din have bør du sørge for at afskærme dig.

Nu har vi jo aldrig påstået at feng Shui hele vejen igennem er logisk, og det forholder sig da også her således at eksempelvis en lille jordhøj på en halv meter skulle være nok til at afbøje selv den kraftigste Sha Ch’i. Det du særligt bør være opmærksom på i forbindelse med den dræbende Chi er at denne på ingen måde får lov til at strømme direkte ind i dit hus. Dette er da også grunden til at du altid vil se at ved haver, der er anlagt efter Feng Shui principperne er indgangen til huset altid buet. Aldrig en lige linje.

 

feng-shui-garden-05

 

De fem elementer

Ifølge Feng Shui trives vi bedst når balance mellem de fem elementer er til stede i vores omgivelser. Dette gælder i boligen som helhed, de enkelte rum i boligen, i haven etc. Kig derfor din have igennem og find på måder hvorpå du kan balancere de fem elementer.

  • Brug vores oversigt over remedier til ideer om hvorledes du kan stimulere Chi energien.
  • Kig i afsnittet “De fem elementer” for komplet gennemgang af disse.

 

feng-shui-garden-13

 

ILD ELEMENTET I Haven

Ild-elementet forbindes med retningen syd. Lamper i den sydlige del af haven tiltrækker en opadstigende Ch’i strøm, der bringer dig succes, berømmelse og anerkendelse. Det er også en god idé at have træ i samme sydlige del, fordi træ tjener som brændstof for ild. Decideret ild i form af stearinlys, pejs m.v. virker også fremmende på ildens energier. Hvis du har et udendørskøkken så sørg for at komfuret eller det åbne ildsted har front mod kompasretningen syd.

METAL ELEMENTET I Haven

Metal-elementet udgøres af sølv, kobber, bronze, stål etc. Dette element er nemt at benytte da metaller indgår som del af mange forskellige ting. Husk dog at Feng Shui foretrækker runde og smukke ting – ikke skarpe og ujævne ting. Metalelementet benyttes ofte til at dæmme op for de negative jordenergier. Husk også at ideelt set bør man ikke kunne genkender de enkelte Feng Shui remedier, da disse, ideelt set, indgå som en naturlig del af hvad der i øvrigt forefindes i haven. Farverne hvid, sølv og guld kan benyttes i stedet for metalelementet.

JORD ELEMENTET I Haven

Jord-elementet udgøres af muldjord, mudder, klipper, sten m.v. Jordelementer sikre held og velstand til alle husets beboere og er specielt velegnet til at sikre at de øvrige energier, som er til stede i boligen, bliver balanceret overfor hinanden. En terrakotta krukke fyldt med jord er et perfekt jordelement. Ligeledes er en statue et fremragende jordelement – naturligvis forudsat at den er lavet af jordelementet; gibs, ler, marmor etc. Jord bliver frembragt af ild og jordenergien kan forstærkes af lamper. Men jord bliver tilintetgjort af træ og jord kan tilintetgøre metal. Derfor er det en god idé ikke at have træenergi i jordområderne.

TRÆ ELEMENTET I Haven

Træ-elementet står for personlig vækst og udvikling og er meget gunstig for karriere og succes i livet. Omgiv dig med træ-elementet i passende omfang og du vil få et langt og lykkeligt liv.. Glem alt om dekoration med tørrede blomster – de er døde. Derimod kan kunstige blomster godt benyttes. Du vil se mange storslåede silkeblomster hvis du besøger Kina. Bambus er et symbol på et langt og lykkeligt liv. Uanset om den står i haven eller om møblerne er lavet af bambus har den en gunstig indvirkning. Bambus er god at have udenfor din indgang hvis du laver forretninger fra privatadressen, da dens hastige vækst, menes at påvirke forretningen til at gøre det samme.

VAND ELEMENTET I HAVEN

Vand-elementet er oplagt at benytte i haven. Hvis der er områder hvor Chi’en stagnere kan man hjælpe den i gang igen f.eks. ved at placere levende ting og eller ting, der bevæger sig. Kineserne bruger hyppigt vand til at få Chi’en at bevæge sig. Eksempelvis i form af et lille springvand. Undgå at bruge ler- eller jordkrukker hertil da jordelementet blokere for vandelementet. Allerede for gammel tid anså man vand foran boligen, for at være gunstig Feng Shui fordi vandet nærer afgrøderne og samtidig er en transportvej. Stillestående vand er meget ugunstig Feng Shui idet det helt bremser Chi’en. Hold derfor altid vandet frisk og undgå stillestående vand.

