Oversigt Krystaller og Sten

krystaller og stens Egenskaber og påvirkninger STAMMER FRA århundrederes empirisk viden.

Brug af sten og krystaller til at lindre, helbrede diverse fysiske og psykiske sygdomme finder vi spor efter langt tilbage i tiden. Videnskaben har efterhånden afdækket nogle af hemmelighederne, fx at indholdet af mineraler har en helbredende virkning. Men vores forfædre var ganske uvidende herom. De har prøvet sig frem og efterhånden fundet ud af hvilke sten, der var gode at bruge mod sygdomme og andre af livets udfordringer.

Oversigt sten og krystaller
fysiske og psykiske egenskaber

A

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Abeloneskal

Abelone er ikke en sten men en østersskal. Dens farver er i flydende grøn, turkis, blå og lilla og der ligger et marmoreret skær over den. Denne østerskal kommer fra havet, der symboliserer vores følelser, og det fine regnbuespil i farverne fortæller om transformation, at finde sig selv i et hav af følelser og at følge den sti eller vej, som er god for dig, lige her og nu. Har du en følelse af angst, som du lader blokere for din lykke, vil abeloneskallen være god for dig at meditere på. Og hvis du har problemer med at slippe og give efter, lade dig rive med og bare flyde for et øjeblik, vil denne østerskal kunne hjælpe dig til dette.

Abelone kan næsten forføre dig med sin skønhed der er blandet med en utrolig sårbarhed, og måske vækker den omsorgen i dig. En massageolie lavet på Abeloneskal er rigtig dejlig, især hvis du har hårde spændinger og infiltrationer. Men du kan også bare lægge den over brystet/hjertet og ligefrem mærke energien arbejde sig ind og løse op på din følelse af smerte og uro.

Agat

Agat har fået sit navn efter det første sted man fandt den; Floden Achates, der nu hedder Dirillo, i det sydlige Sicilien. Agaten er symbolet på selvtillid, styrke, veltalenhed og intelligens. Bærer du en Agat, vil du kunne tænke hurtigt og klart, og mediterer du på Agaten vil du efterhånden blive bedre i stand til at udtrykke dig verbalt, formulere dig og vinde andres opmærksomhed og agtelse. Du vil opnå en stor styrke, hvis du bærer en Agat, og det er måske også derfor man i middelalderen mente, at Agat sikrede sin ejer gunst hos såvel mennesker – ikke mindst magthavere, som Guder. Agaten har altid været yndet som amulet (beskyttelse), båret i signet-ringe og som smykkesten.

Den Hellige Sct. Agata er stadig skytshelgen for Sicilien og Malta. Agat dannes i porøse hule sten, geoder, hvori indsivende mineralholdigt vand aflejrer fine, farverige lag af kalcedon og opal. På Agatskiver, vi har beskrevet her på siden, kan du således også se de forskellige lag og farver, især hvis du holder skiven op mod lyset. Oftest er lagene skarpt adskilte. Man har talt op til tusinde lag pr. centimeter. Hvis en geode er fuldstændig udfyldt, kaldes den en mandel. Er geoden stadig åben i midten, eller skåret over, findes der de fineste krystaller aflejret indeni. Disse er kvarts eller Ametyst.

Derfor er Agat heller ikke “bare” en Agat. Der findes mange forskellige former for agat, når man skærer de forskellige lag ud, danner de specielle naturlige farver, og de har så fået deres egne navne, fordi hver enkelt indeholder fine energier og vibrationer, hver for sig. F.eks. Blonde-agat, Mos-agat, Botswana-agat osv. Agaten er også modersten for visse krystaller der dannes inde i den, og f.eks. Ametyster kan have Agat som modersten.

Se også: Agatskiver / Blonde Agat / Botswana agat

Agat – Blonde

Alle agater styrker selvrespekten og selvværdet. Det gør Blondeagaten også. Dens lyseblå farve virker revatiliserende og leder tanken hen på både is og vand: En og samme ting i to forskellige fremtrædelsesformer. Dens farve og dens tværgående striber minder os om havet, bølgerne og disses konstante bevægelser, og viser os at alting har en sammenhæng. Dens vibrationer lærer os evnen til at tilpasse os, overgive os og flyde med, men fordi den giver os selvrespekt, vil vi ikke flyde med i ting, der strider imod vores sjæls natur.

Blondeagatens energi kan give dig energi til at løse op for det, som knuger og hæmmer dig. Energien får frit løb og dermed løsnes og skylles blokeringerne ud af systemet. I beslutningsprocesser, der falder dig vanskelige, eller føler du dig stagneret i livets konstante pulserende – men også ofte stressende – strøm, kan Blondeagaten være dig en hjælper.

Dens blå farve relaterer til halschakraet og den kan virke beroligende og dæmpende. Temperament er også en måde at lukke og blokere på – et middel til at lukke verden ude. Den kan give dig klarhed omkring hvad du vil og støttte dig i din evne til at skelne væsentligt fra uvæsentligt. Den kan dæmpe febertilstande og smerter, og med sin kølende effekt kan den bringer lindring ved forbrændinger. Blondeagat er en calcedonvariant som oftes findes i Brasilien, Indien, Madagaskar og Uruguay.

Se også: AgatAgat – leopard / Agatskiver

Agat – Botswana

Botswana-agat stammer, som navnet antyder fra Afrika. Dér forærer familie og naboer en Botswana-agat til stridende ægtefæller som et tavst påbud om at holde fred.Den er uigennemsigtig og findes i mange forskellige blandede farver. Den kan virke befordrende for din selvrespekt, beslutsomhed og følelse af selvværd. Den har en fysisk energi, som påvirker din forbindelse til jorden. Stenens cirkelrunde mønster virker tiltrækkende på de ting og ubalancer der trænger til at blive samlet op.

Ligesom Blondeagaten og Rhodocrosit fortæller ringmønstret om den konstante og uhindrede energi der strømmer konstant, og det er en sten der kan opløse diverse blokeringerne. Det er en god støtte, hvis du er på slankekur og diæt, idet den påvirker bygspyrtkirtlen og appetitten. Du kan lave en drikkeessens som du drikker på fastende hjerte hver morgen. Botswanaagat sammen med Rhodocrosit og snekvarts, kan hjælpe dig til at lære, at det er unødvendigt med et heftigt temperament, at det ikke er nødvendigt at skrige og råbe for at blive hørt.

Det er en sten, som når du arbejder med den, vil løsne op for dit selvværd og fjerne eventuelle seksuelle skyldfølselser, og manglende evne til at give sig hen. Den aktiverer din livsglæde og sammen med Karneol påvirker den hormonsystemet, og påvirker derfor vores seksualitet. Du kan lære, at sex er både sundt, naturlig og godt. Energien i Botswana-agaten bringer uventede glæder, og det er da også en rigtig lille lykkebringer.

Agat – Geode

En overskåret kvartssten der består af siliciumdioxyd, den har bånd i forskellige farver og inderst en lille hule besat med små krystaller. Det er en sten der virker beskyttende og styrker den indre balance. Den giver selvtillid og selvværd og hjælper os til at stå på egne ben. Den er en lille verden helt for sig selv, en smuk verden hvor der ikke er plads til kritik og domme over andre.

Agat – leopard

Hjælper med at finde problemer, opklarer årsagen og sætter tingene i system. Får dig ned på jorden. Leopardagaten giver dig en stærk grounding. Den optrævler gamle mønstre, og giver klarhed, beslutsomhed, handling og overrblik så med denne sten, får du hjælp til at gå ind i en selvudviklingsproces. Den bærer styrken i sig og videregiver sine energier til dig på en meget stærk måde. Den åbner også for din intuitive kanal og healer på rodchakraet samtidig med kronechakraet, så således skaber den en stærk balance i din proces.

Agat – Mos

En mos-grøn sten der består af siliciumoxyd. Den påvirker hjertecentret. Den får en til at tænke på skovens dybe og stille ro, og det er da også sådan den virker på os. Den stilner uroen i sindet og giver jordforbindelsen tilbage. Den er god ved alle nervøse lidelser som f.eks. spiseforstyrrelser.

Agatskiver

Agatskiver indeholder præcis de samme energier som Agaterne, skiverne er blot skåren af agaten. Sætter man sådan en skive op mod lyset, vil man kunne se et fantastisk mønster. Mange agater er indfarvede. Det betyder, at de er behandlet i syrebad tilsat farve, for at gøre dem smukkere i farven, men når disse sten har været udsat for den behandling vil deres energier dø. Agater findes i jordfarver, lyse, brune og med sorte tegninger. Men hvis du falder over en stærkt lyserød, stærkt blå eller lilla agat, er den højst sandsynligt indfarvet.

Aktinolit

Aktinolit (dens kælenavn er strålesten) er et kalcium-magnesium jernsilikat. Dens farve er grøn, blågrøn eller sort, men varierer efter jernindholdet. Dens navn kommer af det græske “aktis” (stråle) og “lithos” (sten). Stenen kan oplade vores energipotentialer, det være sig psykisk, fysisk eller spirituel energi og den kan være meget stærk. Den kan virke som en støvsuger, der vil opsuge al den viden du har i de forskellige lag af din bevidsthed. Så hvis du mangler koncentration eller føler dig splittet i forhold til dine ideer og projekter, kan du med fordel meditere med Aktinolit.

Du kan opleve at du får mere ro i dig selv, et større overblik og det vil gå op for dig, at du ikke behøver at koncentrere dig om mere en én ting ad gangen. Prasem er en kvartsart gennemvævet af aktinolitfibre, og Jade, Nefrit er en tæt fibrøs form af aktinolitten, så du kan også søge informationer under disse sten, da de deler mange af Aktinolittens egenskaber og energier.

Se også: Prasem

Aktinolit-kvarts

Aktinolitkvarts er en kvarts med indhold af aktinolitfibre. Farven på fibrene kan være grønblå eller sort. Aktinolitkvartsen er først og fremmest en rigtig god sten, hvis du arbejder med koncentrationsevnen. Den vil både øge koncentratonen og fremme kreativiteten. Den arbejder mentalt, følelsesmæssigt og ikke mindst spirituelt; Skaber forbindelse melem hjerte og hoved og hjælper os tili at hvile i vores hjerte uden nødvendigvis at “slå hovedet fra”.

Den centrerer, og lader os hvile i vores tro og overbevisninger, man kan føle sig urokkelig, klarttænkende og skarpsindig. Man kan få lyst til at skabe noget kreativt og spirituelt. Det er en god sten, når du har brug for at være kreativ eller hvis du mangler mod til at udføre dine ideer. Den vil støtte dig i troen på din egen kreative kraft. Aktinolitkvartsen stimulerer dig ligeledes til at opfatte og være i forbindele med din egen indre stemme, din intuition, din indre vejleder og din indre healer. Når du arbejder med denne sten, vil du opdage at du fyldes med en større selvtillid. Den stimulerer til en udvidet opfattelsesevne og gør dig opmærksom på dine intuitive evner.

Akvamarin

Akvamarinen fremmer glæde, humør, latter, og healing under alle former. Den er selve livsglædens, håbets og optimismens symbol. Ejer man en Akvamarin, vil man aldrig miste troen på, at morgendagen vil blive bedre. Dens navn stammer fra latin, “aqua”, som betyder vand, og “marina” der betyder “fra havet”. Akvamarinen fremmer vores indre ro, giver lethed, munterhed og mod. Den er åbnende, skaber overblik. Den har en let og meget ren og fin energi. Det kan næsten føles som om din engel står lige bag dig, og hjælper dig med hele tiden at gå den lige vej. Den kan hjælpe dig til at nedbryde selvdestruktive barrierer.

Det er en krystal der vil vise dig livsglæden og give dig evnen til at tænke og kombinere kendsgerninger på en ny og original måde. Akvamarin og rosakvarts fremmer hinandens kvaliteter. Akvamarin er en blid og humoristisk sten. I oldtiden skænkede man bruden en Akvamarin for at lette brudenattens trængsler. I Grækenland mener man stadig, at Akvamarin styrker den ægteskabelige lykke og fremmer såvel kærlig som troskab. I Østen derimod, anser man Akvamarin for at være symbol på såvel sjælens som kroppens uskyld og renhed. Men i alle kulturer er man enige om, at Akvamarin giver glæde, humor og et ungdommeligt, lyst sind.

Se også: Rosakvarts

Alabast

Alabast findes i gul, brun og grøn. Det er en halvgennemsigtig calsit art som stammer fra Italien. Dæmper angst, giver beslutsomhed, mod. Den er beskyttende, livgivende. Den vil give ro til hjertet, og er en støtte ved dybereliggende angst og kærestesorger. Forebygger psykiske og fysiske ubalancer. Lagt under hovedpuden giver den klarere drømme og dæmper angst.

Alexandrit

Alaxandritten er opkaldt efter tsar Alexander. Den blev fundet i Uralbjergene i 1830. Minerne i Ural er for længst tomme. Alexandrit er en varietet af crysoberyl, som findes i grønne, grøngule eller brune nuancer. Der er to varianter af Crysoberyl: Den ene er Alexandrit, og kendetegnet ved denne er, at den skifter farve. I dagslys er de grønne, men i kunstigt lys skifter de farve og bliver røde. Man vil ikke i dag kunne finde en Alexandrit på markedet for ædelkrystaller og sten, da Uralbjergene forlængst er tomme. Og var man så heldig at man fandt en, taler vi om en pris på flere tusinde kroner. Der findes flere forfalskninger, bl.a syntetisk korund og granater hvor underdelen er glas.

Det bør tilføjes at alexandrits også kan findes i Ceylon (Sri Lanka), Tanzania, Brasilien og Rusland. Der er dog forskel idet alexandrit, fra Uralbjergene variere fra kraftig smaragdgrøn til intensiv purplerød og er meget eftertragtede. Stenene fra Sri Lanka er en del mindre intense i deres farve, oftest er disse i det grønne spektrum, undertiden dog også det brune. Disse sten er ikke så eftertragtede som Alexandrit fra uralbjergene, der undertiden kaldes “den ægte Alexandrit”. Syntetisk Alexandrit har været på markedet siden 1888.

Amazonit

Amazonit er en kalifeldspat, hvis fine grønne farve skyldes dens indhold af kobber. Troen på Amazonitten som en særlig magtfuld kvindesten går helt tilbage til Assyrerne, hvis kultur blomstrede ca. 3000 år før Kr. (Iflg. den Romerske forfatter og videnskabsmand Plinius den Ældre (23-79 e.Kr.)) Amazonit blev brugt som samlingsmærke og symbol for Suffragetterne i England, som banede vejen for kønnenes ligestiling i begyndelsen af dette århundrede. I den indianske kultur, der opstod omkring Amazonas-floden i Brasilien – den flod, som har navngivet denne sten, findes denne tro endnu. Indianerne kalder Amazonitten “Ita Pocanga”, Medicin-sten. Indianerne mener, at stenene giver frugtbarhed og nyt liv.

Amazonitten vil lære dig, at selvdestruktion er unødvendig, og hjælper dig at indse, hvad der er dine dårlige vaner, og hvordan du kan bryde mønstret. Amazonittens energi handler om frihed, respekt og at finde sin egen plads på jorden. Arbejder du koncentreret med Amazonitten, vil den hjælpe dig med at trænge ind bag ved din egen overflade, og sætte navn på dine behov og give dig mod til at formulere dem overfor andre.

Som nævnt er det en ren kvindesten – som leder tankerne hen på de gamle Amazonekvinder. Den vil vise dig, at du som kvinde ikke skal lade dig undertrykke, hverken af dig selv eller af andre. Den lærer dig selvrespekt og evnen til at sige fra. Det vil sige, at kan du sige fra, vil du også respektere, at andre gør det. Hvis du har svært ved at meditere, fordi du holder fast og er bange for at slippe din selvkontrol, er Amazonit en glimrende sten til hjælp.Hvis du kombinere Amazonit med Sodalit kan du opnå, at at få udtrykt dine behov på en ordentlig måde – og kombinerer du med Rosakvarts vil du få en blidhed ind i hjertet, som letter – og du kan da få opløst de følelsesmæssige blokeringer, de oplevelser af undertrykkelse du eventuelt har været ude for, på en blid og kærlig måde.

Se også: Kobber

Ametrin

En ametyst, der er på vej til at blive en citrin. Støtte og mod ved personlig videreudvikling. Fremmer balance og selvaccept. Ametrin er en blanding af ametyst og citrin. Ametyst kan blive udsat for større tryk og højere temperatur, hvilket gør den til en citrin. Ametrin er således både en ametyst og en citrin. Stenen opstår under en forandringsproces, og det er også Ametrinens egenskab, at forandre og skabe nye veje og begyndelser.

Den fremmer evnen til at integrere det nye med det gamle, at trække på den viden og de erfaringer man allerede har, når man møder nye udfordringer. Den står for nye begyndelser og evnen til at omsætte erfaringer, på godt og ondt. Særlig egnet til nyopererede, hvor et fremmedelement er indopereret eller en protese skal tages i brug. Når noget nyt skal fungere med noget allerede eksisterende.

Se også: Cacoxenit / Citrin

Ametyst

Fremmer intuition, ydmyghed, åndelig udvikling, klarsyn. Stenen for vindere. Ametyst er en slags kvarts, hvis violette til lilla farve skyldes urenheder af jern eller mangan i krystalstrukturen. Ordet ametyst kommer fra græsk “amethysthos”, som betyder udrukken eller ædru, og man har siden oldtiden anset stenen, som et værn mod fuldskab. I den græske mytologi blev ametyst forbundet med Dionysos, vinens gud. Ametyst kan være blevet et symbol på ædruelighed, fordi vand i et ametystglas ligner vin, men ingen skadelig virkning har. I tidligere tider blev vinglas tit skåret ud af ametyst i et forsøg på at afværge drikfældighed.

I middelalderen var ametyst en integreret del af udsmykningen af mange kirker, da det symboliserede fromhed og blev antaget at fremme cølibat. Leonardo da Vinci, skrev, at ametyst ikke alene forøgede ens intelligens, men at det også var i stand til at rydde onde tanker af vejen. Der er næsten ikke den ting som Ametyst ikke kan klare, hvis man læser lidt forskelligt litteratur om mineraler og sten.

Ametyst kan ifølge forskellige kilder:

Bruges imod trolddom – har en rensende effekt på krop og sjæl – lægger en dæmper på alle former for stress – Ametysten giver tillid og selvtillid. Den hjælper dig til at træffe de rigtige beslutninger, er god imod afhængighed, mave/tarm- og hudproblemer. – Beskytter mod dårlige energier -. Befordrer ægteskabelig lykke. Giver klarhed både i drømme og når der skal træffes store beslutninger. Den anbefales til visualisering. – Du får åndelig inspiration og styrket dine visionære side. God mod hovedpine, migræne, hudlidelser, feber og mave-tarm problemer. – Virker afstressende og anbefales mod søvnløshed. – En generel udrensende effekt. – Den er fantastisk imod hovedpine og har en utrolig effekt mod nakkespændinger.

Se også: Kvarts

Amfibol

Pyroxenrenes nærmeste slægtninge kaldes amfiboler. De krystallisere i sekssidede prismer med et rhombeformet tværsnit. Man kan let adskille pyroxener og amfiboler fra hinanden, ved at se på deres spaltelighed. Pyroxener spalter langs to næsten (84°/96°) vinkelrette spalteflader, mens amfibolerne spalter i skæve vinkler på 124°/56°.

Det mest almindelige amfibol er hornblende, som findes i bjergarterne diorit og amfibolit. Den grønne, finkornede, smykkesten jade, der er en meget anvendt smykkesten fra Kina og Japan, består egentlig af en pyroxen der hedder jadeit eller af en mindre værdifuld amfibol som kaldes nefrit.

Se også: Jade

Anyolit (Zoizit)

Anyolit er faktisk moderstenen til Rubin. Se venligst afsnittet om Zoizit med Rubin

Se også:  Tanzanit / Zoizit med Rubin (Anyolit)

Apachetåre

Dette er en meget smuk, mørk sten. Den har en overflade som er meget skinnende. og derfor er det en sten man lægger mærke til. Apachetåren løser op for gamle følelser og viser os hvad vi gør forkert. Den lærer os at blive ved problemerne, og ikke “flygte”. Den viser os at mørket hænger sammen med lyset og den lærer kvinder at have et godt forhold til deres seksualitet, uden at skamme sig.

