Yoga – De fem tibetanere

yoga-de-fem-tibetanere2

Den gamle hemmelighed om ungdommens kilde kom til vesten ved hjælp af den lille bog som Peter Kelder skrev i 1937. Her beretter han om den aldrende Oberst Bradfort, som i sin søgen efter ungdommens kilde, drager ud i verden  og på sin færd ender i et tibetansk kloster, skjult i Himalaya bjergene.

Her slår Oberst Bradfort sig ned i nogle år og lærer, at enkel levevis og de fem yoga øvelser, som Lamaerne udfører dagligt, er vejen til den legendariske ungdoms kilde, som mennesket har søgt i årtusinde, men egentlig altid har haft til rådighed inde i sig selv. Efter sin hjemkomst danner Oberst Bradfort “Himalaya klubben” og Peter Kelder ser med begejstring, at de Fem Riter (yogaøvelser) virker både foryngende og helbredende.

De Fem tibetanere er bygget på baggrund af den kinesiske taoistiske tro at sygdom er et resultat af at energistrømmen i kroppen er blokkeret. Det vil ske hvis de to modsatte energier; Yin og Yang, som sammen holder orden på den universelle livskraft, ikke er i harmoni med hinanden. Gennem De Fem tibetanere, gennem at praktisere kinetik, gennem akupunktur og trykkbehandling, gennem de åndelige kræfter som findes i Bach-blomster, etc. vil disse blokkeringer forsvinde, således at livsenergien igen kan strømme frit, hvilket vil sætte helbredende kræfter igang.

I følge hinduistisk tænkning aktiviserer og harmoniserer disse øvelser kroppens energicentre, chakraene og garanterer et langt og sundt liv. I mange tusinde år har man arbejdet med kroppens energier og man har for længe siden opdaget nogle særlige energicentre, som korresponderer til de syv endokrine kirtler. Du kender dem måske som chakra. Medicinsk forskning har fundet overbevisende materiale, som viser at ældringsprocessen er reguleret af homonerne, som de endokrine kirtler producerer.

Den hurtigste måde at genvinde ungdom, vitalitet og sundhed på er ved at hjælpe disse energicentre til at spinde normalt igen. De fem tibetanere kan afbalancere al hormonal aktivitet og siges derfor at indeholde nøglen til ungdommens kilde.

Det tager mindre end 20 minutter at gøre alle 21 rotationer af hver rite, som øvelserne kaldes. Det anbefales dog begyndere at starte med at fordele det over tre gange om dagen, den første uge, to gange om dagen næste uge, indtil du den tredje uge kan gøre alle 21 rotationer i træk. Øvelserne kan gøres når som helst, både morgen, middag og aften.

De fem tibetanere
RITE 1

Stå som billederne viser med armene strakt ud, horisontalt mod gulvet. Drej rundt – skiftevis til hver side – indtil du bliver letter svimmel. Bliv stående med fødderne det samme sted, under hele øvelsen. Denne øvelse er også kendt i den spirituelle del af Islam, også kaldet sufisme, hvor riten går under betegnelsen sufidans. Kom langsomt op på 21 omgange om dagen.

De fem tibetanere
RITE 2

Først lig fladt på gulvet, ansigtet op. Stræk dine arme helt ned langs kroppen og placer håndfladerne i gulvet med fingrene tæt sammen. Så løft dit hovede og sæt hagen ned på brystet. Løft dine ben lodret op med strakte ben. Hvis det er muligt, så løft dem tættere på hovedet stadig med strakte ben, så vinklen mellem hoved og ben bliver mindre. Sænk derefter langsomt hoved og ben samtidig. Slap af og giv slip på alle muskler og fortsæt med at trække vejret ind når du løfter og pust ud når du sænker benene.

De fem tibetanere
RITE 3

Knæl ned på gulvet med kroppen ret. Hænderne placeres bag på lårmusklerne. Sænk langsomt hovedet og pres hagen ind mod brystet. Åbn brystet op, læn hovedet tilbage mod nakken og svaj i hele rygraden. Når du svajer i ryggen, så støt bag på lårene med hænderne. Derefter tilbage til udgangspunktet og start forfra. Koordinér vejrtrækningen når du går ind og ud af stillingerne.

De fem tibetanere
RITE 4

Sid ned på gulvet med benene strakt foran dig og dine ben let spredte. Med overkroppen ret placer håndfladerne på gulvet ved siden af. Sæt hagen ned i brystet og læn hovedet tilbage så langt det går og løft din krop så knæene bøjer og armene er strakte. Overkroppen danner en lige linie med lårene, paraellt med gulvet. Spænd derefter hver eneste muskel i hele kroppen idet du holder vejret inde. Og pust ud idet du langsomt giver slip på stillingen, kommer ned og sidder og slapper af. Tag en dyb vejrtrækning inden du fortsætter i samme rytme.

De fem tibetanere
RITE 5

Når du udfører femte rite vil hovedet være placeret ned mod gulvet. Håndflader og tæer er i gulvet. Under hele øvelsen burde både hænder og fødder holdes så strakt som muligt. Start med dine arme strakte og så lodrette som muligt. Her hænger resten af kroppen med ryggen svajende og hovedet op.

Bøj nu i hofterne og bring kroppen ind i et omvendt V. Forsøg at få hælene i gulvet og hagen ind mod brystet. Koordinér vejrtrækningen, så du trækker vejret ind, når du går op og puster al luftet ud når du går ned.

 

VIL DU VIDE MERE

Dette afsnit indgår som en del af NetSpirits sektion om Yoga. Her kan du læse om den historiske baggrund for yoga, om de forskellige skoler indenfor yoga etc. Tillige får du præsenteret de forskellige asanas i flotte fotos. Der er også et afsnit om Pranayama eller åndedrætsøvelser som de kaldes på dansk. Du kan også finde en oversigt over Mudras & Bandhas  (bindinger & låse) – samt et afsnit om Kriyas eller renselser, som de kaldes på dansk. Og endelig finder du nærværende meget populære afsnit om De fem tibetanere. Netop disse øvelser eller riter som også kaldes, er en meget populær del af yoga.

Du kan også kigge lidt i de vigtige yoga skrifter som det hele er baseret på. Disse finder du i  NetSpirits e-bibliotek, hvor vi har samlet en række klassiske spirituelle bøger, der kan læses online ganske gratis.

 

Stil spørgsmål om yoga

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst til om yoga
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål

 

yoga-de-fem-tibetanere-riter