 

feng-shui-garden-03

 

Vand i haven

Hvis der er områder hvor Chi’en stagnere kan man hjælpe den i gang igen f.eks. ved at placere levende ting og eller ting, der bevæger sig. Kineserne bruger hyppigt vand til at få Chi’en at bevæge sig. Eksempelvis i form af et akvarium eller et indendørs vandbassin. Allerede for gammel tid anså man vand foran boligen, for at være gunstig feng shui fordi vandet nærer afgrøderne og samtidig er en transportvej. Stillestående vand er på den anden side meget ugunstig feng shui idet det helt bremser Chi’en.

Fisk, sommetider afbildet sammen med en fisker – betyder succes og velstand. Fisken, der har held til at svømme op ad strømmen for at blive til en drage, er et symbol på den lærde, som efter endt eksamen fortsætter med at opleve velstand og succes. Mange kinesere holder fisk i et akvarium eller en lille udendørs dam for at øge deres udsigt til velstand. Ved besøg på en kinesisk restaurant vil du ofte opleve et akvarium placeret tæt ved kasseapparatet, netop af den årsag at det formodes at styrke den gode feng shui energi.

At lade fiskesymbolet være synligt i form af en vase, som motiv for et maleri eller på en dekoreret skærm skulle have samme effekt. Det bedste antal fisk er 1, 4, 6 eller 9. Hvis der vælges ni stk. skal de otte af helst være i guld eller røde farver mens den sidste skal være sort. Den sorte fisk er der for at absorbere al dårlig ulykke som måtte komme din vej.

Bliv ikke urolig hvis en af fiskene dør. Det symboliserer blot at denne fisk har absorberet noget dårlig energi, som kom din vej. Guldfisk er de bedste, men også karper er gode. Men glem aldrig at mindre er bedre end mere. Der skal være balance i forholdet mellem elementerne.

 

feng-shui-garden-04

 

Opdel haven i kompasretningerne

På samme måde som din bolig og de enkelte rum heri kan opdeles i de otte kompasretninger og der derefter kan gøres forskellige tiltag for at styrke de enkelte livsområder, som kompasretningerne repræsenterer, ligeledes kan haven med fordel opdeles i de otte kompasretninger. Helt på tilsvarende måde som inde i boligen, kan de områder i haven som dækkes af de forskellige kompasretninger, styrkes ved at benytte de remedier, farver etc. som er beskrevet i eksempelvis kapitlet; De otte livsområder.

Havens form

Grundens form spiller en væsentlig rolle for boligens feng shui. Symmetriske former er ideelle. En L-formet grund skaber vanskeligheder, fordi den er ufuldendt og ubalanceret. Men der er heldigvis måder hvorpå man kan skabe balance og opnå god feng shui. For nu at starte med det ideelle så menes at et rektangulært stykke land, der er bredest i den nordlige-sydlige retning at have den bedste feng shui.

Hvis grunden ikke er helt rektangulær, er det bedst hvis baghaven er bredere end forhaven. Hvis et hjørne mangler, kan man plante et træ eller sætte en lampe op i det modsatte hjørne. Hvis et hjørne skærer sig ind i grunden kan du for at imødegå den negative Sha Chi, plante en hæk rundt om hjørnet. En koteletgrund er ikke god feng shui, da Ch’ien kun har adgang igennem en smal side, hvilket betyder at den har vanskeligere ved at finde vej. Har du en koteletgrund er det bedst at bygge huset, så det kan ses fra vejen. Dette gør det lidt nemmere for Ch’ien at finde vej.

Det skal her gøres opmærksom på at der ikke er noget, der decideret hedder feng shui principper for haven. Når man analyserer en have, gør man blot brug af de forskellige dele af feng shui som skønnes relevante. Der er helle ikke noget, der decideret hedder feng shui principper for kontoret, som er hvad vi gennemgår i næste kapitel. Også her gør man blot brug af de forskellige dele af feng shui som skønnes relevante.

 

feng-shui-garden-06

 

Brug af farver

Du kan vælge at understøtte de enkelte områder i haven (jf. ovenfor) via de farver som menes at styrke dem. Ligeledes kan du vælge at understøtte de fem elementer via de farver, som menes at styrke dem.

Vælg iøvrigt planter, som er egnede til klimaet, da planter i trivsel giver god energi. Bambus er et symbol på et langt og lykkeligt liv. Uanset om den står i haven eller om møblerne er lavet af bambus har den en gunstig indvirkning, ifølge Feng Shui. Bambus er god at have udenfor din indgang hvis du laver forretninger fra privatadressen, idet denne plante med dens hastige vækst, menes at påvirke forretningen til at gøre det samme.

Vi undlader her at gå nærmere ind i emnet Feng Shui og farver, da dette for overskuelighedens skyld er samlet i separat kapitel.

 

feng-shui-garden-07

Japanske haver

Generelt kan det anbefales at du udvider dine ideer om hvordan en have kan se ud ved at finde inspiration i byrummet,  spanske gårdhaver, japanske stenhaver, tagterrasser, etc. Dette vil stimulere din fantasi og give dig ideer til hvorledes du kan indrette din have.