Ifølge indianerlegender, virker denne sten ligeså forløsende, som rigtige tårer. De gamle Apacheindianere lagde en apachetåre i deres nyfødte børns senge, således at de ikke behøvede at græde rigtige tårer. Apacheindianerne troede at det var guds tårer, for hvis man ser en apachetåre op mod lyset, vil man finde en lille dråbeformet inklusion inde i stenen.

Apatit

Apatit består af kalciumfosfat med et indhold af fluor eller klor. Den findes i mange farver, men det siges at den har samme effekt og virkning, ligegyldigt hvilken farve du vælger. Apatittens vibratoner lærer os at acceptere både andres og vores egne handlinger og omstændigheder. Den kan gøre op med gamle forestillinger, eller andres dårlige projektioner, som kan vælte enhver. Men hvis du arbedjer med Apatit vil den hjælpe dig til at stå fast på den du er, og acceptere at du udskiller dig fra mængden.

Dens budskab er ubetinget kærlighed og accept, uanset hvad der sker. Dette betyder ikke, at du ikke skal reflektere over tingene, men du må ikke gøre dig til dommer overfor dig selv eller andre. Det at acceptere os selv som vi er, er måske noget af det sværeste, men her vil Apatitten hjælpe dig, hvis du vælger at arbejde med den. Kombinerer du med ildopal, vil du kunne få meget kraftige reaktioner, og sætter du en snekvarts med i dit arbejde, vil dette lette situationen betydeligt.

Se også: Ildopal / Snekvarts

Apophyllit

Apophyllit er et vandholdigt kalium-kalciumsilikat. Den findes i farveløs, hvid, lys gul, grøn, blå og rosa. Denne krystal har en så stor skønhed, at den langt overstråler de fineste bjergkrystaller (det visuelle indtryk). Man kan fortabe sig i dens spil og farver. Dette er virkelig en krystal, det vil være synd og skam at gemme bort. Apophylitten skaber forbindelse mellem det spirituelle og det fysiske plan. Den letter erkendelsesprocesser, idet den formidler en åbning af bevidsheden fra vores tidligere inkarnationer. Vælger du at arbejde med Apophyllitten, kan du bruge den til astralrejser (ud-af-kroppen-oplevelser) Du vil ikke fortabe dig i andre dimensioner, for Apopyllitten har sit faste og sikre tag i dig.

Mediterer du på den, kan du koncentrere din telepatiske evne. Apophyllitten søger Lyset og Sandheden og den er som et eventyr. Blot det at kigge på den, bringer eventyret ind i din sjæl og leder dine tanker mod stjernerne. Du kan opleve fantastiske ting når du har anskaffet dig en Apophyllit, og hvis du anvender den sammen med Sugulit og Kunzit i et sygdomsforløb, hvor en dybere erkendelse er den eneste vej frem, kan den lette de terminale faser og overgangen fra denne verden til en anden dimension. Så at sige kan den hjælpe en døende person med mødet med døden uden frygt.

Se også: Sugulit

Aragonit

Egenskaber siges at være skabsindighed, troværdighed, tryghed og give en god balance.

Aragonit, Brun

Aragonit er et kalciumkarbonat med samme kemiske sammensætning som calsit, men aragonitten krystalliserer sig på en anden måde. Den brune Aragonit hjælper dig med at være tilstede. Den vil hjælpe dig i arbejdet med din angst og frygt. Den koncentrere sig særligt om dit hara -og solar plexus og hjertecenter, og den koncentrerer din energi og hjælper dig med at holde fokus – altså bevare centreringen i dig selv. Den kan hjælpe dig i stress-situationer, og med at se tingene i et større perspektiv.

Da den formidler kontakt til dine inderste følelser og din evne til at handle med klarhed – følelser og intellekt i ét – vil den hjælpe dig i centreringen af din energi. Det er en sten, der holder dig lidt tilbage, hvis du er meget flyvsk, den vil trække dig lidt i retning af, at tænke før du handler, og derfor vil du også være mere tålmodig. For børn er den god ved fysiske smerter, og du kan med fordel anvende den brune Aragonit til olie og cremer, da den vil tilføre din hud en opstramning. Men det vil igen sige, at Aragonitten er god til at samle – altså centrere.

Aragonit, Gul

Den gule Aragonit kan give dig tryghed og velvære med det samme. Den har en hurtig energi, og vil hastigt søge ind til kernen af problemet. Også den gule Aragonit er god mod stress. Når du arbejder med den gule Aragonit, vækker den en form for ro, den gør dig velovervejet, og derfor giver den også dine ord en større vægt. Med dens gule farve, virker den som et forfriskende pust i dit liv, og hvis du arbejder med den, kan den give dig en fornemmelse af at være “ny”. Renset, badet, mæt og glad. Den vækker basen for at du bliver tillidsvækkende i forskellige sammenhænge med andre mennesker.

Det er en god sovesten, du kan opnå at vågne umådelig frisk om morgenen, virkelig udhvilet og udrenset. Den gule Aragonit har dybder, hvis budskab er: Som her på jorden, sådan også i himlen, alt er dit, hvis du vil! Den arbejder godt sammen med Citrin i stressede situationer, og med sort Onyx i situationer hvor du arbejder med afviklingen af karmiske processer.

Se også: Citrin / Onyks

Aragonit, hvid

Som de øvrige Aragonitter, beskrevet her på siden, er den hvide også afbalancerende og egnet til meditation. Men den hvide Aragonit arbejder specielt mellem foreningen af tanker og følelser, visioner og handlinger, yin og yang. Den bliver af og til kaldt bryllupsstenen, og symboliserer det indre bryllup som det ydre. Foreningen af kvinde og mand, dig og dít indre barn, foreningen af din indre maskuline og feminine side. Den kan give dig klarhed og spirituelt overblik. Til at opnå følelsen af indre ro, er den rigtig god at meditere med. Den kan harmonisere dine energier og samler og koncentrerer alt det bedste i dig.

Den hvide Aragonit arbejder specielt på dit tredje øje og hjertecentret, og derfor vil du kunne opleve en større forståelse for andre menneskers situation, ud fra hjertet og udfra et bredere perspektiv. Hvis du har en uforklarlig og udefinerbar længsel, måske efter frihed, noget der er hinsides, noget større og dybere, kan meditation med hvid Aragonit virkelig støtte dig. Den vil den hjælpe dig med at holde varmen, få blodet til at cirkulere hurtigere, give slip på dine energier så din livsånd igen pulserer i verden. Ved sportsskader og smerter kan du lægge den over de pågældende smertesteder, og hvis du laver en drikkeessens på hvid Aragonik, vil du kunne få en indre stærk healing.

Atacamit

Atacamit er en smaragdgrøn, sortgrøn kobberklorid, der er opstået i udkanten af kobberlejer. Dens navn har den fået efter Atacamaørkenen i Chile, hvor den blev fundet første gang. Den har fællestræk i sin virkning, med dioptasen, som er en anden smaragdgrøn sten. Den sender dine følelser ned i hjertet og giver dig ro i hovedet. Også denne sten er velegnet i stressperioder, og også under eksamenslæsning, fordi du kan få lettere ved at organisere og strukturere din læsning.

Hvis du starter på et nyt projekt, noget stort – en form for begyndelse på noget der betyder meget for dig, vil Atacamitten også gå ind og give dig støtte, overblik til at komme videre og evnern til at tilpasse dig det nye. Hvis du arbejder med en selvransagelsesproces, vil Atacamitten også støtte dig i forløbet, og trøste dig hvis du når nogle slemme oplevelser. En selvransagelse er ikke altid en positiv ting. Fysisk kan den hjælpe hvis du har for meget mavesyre, kvalme og hovedpine.

Se også: Kobber

Aventurin

GRØN : En overflodssten der repræsenterer lethed, eventyr og kærlighed, giver held i kærlighed og pengesager, idet den stimulerer følelsen af at intet er umuligt. Når vi åbner os og viser tillid, vil vi åbne os for held i både kærlighed og arbejde. Den er billedet på den positive overflod, den sunde tanke, flow – faktisk overflod på alle planer. Det er den uselviske kærlighed og den hjertelige stemning. Er du lidt tungsindig og har mistet troen på livet og føler dig ensom og afskåret fra universet, så prøv en Grøn Aventurin. God til meditation og visualisering. Kan bruges ved hjerte- og hudproblemer.

Den grønne aventurin er en helt fantastisk sten. Den er kendt for at give held i penge, arbejde og kærlighed (og helt ærligt: hvem kunne ikke mangle hjælp der). Den giver èn lykkefølelse, lethed og eventyr. Går du rundt og er tungsindig, kan denne sten løfte dig op og give dig tro på livet. Den stimulerer alt hvad der er lyst og positivt i os, så vi ikke synker ind i vores lille lukkede verden. Den hjælper dig med at være kreativ, og den arbejder på alle energicentrene. Desuden har den en helbredende virkning på hudproblemer og den styrker øjnene.

RØD : Selvsikkerhed, vitalitet og kreativitet. Har stor indflydelse på pengetransaktioner og vores forhold til penges energi.

Azurit

Azurit (også kaldet kobberlasur) er et vandholdigt kobberkarbonat. Den indigo-blå farve relaterer til halscentret og det 3. øje. Azuritten er broen, skridtet herfra og videre frem og ud. Den vil hjælpe dig at sætte ord på dine følelser og inderste ønsker. Den er symbol på indre visdom, intuition, sensitivitet og clairvoyance. Hvis du arbejder med den vil den bringe fornyelse og motivation. Med Azuritten vil det gøre det lettere for dig at træffe de beslutninger som kræver, at du udtrykker og bruger din indre viden. Din intuition. Den vil hjælpe dig til at få fortrængninger og blokeringer af enhver art op til overfladen, således at du bliver i stand til at se på det og derfra starte dit arbejde. Brug den også til meditation og til drømmetydning, her vil du virkelig få besked!

Nogen mennesker er meget sensitive, og derfor kan Azuritten alene være for stærk i sine energier. Men så kan du supplere med Malakit og Rosakvarts. Rosakvarts vil heale på dit hjertecenter, mens du arbejder med Azuritten og Malakitten. Azurit har en evne til at bringe det underbevidstes indhold frem i dig så du kan opnå kontakt med de ufattelige dybder i dig selv. I det gamle Egypten brugte præsterne Azurit, så de kunne hæve deres bevidsthed til det guddommelige. Man brugte også Azuritten til farve, man pulveriserede den og blandede dette fine støv med olie eller vand, og således havde man en fantastisk azurblå farve, som de gamle Egyptere malede med.

Azurittens budskab er fornyelse, igangsættelse og motivering. Så hvis du er igang med et stort udviklingsforløb, men lige mangler at tage det næste skridt, så er Azuritten bestemt din sten. Milt, skjoldbugskirtel, knoglestruktur og hud aktiveres, specielt god som essens. Azurit findes ofte sammenvokset med Malakit og er i sig selv sjældent hård nok som smykkesten. Når Malakit og Azurit er sammenvoksede kan man slibe en meget smuk sten med de blå og grønne farver. NB: Azurit tåler ikke rensning i vand med salt.

Se også: Malakit / Rosakvarts

 

B

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Beryl

Findes i farveren gylden gule, gul og rosa. Stammer fra Indien. Dens egenskab er først og fremmest at fremme forståelse og sympati. Beryl giver klarsyn og skarp forstand. Beryl tillægges evnen til at helbrede dovenskab og bruges også som venskabsgave, den skulle formidle gensidig agtelse og forståelse. Beryl menes at opfange den første kærlighed, og bevare den igennem hele ægteskabet.

Se også: Smaragd

Bjergkrystal

Bjergkrystal har fået sit navn efter det græske ord krystallos, der betyder is. Grækerne troede, at den farveløse kvarts var is, der var frosset af guderne og aldrig ville tø. Bjergkrystaller findes i hele verden, og er faktisk det hyppigst forekommende mineral i jordens overflade. De bedste krystaller findes i de schweiziske og franske alper, men den vigtigste lokalitet er Brasilien.

Symboliserer menneskets vækst, sandhed,  visdom, overblik og harmoni. Skaber energi og åbner op for det gode og positive. Stimulerer vore intuitive evner og afbalancerer yin og yang. Den indeholder alle regnbuens farver derfor er dens virkning også mangesidet, og den kaldes også “stenen over alle sten”. Bjergkrystallen skaber energi, åbner for den fysiske såvel som det psykiske og spirituelle gennemstrøm. Den giver klarhed og indsigt og afbalancerer din krop fysisk og psykisk, den healer overalt. God mod jord- og vandstråling. Generelt healende ved alle fysiske ubalancer.

Bjergkrystal med rubinstøv : Rubinstøvet og bjergkrystallen danner energimæssig balance mellem rod- og kronechakra. Den forener vores fysiske og åndelige væren i et, og giver samtidig en god jordforbindelse. Rubinkrystallen arbejder med vore positive begrænsninger og minder os om, at ydmyghed og respekt bør være grundlaget for alt hvad vi siger og gør.

Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne er en verden for sig selv – herunder finder du beskrivelsen af de forskellige former for bjergkrystaller – terminationer, klynger osv.

Se også: Bjergkrystallerne: Bro-krystal / Cathedral-krystal / Dendrit-krystal / Dobbelt- og multi-termineret Bjergkrystal / Dow-krystal / Elestialkvarts / Fantomkrystal / Generatorkrystal / Isis-krystal / Kanaliseringskrystal / Krystalklynger / Laserstav / Manifestations krystal / Massage krystalNøglekrystal / Påhængskrystal /  Record keeper / Regnbuekrystaller / Scepterkrystal / Selvhealende krystal / Tantrisk tvilling krystal / Tavle krystal / Transmitter krystal / Vinduekrystal

Bjergkrystallerne: Bro-krystal

Du kan genkende denne krystal ved at den lader sig gennemtrænge af en mindre krystal, halvt inde i moderstenen og halvt ude. Som en bro over to verdener, en bro fra jorden til universet, to bevidstheder. Du kan få hjælp af bro-krystallen til kontakten til det indre og det ydre på én gang. Den er broen mellem dit indre og dit ydre liv, mellem dig og andre mennesker, mellem din egen verden og de andres, og broen mellem tanker og handlinger. Det du rummer og som din sjæl længes efter at udtrykke, kan du få hjælp til at manifestere – og styrken til at gøre dette fra dit hjerte.

Hvis du skal tale i en offentlig sammenhæng, et foredrag eller lign. kan du have god støtte i bro-krystallen. Moderstenen er universets uudtæmmelige kilde, og krystallen der krydser i stenen, er en gylden bro. Hvis du arbejder med bro-krystallen kan du opnå en dybere kontakt til dine medmennesker, og den vil hjælpe dig til at mærke hvilken vej du skal gå. Informationerne vil komme til dig, hvis du er åben.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Cathedral-krystal

Denne krystal kan du kende på, at den ser ud som om den er bygget op af mange krystaller, lag på lag, men de deler alle samme modersten. Cathedral-krystallen handler om vores forhold til Gud, vores tro og vores tanker. Den er som et heligt hus, der rummer al viden, du kan træde ind i dette hus og gøre din eksistens og din mening gældende.

Du vil lære at sætte pris på den plads du udfylder i universet, og du vil opdage hvor unik du er som menneske i den store sammenhæng. Cathedral-krystallen vil også tale til dig om sammehold, det at stå sammen – måske i et spirituelt forum. Hvis du laver en gruppemeditation, vil Cathedral-krystallen også intensivere kvaliteten i meditationen, og give energi til den kollektive bevidsthed.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Dendrit-krystal

Denne krystal kan du genkende ved en gren- eller bregnelignende indklusion i selve krystallen. Det er ikke, som man tror, (ligesom med mosagaten) små planterester – men det er rester af magnesium og klorit. Den er forbindelsesledet til vores jord, og al tings begyndelse. Den vil hjælpe dig med at komme i den tilstand af REN VÆREN. Den vil hjælpe dig til at afslutte gamle uløste konflikter, fordi den vil lade dig se og forstå altings kompleksitet.

Den er god hvis du vil meditere for at opnå kontakt til sindet og dermed rense ud i gamle mønstre. Gå ind i krystallen og kig på de formationer dendritten laver, og som er symbolet på det forvitrede i dit sind. Du vil finde klarhed når du kommer ud på den anden side. Dendrit-krystallen vil være dit eget spejlbillede – og hvis du vil se på dig selv, er denne krystal virkelig god for dig.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Dobbelt- og multi-termineret Bjergkrystal

Denne krystal genkender du ved at det er en krystal med en spids i begge ender – det kaldes dobbelttermineret. Hvis der er en eller flere spidser i den ene ende, mens den anden ende består af mange små spidser, tales der om en multitermineret krystal – men denne variant er mere sjælden. Du finder den samme naturlige dobbelttermination i Herkimer Diamanten og elestial.

Udviklingen af spidser i begge ender er betinget af større udfoldelses- og vækstbetingelser.
Det er en fremragende healingskrystal, den vil danne bro mellem det øverste chakra til det nederste – og løsne for energibrudte områder. Den dobbeltterminerede krystal sørger for at der er et fow af energi begge veje. Du vil aktivere meridianerne både foran og bagpå. Den er god hvis du har dårlig ryg. Du kan også bære et lille eksemplar i en pose om halsen, som hviler på hjertechakraet, så vil du virkelig opleve et flow af energi.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Dow-krystal

Denne krystal har noget så unikt som 3 sider med 7 kanter og 3 sider med 3 kanter. 3×7=21. og 3×3=9, 21+9=30. Tallet 30 symboliserer skæbnehjulet, livets mandala. Mens 3 tallet symboliserer f.eks. treenigheden, krop, sjæl og psyke, det æteriske, mentale og astrale. Tallet 7 er også et magisk tal og har sin egen symbolik. Dow-krystallen er kristusenergi og lys! Den udtrykker den dybeste visdom og den højeste sandhed. Du vil forstå livets konstante strøm af at give og modtage, af død og genfødsel – ja, forståelsen af alle dualiteter.

Du vil få kontakt med jordens lys og kærlighed og bringe dette ind i din hverdag. Den er en fantastisk trøst og healer, især hvis du skal i gang med noget nyt eller uprøvet, vil den støtte dig. Du vil kunne finde det led der mangler for at kredsen er sluttet. Den afbalancerer chakras og åbner for din spirituelle bevidsthed. Hvis du kombinerer med krystallinsk rosakvarts og elestial vil du få mod til at leve i samklang med det spirituelle og det jordiske.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Elestialkvarts

Denne krystal er sjælden, men den karakteriseres ved sin skjold-agtige overflade. Terminationer ligger og dækker hele overfladen. Den minder i opbygning og struktur, om Herkimer Diamant, men den er en lille smule røgfarvet. Den kaldes også for Yacaré-kvarts, hvilket refererer til det sted i Brasilien den kommer fra. Hvis du arbejder med denne krystal, kan du opleve en stærk forløsning i hjertechakaraet, men også en dyb trøst. Den er blevet kaldt “En gave fra Englene”. Når du bruger denne krystal, kan du opleve at det bliver lettere at være et levende og sansende spirituelt væsen i denne hektiske hverdag vi har i vores kultur på tærsklen til det 21. århundrede.

Hvis du arbejder med at turde slippe det gamle, dårlige ægteskaber, utilfredstillende arbejde, eller bag diverse stimulanser er denne krystal suveræn. Den virker som forbindelsesled mellem flere dimensioner, og kan være til hjælp for dig, hvis du mener at komme fra andre solsystemer. Den kan også klarlægge din relaton til et andet menneske – og måske finde din sjælemæssige forbindelse. Den er billedet på det kosmiske, det universielle alfabet der kan læses og forstås af alle. Du kan få kontakt med din egen indre sandhed, og den vil hjælpe dig med at søge til bunds, så du finder dig selv – følelsesmæssigt, psykisk og fysisk.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Fantomkrystal

Denne krystals kendetegn er de pyramideformede indeslutninger (inklusioner) som findes heri. Ofte er det kun en enkelt, mens andre indeholde flere. Det ser ud som skygger inde i selve krystallen. For hvert fantom tæller man en generaton, dvs. at en fantomkrystal kan have en eller flere generatoner. Fantomkrystallen er som at rejse tilbage i tiden, igennem dit sinds lag og helt ind til din sjæls indre. For at forstå dit sinds kompleksitet, kan du meditere med fantomkrystallen i din højre hånd. Du kan få en utrolig følelse af ydmyghed og ærbødighed over for universet; noget der er større og mere fantastisk end du troede var muligt.