Grundbegreberne for den japanske have er ro, harmoni og enkelhed, men samtidig er den japanske have et udtryk for en kærlighed til og en respekt for den levende natur og dens landskabsformer, det afspejles f.eks. i at årstidernes skiften næsten altid er til stede i haven. Der findes fire klassiske havetyper, der hver benytter forskellige virkemidler og teknikker. Der er dog nogle fælleselementer, der præger næsten alle Japanske haver.

Først og fremmest søger disse at være smukke hele året rundt, ved at benytte effekter der fanger øjet på alle årstider. Om foråret udmærker de mange smukke Kirsebær sig med deres blomster og om efteråret er de mange høstfarver en fryd for øjet. Andre typiske fællesnævnere er de mange granitlygter der ofte præger en japansk have, mange til klippede buksbom og selvfølgelig også vandelementet, eksempelvis i form af et stort vandbassin med de smukke Koi Karper i.

 

feng-shui-garden-09

 

Japanske haver kan opdeles i fire kategorier:

Sand- og stenhaven
Denne have kaldes almindeligvis zen- eller meditationshaven. Den er karakteriseret ved at være en tørhave, dvs. at det er det revne grus, der illuderer vand og havets bølger, brugen af planter er mere begrænset. Havetypen er i sagens natur meget steriliseret og abstrakt. Zen-haver der kun består af sand og klipper søger at afspejle evigheden.

Te-haven
Te-haven er oprindelig en funktionshave med det klare formål at forberede gæsten til den mentale og spirituelle ro, der er nødvendig for deltagelse i te-ceremonien. I modsætning til sand- og stenhaven er te-haven frodig og med sine ahorntræer forsøger haven at give en stemning af skovens tæthed og kølighed.

Vandringshaven
Vandringshavernes landskab fremkommer i en kombination af søer og bakker samt ved inddragelsen af det omgivende landskab. De forskellige landskabsscener som gæsten præsenteres for på sin vej rundt i haven er nøje planlagt. En anden spændede effekt som er typisk japansk er stien af håndhuggede granit trædesten, der fører én over vandet og helt tæt på de smukke Koi-karper. I modsætning til de mindre Zen haver, tehaver eller gårdhaver, er vandrehaven opbygget med en række individuelle scenerier. Mange af disse er modeller af berømte smukke steder i det japanske landskab. Nogle af disse er beskrevet i den klassiske japanske litteratur.

Gårdhaven
Gårdhaven er en lille have og derfor meget intim. Haven er designet til at blive betragtet tæt på og udefra. Haven gør ofte brug af te-havens elementer f.eks. stenlanternen og tsukubaien.

 

feng-shui-garden-08

 

Inden du starter på din japanske have

Det vigtigste i startfasen er at søge information og viden, at se masser af billeder af japanske haver, besøge andre haver og lære af andre – også af deres fejl. Derfor er et medlemskab af en forening en stor hjælp, for her får du bl.a. adgang til foreningens bibliotek samt mulighed for at deltage i foreningens arrangementer og havebesøg. I denne fase er det også vigtigt, at du og din eventuelle partner får dannet en fælles oplevelse af, hvad I forstår ved en japansk have.

Skal du i gang med at lave en japansk have skal du lægge din vesterlandske haveopfattelse til side, for gør du ikke det, opnår du aldrig den skønhed og atmosfære, der knytter sig til den japanske have. Du skal bl.a. til at arbejde med asymmetri i stedet for symmetri og du skal til at tænke på haven som et maleri med bag-, mellem- og forgrund og som med maleriet har selve indramning også en vigtig betydning.

Start aldrig med at fælde dine træer: Store træer er med til at give haven dybde og perspektiv samt tilfører alder til haven. Start evt. med at tynde ud i grenene eller stamme træet op. Det er måske også i denne indledende fase at du tilmelder dig et bonsaikursus for at lære at klippe dine træer og buske.

Når du har erhvervet dig tilstrækkelig viden og inspiration, er det vigtig at lave en grundskitse over den japanske have, som du ønsker at designe. Ikke bare for et lille hjørne, men for enten hele haven eller i hvert fald det haveafsnit der ville kunne blive aktuel for eller siden. Hvorfor det? Jo, for hvis du er grebet af ideen om den japanske have, vil den alligevel i løbet af nogle år brede sig til hele haven – og hvorfor så skulle til at lave det hele om. Grundskitsen sikrer, at der bliver sammenhæng mellem de enkelte elementer i din have, og giver dig mulighed for at overskue hele dit haveprojekt. På skitsen er det bl.a. vigtigt at tage stilling til, hvorfra haven primært skal betragtes.