Fantomkrystallen er en nøgle. Du kan ophæve tid og rum og give plads til en dyb tålmodighed og indre fred. Den kan hjælpe dig til at åbne nye døre og finde nye muligheder – du kan opdage at intet er umuligt, den vil støtte dig i at finde plads til dig selv, finde din indre styrke frem og din egen måde at udtrykke dig på.

Den kan også give dig en fantastisk følelse af overskud og overbærenhed over for alt levende, især dig selv. Det er en god krystal til mennesker der er – eller har været – udsat for psykisk eller fysisk stress, netop fordi den giver en så intens og dyb hvile. Derfor er det også en god sten at placere i dit soveværelse.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Generatorkrystal

Du kan identificere denne krystal ved 6 sider med 3 kanter som tilsammen danner terminationen (spidsen af krystallen). I Indien bliver de brugt i templerne til fælles meditation og velsignelse. Det virker ret stærkt på det fysiske plan ved at transformere spirituel energi til fysisk materie. Den er yndet til healing og gruppemeditation, fordi den aktiverer energiudvekslingen. Hvis du “træder ind” i krystallen i fantasien, eller under en meditation, kan du mærke hvordan energi og kraft stiger fra fødderne til kronechakraet, og dermed healer på alle energihvirvlerne i din krop. Denne krystal kan give dig fred i sjælen til at møde dig selv, netop hvor du befinder dig, og hjælpe dig til at forstå dig selv og dine motiver.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Isis-krystal

Ifølge egyptisk mytologi er ISIS den egyptiske gudinde, der – trods den onde gud Seths drab på – og lemlæstelse af – hendes mand, Osiris, formåede at samle og forene stumperne af sin mand. Da hun havde formået dette, kune hun blive svanger og føde Thoth. Gennem sit store sorgarbejde, lykkedes det hende at vinde frugtbarheden. Når du skal karaktrisere en Isiskrystal, skal du finde en 5-kantet flade, der daner centrum af krystallen. 5-tallet symboliserer transformation, manifestation og åndelig frugtbarhed. Men den repræsenterer også vores 5 sanser og skaber balance mellem krop, sind og ånd.

Isiskrystallen giver mod til at bearbejde sorg og transformere følelsen af noget du skal lære/en positiv lære. Den vil hjælpe dig igennem al det der kan vælte dig følelsesmæssigt, den vil samle dig og yde dig stor trøst. Den repræsenterer også feminin energi og kan således også bruges til månemeditationer og gruppemeditationer, hvor I hver især synkroniserer jeres åndedræt. Dette vil skabe en særdelels mættet og oplivende energi.
Den forløser angst og frigiver dit hjertes energi.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Kanaliseringskrystal

Her skal du se efter en 7-kantet flade foran og en 3-kantet flade på bagsiden. Tallet 7 repræsenterer intuition og visdom, og 3 tallet står for kommunikation, treenigheden – krop, sind og ånd. Denne krystal kan hjælpe dig med udviklingen af dine evner for clairvoyance og kanalisering. Den virker som et talerør eller en telefon til de energier der har med din 6. sans at gøre. Find helt din egen, personlige kanaliseringskrystal, og sørg for at den er meget præcis; det vil også betyde at den er finere indstillet.

Det er en oplevelse der overstiger alt andet, når du har fundet din egen krystal – den kan åbne linien til universets uendelige kilde af visdom, og hvis du tør lytte, kan du finde de svar du søger. Den er god til at træne dine intuitive kanaler, så du bedre vil være i stand til at give din visdom videre til andre på en god måde. Fysisk healer Kanaliseringskrystallen på alle chakra og tilfører dig energi og livsmod.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Krystalklynger

Her finder du en samling af krystaller, hver med sin termination, men på samme grund. Den er symbolet på, at alle mennesker har rødder i den samme jord, men kan vokse i hver sin retning, have forskellige meninger og forskellige opfattelser af livet, dog har vi samme fundament at stå på. Du kan anbringe krystalklyngen for at sprede energi og idet der er mange terminationer, spreder den mange stråler. Den er egnet til at sende koncentreret lys og healing til områder der trænger til at få påfyldt energi. Den kan styrke samhørighedsfølelsen, og den viser os at vi godt kan leve sammen, men beholde vor integretitet.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Laserstav

En laserstav er en lang, tynd krystal, ofte uklar og medtaget i sit udseende, men dermed ikke mindre kraftfuld. Terminationen (spidsen) samles af stenens sider, og du vil, hvis du holder den i din højre hånd med terminationen pegende ind mod venstre hånds håndflade og drejer krystallen rundt i urets retning, mærke den skarpe og gennemborende energi. Laserstaven virker som en slags laserstråle. Den har en meget koncentreret og direkte energi, og du kan opnå en psykisk og fysisk stærk healing. Laserstaven bruges oftest af erfarne healere.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Manifestationskrystal

Denne krystal kan du genkende på, at du finder en lille perfekt krystal inde i den store, – til forskel fra bro-krystallen, hvor den lille krystal er halvt inde i moderstenen og halvt udenfor. At manifestere er at virkeliggøre sine tanker og ønsker, og det kræver en god overvejelse, ansvar og næstekærlighed.

Med denne krystal, kan du få omsat dine ønsker til virkelighed, såfremt du er klar og overbevist i dine ønsker. Denne krystals klare mål er at transformere og manifestere. Hvis dit ønske og din kærlighed er ren og stærk, er det et punkt hvor du til fulde vil kunne bruge denne krystal, og dit sinds potientiale. Du kan opnå at slippe dine tanker, uro og stress men du kan også få hjælp til at se det nærværende i den store sammenhæng. Det er en stærk sten med en meget stærk energi.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Massagekrystal

Stenen er slebet i form efter en knogle og navnet stammer fra indianerne. Den bruges til healing og massage, hvor du holder den som et slags “håndtag” og lader den rense mellem knoglerne og aktivere akupunkturpunkterne, bl.a. langs rygsøjlen. Den kan rense og forløse spændinger ved alle musklernes vedhæftninger. Du kan bruge den ved intuitiv healingsmassage eller kombineret med en bestemt massageform. Du kan med fordel bruge en Laserstav til at åbne chakraerne med, og derefter kan du massere med massagekrystallen. Når du arbejder med den, kan du samtidig bede om at få informationer og oplysninger om, hvor ubalancerne sidder og derefter heale og massere på området.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Nøglekrystal

Det karakteristiske ved Nøglekrystallen er en 6-kantet figur som enten sidder på selve krystallen eller inde i den. Som navnet henviser til, kan Nøglekrystallen anvendes til at “låse døre op med”, til at forcere hidtil uberørte områder og du vil især få glæde og gavn af den, hvis du arbejder med lidt “stivnakkede” mønstre, som lægger beslag på livsglæden og selvtilliden.

Du vil kunne finde skjulte budskaber i dig selv, få dem ud og det vil være en god ide at skrive disse budskaber ned, hvorefter du lægger nøglekrystallen på papiret. Herefter kan du enten meditere på spørgsmålet med stenen og herigennem søge at finde dine svar. Den er fin at arbejde med, sammen med andre sten, f.eks. en gul fluorit eller en citrin. Du vil kunne finde din sjæls dybeste budskaber og få hjælp til at realisere dine drømme og håb.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Påhængskrystal

Kendetegnet ved denne er, at en eller flere mindre grupper af krystaller sidder på siden af den store krystal – moderstenen. Man kan sige, at den store krystal, moderstenen, rummer selve sjælen eller kernen i enhver henseende. De mindre krystaller på siderne er billedet på de omstændigheder som drages mod den viden der rummes i moderstenen, – som bier omkring en blomst, som diciple omkring en guru….. Du kan især bruge denne krystal til meditation – som en hjælpende hånd der rækker frem imod dig i nødens stund. Den er svaret der kommer af dine spørgsmå. Du kan bruge den til at forstå og “fatte” livets store sammenhænge. Den er ideel til programmering og visualisering.

De små krystaller lades op via det talte eller det tænkte ord, og moderkrystallen virker som en magnet, der trækker ønsket hen mod det perfekte og optimale resultat. Krystallen kan du bruge hvis du har behov for at yde dig selv selvhjælp, til at give dig selv støtte og mod i en indre kamp. Den kan således heale dig i situationer hvor du har brug for at få din sjæls spørgsmål besvaret.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Record keeper

Denne krystal kan du kende ved små ligebenede trekanter, der ligesom er præget ind i krystallens overflade. Der kan være en eller flere trekanter, på en eller flere sider af krystallen. Den kaldes også data- eller informationskrystal, fordi trekanterne opfattes som et tegn på indkodning af ældgammel visdom. Det siges, at der er en masse viden opsamlet i disse krystaller fra før Atlantis gik under, i håbet om at en fremtidig verden ville kunne høste gavn af den viden der var opsamlet på dette sagnomspundne kontinent.

Man siger, at kun dén som er parat, “møder” sin Record keeper. Den kan give dig mulighed for at få indblik i en gammel kulturs bevidsthed. De kan materialisere og dematerialisere sig – og kun dén der skal bruge dem, kan se disse Records. Du kan meditere med den på pandechakraet, det kan tage en tid før du vil forstå dens signaler. Det er fordi vibrationsniveauet i disse krystaller er højt og kræver en justering af dine egne kanaler. Det er en stærk sten med en masse mystik omkring sig.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Regnbuekrystaller

Denne krystal kan du finde ved at lyset brydes inde i krystallen og frembringer et regnbuespil. Regnbuen er det tætteste vi kommer på en fysisk manifestation af det hvide healende lys. Den vækker troen i os og skaber broen mellem jorden og himlen. Du kan komme ud for, at disse regnbuer forsvinder lige så hurtigt som de er kommet – og omvendt, du kan opleve at de pludselig er der, når du kigger på stenen. Det er fordi krystallen afspejler din tilstand. Regnbuerne kommer når lyset brydes i krystallen, og dette lys indeholder alle farver. På jorden som i himlen. Regbuekrystaller er meget milde og deres budskab er mildhed og blidhed. Du kan opleve, at din sjæl bliver renset på en blid måde og dit sind vil trøstes af en nænsom “hånd”. Hvis du er inde i en depression vil regnbuekrystallen hjælpe dig, ved at give dig trøst og støtte og vise dig, at der findes lys i alt, også i mørket.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Scepterkrystal

Ligesom navnet antyder, hviler krystallen på et scepter. Scepterkrystallens energi relaterer sig også til dens navn, som leder tankerne hen på konger og dronninger, kejsere og andre ophøjede. I kulturer som Atlantis og Lemurien, var den et yndet værktøj, en slags sender og formidler for medlemmernes af den højeste kaste. Den kan skærpe dit syn, således at du kan blive i stand til at se hvad der ligger bag folks motiver.

Scepterkrystallen vil give harmoni og den vil vise dig, at du er “konge i dit eget liv”, og de redskaber som du rummer i dit liv, skal du skatte højt. Den vil fortælle dig at du er unik, intet menneske indeholder nøjagtigt de samme kvaliteter som du. Den vil vise dig at din plads i universet er unik – og hvis du er i stand til at arbejde derfra, åbner din bevidsthed sig. Den kan lære dig, at følelser som misundelse, disharmoni, skinsyge og begær ikke tilhører dig, du er ophævet over disse følelser og Scepterkrystallen kan hjælpe dig til at indse dette.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Selvhealende krystal

Krystallens basis er en klynge af små krystaller der nærmest hviler mod moderstenen. Dér hvor krystallen blev brudt eller beskadiget og stoppet i sin vækst, myldrer nu små krystaller frem som en slags “plaster på såret”. Symbolikken i denne stens energi, handler om at vokse, på trods af sorg og smerte, modgang og brud. Den kan vække den iboende selvhealende kraft. Du kan få fat i den del af dig selv, som er afgørende for liv og død. Mister vi selv taget, er vi ikke længere “herre i vort eget hus”.

Som “Den lille prins” siger: Husk at sorg kun er opstået af noget som en gang var glæde” – og dette er et billede på den selvhealende kraft som bor i os alle. Den kan hjælpe dig til at komme ud af en kompakt situation du befinder dig i, hvis du arbejder med den og du kan bruge den i alle nødssituationer. Den vil vække en indre kraft og styrke, som er din og som du aldrig vil tabe.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Tantrisk tvillingekrystal

Denne karakteriseres af to sammensatte krystaller med fælles grund, men med hver sin termination (spids). De vokser på – og kommer fra – det samme, men er hver især unikke. Det er en krystal der kan fortælle om balance eller mangel på samme. Den er kommet til os, for at hjælpe os ind i “Den Ny Tidsalder”. Tantra står for enhed, samhørighed og helhed. Det gælder i alle livets forhold, ligemeget om det er mellem dig og din krop, forældre og børn, ansatte og overordnede osv.

Hvis din krystal indeholder de fantastiske regnbuer, har den en meget særlig mission i dit kærlighedsliv. Balancen mellem krop og bevidsthed i en brydningstid som denne, er svær for de fleste, og for at mødes med den anden “halvdel” – modpolen, kan du med fordel anvende denne krystal. Det er en fantastisk krystal og den kan udrette mirakler alle steder, hvor den har healet og skabt grobund for større forståelse og overbærenhed.

Når du arbejder med den Tantriske tvillingekrystal på dit hjertecenter, mens du ser og mærker dine ønsker, sker der en fuldbyrdelse. Du kan holde pegefingeren på den største flade, forholde dig helt rolig, velvidende at du nu siger ja til at modtage fra højere planer. Pegefingeren relaterer til hjertecentret og til planeten Jupiter, som har med ekspansion af bevidsthed og vækst, at gøre. Du vil kunne opnå en følelse af helhed, stærk kærlighed og lys der bliver bragt ind i dit liv.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Tavlekrystal

Du kan kende den på dens flade form og ved at de to modstående sider er større og bredere end de andre. Den er sjælden, og findes som enkelt-, dobbelt- og multitermineret. Den kan afbalancerer dit liv, og danne bro mellem to poler. Gennem meditation kan du nå den anden yderlighed. Den kan være forbindelsen mellem din spirituelle og din fysiske side, mellem dig og din partner, mellem en mor og hendes ufødte barn, mellem to venner osv. Tavlekrystallen kan give umådelig stor forståelse for modparten og vedkommendes motiver. Den taler om næstekærlighed og opmuntring, og den kan lette kommunikationen mellem to mennesker med forskellige holdninger – modpoler. Hvis du mangler kontakt eller forståelse mellem dig og et andet menneske eller dyr, kan du arbejde med Tavlekrystallen.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Transmitterkrystal

Denne krystal er indrammet af en 3-kantet flade på hver side af en 7-kantet symmetrisk flade. Her støder vi på tallene 3 og 7 som særlige kraftkilder. Tallet 3 er kreativitet og kommunikation og det indrammes og afbalanceres af tallet 7 på begge sider, med dets intuitive og alvidende kraft. Det at transmittere betyder at overføre, og præcis dette gør Transmitterkrystallen. Den kan overføre dine tanker til virkelighed. Den kan være forbindelsen mellem din spirituelle og din fysiske verden.

Denne krystal egner sig godt til telepati, fordi dens frekvens kører på så højt et niveau. Det er en feminin krystal og den leder tankerne hen på fuldmånen, og fuldmånen vil da også oplade og forstærke dens kraft. Hvis du således er påvirket af månens faser, kan du have stor glæde af at arbejde med denne krystal. De ønsker du sender ud, også for andre mennesker, vil du kunne høste frugten af. Den kan hjælpe dig igennem din fysiske tilstand under månens faser.

Se også: Bjergkrystallerne

Bjergkrystallerne: Vinduekrystal

Her finder du et parallelogram i krystallens centrum. Det ligner et harlekinmønster, og det er vigtigt at det sidder midt for og er så præcist som muligt. Vindueskrystallen er din sjæls vindue, ligesom man siger at øjnene er sjælens spejl. Den er ruden til din sjæls indre liv, og glasset hvorigennem du kan betragte dit liv. Ved meditation kan du rejse ind gennem ruden og få indsigt i dybereliggende problematikker der findes i dig, du kan få besvaret spørgsmål på ukendte områder af dit sind. Sindet har sine egne kringelkroge, men hvis du vil møde dig selv, kan du arbejde med din Vindueskrystal.

Se også: Bjergkrystallerne

Blodsten

Blodsten er det samme som Hæmatit – Se venligst denne.

Se også: Hæmatit

Boli-sten

Boji-sten består af fossiler (forsteninger). De indeholder pyrit (svovlkis). Det siges, at hvis Boji-stenens energi forringes eller ødelægges, kan den ændre molekylestruktur fra en hårdhed på 7,4 – til støv….! Så du vil altså tydeligt kunne se, hvis du “tapper og dræner” dine boji-sten for energi. Dens historie er ganske intressant: “Den klippe som var valgt til Boji-stenen var ved at uddø. Den var i forrådnelse og havde brug for en særlig behandling for at blive holdt i live. Via kanalisering af de gamle alkymisters viden, rengøres og næres klippen. Den kommer fra en naturlig jordpyramide i et af indianernes hellige områder”.

Hvis du skal have den optimale virkning, skal du have såvel en “han” som en “hun”-sten. Han-stenen (den maskuline) karakteriseres ved krystalliseringer, mens hun-stenen (den feminine) er glat.Hvis du holder dem i hver sin hånd, vil du mærke at de ligesom stødes fra hinanden, der opstår et spændingsfelt mellem dem, og det er jo lidt symbolsk i forhold til os mennesker, i parforhold, hvor der kan opstå disse spændinger. Den maskuline bruges i venstre side til afbalancering af den feminine energi, og den feminine i højre side, for at afbalancere den maskuline energi.

Det siges at Boji-sten er uddøende og ikke længere vil blive skabt på jorden.
De er en meridianregulator og du kan selv mærke efter, hvilken virkning den har på dig, alt efter hvor du placerer den. Det fortælles, at der har været en del polemik, som har nedsat disse stens troværdighed, og nogle forhandlere udsteder certifikater, som skal bevise at netop deres sten, er den ægte vare. Der går også en række forskellige historier om deres oprindelse, og det lader til at der findes hellige bjerge, som er de eneste hvor de “rigtige” boji-sten kommer fra. Det er synd for stenen, at mennesket er så begærligt, for Boji-sten har en mission her på jorden.

De er virkelig en hjælper, og afbalancerer alle dine chakaras når du arbejer med dem. De vil afbalancerer især din feminine og maskuline energi, og du vil kunne finde balancen og harmonien i livet. De arbejder godt med hæmatit, og sammen er de meget stærke. De arbejder specielt på dit forhold til det materialistiske, til penge, til jorden, din bolig og alt hvad der relaterer til rodchakraet.

Brazilianit

Brazilianit er et mineral som er i familie med topas. Det forekommer i farverne hvid, gullig og lysegrøn, og er et vandholdigt natrium-aluminuim sulfat. Brazilianitten har en stor indvirkning på solar plexus og hjertechakraet, hvilket også kan aflæses af farven, som rummer både den grønne og den gule farve.

Denne sten kan øge vores evne til at søge og finde – vi søger i solar plexus og transformerer forståelsen i hjertet. Den kan lette vores forståelse for de indre processer og give os det fornødne overblik. Hvis du har et barn med indlæringsproblemer, kan den støtte og være god dér, fordi det bliver lettere at opfatte og integrere den viden der arbejdes med.

Hvis du er den ihærdige og ambitiøse type, er dette din sten. Den er grundig og vil få dig til at blive mere filosofisk og velovervejet. Det er en udemærket støtte ved for meget mavesyre, et overspændt solar plexus eller et nervøst hjerte. Du kan lave en drikke-essens eller creme, for at styrke slimhindeforstyrrelser.

Se også: Topas

Bronchantit

Brochantite er opkaldt efter den franske mineralog; Brochant de Villiers. Brochantite blev opdaget i en mine nær Sverdlovsk i Ural bjergene i Rusland og anerkendt som et unikt mineral i 1824. Brochantite er en afart af kobber.

Bronchantit arbejder med vores selvfølelse, vores selvagtelse og kan virkes som en meget stærk kæmpe, der kommer og åbner de meget tunge jerndøre til vores hjerter. Denne sten har en helt vidunderlig styrke og dybde som kræver sit modspil. Man skal være en bestemt type, for at holde af bronchanitten. Enten en person der har gået gennem stor sorg og lidelse, men med kærlighed og respekt til livet, er kommet over det. Bronchantit er en sten der arbejder på alle åndedrætsproblemer, lunger, bronkier hals, og spiserør.

Den har som nævnt flere anvendelsesmuligheder, men er god ved åndedætsproblemer når man skal sove, fordi lungerne bliver presset sammen, når man ligger ned. Prøv at lægge en stor rå rosakvarts under sengen, og bronchanitten over hovedpuden. Visualiser nu at stenens energi og farve for hver dyb indånding fylder dine lunger og bronkier med energi og healing. Forestil dig at du bliver indhyllet i, og bliver et med din sten.

Se også: Rosakvarts

Bronze

Er en legering af 94% kobber og 6% tin.

Se også: Metal

Bronzit

Bronzit er en jernrig, næsen metallisk grønligbrun varietet af Hypersten.
Den relaterer primært til den fysiske side af os. Den vil hjælpe dig til at gøre op med uafsluttede hændelser, og få rensest ud. Psykisk arbejder den virkelig i dybden – og stimulerer samtidig kroppen til at arbejde med. Af og til – når vi arbejder med at slippe psykiske og følelsesmæssige blokeringer – bliver vi ofte syge, eller vi får smerter forskellige steder i kroppen. Bronzitten hjælper kroppen til at slippe eftervirkningerne samtidig med det psykiske arbejde; der er en meget fin forening i denne sten.

Hvis du gerne vil gøre noget rigtig godt for din krop, kan du bruge bronzitten som støtte, den vil stimulere dig til at bruge din krop til fysisk aktivitet, men også til at gøre noget ved dit følelsesliv, nemlig at få ryddet op i gemte og glemte hændelser som på mange måder hæmmer og begrænser dig. Det er også en sten der vil beskytte dig for udefrakommende påvirkninger. Fysisk healer Bronzitten på alle smerter og spændinger og en træt eller “doven” krop.

Se også: Ametyst

Bustamit

Bustamitten er en rosa sten med gyldenbrune tegninger. Den hører til Rodonitfamilien og er et manganmineral. Det er en sten der arbejder med at forløse vores blokeringer, psykisk såvel som fysisk. Den virker på en og samme gang opløftende og dybtgående og arbejder på flere niveauer samtidig. Den så at sige skaber dig et åndehul, den vil løfte energien så du kan få styr på tingene. Hvis du arbejder med Bustamit, kan du føle det som om du får løftet ti ton fra dine skuldre, og du bliver bedre i stand til at se, håndtere og bearbejde de lag der ligger nedenunder, mens presset er lettet.

Den vil flytte tågen og give en sammenhæng og en forståelse for vores fysiske og mentale blokeringer, og ikke mindst plads til at bearbejde de fastkørte, fastlåste og spændte, urokkelige spændinger. Hvis du således er kørt fast, ikke kan finde vejen ud, vil Bustamitten hjælpe dig til at løfte sløret, så du igen kan se sammenhængen. Bustamit er kraftig, den er dybtgående – men den giver dig samtidig et løft, så du får en letttere holdning, og en lidt lettere energi at arbejde med. Fordi den jo også løfter sløret for dig, vil du kunne se og forstå hensigten med din proces. Den vil give din krop energi og din sjæl fred.

Hvis du gemmer dig bag en skal, kan Bustamitten hjælpe dig med at blive stærk nok til at turde træde frem i lyset. Den giver selvværd, og lader dig mærke og forstå, at ved enhver krise, er der en opgave, der skal løses – også selvom det kan se uretfærdigt ud. Der gemmer sig altid en dybere mening med alting.

C

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Cacoxenit

Cacoxenit er en indeslutning i en ametyst. Ofte findes der lagdelte indeslutninger af mineralet goethit, der kan minde om juletræer, og som giver stenen et gyldent udseende. De sælges under betegnelsen “Cacoxenit”. De kaldes også stjerneametyster i deres mexikanske udgave, fordi de ligner stjerner, når man afskærer krystalspidserne. Der er en lille smule hæmatit i denne krystal. Den koncentrerer sin energi omkring dit 3. øje og med sin lilla og gyldne farve, trækker den din bevidsthed helt frem.

Cacoxenit kan give dig overblik og indre autoritet til at forstå og handle. Hvis du arbejder med Cacoxenit, kan du blive vældig stærk, og svær at “slå af pinden”. Når du skal træffe beslutninger, og under dit arbejde med din personlige udvikling, er det en rigtig god sten. Ametystens energi formidler kontakt til din indre stemme; renser og hjæler dig med at tage de rigtige beslutninger, og Cacoxenit vil få dig til at mærke energien i din krop.

Du kan opnå, at få mere energi til at handle – og du vil overkomme de praktiske opgaver og gøremål, på en nemmere måde. Hvis du har smerter og trykken i brystet og halsområdet er det en god ide at bære denne sten, og den er fremragende som hjælp til udrensningssymptomer, de fysiske men også de psykiske.

Calcit (blå)

En blå halvgennemsigtig sten der består af kalciumkarbonat. Den går især ind og påvirker halschakraet, hvor den virker kølende og afbalancerende. Den åbner halscentret så vi bedre kan kommunikere. Halscentret sidder som mellemstation mellem følelserne i kroppen og fornuften i hovedet. Blå calcit sørger for, at der bliver overensstemmelse mellem fornuft og følelser. Den giver os mod til at få talt ud om alle vores problemer, så vi kan komme videre med livet.

Kanaliseringssten, virker kølende, forløsende. Den arbejder med at slippe de indre modstridende følelser. Mod hovedpine, spændinger og feber. Alle halsgener og astma. Ideel til hyperaktive børn.

Calcit (champagne)

Fremmer evnen til at se egne afhængighedsmønstre. Hjælper os til at være til stede i nuet.

Calcit (grøn fersken)

En lyserød sten med mørkegrønne årer. Det er en hjertesten, der hjælper med at få sat ord på de følelser der gemmer sig i hjertet. Det er en sten med en meget blid og harmonisk virkning, den formidler indre ro og tryghed så vi tør åbne os. Sid med den i hånden og mærk hvordan dens blide energi forplanter sig til hjertet og hele kroppen. Det er en sten der har en god indvirkning på stress.

Calcit (grøn)

Fremmer handling og intuition. En hjerte-og healingssten. Hjælper med at integrere følelser og intellekt. God til at frembringe harmoni mellem mennesker. Anbefales til børn, der har svært ved at følge med i skolen. Hjertesten – evner at sige hvad der gemmer sig i hjertet. Renser for giftstoffer. God ved reumatisme og allergiske lidelser. Grøn calcit er medlem af calcit familien og indeholder de samme blide egenskaber. Calcit er kendt for at skabe harmoni og balance.

Grøn calcit bruges bla til at skabe harmoni mellem krop og intellekt. Børn kan med god virkning bruge denne smukke sten. Dette gælder især børn med indlæringsvanskeligheder, som altid udspringer af en indre blokering. Den Grønne Calsit arbejder med vores led og knogler og er derfor god ved f.eks. sportsskader og til børn der kommer til skade ved leg.

Calcit (gul)

Symboliserer optimisme, livsglæde, selvsikkerhed. Fremmer den ægte spontanitet og gå-på mod. Indre barn, glæde, spontanitet, selvsikkerhed og overflod. Gul Calcit provokerer vores glædesenergi og får det lidt dumdristige frem i os. Man føler sig overpå, får selvtillid og mod på tingene. Du bliver nytænkende og inspireret da det er en glædessten, der befordrer initiativ, effektivitet og liv. Den er god til nye begyndelser som nyt forhold, nyt arbejdsprojekt og som gave til en nyfødt. Calcit stimulerer lever, milt og bugspytkirtel.

Calcit (guld)

Symboliserer guddommelig kærlighed. Integrerer det åndelige med det jordnære. Lindrer spændinger i solar plexus og maven. Den har indvirkning på solar plexus, hvor den kan skabe ro. Den har også en god virkning på spiserør og svælget, så hvis man har problemer der kan man sidde med den i hånden eller lægge den på hals eller brystben. Det er en kærlighedssten der svøber os i en gylden beskyttende kappe af guddommelig fred og harmoni. Den hjælper os med at turde være os selv.

Calcit (honning)

Sætter os I stand til at handle I kærlighed med bevidsthed om vor samhørighed med universet. Symbolet på kærlighed, det tætteste vi kan komme på guddommelighed. Kan hjælpe os med at samle vores energier, forene højere principper med mere jordnære følelser – solar plexus sten. God ved spændinger i mave- og tarmområdet. Ved smerter i lænden.

Calcit (hvid)

Den hvide Calsit er et kalciumkarbonat. Den åbner og afbalancerer alle dine chakras. Du vil opleve en følelse af dyb afspænding og stærk healing. Der er noget yndefuldt og rent over den hvide Calsit, som leder tankerne hen på den fuldendte kærlighed. Den kærlighed der er så ren og dyb, at den skaber fuldstændig harmoni. Og det er også den hvide Calsits budskab: Harmoni og samhørighed. Den healer på dit kronechakra og gør dig oplyst.

Hvis du arbejder med den hvide Calsit, kan du opnå en følelse af renhed og kærlighed til den fysiske jord du lever på samtidig med, at du har kontakt til universets stråler. Den taler således til os om den rene kærlighed og hvis du er parat til at møde din soulmate, er den hvide Calsit stenen for dig. Fysisk kan den afhjælpe mareridt og tilpasningsvanskeligheder. Hvis du plages af uro og stres så sid med din hvide calsit mellem hænderne nogle minutter, og du kan mærke roen sænke sig over dig. Se også de øvrige calitarter.

Calcit (lemon)

Evnen til at turde slippe kontrollen og flyde med. Det er en bearbejdning af fordomme og begrænsninger. God mod nervøsitet.

Calcit (rød)

Integrerer følelser og intellekt. Bedst egnet til folk der føler meget og tænker lidt. Giver bedre kontakt med det fysiske plan. Mindsker vores sårbarhed og fremmer de mere okkulte følelser. Mod oppustethed og trætte fødder.

Calcit (smaragdgrøn)

Hjælper med at integrere følelser og intellekt. God til at frembringe harmoni mellem mennesker. Anbefales til børn, der har svært ved at følge med i skolen. Hjertesten – evner at sige hvad der gemmer sig i hjertet. Renser for giftstoffer. God ved reumatisme og allergiske lidelser.

Calcit (zebra)

Lærer os om altings forskelligartethed og om menneskets mangesidede sind. Hjælper os med at prioritere, se tingene i deres rette perspektiv. God i behandling af led- og knoglelidelser.

Calsit-Cobal

Calsit-Cobal, der også kaldes Cobolt-calcit, er en calsit hvis kraftige pink-lilla farve skyldes et indhold af cobolt. Man kan læse dens egenskaber i dens stærke og usædvanlige farver. Magenta er en blanding af pink-lilla og purpur, og relaterer til vores højeste bevidsthed. Det er således en kanaliseringssten, en krystal som du kan bruge for at optræne dine intuitive kanaler. Den åbner dit hjerte for et uendeligt flow af energi og visdom, som ligger i universet. Coboltcalcitten når vores bevidsthedsplan, når det er dybest. Du kan bruge den sammen med sugulit og pink turmalin (rubelit) til meditation – og dette vil hjælpe dig at forbinde dig til altet!

Hvis du befinder dig i en situation hvor du føler der er noget i dit hjertechakra, der forhindre et godt flow i din energi, kan det være en gammel sorg du endnu ikke har fået bearbejdet. Men hvis du virkelig ønsker at komme dine gamle dæmoner til livs, så prøv med en coboltcalcit og sort koral. Ved menstrautionssmerter kan du placerer Coboltcalcit på underlivet sammen med en Apachetåre, og eventuelt en Herkimer Diamant til at forøge virkningen.

Se også: Apachetåre / Koral

Celestin

Celestin, kaldes også for coelestin eller celestit. Det er et gennemsigtigt blålighvidt til farveløst, gulligt eller rødligt strontinumsulfat. Celestin er en fantastisk smuk sten, med fine krystalspidser. Den vil hjælpe dig til at forstå livets store sammenhænge, – du vil søge sandheden og inspireres til at forstå hvad der befinder sig på et højere bevidsthedsplan. Den vil støtte dig til at modtage informationer og at kanalisere. Hvis du står overfor at skulle træffe en vigtig beslutning, kan du meditere på Celestin, du kontakter det sted i dig selv og i universet, som rummer al viden. Og så kan du træffe din beslutning.

Det er en god sten til drømmearbejde, og inden du lægger dit til at sove kan du lægge din Celestin ved siden af sengen, og bede den om hjælp til at finde svaret på din drøm, at finde symbolikken i drømmen og svaret på dine egne spørgsmål. Den forener bevidstheden i højre/venstre hjernehalvdel og kan være en god støtte ved indlærings- og koncentrationsvanskeligheder.

Denne sten indeholder en meget stor visdom, og denne visdom har du adgang til, når du mediterer på stenen. Den kan styrke din spirituelle side og det kan føles som bliver fragtmenterne hentet og samlet til et hele. Sammen med Krysolit vil den rense og heale din aura. Når du er angst og føler uro, kan den løse dine spændinger og give dig klarhed over årsag og virkningsforhold. Celestin er fin til at inspirere, filosofere og dagdrømme med.

Se også: Krysolit

Chalcantit

Chalcantit er et klart blåt krystallinsk vandholdigt kobbersulfat som forekommer i naturen i ganske små mængder. Vær opmærksom, for her laves der også “snyd”. De fleste Chalcantitter der sælges på stenmesser, er som regel kunstigt fremstillet. Chalcantit er giftig og børn må ikke bruge dette mineral – og det må heller ikke bruges som drikkeessens! Du skal også være opmærksom på, at hvis stenen udsættes for sollys, vil den danne hvide prikker – Så mange advarsler om så smukt et mineral – den næsten fluorescerende koboltblå farve lokker med sit fantastiske ydre!

Det er hårdt at arbejde med den! Chalcantitten er en ren kanaliseringssten, den er åbning og afbalcering af det syvende chakra – vores kronecenter. Den hjælper os med at blive opmærksomme på – og mærke de finstoftlige planer. Den kan vise os at erkendelse er den eneste varige fryd! Alt er forgængeligt, men vores sind og dét vi transformerer, skal bestå. Du kan bive i stand til at favne hele verden uden at skulle tage stilling til den enkelte, men blot ved at være og ved at føle, kærlighed for alt som lever!

Chalcantit har en magisk forbindelse med tallet syv, som i sig selv repræsenterer en del symbolik. Hvis du arbejder med denne sten, kan du få mulighed for at opleve noget ud over det sædvanlige og få kontakt med følelser, som du tidligere kun har strejfet bekendtskab med. Hvis du er en person, der mangler jordforbindelse, er denne sten for tidlig at arbejde med, idet den vil skabe en stor transformation og give dig en stor mulighed for kanalisering. Hvis du alligevel gerne vil arbejde med sten, der har samme egenskaber, så start hellere med en azurit, en Herkimer-diamant eller en Rhodocrosit. Det siges, at man kan forvente visse reaktioner når man begynder sit arbejde på Chalcanitten, f.eks. du kan blive svimmel og/eller kaste op og få lettere kvalme. Dette kan du afhjælpe ved at bære en krystallinsk rosakvarts ved hjertecentret.

Se også: Azurit / Diamant 

Chalcopyrit

Chalcopyrit er et messinggult kobbermalm, der med tiden løber broget og kaldes “påfuglesten”. Som oftest venter man ikke på naturens gang, men dypper calcopyritten i et syrebad, så man fremskynder processen. Ved denne proces dør energien i stenen, så vær på vagt – og find den ægte vare at arbejde med. Det kan betale sig! Indholdet af kobber er over 34 procent, og hvis du læser nærmere under dette mineral, vil du finde ud af hvor stor indvirkning kobber har på både vores fysiske og psykiske immunsystem.

Chalcopyritten stråler af styrke, soliditet og respekt. Det er en sten der kan hæve dit selvværd, hvis du arbejder med den – eventuelt mediterer på den. Det betyder, at hvis du opnår et meget stort selvværd, indebærer det også at du “tør” blive set! Det betyder, at du kommer til at fylde mere med både meninger og grænser, – sikkert med hele dit væsen. Vi kan komme til at stråle, hvis du har mod til det. For det kræver en vis portion mod og lyst, til at fylde så meget.

Hvis du længes efter at være dristig eller at være vovet, kan du få hjælp af denne sten. Den symboliserer de hemmelige drømme, og de store ambitioner vi mennesker ofte holder inde hos os selv. Hvis du er en person, som let lader dig påvirke af andres vredesudbrud, selv om du selv rummer en del styrke, kan du søge støtte hos denne sten. Denne sten kan både ses og mærkes -og er et fnt spejlbillede. Ved reumatisme, kramper og hovedpine, eller alle tilstande hvor du krymper dig og trækker din energi indad, for ikke at blive set, vil den være dig en hjælp.

Se også: Kobber / Påfuglesten

Charoit

Den skulle løsne op for blokeringer. En stærk udrensning vil du kunne opnå, hvis du bruger charoit, malakit og rhodocrosit samtidig. Brug derefter rosakvarts og bjergkrystal til at berolige kroppen igen.

Se også: Bjergkrystal / Malakit / Rosakvarts

Chiastolit

Chiastolit er en andalusitvarietet med kælenavnet sommerfuglesten, eller korssten. Korssten kaldes den, fordi den viser et kors, når den bliver ståret igennem. Andalsit er et aluminiumsilikat – og navnet har den fra den spanske provins Andalusien, hvor den første gang blev fundet. Den findes oftest i rød/brun/grålige nuancer. Chiastolit er en sten i brunlige nuancer, og når den er tromlepoleret vil man kunne ane “korset” i form af sorte striber.

Den er som en rejse gennem opgør med autoriteter. Og dens energi handler om, at du får øje på din matryr -og offerrolle, og bliver bevidst om disse roller. Gennem arbejdet med denne sten, når du til erkendelser – og først når du har erkendt din martyr/offerrolle vil du kunne arbejde med den, den ikke alene sætter dig selv, men også dine omgivelser, fri. Du vil opdage, at det ikke er nødvendigt at placere skyld. Glæden bindes for alle parter, hvis martyrium er din livsstil, og ofte er det så indgroet at du har svært ved at få øje på det, og derfor også ret svært ved at gøre noget ved det.

Det kan virkelig betale sig at blive “ven” med denne sten, og bruge dens energier og vibrationer, til at gøre dig fri. Du kan erstatte selvhøjtidelighed med selvironi. Der kan ligge tunge erkendelser til dig, i arbejdet med Chiastolitten, f.eks. ved dyb meditation, men det er også en befrielse i det øjeblik du bliver bedre til at klare konflikter. Denne sten appellerer til din fighter-ånd. Hvis du anvender den sammen med krysopras, vil det påvirke din skelneevne.

Se også: Krysopras

Citrin

“Eksamensstenen”. God ved stress- og andre affekttilstande. Fremmer glæde, overblik og styrke. Virker afstressende, giver overblik og fremmer evnen til at være realistisk. Den har en ganske særlig evne til at afspænde kroppen og gøre hoved klart. Man får overblik, energi og ideer med Citrin, derfor er den en god eksamens- og glædessten. Sætter os i stand til at få kontakt med vor indre styrke, og giver større tilfredshed og selvtillid. Den afstressende effekt fjerner den unødige støj i hoved og bringer os tættere målet. God ved luftvejsbesvær, stress og nervøsitet. Også god når man skal holde op med at ryge.

Citrin kan variere i kulør fra klar gul til ravgul. Det kan være næsten identisk med topas i farve. Citrin har fået sit navn fra “citron”. Som krysopras er det en variant af kvarts; dets farve dannes ved spor af jern i kvarts. Ægte citrin er sjælden – de fleste industrielt tilgæng- elige “citriner” er faktisk ametyster, som er blevet varmebehandlet for at ændre farve til gylden. I gammel tid troede man, at citriner var modgift til slangegift. I dag påstår krystalhealere, at de kan skabe drømme, styrke selvbevidstheden og bekæmpe depression.

Se også: Ametyst

Citron Magnesit

Stimulerer til nye indfaldsvinkler, mentalt udglattende, samler tankerne. Virker afbalancerende hvis følelseslivet har været negligeret og styret mentalt.