Skal du have en dam i haven, skal du tage stilling til en del både praktiske og tekniske spørgsmål: Skal dammen ligge tæt ved huset eller skal det være et vandfald i det fjerne? Skal der arbejdes med bassindug eller glasfiber? Hvordan skal bassinkanten opbygges og hvordan skal den indgå i den øvrige have? Skal du have koi’er (japanske karper) kræver det endnu flere svar: hvor dyb skal dammen være? Hvor mange bunddræn? Hvor stort skal filteret være, og hvor skal det placeres osv? Måske er det allervigtigste i arbejdet med din japanske have at du husker på, at tålmodighed er en dyd og at det koster lige mange penge at lave en dårlig som en god have.

Koraku-en, er en af de mest berømte japanske vandrehaver. Den indeholder alle de elementer, der associeres med traditionelle japanske haver: søer, bække, bakker, grupper af sten, små lunde, klippede buske, stier, trædesten, broer og tehuse. Når man vandrer gennem denne smukke have, giver hver drejning af stien tilskueren en ny kombination af elementer. Den ekstravagante Koraku-en have dækker intet mindre end 11 ha på en ø midt i Asahi floden, der flyder gennem Okayama.

 

feng-shui-garden-10

 

Bonsai

Bonsai ( træ i skål ) dyrkning har været kendt igennem ca. 2000 år i Kina. Oprindeligt dyrket som små landskaber, miniature billeder af naturen, og senere som enkeltstående træer i potter. Japan var for omkring 800 år siden meget interesseret i alt hvad der kom fra Kina, omkring den periode bragte buddhistiske munke for første gang bonsai til Japan. Kunsten at dyrke bonsai bredte sig, til de adelige zen-tilhængere og er derfra igennem tiderne blevet udviklet til det vi forstår ved bonsai dyrkning i dag. Bonsai dyrkning har ved siden af kunsten, at anlægge haver udviklet sig til en selvstændig kunstform, hvor naturen er læren.

Med dette udgangs punkt kan man begynde at forme sine bonsai selv, inspirationen til selve udformningen kan man hente i mange bøger der omhandler forskellige teknikker og her er det vigtigt, at hvis man vil lave kopier af de gamle teknikker skal stilarterne overholdes.

Men gå en tur i naturen eller kør langs med de danske veje, og se på de utallige beplantninger der finde rundt om i Danmark, det er ved sådanne lejligheder at den virkelige inspiration hentes, ikke to træer er ens. Det bør dog tilføjes at i feng shui sammenhænge anses bonsai ideer ikke for at være en særlig gunstig ting, da de ikke menes at indeholde noget energi. De sidestilles med dødt træ. De er ikke decideret skadelige, men specielt gunstige er de heller ikke. Altså set i feng shui sammenhæng.

 

feng-shui-garden-12

 

Suiseki

Suiseki (Sui=vand, seki=sten) er en formet naturskabt sten, ofte med form som miniature-bjerg, dyr, fugl, eller lign. Placeret i et fladt bronze eller keramik fad med vand, træspåner eller sand, eller på en kunstnerisk udskåret træfod. En Suiseki, bør kunne løftes af en ældre person, da den ellers må betegnes, som en havesten.

Suiseki har ligesom Bonsai, sine rødder i Kina, mere end 2000 år tilbage i tiden. Omkring år 700, kom de første Suiseki til Japan, som gave fra de Kinesiske Kejser. For de gamle kinesiske filosoffer, var sten i vand, et billede på yin & yang. Yin (vand), det bløde eftergivende mystiske, kolde mørke passive svage m.m. Yang (sten) det hårde solide tørre varme kraftfulde stolte etc.

Taoisterne brugte sten i miniature landskaber egentlig som et helligt symbol, der skulle illudere paradiset. De Zen-Buddistiske munke i 1400 tallets Japan, brugte Suiseki som meditations objekter disse var sten med meget enkle former, der blev brugt som symbol på det mytologiske hellige bjerg Shumi der lå i verdens centrum. Mange Suiseki er overordntlig smukke, men det kan være svært at overgå naturens egne Suiseki – jf. billedet nedenfor af den berømte “James Bond” klippe i Thailand.

 

feng-shui-garden-11

ET HURTIGT FIF

Din indgang har stor betydning for hvilken energi, der kommer til dig. Det er stedet, hvor vi bydes velkommen. Det er derfor af afgørende betydning, hvordan energien kan komme ind i vore hjem, butikker og virksomheder. En indkørsel / parkeringsplads er hvor det første indtryk dannes – det er her, du selv kan være med til at gøre en forskel. Det er vigtigt, at vi ikke er i tvivl om, hvilken dør vi skal gå ind ad. Sørg for husnummer og stien til dit hjem er godt oplyst.

 

Stil spørgsmål om Feng Shui

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst til om Feng Shui
Det er nemt – Stil et spørgsmål