Combarbalit

Combarbalit er et mineral der krystalliserer sig i forskellige former. Farverne kan være sølvgrå, grøn, turkis, rød-brun, gylden og hvid. Den stammer bl.a. fra Chile. De slibes som regel som kugler eller oftest i pyramideform. Combarbalitten er som at løfte sig selv, at rejse i tid og rum. Combarbalitten bringer din bevidsthed derhen hvor de rigige beslutninger findes. Hvis du skal tage vigtige beslutninger – så som at skulle flytte – kan den hjælpe dig i processen. Du kan, med Combarbalit få åbnet din bevidsthed for informationer fra historiske steder du måske har besøgt i tidligere liv – den kan virke som et bjerg der åbner sig. Pyramideformene er gode som drikke-essens ved næsten alle fysiske lidelser.

Conicalsit

Conicalsitten består af kobber og kalcium. Denne smukke smaragdgrønne sten stammer fra New mexicos Bjerge. Den arbejder på kommunikationen mellem mor og foster og således også på jorden som verdensmoderen i forhold til menesket. Den udtrykker pagten med naturen, foreningen med det oprindelige element og dette gør den egnet til dyb meditation, hvor du vil i kontakt med dine “rødder”. Conicalcit hjælper dig med at genskabe balance, og den kan reparerer på gamle stød og slag. Den taler til os om glæde i hjertet – glæden over bare at være til.

Den kan afbalancerer hjertechakaraet og kan fylde dig med tryghed og glæde. Du vil se spejlbilledrefleksen i din omverden når du arbejder med denne sten. Den giver mod og frihed – også til de sværere perioder af dit liv. Den vil hjælpe med at lette og turde slippe det gamle – den vil kunne indgyde det mod, der skal til for at arbejde med fortidens smerter. Ved meditation med denne sten, kan du rense din aura for negative forekomster og åbne for dit hjerte og sind for nye muligheder. Denne sten er egnet til hjerteproblemer, bearbejdning af sorg, til astma og indre uro. Ved nyreproblemer er den god sammen med grøn jade.

Se også: Jade

D

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Dalmatin

Dette er en sten, som mange tiltrækkes af, både børn og voksne. Navnet stammer selvfølgelig fra hunderacen med de mange pletter. Dalmatin er god, når man skal til at løse svære opgaver. Den giver nemlig mod og gennemslagskraft. Det er en meget stræk sten, som kan hjælpe med at styrke kontakten til din indre kraft.

Den kan også bringe glæde og styrke samhørigheden mellem 2 mennesker. Der findes flere forskellige farver, men alle de andre er indfarvet. Det foregår med naturlige farver og stenen bevarer sin kraft og egenskaber. Den sten vi viser på billedet er en såkaldt Dalmantin-Jaspis.

Se også: Jaspis

Dendritopalit

Dendritopalit minder meget om en dendritagat i sit udseende. Den er hvidlig til gennemskinnelig opalit, med indhold af sorte dendritter. Dendritopalits energi handler om vækst og fremgang. Den kan give dig indsigt i dig selv og dine evner og talenter, men også i dine personlige reaktionsmønstre. Dendritten er en meget lærerig sten. Og bærer du den, eller mediterer på den, kan den hjælpe dig til at trække den dybereliggende følelser frem, og du vil have mulighed for at ændre de mønstre du har fået indkodet, og vende dem, sortere, reflektere og bearbejde dem. Denne proces medfører mange erkendelser og megen forståelse, og dine evne til at ændre og forandre vil vokse og gro. Dendritopalitten kan sætte gang i din udvikling, og du vil blive i stand til at forbedre din personlige vækstproces og selvhealingsproces. Det er en smuk sten – der vil gøre et stort arbejde for dig.

Se også: Bjergkrystallerne: Kanaliseringskrystal

Diamant

Ordet “diamant” kommer fra det græske “adamas”, som betyder “ubesejret”.Diamanter blev først opdaget i Indien for over 3.000 år siden og er blevet fundet på alle kontinenter siden da.Diamanten er enestående ved kun at bestå af ét grundstof – karbon (kulstof), hvor alle andre smykkesten er blandinger af to eller flere grundstoffer.Farvede diamanter dannes, når andre grundstoffer end ren karbon er til stede.

Gule og brune diamanter anses for ikke at være perfekte, mens grønne, blå og specielt røde diamanter er sjældne og derfor kostbare. Den karbon, som danner diamanter, er krystalliseret under meget høj varme og tryk omkring 160 km under Jordens overflade. Disse dyrebare sten bringes op til Jordens overflade ved regelmæssige vulkanudbrud. Nogle af diamanterne bliver siddende tilbage i vulkanrør, mens resten normalt vaskes med ud i floder og oceaner og danner alluviale aflejringer.

Diamanter har den hårdeste overflade kendt af videnskaben med det højeste tal på Mohs hårdhedsskala. Mohs hårdhedsskala går fra et til ti, hvor et er det mindst modstandsdygtige over for ridser, og ti er det mest modstandsdygtige. Faktisk er diamanter 80 gange hårdere end korund, som er det næsthårdeste mineral – nummer ni på Mohs hårdhedsskala. Den eneste genstand, som kan ridse i en diamant, er en anden diamant.

Diamanter kan kun brænde ved ekstremt høje temperaturer omkring 850 grader celsius. Kemiske opløsninger, selv syre, opløser ikke diamanter. Omkring 60 procent af de diamanter, som er brudt, er krystalliseret ufuldkomment, og de kan derfor ikke bruges til at fremstille smykker af. I stedet bruges disse ufuldkomne diamanter til industrielle formål.Legender og symboler Diamanter forbindes med uovervindelighed og helhed. Deres gennemsigtighed og klarhed, gør dem til et symbol på udholdenhed og oprigtighed. I dag repræsenterer diamanter kærlighed, troskab og fuldkommenhed, og de benyttes ofte i vielsesringe. Ifølge Vedaen (gammel hinduskrift) vil diamanter dog aldrig føre til andet end ulykke for de fleste kvinder. Engang blev diamanter kun båret af de rige. De er meget kostbare og forbindes stadig med velstand.

Dioptas

Dioptas krystalliserer i smaragdgrønne masser og klynger. Det er en sten der er halv gennemsigtig til helt transperant. Dens navn kommer af det græske “dia” som betyder “gennem” og “optasis” som betyder “syn”. Det er kobbersilikat med glasglans. Dioptas giver dig mulighed for at slippe tankerne for en stund og i stedet mærke dine følelser. Den giver tryghed og velvære. Hvis du er for meget “i hovedet” leder den tankemylderer, overtryk, stressen og virvar væk fra hovedet og sender bevidstheden ned i kroppen og følelserne. Fordi den har den eminente evne til at lede energien væk fra hovedet, er den en kærkommen ven og støtte, i stiuationer, hvor vi ikke rigtig ved hvad vi skal gøre.

Dioptasen kan rense alle dine chakras og dermed også dine bevidsthedslag. Derfor virker den forfriskende og vitaliserende. Prøv at sove med den en nat, – når du vågner næste morgen, kan du opleve, at du har sovet en helt anderledes søvn – og når du besidder denne form for klarhed, kan det bedre præge din spirituelle udvikling. Det vil gøre det muligt for dig at se årsager/sammenhænge og forstå deres virkninger. Når vi er for meget i hovedet, skaber vi spændinger i skuldre, nakke og hoved, det kan dioptas afhjælpe. Man slapper mere af og mærker varme kærlige følelser hos sig selv og andre. Kan bruges ved spændingshovedpine og migræne.

Dolomit

Dolomit (dolomit-spat) er et kalcium-magnesium karbonat der har fået sit navn efter den franske Mineralog D. Dolomieu. Den findes som både mineral og klippesten, men klippestenen kaldes dog ofte for “dolostone”, som ligner limsten. Med Dolomit lærer du at fokuserer dine tanker og at koncentrere dig om dit projekt. Den kan øge koncentrationsbesvær, eventuelt kombineret med en grøn calsit.

Hvis du arbejder med noget som står dit hjerte meget nært, så er det en god ide at bære dolomit over hjertecentret. Den arbejder med de fine sarte og feminine energier, og derfor også godt med Amazonit og Rosakvarts. Hvis du er igennem en sorgbearbejdelse, vil den kunne fastholde dig til det væsentlige og lære dig at håndtere din sorg på en konstruktiv måde. Lav en essens af den sammen med Jet, og drik det hver morgen på tom mave. Dolomitten er en sten der bringer mange fine resultater med sig, og du kan med stor fordel bruge den i healinger til at rense og afbalancere chakras.

Se også: Amazonit / Calcit (grøn) / Rosakvarts

Dumortierit

Dumortierit er et blåviolet til brunligt subsilikat med silkeglans. Det er en sten der passer til den mere “aggressige” og udadrettede – den handlings- og resultatorienterede. Denne sten gør indtryk og efterlader et aftryk. Det kan blive muligt for dig at sætte dine grænser på en markant måde. Afgrænse dit territorium. Dens energi giver større fylde og karisma, det vil sige, en udstråling der fylder i landskabet, hvis du tør udfylde din nye rolle. Det vil være dig muligt at give andre mennesker plads, samtidig med at du tør stå ved dine egne idealer og ideer.

Er du en person som er tilbageholdende og gemmer dig i andres skygge; måske i virkeligheden hader den rolle du har “valgt”, så prøv at kigge nærmere på Dumortieritten. Hvis du anvender den sammen med Thulit, kan du markere dine grænser med en stor indre overbevisning. Dumortierit er en sten der ofte får dig til at slå igennem, hvis du har en tendens til at tvivle på dig selv. Den kan også afspejle en manlende evne til at prioritere, især hvis modet svigter når du skal vælge mellem flere muligheder. Dumortierit er glimrende til massageolie, hvis du har hårdnakkede spændinger.

Se også: Granat / Thulit

E

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Elestial kvarts

Dette er en bjergkrystal og er beskrevet under; Bjergkrystaller – Elestialkvarts

Se også: Bjergkrystallerne: Elestialkvarts / Kvarts

Epidot

Epidot er et kalcium-aluminium-jern silikat og farven er grønsort. Den kan forveksles med Vesuvian og går til tider også under betegnelsen “Epistazit”. Nogle forveksler også Epidot med Olivin. Men Epidot giver den højeste beskyttelse. Den kan hjælpe dig med at bevare og opretholde din egen kraft. Den kan give dig evnen til at hvile i dig selv, når du mødes af modstand i form af sladdder og projektioner eller misundelse. Den beskytter dit solar plexus mod udefrakommende, forstyrrende vibratoner. Epidot handler meget om, at man bør være den man er, og stå ved sig selv. Være tro mod sine følelser og trofast mod sine holdninger.

Er du et menneske der altid løber meget stærkt for at opnå anderkendelse eller accept, taler epidoten til dig om, at du er god nok som du er. Dens budskab er at rette din indre tro op, finde selvtilliden frem – stå ved den – og opbygge den indre tro, så du bliver i stand til at rumme modstand.

Du kan bruge denne sten i alle livets faser, fordi den samler op og sætter på plads, så som solara plexus-sten er det den bedste. Hvis du er et menneske der tager alle andres dårligdomme, smerter, negativitet og sorg på dig, og måske ligefrem indbyder til at blive kuet, fordi dit selvværd er lille, og din sensivitet ikke kan kontrolleres – så kan Epidoten virkelig være en støtte for dig. Hvis du hænger fast i en “offerrolle”, eller dine børn bliver moppet i skolen, kan du bruge følgende råd: Sæt en epidot over solar plexus, læg en lavendeljade i venstre lomme og en andalusit i højre lomme. Denne kombination er fortræffelig. I øvrigt kan du bruge epidot ved nervøse lidelser, sindssygdomme og til at påvirke og stimulere dit stofskifte.

F

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Falkeøje

Fremmer inspiration og intelligens. Giver klarhed ved løsning af problemer. Giver skarpsindighed, distance til problemer, kontakt med intuitionen og koncentrationen. For depressive personer, der selv ønsker at komme videre vil den vise nye og hidtil uanede veje og muligheder – i modsat fald vil den forstærke det negative.

Falkeøje er den mest spirituelle af “øjestenene”. Den har stor effekt på rodcentret og det 3. øje. Den hjælper os til at danne overblik, iagttagelseevne, og klar tankegang og føling med alt det der sker på det fysiske plan. Flakeøje´s domæne er evnen til at forstå tingene i deres helhed, og skabe balance imellem sind og krop. Den hjælper dig således også med at skabe overblik i et ellers kaosfyldt indre, og hjælper med at fokusere, præcisere og sende energi til det, vi ønsker at opnå. Vi vil glemme vores angst for at kaste os ud i det nye, og falkeøjet vil være med os i processen og fortælle os, at lige gyldigt hvor dybt du springer, og hvor mørkt du opfatter livet, er der altid et lys.

Feldspat

Dette er jordskorpens mest almindelige mineral, og det anvendes i porcelænsindustrien. Egentlig er det ikke et enkelt mineral, men en hel familie af aluminiumsilikater. Feldspatterne indeholder altså aluminium, silicium og ilt, men desuden kalium – gruppen kalifeldspatter – eller kalcium og natrium der danner gruppen kalknatron -feldspatter (plagioklas eller CaNa-feldspat).  Alle feldspatter har hårdheden 6 og en god spaltelighed i to planer der ligger næsten vinkelret på hinanden, og derfor er en feldspat ganske let at kende når den findes i naturen. Lidt sværere er det at bestemme hvilken feldspat der kan være tale om.

Kalifeldspatterne er dels mikrolin og ortoklas. Mikroklinen er hvid, kødrød eller grøn og ortoklasen er hvid eller lyst kødfarvet. Disse kalifeldspatter kan findes i de fleste granitter og gnejser. Ortoklasen er især almindelig i de yngre granitter. Porcelæn fremstilles især ud fra mikroklin.  Mikroklin udkrystalliserer ved en lavere temperatur end ortoklas, så man kan faktisk anvende kalifeldspatterne som en slags termometer, der fortæller om temperaturerne i et størknede magma.

Flint

Et billede på urkraftens kilde, erkendelsen af at alt kommer fra os selv. Giver trøst i nøden og stimulerer vores fighterånd. Alment styrkende og groundende. Ideel til massage, men her taler vi naturligvis om de slebne og runde stykker flint.

Flodsten

Flodkrystal (også kaldet Flodæg, Vindueskvarts) er en ægformet sten, som hvis man skærer den midt over, vil minde os om en et “æg” med en hinde over, der dækker for noget væske. Den er også ganske speciel at holde i hånden, idet dens tyngde virker som om den er fyldt med vand, der bevæger sig. Det er en sten der vil hjælpe dig til at afdække hvad der ellers er skjult for det fysiske øje. Hvis du mediterer på en Flodkrystal, vil du få fornemelsen af, at der ligger en hemmelighed skjult i dit indre, og når du er parat til at opnå indsigt, vil du få dette ved hjælp af Flodkrystallen. Den vil hjælpe dig til at opnå viden og indsigt om dybe følelsesmæssige sammenhænge, ikke blot for dig selv, men også for mennesker der står dig nær.

Det er også en sten der minder os om, at selvom vores “overflade” er glat, kan der gemme sig et rasende temperament under overfladen, som vil komme op til overfladen, men ved hjælp af Flodkrystallen vil det ikke være voldsomt, men komme til syne lidt efter lidt, alt efter hvad du er parat til. I dens energi og sammensætning, kan den minde os lidt om Agatgeoden., som på overfladen virker som en ganske uanseelig sten, men hvis man skærer den over, gemmer der sig en vidunderlig verden inden i. Flodkrystallens budskab er indsigt og dybde.

Fluorit

Fluoritten forekommer i næsten alle farvenuancer fra klar til dyb lilla.
Den vil åbne dine sanser og øge din koncentration, så har du ubalancer på koncentrationen kan det hjælpe at arbejde med Fluoritten. Den vil da hjælpe med at fokusere, præcisere og koncentrere. Og hjælpe dig med at styrke dine psykiske evner. Fluorit er en kreativitetssten der anbefales til meditation. God mod modløshed og splittelse.

Det er en køn sten, som har et flot spil. De bedste og mest farverige fluorittere kommer fra Kina og Brasilien. Den findes som en oktaeder (som to pyramider der er sat sammen, så der dannes en terning med otte sider) og hvis du lægger denne på dit kronecenter, vil du kunne se ind i fluoritten, lade dens lys trænge ind i din krop og sind, og få en fornemmelse af at dine sanser øges og du vil kunne arbejde, så dine inderste ønsker vil komme ud i livet. Den er også vældig velegnet til visualisering.

Se også: Fluorit, blå / Fluorit, grøn / Fluorit, Gul (gylden)

Fluorit, blå

Den blå fluorit har de samme egenskaber og vibrationer at tilbyde dig, som beskrevet under “fluorit”. Brug denne sten når du er “nede”, det vil så at sige sparke dig op af hullet, til at komme videre med dit liv. Denne fluorit arbejder især på halscentret (men har også effekt på hjerte – og pandecentret). Den løfter energien i din krop og i dit sind, så du kan mærke det; fornyet energi, samlig, centrering og overblik. Prøv at sove med denne sten, den vil give dig en rolig nat med god hvile, og du kan opleve at du vågner helt forfrisket og fornyet. Det er en dejlig sovesten.

Hvis du overvældes eller føler dig resigneret, lader den os koncentrere os om en ting ad gangen, og energien flyder frit. Fordi den arbejder på halschakraet, vil du kunne blive i stand til rette din kommunikation, så den er klar, præcis og kærlig. Den har indflydelse på øre, næse og halsproblemer, koncentrationsvanskeligheder, og er generelt stimulerende, opkvikkende og meget centrerende i sin energi.

Se også: Fluorit

Fluorit, grøn

Bortset fra at indeholde alle energierne og vibratonerne, beskrevet under Fluorit, vil den grønne flourit påvirke vores emotielle side, det drejer sig om vores følsesesmæssige balance. Vi menesker binder os selv til ubearbejdede gamle mønstre og følelser. Brug den grønne flourit over dit hjertecenter, lad den hænge eller ligge ved din side når du sover. Du kan også bruge fluoritten, den grønne, på halschakaraet og ingen er i tvivl om, hvad det er du udsender og hvad det er, du ønsker. Du bliver klarere i din kommunikation. Den er også ideel til kropsolieog drikke-ekssens.

Se også: Fluorit / Fluorit, blå

Fluorit, Gul (gylden)

Den fule Fluorit handler mere om situationer, hvor du lader dig indvadere af andre mennesker fordi dit solap plexus er ubeskyttet. Så hvis du lader dig for meget påvirke af andre menesker, kan du have stor gavn af denne gule (gyldne) fluorit. Hvis du står for en opgave, hvor du er er på “bar bund”, eks. ved foredrag i store forsamlinger, kan du understøtte energien af gul fluorit ved anvendelsen af Herkimer Diamant sammen med.

Se også: Citrin / Herkimer Diamant

Flyvesten

Flyvesten eller siliciumcarbid. Det er en koksgrå sten med et spil i alle regnbuens farver på de mange små flader. Den er menneskeskabt og består af kvarts og kulstof. Uegnet i drikkeessens. Det er en sten med en meget høj energi, og vi bliver næsten i stand til at flyve når vi bruger den. Det er en sten der åbner os så vi bliver i stand til at modtage “åbenbaringer” om den skjulte viden der ligger bag denne verden.

G

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Galaxit

Galaxit består af mikrokrystaller af Labradorit i kvarts og lidt hypersten. Man finder den i Qubec. Det er en mørk sten, med små glimmerflager i grønne, blå og turkise nuancer – som en stjernegalaxe. Galaxitten er en spirituel sten, der indeholer og giver masser af energi. Den vil sætte gang i din udviklingsproces – og den sætter dig i forbindelse med din egen indre kraft, måske en kraft du ikke har været opmærksom på før.

Den kan hjælpe dig af med blokeringer, så du kan udfolde og udtrykke de sider af dig selv, som du ellers aldrig har turde. Hvis dit liv har været lidt monotont, stillestående – kan Galaxitten sætte dig i kontakt med de humoristiske sider af dig selv. Ligeledes vil den sætte dig i forbindelse med din spiritualitet, fordi den rummer utrolige dybder og højder.

Du kan meditere på denne smukke sten, og du vil få udvikling og forvandling, men stadigvæk med fødderne i jorden. Hvis du lider af angst, angst for at forandre, vil du kunne se på dig selv og dit forløb med andre øjne; du inspireres til at få styrke og mærke din egen kraft, således at du ikke længere vil opleve angsten så pinefuld. Galaxit arbejder på kredsløbet, influerer på stofskiftet og kan have indflydelse på øjnene – det vil sige, at du også vil kunne få mulighed for at turde se, det du ikke tidligere har haft mod til at se i øjnene.

Se også: Labradorit / Rosakvarts

Galenit

Galenit (galena) er en blyglans med ca. 86 % bly, dog ofte blandet med mindre mængder af sølv eller Antimon. Det er en feminin sten med en enorm styrke. Den bærer såvel psykisk som psykisk tyngde – den er i stand til at give dig meget jordforbindelse, hvis du arbejder på den. Den vil også give den nødvendige ro og overblik, som du har brug for, hvis du skal åbne dig mellem den fysiske og den æteriske krop.

Den vil gøre det lettere for din energi og bevidsthed at arbejde i dig, at nå ind til de første aura-lag og lettere tilgængelighed for dit arejde med at sætte en aktiv selv-hebredelselse i gang. Galenitten kan hjælpe dig at skabe forbindelse mellem vores verdener og kan hjælpe dig i en forståelse af det holistiske verdensbillede. Så føler du indimellem, at du “forsvinder” lidt, når du arbejder med den holistiske verdensopfattelse, vil Galenit arbejde for dig, og trække dig ned på jorden igen. Man siger om Galeniitten, at den vil hjælpe dig til at åbne dit sind for nye muligheder og indfaldsvinkler.

Så, føler du dig af og til låst fast, kan dit sind få nye muligheder og indfaldsvinkler – ser bedre – og får deraf større indre ro. Når stenen går ind og støtter os som Galenitten gør det, kan vi kun være åbne – og glade for sten. Den vil bringe dig “harmoni” og ro, i balance. OBS: Du må aldrig bruge denne sten til drikkeessens, men ved kredsløbslidelse anvednes den over de områder, eller ved de betændelsestilstande, du har i kroppen. Denne sten virker også stærkt på halscentret og forløsende på lunge – og bronchieområdet. Sammen med Brecci-jaspis kan den være en stærk healing på underlivsbetændelse.

Se også: Jaspis / Jaspis, Breccijaspis

Galmej

Galamej er en sten i gyldne og sølvfarvede striber, mønstre og formationer. Den indeholder 40% Zink, som er sårhelende. Men den arbejder også med de psykiske sår, vi mennesker ofte bærer rundt på. Den giver en følelse af styrke og en fornemmelse af at alt er okay; – den giver dig også mere power og styrke. Galmaj vil give dig selvtillid og rose dig for dit mod og din styrke, når du tør konfrontere problemerne i dit liv. Fysisk er den en god sten for astmatikere, og folk med hudlidelser.

Geode

En geode er et hulrum i vulkanske bjergarter, helt eller delvis udfyldt af mineraler.

Girasolekvarts

Girasolekvarts – også kaldet solsikkekvarts – er en af de blideste sten, med det klare blå lys den sender ud, hjælper den os med at formidle vores intentioner på en blid og forståelig måde. Girasolekvarts kan fejlagtigt forveksles med rosakvarts, når man lige kigger på den, men dens struktur er anderledes. Og farven er lidt mere mælkeagtig end rosakvarts. Girasolekvarts er en opalart. Det er en “redder”, og den hjælper dig at bringe dig nærmere lyset i dig selv. Hvis du er mismodig eller træt, initiavløs eller smådeprimeret, kan girasolekvartsens vibraton hjælpe dig videre i din proces, så du kan få rettet dit fokus fra det mørke og op i lyset.

Glimmer

Glimmergruppen består af flere mineraler, der alle har en meget udtalt spaltelighed, og to er meget almindelige. Mørk glimmer eller biotit er det almindeligste, og kan ses i næsten alle gnejser og granitter. Den lyse glimmer muskovit, er gennemskinnelig og anvendes under navnet “marieglas” som vinduer i kaminer. Muskovit findes i store mængder i glimmerskifre. “Alt som skinner er ikke guld” siger ordsproget, og hentyder til forvitret glimmer der også kaldes for “katteguld”.

Goldstone

Guld stjernesten, Stjernesten. Syntetisk (glas/kobber). Den består af glas med et metalpulver, som indeholder kobber. Er uegnet i drikkeessens. Find dit eget værd, glæde og varme er, hvad den synes at ville fortælle.  Den arbejder også med ro og harmoni og hjælper dig til at blive din egen stjerne. Den arbejder meget på, at du skal erkende hvem og hvad du er. Den gør det nemmerer at kanalisere. Guld stjernesten lysner dit sind og giver dig glæde. Den hjælper dig med at vende dine negative energier så du kan bruge dem konstruktivt. En rigtig god sten mod tungsind, humørsvingninger og lignende.

Granat

Granatsten findes i flere forskellige faver.

Grøn granat
Den grønne granat modvirker nervøsitet og stress. Fremmer afspænding og hjælper i overgangsfaser. Den grønne granat består af kalcium og jernsilikat. Den er grøn og kan være fra gennemsigtig til helt uigennemsigtig. De gennemsigtige er dyre og bruges til smykker. Den grønne granat virker især ind på hjertecentret. Den hjælper med at kommer videre med vores liv. Hvis vi har været ude for voldsomme omvæltninger, skilsmisse, dødsfald, arbejdsløshed osv. er den god og kan løsne op for de indestængte følelser så vi kan slippe dem og komme videre med vores liv.

Rød granat
Den røde granat fremmer jordforbindelsen. Henter gamle uforløste ting op til revision. Stærk selvudviklingssten. Den røde granat er en fornem sten, med den dybtrøde og knapt gennemskinnelige farve, påvirker den både rodcentret og kronecentret og dermed kundalinikraften. Virkningen er ret voldsom, alt i dit indre bliver endevendt for at se om, du har nogle gamle uhensigtsmæssige vaner der skal laves noget om. Den bringer lys til alt det skjulte så vi kan tage stilling til om det er noget vi stadig kan bruge eller om det skal smides væk. Den røde granat har også indflydelse på vores indre organer specielt forplantningsorganerne, den er derfor god ved seksuelle problemer.

Guldkvarts

Har fået sit navn på grund af dens glimmerrigdom. Stammer fra USA og Mexico. Der findes mange forskellige arter af kvart og de bliver brugt til fremstilling af glas, smykker og i den kemiske industri. Guldkvarts får lyset frem i dit sind og jager det mørke på flugt, giver din indre ro og styrke til at klare dine gøremål, skaber balance mellem arbejde og hvile.

H

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Halit – saltsten

Halit er et natrimklorid, et stenssalt. Prøv at fugte din finger med lidt spyt, smag på fingeren, og du vil smage ren salt. De farvede halitter har taget deres farve fra fremmede mineraler. Halitter er utroligt smkke og var indtil for et par år siden kostbare, størrelsen taget i betragtning. NB: Brug dem aldrig til drikke- eller olie-essens, da de går i opløsning.

Halitten hjælper os med at finde den ro der skal til for at meditere. Såvel vand som salt er forudstæninger for hele vores eksistens. Halitten virker aldrig uden af efterlade sig en god historie. Denne sten vil hjælpe dig med at finde dit livs rette sammenhæng, og mirakler vil ske. Rudolf Steiner mente, at et stort saltbehov var udtryk for det astrale lag var for tæt på det æteriske lag.

Halit repræsentere en altomfattende ændring, noget vitalt og afgørende i et menneskes liv. Brug Halit hvis du har et mønster du ønsker at bryde, eller følelser, der bringer dig sygdom. Halit vil fjerne den bremseklods, der stopper dig. Hvis du har været igennem en stor psykisk forløsning, efterlades du ofte med et stort tomrum, og der kan du med held anvende halitten.

Brug den ovenpå de smerter du mærker, over solar plexus og den vil skabe ro til at du kan afhjælpe dine smerter og grunden, til at du har pådraget dig dem. Den vil også hjælpe dig i en sorgproces, ved at finde ind til brodden, arbejde for dig med sorgen og efterlader dig lidt tryggere og mere befriet. Halit er en spíritualistens arbejdssten, og alt efter farve korresponderer den med forskellige aspekter. Se derfor også under de forskellige farver Halitter.

Se også: Halit, hvid / Halit, blå / Halit, orange / Halit, pink

Halit, blå

Den blå Halit har de samme egenskaber som beskrevet under Halit. Men den blå Halit kan påvirke dit pandecenter og pinealkirtlen, og er “søgerens” sten. Hvis du bærer en blå Halit på dig, kan du opleve forandringer på alle tilværelsens områder. Det du udstråler, er det du tiltrækker. Også uden at miste dig selv undervejs. Du kan have lettere ved at være tro mod dig selv og dine følelser, og undgå at lade dig manipulere med.

Blå Halit giver dig en klarere kommunikation, så du kan udtrykke dig præcist, den vil hjælpe dit til at formulere dit budskab korrekt, og hvis du supplerer med en citrin til f.eks. jobsamtaler, kan du få en følelse af at have “styr” på, hvad du ønsker at sige, og samtidig dæmpe nervøsiteten.

Se også: Citrin / Halit – saltsten

Halit, Hvid/farveløs

Halit, den hvide og farveløse har samme egenskaber som der bliver beskrevet under halit, men den hvide/farveløse sten retter op på de livsafsnit og følelser vi har ladet stå til med. Den bringer orden og forståelse.

Se også: Halit – saltsten

Halit, Orange

Også Orange halit, har samme egenskaber som det vi beskrev under Halit. Men orange Halit har ydermere den egenskab, at den ser på glæden i vores liv og giver os ro og forståelse. Den bringer de dybere lag i os op til overfladen, og gør det lettere at fordøje den verden vi lever i. Den orange Halit taler om hara chakraet, og derfor vil den også holde os på benene selv under en stor forandring. Fysisk er Halit i alle farver særlig velegnet til mave-tarmområdet og i det hele taget befordrende for vores almentilstand – idet den renser og regenererer.

Se også: Halit – saltsten

Halit, pink

Den pink Halit har samme egenskaber som vi beskriver under Halit, men den pink hjælper os med at finde vores sjælepartner eller, hvis vi har fundet vedkommende, med at abalancerer vore energier i forhold til hinanden. Den vil lette tågerne, som du måske oplever, og du vil se tingene klarere og forstå årsag og virkningssammenhænge. Den orange halit taler også til os om at forbinde det “sunde” med det “usunde”, og vil heale ud fra dit hjertecenter.

Se også: Halit – saltsten

Heliodor

Findes i farverne gule, brune og gylden som gennemsigtig rav. Stammer fra Peru, Argentina og Uralbjergene. Heliodor er en sten som skaber gavmildhed der ikke kræver nogen gengældelse. Den giver betingelsesløs kærlighed, og giver beskyttelse når vi kaster os ud i nye opgaver, den er velegnet til visualisering og teleparti og bliver meget brugt som healingsten.

Heliodor er en berylvarietet i en gulgrøn nuance. (Akvamarin er ligeledes en berylvarietet men i lyseblå/søgrøn farve. Smaragd er også i berylfamilien, i den grønne farve. Beryllen er et seksringe-silikat, hvis forskellige farver afhænger af de småindeslutninger af andre mineraler. Det er et af de ældst kendte mineraler, og man sporer f.eks. smaragden helt tilbage til Babylon 4000 år f. Kr. og i Ægypten omkring 2000 år f. Kr.)

Heliodor er farvet af det meget sjældne mineral cæsium. Den vil skærme dig mod dine egne, såvel som andres projektioner og er et højt skattet værktøj i terapi og healing. Hvis du er særlig sensitiv eller er udsat for stærke påvirkninger gennem dit arbejde eller privatliv, vil Heliodoren virkelig være en sten for dig. Vi er alle ofre for hinandens, samfundets og vores egne projektioner, og derfor vil Heliodoren give grobund for helt nye udfoldelsesmuligheder, og styrke til at beskytte dig fra disse projektioner.

Når du bruger Heliodoren, er det som om du bliver svøbt i en beskyttende kappe af gyldent lys, og den gule farve vil hjælpe med at beskytte dit solar plexus, den grønne farve vil støtte på hjertechakraet. Når du arbejder med denne fantastiske sten, kan du blive god til at give, uden at forvente at skulle have igen. Du kan blive i stand til at sætte dig selv udover dine egne behov. Omkring kærlighed, kan det bedst beskrives som betingelsesløs kærlighed, og medfølelse erstatter medlidenhed. Sammen med en Kanaliseringskrystal (se under afsnittet Bjergkrystaller), kan energien forstærkes. Der er megen trøst og forløsning, afslutning af gammel sorg i arbejdet med denne sten, især hvis du kombinerer med Jet. Heliodoren påvirker vores pinealchakra og tilfører os nye og højere energifrekvenser. Derfor egner den sig virkelig godt ved telepati og visualisering. Fysisk vil den regulerer blodsukkerubalancer og en drikke-essens af Heliodor og Mosagat vil virke stærkt.

Heliodor er en sten med mange fine, og forskellige energier – hvorfor det også er en fin sten at kombinere med andre krystaller. Se eventuelt også Gul Fluorit, der i sin virkning minder om Heliodor, men som er mere fysisk og lettere at håndtere.

Se også: Bjergkrystallerne / Fluorit / Mosagat

Heliotrop (Jaspis)

Heliotrop – også kaldet Blodjaspis – er en uigennemsigtig sten med røde, brune, grønne og røde pletter. Navnet Blodjaspis siges at henvise til Jesu korsfæstelse, da nogle boddråber faldt fra en romersk soldats spyd ned på en grøn jaspis, der lå under korset. Blodet gennemtrængte stenen og gav den evne til at standse blødninger. Dens indhold er bl.a. jernoxyd, der netop har blodstillende egenskaber. Derfor har den været brugt mod alle former for blødninger.

Heliotropen kan stimulere vor kundalinikraft – den opstigende energi, hvis vi lader den køre op langs rygsøjlen. Den vil integrere vore chakraer – ikke kun rodcenter (den røde farve) og vort hjertecenter (den grønne farve). Det er en sten, der arbejder langsomt, men meget intenst. Jaspis modvirker kvalme og kan eksempelvis bruges under de første måneder af en graviditet. Den giver god jordforbindelse og har i det hele taget stor indflydelse på rod- og haracenter. Specielt kan dens røde farve have stor indflydelse på omgangen med det køn, vi føler os tiltrukket af.

Se også: Jaspis

Herkimer Diamant

Herkimer Diamond brydes under New Yorks undergrund, og har derfor samme stærke energi. Den er en ren healer – den skærer igennem ind til kernen, mens den samtidig stryger dig over kinden. Det er en meget stærk sten, og den vil samarbejde med alle andre sten, idet den vil forstærke energien i de andre sten. Herkimer Diamond er yderst velegnet til hjælp til at huske vores drømme. Sammen med Ametyst, vil arbejdet med drømmetydning blive meget lettere, fordi Herkimer Diamant breder lys over drømmen, og Ametyst minder os om ydmygheden over for vores underbevidsthed. Og når vi er i besiddelse af denne ydmyghed, vil drømmene gerne tale til os.

Glædesstenen. Befordrer lys, energi, dynamik, kraft og skaber afklaring. Forstærker virkningen af andre sten. Meget stærk igangsætter for al personlig fremgang, ønsker og ideer. Det viste foto her, er en ametyst-herkimer diamant. Normalt er Herkimer Diamanten farveløs ligesom bjergkrystal. Det specielle er, at man bryder disse sten således at den altid findes som dobbelttermineret, en perfekt form.

Se også: Ametrin / Ametyst / Azurit

Herkimer Diamant, som Ametyst

Herkimer Diamanten er i forvejen en unik sten, der brydes i Herkimer Conty i New York. Fra naturens hånd virker den allerede forarbejdet – så perfekt er den. Den findes i farveløs, som en diamant, men man har nu også fundet Herkimer Diamanter, der forekommer som Ametyst.

Energien i denne sten er den samme som i Herkimer Diamanten, og dens egenskaber er også de samme, blot har denne fantastiske Ametyst-Herkimer også egenskaber som rækker langt ud over Ametystens. Ametyst Herkimer Diamantens energier er helt specielle. Dens farve er kommet på grund af den varme der findes i undergrunden under New York, og Ametyst Herkimer Diamanten udsender således den violette stråle, som svarer til vores kronecenter og det tredje øje. Ametystens stråle i Herkimer Diamantens form, afspejler magiens væsen og evnen til at bevæge sig fra én virkelighed til en anden.

Ametyst Herkimeren er en glimrende sten til meditation. Ametystens ellers blide energi forstærkes, idet den brydes som en Herkimer. Så her er altså en krystal der langt overgår ametystens ellers så fine energier og vibrationer. Ametyst Hekimeren er her for at lære os ydmyghed overfor og selv og for univserset. Den er parat til at vise sindet, hvordan det skal ofre sig på selvets alter. Først da kan man overskride træsklen til den sande visdom. Først når sindet erkender, at der er noget, som er større end en selv, at sindets begrebsverden er begrænset og at sanserne kun opfatter en lille del af den totale sandhed, kan det begynde at fatte meningen med livet og eksistensen. Det er det Ametyst Herkimer-diamanten er kommet for at lære os.

Ametyst herkimer Diamanten giver stor visdom og større forståelse, og er derfor nyttig for et menneske, som sørger over tabet af et andet menneske der har stået dem nær. Her vil Ametyst Herkimer Diamanten komme som en trøst, fordi den på det ubevidste plan formidler et budskab om, at døden kun er en overgang og en forandring af formen. Det kan virke som polariteter – Ametysten som har en blid energi og Herkimer Diamanten som har så meget kraft og energi. Men disse to sammen gør, at det netop er polerne vi skal rette blikket mod – for at opnå harmoni.

Se også: Girasolekvarts

Hessonit granat

Hessonit er en varietet af Granat og bærer derfor mange af den røde Granats energier og vibrationer. Men typisk for Hessonitten er, at den kan give det skub du mangler til at søge dybere i dig selv. Den vil være en god sten at arbejde med i en selvudviklingsprocess fordi den hele tiden vil holde på dig og give dig en lille smule mod til at gå dybere, men samtidig ikke dybere end du kan klare. Sagt med andre ord, det vil hjælpe dig til ikke at overskride dine egne grænser, men at være tro mod dine følelser. Den kan hjælpe dig i processen med at bearbejde følelsen af ikke at være god nok. Du kan blive i stand til at se andre menneskers svagheder, og lære at forstå og have overbærenhed. Den vil arbejde med dit Solar Plexus center og give dig ro og beskyttelse, samtidig med at du udvikler dig.

Når du søger efter dit sande jeg, vil Hessonitten hjælpe dig ved at give dig et fundament at stå på og hvorpå du aldrig vil vakle. Med sine fine vibrationer er den god til at meditere på, og på denne måde lære sandheden om dig selv, og forståelse for dine medmennesker. Så brug den, hvis du har et dårligt selværd, hvis du er bange for at udtale dig i større forsamlinger. Den vil vise dig, at alle mennesker fundamentalt er ens, høj som lav, og derigennem skaber den den tryghed i dig selv, så du bliver i stand til at se på dig selv, og stå ved dig selv.

Den vil hjælpe dig til at bære over med andre mennesker, og ikke mindst dig selv. Når du har truffet en beslutning, giver den dig mod til at påtage dig en ny opgave – måske en større opgave. Den relaterer også til dit rod- og haracenter og har derfor også indflydelse på forplantningsorganerne, og god ved menstrautionssmerter.

Se også: Granat

Hiddenit

Hiddenit hører til gruppen spodumen, der også rummer kunzit – det er et lithium-aluminiums silikat. Hidenitten er gul-grøn til grøn og har fået sin karakteriske farve fra sit indhold af krom og jern. Ligesom kunzit bærer også Hiddenitten præg af sit indhold af lithium, som vi også finder i nerveberoligende medicin. Hiddenitten sløver ikke men den gør dig rolig. Det er en sten der påvirker vores mentale side i højere grad, og healer på de forhindringer som blokerer vores vej. Den er mere fremadstræbende uden af være konfronterende. Du vil, når du arbejder med Hidinitten, føle dig som en naturlig del af verden, men med dine egne, helt specielle evner og en plads til at udfolde dem. Den vil således tilføre dig en særlig styrke og klarhed og kan være med til at du tør manifestere dine planer.

Hvis du står for en åbning af – eller stimulering af dine clairvoyante evner, er det en af de fornemmeste sten at arbedje med. Du kan med fordel anvende den sammen med Heliodor. De vil dække samme sider af en sag, men på hver sin måde. Hvis du føler du er gået i stå i din udvikling, f.eks. bremset i et projekt, fordi du er kørt fast og for fikseret i ideen, så kan du arbejde med Hiddinit. Fysisk vil Hiddenit give gode resultater, hvis du bruger hiddenit sammen med kunzit som drikke-essens. Ved forstoppelse, kramper, luftvejslidelser, hovedpine og hjerteproblemer – dér vil den virkelig vise os hvad den kan.

Howlit

Er en kreativitetssten, der virker igangsættende og inspirerende. Forstærker energien som i forvejen er fremherskende. Påvirker calciumoptagelsen. En kreativitetssten; kunstneren, der virker igangsættende og inspirerende. Alt hvad vi har gemt væk af frygt for at se det i øjnene, kan vi nå ved at bruge howlit. Howlitten er en uigennemsigtig sten. Farven er oftest hvid med et sort eller brunligt mønster. Meget sjældent er den helt farveløs. Når man skal købe en turkis, skal man være virkelig på vakt, for i stedet for at bruge Turkis, som er en dyr sten, bruger man Howlit og indfarver den så den ligner Turkis.

Howlit er desværre en lidt overset sten. Det er synd, for Howlitten har en fantastisk energi og nogle pragtfulde egenskaber. Den sorte og hvide farve symboliserer jo lys og mørke, yin og yang, det gode og det onde. Begge farver indeholder alle andre farver, også hinandens. Howlitten kan lære os, at vi rummer begge dele i os selv. Det gode som det onde, er skabt af os, og i os selv. Vores verden er, som vi skaber den. Howlitten rydder op. Det som allerede er i os, og som trænger til at bilve ryddet op, og den vil forstærke den energi som i forvejen er fremherskende i os.

Det sjette chakra, det tredje øje, åbnes og der bliver flyttet rundt på vores forestillinger om verden. Howlitten har samme energi som marmor, og påvirker vores maskuline energi, idet det er en sten der får os til at handle på det vi tænker. Den giver dig et sjældent overblik óg evnen til at tænke klart. Hvis du arbejder med dine clairvoyante evner, kan du med stor fordel meditere på denne sten, den vil forøge din sensivitet overfor universets stemme i dig, og lære dig at lytte. Hvis du føler dig depressiv i en periode, men har ønsket om at komme op til overfladen igen, vil Howlitten vise dig mange muligheder. Det er en god sten hvis du mangler koncentration eller evnen til at få tingene gjort.

Hypersten

Hypersten er en jern-enstatit og består af magnesium-siliciumoxyd. Den er enten sort/grøn eller sort/brun, uigennemsigtig og skinnende, med en fin perlemorsglans. Hypersten er en af de sten, der giver jordforbindelse. Den hjælper os til at “være” i det, vi står i lige nu, med begge ben på jorden. Den hjælper os til at overkomme de forskellige gøremål, livet byder os, uden at være bange for dem. Det er en sten, der virker på alle former for angst. Den giver dig ro til at få angsten på afstand, så du kan forholde dig til den på en rolig og reflekterende måde

Hæmatit

Hæmatit – der også kaldes blodsten – blev i oldtiden brugt til maling. Hvis man støder en blodsten til støv og blander med olie eller vand, vil der komme den mest fantastiske røde farve, og de gamle grækere brugte denne farve til at male med. Hæmatit består af jernoxyd. “Hæma” eller “haima” er det græske ord for blod, og nogle forveksler derfor hæmatit med blodjaspis.

Hvis du mangler kontakt med din indre mand, anbefales det at arbejde med hæmatit, fordi dens energi er maskulin, handlekraftig og stærk. Den vil give en god jordforbindelse og arbejder hovedsaglig på rodchakraet. I tidligere tider blev Hæmatitten kaldt for “specularit”, hvilket hentyder til det latinske ord for “spejl”, og den blev da også brugt som sådan, på grund af dens skinnende overflade, når man ser den tromlepoleret. Men den er et spejlbillede på, hvor vi er kommet til i forhold til udholdenhed, hvis vi arbejder med vores indre proces.

Det er en lidt “tung” sten at arbejde med, og ofte har mennesker det sådan med Hæmatitten, at enten hader man den eller også er man helt vild med den. Hæmmer stærk blødning. Symboliserer udholdenhed og mod. Giver en rolig søvn. Befordrer udholdenhed og selvkontrol. Beskytter og hjælper mod sår der ikke vil læges. En meget maskulin sten. Giver handlekraft og styrke. God mod søvnløshed, blodmangel og stærke menstruationssmerter.

I

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Iolit – Vandsafir

Giver dig kontakt med dit virkelige jeg og tilskynder dig til at lytte til din indre stemme. Du får lettere ved at lytte til dine egne drømme og visioner. Iolit skaber en udstråling af styrke, myndighed og autoritet. Fremmer din indre autoritet og giver selvrespekt. Giver dig mod til at turde slippe rollen som den underlegne. Kan bruges ved stress og usikkerhed. Iolit er tidligere blevet kaldt Vandsafir. De fleste sten af ædelstenskvalitet findes som vandslebne rullesten i ædelstensgrus på Sri Lanka og i Burma. Virker beroligende og styrkende. Fremmer selvsikkerhed og kontakten til det åndelige.

J

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Jade

Kineserne har i over to tusinde år forarbejdet det, vi i Vesten kalder for nefrit, som plejer at blive udvundet i den vestlige kinesiske provins Sin-Kiang. Men for et par hundrede år siden, blev det dét, vi kalder for jadeit, (hovedsageligt fra Burma), der tog Nefritens plads som kinesernes mest eftertragtede stenmateriale.

Nefrit og jadeit har såvel udseendet, gennemskinneligheden og hårdheden (ca. 6.5 i Mohs hårdhedsskala) til fælles – og især sejheden, som gør dem begge så velegnede til udskæring af bestandige genstande. Men kemisk og strukturelt set tilhører de to forskellige mineralfamilier.

Da spanske uniformerede banditter erobrede det nuværende Mexico i 1500-tallet, fandt de at aztekerne, til deres udskæringer, brugte en grøn sten, som var den samme, de kendte fra deres rejser i Fjernøsten. Denne sten mentes af Aztekerne at kunne modvirke nyrestenskolik og rygsmerter, hvorfor den blev kaldt piedra de ijada (“lændesten”, på spansk). Senere blev det til det franske ord jade, som så hægtede sig fast i andre europæiske sprog.

Den grønne jade indeholder kalcium-magnesium silikat. Det er en sten, der ofte forbindes med Kina, hvor den var højt skattet og meget anvendt fra vugge til grav. Det spæde barn fik en jade i form af en lås, der skulle bæres om halsen for at binde det til livet og beskytte det mod farer, og når en pige kom i puberteten fik hun af sin familie en fugl føniks af jade, mens hendes tilkommende gav hende jade formet som en sommerfugl – dette skulle sikre ægteskabelig lykke.

Jadens glatte overflade forbindes med velvilje, og den faste struktur med retfærdighed, dens glans forbindes med utilsløret kundskab. Det er en rigtig hjertesten – og farven relaterer da også til vores hjertecenter. Jaden kan give dig tryghed, beskytte dig mod farer og give dig forsikring om, at du kan alt hvad du vil. Føler du dig sårbar, fortvivlet – kan du holde jade over dit hjerte. Det påstås, at du straks vil føle det meget bedre. Den grønne jade har gennem årtusinder repræsenteret en symbolsk værdi. Blot værdien i, at føle at du har en ven – jaden – som du kan læne dig op til og støtte dig til – via meditation – vil gøre at du kan få overført overblik til at gå lettere gennem svære perioder af dit liv, men jaden vil også give dig overskud, så du kan blive i stand til at hente styrke og ekstra ressourcer fra tidligere liv ind i dit nuværende. på denne måde, kan du måske lettere forstå og klare dine opgaver her.

Jadens vibrationer styrker nyrer, hjerte, lever og thymus. Din knoglestruktur har også gavn af disse energier. Har du problemer i ægteskabet, vil et stykke jade genskabe og opretholde balancen og kærligheden til hinanden. Den grønne jade og den energi den afgiver til dig, er så blid, du kan bære den eller arbejde med den hver dag. Hvis du er et menenske der har brug for jaden, men alligevel har brug for en lidt stærkere energivibration, kan du supplere med rubin, Herkimer Diamant og onyx. En anbefaling er at lave en essens med jade, massageolie eller i dit badevand – der kan den gøre underværker. Dens beroligene vibration gør den også til en god sovesten.

Se også: Onyks / Rubin

Jaspis


Navnet Jaspis stammer fra græsk og betyder “plettet sne”. Findes på hele jorden, men især fra Santa Clara i Californien. Der findes mange forskellige jaspisarter, bl.a. Dalmatinerjaspis og Billedjaspis. En lille smule uklarhed omkring benævnelserne: I forbindelse med Jaspis familien ser man undertiden at der er en lille smule uklarhed omkring kategoriseringen af stenene. Eksempelvis så er det vi i Danmark kalder balijaspis omtalet i Tyskland som både Slangejaspis, Elefantjaspis eller Seefossiljaspis, i Brasilien som indisk leopardskind, i USA som Arabic Stone og i Kina som Golden Lace.

Rød Jaspis er en af de mest fysisk healende sten, den giver ro, tryghed og stabilitet og fremmer mod og robusthed. Giver jordforbindelse og er en stor hjælp ved fysiske smerter. Rød jaspis har gavnlig indflydelse på seksuelle ubalancer, og giver os tryghed i den seksualitet vi har valgt, og mod til at leve med den. Den hjælper på blærelidelser, kvalme, mave-tarm problemer, blodforgiftninger, infektioner og underlivssmerter, menstruationssmerter og for kraftige blødninger.

Se også: Jaspis / Jaspis, Breccijaspis / Jaspis, Cobrajaspis

Jaspis, Breccijaspis

Breccijaspis tilhører Jaspis familien og det er en sten med mange fine indeslutninger af forskellige klippefragtmenter. Dette gør at den vil hjælpe dig til at samle trådene og forene tanker og følelser. Lad dens mønster inspirere dig og forføre dig – den taler til dig om rå styrke og om at finde styrken i dig selv. Den kan væbne dig med ærlighed og afslører de vibrationer som ikke stemmer overens med sandheden, så hvis du i dit parforhold oplever at ord og handling ikke stemmer overens, og dette skaber forvirring i dig, kan du med fordel meditere på Breccijaspis.

Se også: Jaspis

Jaspis, Cobrajaspis

Denne art Jaspis er rødbrun med mønster i mørkere brun-røde og beige nuancer. Dette er spiren til alt det nye, alt det der ligger og venter på at komme op til dig. Hvis du tænker på slangen som symbol på den spirende bevidsthed, seksualiteten og kreativiteten, vil du forstå. Cobrajaspiser er konfronterende. Den er god i forløsningsfaser, det være sig på det fysiske plan, til personer som har svært ved at opnå seksuel tilfredsstillelse, ved langvarige fødsler og smertefuld fordøjelse. Cobrajaspis energi er vældig jordforbindende, og den arbejder da også på de sider af dit liv, som roder. Hvis du mediterer på en Cobrajaspis, kan du få fat i din kreativitet – den indicerer ofte starten på noget nyt, en ny måde at tænke og forvalte sig selv på.

Den vælges oftest af mænd. Den er velegnet til alle ubalancer i mave og underliv. Den vil aktiverer vores indre “livsnerve”, og trække ressourcer frem. Anvend den direkte på din hud over det sted, der giver dig smerter, hold din venstre hånd ovenpå og mærk energien trække ind og opløse smerten. Dette er kun et foreslag, du kan også finde dine egne måder at søge hjælp i Cobrajaspissen på.

Se også: Jaspis

Jaspis, gul

Gul Jaspis er god ved forstyrrelser i hormonsystemet. Modsat Cobrajaspis, vælges denne oftest af kvinder. Den kan give dig en fin beskyttelse til dit solar plexus center og er dejlig at have med, på steder hvor der er stress og mange mennesker, for den vil beskytte dig mod andres projektioner. Du kan opnå følelsen af at blive mere “tykhudet”, det vil sige, at du bedre kan “lukke af”

Gul Jaspis er en sten, der hjælper kvinder og den er da også virkningsfuld ved overgangsalder, graviditet og seksualitet. Hvis du har problemer med din seksuelle lyst, kan du, hvis grunden ikke ligger i dit parforhold, søge støttte med Gul Jaspis. Og sammen med solsten vil den kunne rette dit lystcenter i balance. Hvis du står i en personlig krise, hvor alt ligesom hænger uden på , og du energimæssigt er drænet for fornuft og evnen til at ressonnere, kan du med fordel anvende den som sovesten. Da vil den arbejde med din underbevidsthed, mens du sover – og sommetider er det en bedre metode at anvende sine sten på. Den kan hjælpe dig ved køresyge og søsyge, fordi den regulerer din balance og virker godt mod kvalme. Til at afbalcere et for hurtigt kørende hormonsystem.

Se også: Jaspis / Jaspis, Breccijaspis / Jaspis, Cobrajaspis / Solsten

Jaspis, Landskabsjaspis

Landskabsjaspis er en beige og sandfarvet sten med tegninger i røde, brune grønne og gule farver. Hvis du skal have afklaret nogle forhold, i din aktuelle livssituation, bruge “billeder” fra din fortid for at forstå din nutid, kan du meditere med Landskabsjaspissen. Gennem denne meditation kan du med Landskabsjaspis lære at mærke og følge jordens puls, og de smukke billeder der findes i stenen er fortællinger fra jordens indre. Den kan vække vores følelse omkring jorden, følelsen af at være en del af jorden og jordens miljø. Landskabsjaspis rummer informationer om de gamle kulturer, som vi kan kombinere med nutidens teknologi.

Find din helt egen Landskabsjaspis, sid med den i hånden, og gør den til “din egen”, mærk din plads her på jorden og i universet og udfyld så din opgave. Landskabs jaspis vil hjælpe dig, til at komme op af stolen og igang med at tage dit ansvar for verdens situationen, fordi du vil mærke samhørighed med vores klode, og universet der hører til. Med fordel kan du supplere den med Turitellaagat. Det kan være dig en stor hjælp til at trævle de tråde og mønstre sammen, som tidligere har hindret dig i, at komme videre. Hvis du søger det næste skridt i din videre udvikling, kan Landskabsjaspis også være dig til gavn. Du kan bruge den til alt der vedrører dit åndedræt, din kontakt til dig selv og verden – og støtte din evne til at modtage livet.

Se også: Jaspis / Jaspis, Breccijaspis / Jaspis, Cobrajaspis / Jaspis, gul

Jaspis, liesegangs

Liesegang jaspis er en smuk hvid, sandfarvet, rødstribet jaspis i et nærmest zebrastribet mønster. Det er en rhyolit, og de smukke bånd i stenen er sandsten. Denne jaspisart er en “følelsessten”, da den arbejder på dit følelsesliv. Den hjælper os med at komme igennem livets hurdler, som en kærlig støtte. Den opmuntre dig når du er ved at give op, og den tillader dig at være opmærksom på bange følelser uden af være et offer for dem.

Den er en ren støtte, hvis du har personlige opgaver at løse, som du er nødt til at gå igennem.
Den blødgør dine følelser og stimulerer dig til at lægge vægt på positive karaktertræk, tanker og følelser. Den hjælper dig til at vende blikket fremad og ikke begrave dig i fortidens hændelser. Den vil hjælpe dig til at give slip, til at komme videre uden at tillægge angst for skuffelser for stor opmærksomhed. Styrker kredsløbet, modvirker træthed, udmattelse og arbejder på energicirkulation.

Jaspis, Picasso

Picassojaspis – der også kaldes Picassocalsit, hvilket er mere korrekt da den tilhører Calsitfamilien – er sort/grå med tegninger, som ligner edderkoppespind. Denne sten er stærk, og den kan virkelig få sat skub i os, til at varetage de ting som ligger og venter. Den vil også hjælpe dig til at tage ansvar for dit liv, og din situation på denne jord. Hvis du arbejder på at overvinde usikkerhed, kan du bruge Picassojaspis. Den vil hjælpe dig til selverkendelse, og give dig en følelse af, at du er kernen, herren i dit eget liv. Den vil gøre det klart for dig, at du ikke behøver at skjule dig bag en maske, du skal være som du er. Picassojaspis lære dig selverkendelse og giver styrke til at skære igennem. Hvis du mediterer på Picassojaspis sammen med Selenit, vil den øjeblikkelig give forandring i dit liv.

Picassojaspis arbejder også godt sammen med Rosakvarts, idet Rosakvarts er blid i sin energi, mens Picassojaspis er ganske hård – så tilsammen danner de hver deres pol, som vil give dig det fornødne mod. Den vil vise dig at tiden er inde til at ændre og forandre, og sammen med Turmalin, kan du opnå at gå igennem en transformation uden lige. Når du søger, med Picassojaspissen, vil du få svar om altings oprindelse, og så er du nødt til at følge stien tilbage. Processen kan være hård, men hvis du accepterer smerten og slipper angsten for at skulle slippe det gamle, kan du nå til en stor opdagelse af dig selv og det spirituelle, og det er en rigtig god ting, at evne at skue igennem de smertelige oplevelser, og bare være dig selv. Hvis din krop føles fyldt med spændinger, som kommer af irritation, kan du med fordel bruge Picassojaspis til at gå igennem skallen, og snekvartsen for at lære at du er god nok.

Se også: Calcit (lemon) / Chiastolit / Jaspis / Rosakvarts / Snekvarts / Turmalin

Jaspis, Poppy

En dejlig sten der giver lyst til at dele livets glæder med andre. Befordrer leg fordi den pirrer vort indre barn, den giver os mod til at være spontane. Lukker op for talegaverne, det man har svært ved at sige kommer pludseligt af sig selv. Med de blågrønne farver den indeholder virker den især ind på hjerte og halscenter.

Jaspis, Regnbue

Regnbuejaspis varierer lidt i rødbrune nuancer og danner et stribet mønster gennem stenen. Den kan forveksles med med den røde jaspis, men er ikke så tung i sin energi som rød jaspis. Regnbuejaspis arbejder sig gennem alle chakras. Den giver sin styrke og energi til alle dine chakras og de dertil hørende følelser og organer. Du kan med fordel supplere rød Jaspis med Regnbusjaspis, hvis du ønsker at få energi til at slippe de gamle ting du bærer rundt i rygsækken og samtidig vil have større bevægelsesfrihed, og fleksibilitet mellem de bevidsthedsstadier der rummes i hvert center (chakra).

Regnbuejaspis taler til dig om splittelse eller stagnation, og dens energi kan hjælpe dig til at bygge bro mellem dine chakras så de får en bedre balance. Ragnbuejaspis er god til meditation efter lang tids sygdom, ved menstrautionssmerter kan du bruge den med karneol. Der vil den virkelig kunne give dig hjælp og støtte, idet karneolen arbejder på haracentert der også indbefatter vores underliv. Sammen med Landskabsjaspis kan de være healende ved oppustet mave, fordøjelsesproblemer og blærebetændelse.

Se også: Jaspis / Jaspis, Breccijaspis / Jaspis, Cobrajaspis / Jaspis, gul / Jaspis, Landskabsjaspis / Karneol

Jaspis, rød

Rød Jaspis er en af de mest fysisk healende sten, den giver ro, tryghed og stabilitet og fremmer mod og robusthed. Rød Jaspis giver jordforbindelse og er en stor hjælp ved fysiske smerter. Har du ondt i ryggen, hjælper det ofte med en Rød Jaspis i hver bukselomme.

Rød Jaspis har en energi som er meget dynamisk og energigivende for både krop og sind, og det er en sten, der stort set kun arbejder på det fysiske plan. Rød jaspis har gavnlig indflydelse på seksuelle ubalancer, og giver os tryghed i den seksualitet vi har valgt, og mod til at leve med den. Rød Jaspis er god mod alle former for psykiske og fysiske smerter, idet den hele tiden søger at skabe balance i kroppen.

Jaspis, Stribet

Stribet Jaspis varierer i forskellige farver; hvide, røde, grønne, gullige og brunlige striber – deraf navnet. Den kan give dig en følelse af tryghed og beskyttelse fra negative forventninger. Hvis du skal begynde noget nyt og ukendt, og mange unge mennesker, der skal bevæge sig ud i livet på egen hånd, har rigtig gavn af denne Jaspisart.

Denne sten kan give dig så meget glæde og en stærk følelse af frihed – lysten til at frigøre dig, evt. fra forældre eller fra fastlagte rammer i det hele taget. Hvis du skal til at sprænge skallen som ligger som et beskyttende lag mellem dig og verden udenfor. Her kan Stribet Jaspis hjælpe dig på din vej, og helt ideelt kan det være, hvis du arbejder med Ametrin og Thulit som begge er sten, der er god ved nye begyndelser.

Se også: Ametrin / Jaspis / Thulit

Jaspis, Valmue

Valmuejaspis ligger som bittesmå ovale mønstre i røde, grønne, gule og orange farver. Kombinationen af disse farver giver en let og udtryksfuld Jaspis. Valmuejaspis energi er meget let og glad, og eventuelle udrensningssymptomer overdøves næsten. Det er især børn der “falder” for denne glade jaspisart, men det gælder nu også voksne mennesker der har barnet i sig endnu. Sagt på en anden måde, vil denne jaspis finde dit indre legebarn frem og give dig et barns umiddelbare glæde. Den gule farve relaterer til solar Plexux, den orange farve til haracentret, den grønne til hjertet, og den røde til rodchakraet.

Det føles næsten som om energien bruser op gennem rodchakraet for at ende i hjertechakraet, og boble over der. Du kan opnå glæde og spontanitet med denne jaspis, hvis du f.eks. mediterer på den. Brug f.eks. samtidig Karneol, snekvarts, og krysocolla. Er du i en situation hvor du har svært ved at føle din krop, at være til stede i kroppen kan du sove med Valmuejaspis. Som så mange andre krystaller og ædelsten, vil dens energi arbejde med din underbevidsthed og du kan få følelsen af, at livet virkelig er værd at leve, at indtagelsen af selve livet bliver lettere, såvel fysisk, psykisk som spirituelt. Din spiritualitet kan således åbnes og du vil have muligheden for at at føle dig som et helt menneske og et legesygt barn på en og samme gang.

Se også: Jaspis / Karneol / Krysocolla / Snekvarts

Jet

Jet – der også benævnes Gagat – er et organisk materiale, en fossil kulart. Farven er sort, og det har været anvendt igennem tiderne til bl.a. sørgesmykker og rosenkranse. Til tider findes et lille indhold af pyrit, og det er når Jet bliver slebet, at den får dette fløjlsagtige spillende skær. Du kan bruge Jet, når du står i en situation, som kræver særlig opmærksomhed, på tidspunkter hvor du skal være speciel årvågen! Den kan beskytte dig mod farer udefra og hjælper dig med at få bebarbejdet en angst, som pludselig opstår. Jetten tager udgangspunkt i vores rodcenter, og bevidst brugt, kan den stimulere vores kundalinikraft (livskraften som ligger i nederste ryghvirvel).

Jet vil arbejde på alt hvad der vedrører din dagligdag; din daglige tryghed, mad, penge, job osv., rodcentret står for vores fundament her på jorden, og det er det dette fossil arbejder på. Synes du dit fundament vakler en lille smule og føler du dig usikker på morgendagen, så styrk dig ved at bære en Jet i dine lommer og en girasolekvarts over hjertet.

Det er en god ide, til meditaton at læge en Jet på rod-, hjerte-, og konecenter. Det vil lette energien med at løfte dig, og får dig til at se din angst eller begrænsning klart i øjnene. Du vil blive i stand til at handle på den og derved komme over den. Rosakvarts kan øge og understøtte virkningen. Jet egner sig oså til hovedpine, fordi den vil absorbere energien og trække den ned i kroppen og væk fra hovedet. Ved mavesmerter, forkølelse og andre stressbetonede tilstande kan Jet også være en hjælp.

Se også: Rosakvarts

Jordbærkvarts

Jordbærkvarts er en ugennemsigtige sten. Farverne er fra rød til rosa med hvid og sort mønster Har du brug for at vække eller styrke din feminine side, så er dette stenen for dig Jordbærkvartsen vil hjælpe dig til at få kontakt til den blide, venlige og kærlige side af dig. Du vil blive mere sensitiv og hermed bedre i stand til at føle og mærke dine egne behov. Du vil åbne op for kærligheden og lukke livsglæden ind i dit liv. Den vil styrke din tro på kærlighedskraften i dit indre.  Denne sten er også meget velegnet til børn netop pga. af sin blide energi. Fysisk har den en særlig god virkning på nervesystemet og beroliger ved stress. Jordbærkvartsen er kendt som en blid energisten som vækker blide, kærlige følelser.

Den fremmer de feminine sider, samt styrker intuition og spontanitet. jordbærkvarts er en sten som er god imod depression og nedtrykthed. Jordbærkvartsen bruges ofte til ceremonielle begivenheder.

K

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Kalcedon

Lyseblå med bånd i lysere toner. Stammer fra USA, Brasilien, Rumænien, Indien og Ægypten. Egenskaber: Kalcedon skulle lære os at flyde på livets strøm, uden at kæmpe imod, det menes også at Kalcedon lærer os at flyde ovenpå, den bruges også som en venskabssten, stenen er også blevet brugt til at afkøle vin med samt  hidsige temperamenter. Kalcedon står for sindsro og er god til at berolige oprørte nerver. Den der bærer Kalcedon får en yndefuld og harmonisk gang og smukke bevægelser.

Se også: Agat

Karbonat-mineraler

Almindeligt for disse mineraler er at de består af en del kul og tre dele ilt (karbonat = CO3) samt yderligere et emne fx kalcium, jern eller magnesium.Kalkspat eller kalcit er det almindeligste. Alle kalkstene består hovedsageligt af kalkspat. Mineralet er hvidt eller farveløst og har hårdheden 3. Krystallerne, som hører til det trigonale system, udviser en meget stor formrigdom. Kalkspat kan kendes på, at den bruser let når den dryppes med syre.

Skaller og kalkskeletter hos dyr og planter i havet, består ofte af kalkspat, der ved dyrenes død bundfældes og senere omdannes til kalksten. Ved varme- og kolde kilder afsættes travertin som også består af kalkspat. Stalagmitter og stalagtitter, som findes i drybstenshuler består også af kalcit, og kalkspat findes også ofte som sprækkeudfyldninger i bjergarter.

Aragonit har samme kemiske sammensætning som kalkspat, men er noget hårdere (3.5 – 4) og ikke så almindeligt, fordi den er ustabil og let omdannes til kalkspat. Ægte perler består altid af aragonit, ligesom perlemoret på indersiden af muslingeskaller. Dolomit er et kalcium-magnesiumkarbonat som er let at adskille fra de andre, da det kun bruser svagt med saltsyre. På sammen måde som aragonit og kalcit ved høje temperaturer omdannes til marmor, omkrystalliserer dolomit til dolomitmarmor.

Se også: Dolomit / Perler

Karneol

Karneol er den gennemskinnelige røde varietet af Calcedon. Den kommer fra Brasilien, Kina, Ægypten og Indien, hvor den findes som vandslebne rullesten. Andre lokaliteter er Colombia, Japan, Tyskland, Skotland og USA. Styrker familie sammenhold og skaber den rette balance mellem familiens medlemmer. Den giver os ro, tryghed og harmoni, og giver os livsmodet og livsglæden tilbage hvis vi er kørt fast. Den fremmer glæde, det umiddelbare og det spontane. Kan bruges ved menstruationssmerter og stærke blødninger. Den har en blodrensende effekt. Igangsætteren. Fremmer regeneration. Modvirker forvirring. Afhjælper stærke menstruationssmerter. Se også Helseapoteket.

Kobber

Se venligst Metal-Kobber

Se også: Metal – Kobber

Kobberlasur

Kobberlasur er det samme som Azurit

Se også: Azurit

Koral

Findes i mange forskellige farver, men de mest udbredte er rød, hvid , sart rosa , blå og sort.Stammer fra varme tropiske have. Koalen er hverken krystal eller ædelsten, den er et organisk havprodukt af kulsur kalk. Som kan vokse til hele øer og store koralrev. I naturligform er de normalt matte, når de poleres bliver de silkeagtige og skinnende. Koral er energi givende og rensende, giver følelser af selvstændighed, god imod leverproblemer, sukkersyge og hudsygdomme. Koral var før i tiden fast ingrediens i mange salver og mediciner, især mod maveonde og årebetændelse. Koralen skulle modvirke generthed og give selvtillid, så man tør tage imod den kærlighed som vi bliver tilbudt.

Den Røde koral er god når vi savner energi og livskraft, den stimulerer , varmer og liver op. Rosa nuancer harmoniserer vor hjertes følelser, de løser konflikter og stimulerer kærligheds strømmen. Hvide koraler renser vore tanker og bringer klarhed , skærper vor forstand og styrker intellektet. Den sorte koral regnes for at være et godt sørge-smykke, da den får os til at acceptere og gennemleve tab af vore kære.

Krysocolla (Crysocolla, Chrysocolla)

Den kaldes en Venussten, en kælighedssten. Farven er turkis eller grønblå. Den symboliserer skønhed, kærlighed og balance. Den påvirker hjertechakraet og er åbnende. Den åbner således vores hjerter, så vi bliver i stand til at føle kærlighed på alle planer. Det er en rensende sten, der åbner for højere og finere vibrationer og styrker, vores 6. sans, intuitionen.

Krysocolla absorer alt. Negative tankemønstre og følelser af had og misundelse. Det er en virkelig god støtte i åndelig udvikling, fordi den for det første afstresser og renser, og dermed skaber plads til indre tryghed og følelsen af større selvværd. Er du sensitiv, vil du virkelig mærke stenen. Den er ideel til fuldmånemeditaton og dens budskab er ubegrænset kærlighed. Som sagt, den arbejder på hjertechakraet, men dens blå farve arbejder også på på vores kommunikation, så vi bliver rede til at udtrykke os med kærlighed. Symboliserer balance, kærlighed og skønhed. Styrker intuitionen. Anti-stress sten.

Krysolit

Krysolit er det samme som Periodot – Se venligst denne.

Se også: Peridot

Krysopras (Chrysopras)

Hvis du ønsker dig en ægte krysopras, så se dig godt for. Almindelige plettede kalcedoner bliver ofte udsat for nikkel- eller kromopløsninger og derefter opvarmet, hvorefter de ligner krysopraser. Farven vil dog forsvinde lidt efter lidt, eller blive mat og brunlig. Farven relaterer til hjertechakraet, men krysopras har også stor virkning på hals- og kronecenter. Den kan hjælpe dig med at skelne, hvad der er godt eller skidt for dig Den kan skærme dig mod destruktive mønstre – både dine egne men også andres. Derved vil du også blive i stand til at se, at hvert menenske vælger sit eget liv og de ting, det kommer ud for. Alle ting er en del af vores udvikling.

Krysopras og Apatit er glimrende sammen, fordi Apatitten vi hjælpe dig til at forstå og acceptere Krysoprasens budskab. Krysopras er en af de smukkeste sten, man kan få foræret. Arbejder du med din energi fra solar plexus, så brug kombinationen af Krysopras – Citrin og guldcalsit. Nefrit-jade og Krysopras har mange sidestillede egenskaber, så prøv også at arbejde med dem sammen. En rigtig god ide er at lave Krysopras-essens som kan bruges til lindring af gift, øjenlidelser, prostata, hysteri. Kombiner med Herkimer Diamant, så får du en meget gennemtrængende virkning. Det kan føles som om der bliver taget et åg fra dine skuldre, og det føles som bliver du svøbt i et besktýttende lag af uendelig kærlighed.

Krysopras er den kostbareste variant af kalcedon, en slags mikrokrystallinsk kvarts. Dets æblegrønne farve skyldes tilstedeværelsen af nikkeloxid i kvarts. Alligevel er dens farve så skrøbelig, at den falmer, hvis det udsættes for varme eller sollys. Mange krysoprasaflejringer er endnu ikke blevet helt kortlagt. Den bedste kvalitet hentes i øjeblikket fra aflejringer i Queensland, Australien. Krysopras forbindes også med frugtsommelighed og med beskyttelsen af forplantningsorganerne hos begge køn. Hjælper dig ved følelsesmæssige valg. Fremmer forståelsen af dit eget og andres nuværende liv.

Se også: Apatit / Citrin

Krystalklynge

Altså en samling af sammenvoksede krystaller virker afbalancerende og skaber klarhed, så vi bedre kan skelne mellem det positive og det negative. God imod jord/vandstråler, skaber harmoniske vibrationer i et værelse eller rum, giver følelsen af guds nærvær, er samtidig en rigtig ønskesten. Glasklar og farveløs. Stammer fra Brasilien, Schweiz, Burma, Madagaskar og Australien. Men den er også symbolet på, at alle mennesker kommer fra samme klode, deler samme fundament, men kan vokse i hver sin retning – derfor vil den også styrke følelsen af sammenhold imellem forskellige kulturer.

Se også: Bjergkrystallerne: Krystalklynger

Krystalkugler

En særlig afart af krystaller er naturligvis krystalkuglen, der har lagt grund til mange vittigheder. Det postuleres at man igennem en krystalkugle kan modtage visuelle billeder, ligesom skytsengle og åndelige vejledere skulle have en forkærlighed for at vise sig gennem denne krystalform. Om dette er tilfældet skal være usagt, men et faktum er at en større krystalkugle oplyst nedefra er et meget smukt syn. Den runde form krystalkuglen har symboliserer vores jord, vores sol og vores måne – og hvis du holder den mellem dine hænder vil du opdage følelsen af samhørigheden med elementerne, og samhørigheden og glæden ved at være på vores runde klode.

Kunzit

Giver selvtillid og selvværd. Kunzittens fornemste egenskab er, at man føler den ubegrænsede kærlighed der strømmer fra universet til os, og fra os til alt og alle. Kunzit renser vort hjertechakra og hjælper os til at integrere åbenhed, klarhed, tryghed, styrke, balance og kærlighed. God mod hovedpine, alkoholisme, epilepsi og anoreksi.

Kunzit

Kunzit viser dig, hvordan du kan give slip på det navlebeskuende og begrænsende mønster vi af og til hænger fast i. Den vil give dig en følelse af, at du tør give slip og overgive dig, at du skal følge den energi, der er lig her og nu. Den hjælper dig med at følge livsstrømmen, og åbne for det, der nu skal til at ske for dig i din udvikling. Kunzit renser vores hjertechakra og hjælper med at opnå åbenhed, klarhed, tryghed, styrke, balance og kærlighed. Kærlighed er et af Kunzittens nøgleord, idet vi mærker universets ubegrænsede kærlighed der strømmer til os og fra os.

Kvarts

En del silicium og to dele ilt danner siliciumdioxid. Kvarts består af siliciumdioxid. Næst efter feldspat er kvarts jordskorpens almindeligste mineral. De fleste sandskorn i vort land består af kvarts. Kvarts og feldspat er de mest almindelige mineraler i gnejser og granitter. Mineralet er ofte gråhvidt og halvgennemskinneligt. Kvarts har fedtglans eller glasglans, muslet brud og hårdheden 7. Kvarts kan forekomme som den glasklare bjergkrystal, violet ametyst eller sortbrun røgkvarts. Kvarts forekommer også som kalcedon, en mikrokrystallin variant med fedtglans. Flint fra de danske kalkbjergarter består af grå eller sort kalcedon.

Kvarts, Rosa

Lyserød kvarts som får sin farve fra magnesium. En dejlig blid sten der går ind og afbalancerer hjertecentret. Den udsender blide kærlige vibrationer og opsuger negative energier. Den er god at stille ovenpå fjernsyn og computerskærme, hvor den siges at kunne opsuge strålerne og omdanne dem til positiv energi. Hvis du er trist, urolig eller utryg er den en god ven i nøden. Den giver os ro og hjælper os med at tilgive. Den er meget god til børn der føler sig utrygge.

Kvarts, Røg

Røgfarvet gennemsigtig kvarts. Hvis du sørger eller er tung om hjertet, er dette stenen for dig. Den giver lys til og forløser gammel sorg. Den kan også bruges andre steder, hvor der er smerter. Lig røgkvartsen på det smertende sted og forestil dig at den opsuger smerten og sender lys til stedet. Røgkvarts er også god at ligge i et lokale der skal renses, den suger den negative energi til sig og sender lys ud.

Kvarts, Sne

En mælkehvid kvartsart. Det er en sten der befrier os fra selvmedlidenhed og surhed. Den skaber glæde, lys og harmoni og gør os i stand til at lege os gennem livet og skabe glæde omkring os. Den heler vore indre sår. Den går ind og afbalancerer alle centrene i kroppen og har generelt en god effekt mod alt negativt. Den kan også hjælpe os til at finde frem til vores livsopgave.

Kviksølv

Kviksølv var en af hjørnestenene i alkymisternes søgen efter de vise sten, der ifølge overtroen ville kunne omdanne alle almindelige metaller til guld. I det tredje århundrede opdagede Zosimus (Theban), hvorledes ilt kunne frigives fra det røde kviksølvoxid. De arabiske alkymister troede i middelalderen, at alle metaller bestod af blandinger af kviksølv og svovl i forskellige forhold. Philippus Paracelsius, den svejtsiske alkymist fra det 16. århundrede, troede, at elementernes legemeliggørelse var kviksølv, svovl og salt, der repræsenterede elementerne henholdsvis jord, luft og vand. Det flydende metal har fået sit navn på grund af dets hurtige, flydende mobilitet ved stuetemperatur. Det størkner ved et tryk på 7640 atm. Et mål, der benyttes som en standard ved måling af ekstremt højt tryk.

Kviksølv dannes mest som cinnabar, et sulfid, der ofte opstår rundt om vulkanske rør. Almindeligvis forbinder vi kviksølv med et termometer. Kviksølv er ideelt til dette formål, da dets ekspansionskooficient er tilnærmelsesvis konstant. Hver grad temperaturstigning/-fald modsvares af en tilsvarende ændring af volumen. Stoffet findes også i andet videnskabeligt udstyr, for eksempel i barometre, vakuumpumper og kontakter. Ultraviolette lysrør indeholder kviksølvsdamp.

Selvom stoffet har mange praktiske anvendelser, er kviksølv overordentligt giftigt. Hvis kviksølv siver ud i vandmiljøer i form af vandopløselige salte, kommer det ind i fødekæden. Over længere tid vil kviksølvsforgiftning herefter forårsage hjerneskader og beskadige lever og nyrer på dyr og mennesker.

L

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Labradorit

Labradorit er en feldspatart, som er en fællesetegnelse for en mineralgruppe der er den mest udbredte og udgør omkring 60% af jordskorpen. Navnet har den fra Labrador i Canada, hvor den blev fundet. Hvis du er kørt træt, sidder klemt fast i gamle mønstre og forhold, trænger dit liv måske til ny inspiration, og tør du slippe det kendte, er Labradorit måske løsningen. Den giver indre klarhed, så du tør slippe modstand og behovet for kontrol, vil den være en støtte i meditation – men også som sovesten, hvor den vil arbejde med din underbevidsthed. Men den er også billedet af solen, vores kerne, styrke og kraft.

Den integrere og renser, beskytter og opretholder balance. Labradorit er god ved fordøjelsesproblemer, angst og stofskifteproblemer. Hvis du er overvægtig, kan du have gavn af at arbejde med Labradorit, Mokait og Dolomit. Den vil hjælpe dig i din åndelige søgen. Virker beskyttende og energigivende. En sand ven for et såret solar plexus center.

Se også: Dolomit / Feldspat / Mookait

Lapis Lazuli

Giver styrker og klarhed og forøger koncentrationen, samtidig med at den styrker immunsystemet og er god mod spændinger. Stimulerer kontakten til din intuition, din egen indre stemme, dit spirituelle jeg. Du vil føle dyb kontakt med dig selv og med det, der foregår omkring dig. Giver åndelig indsigt og kraft. Kan bruges ved betændelse i hals og luftveje og ved øjenlidelser.

I de gamle højkulturer i Mexico og Ægypten anvendtes den, og blev regnet for hellig. På grund af dens blå farve blev den kaldt himmelsten. Det siges, at Moseslovene var indgraveret i Lapis Lazuli og at den øverste dommer i Ægypten bar et billede af Sandheden (Ma) skåret i denne smukke sten. Lapis Lazuli minder om en klar stjernehimmel med sine fine små stykker svovlkis, der sidder og glimter i stenen. Den får én til at fyldes med en følelse af ro og tryghed. Den forøger sensitiviteten, koncentrationen og evnen til at trænge igennem blokeringer. Den giver handlekraft, og opløser mønstre, som du sidder fast i. Tålmodighed er en af de første ting man lærer af arbejdet med Lapis Lazuli.

Lavendeljade

Lavendeljade (ikke at forveksle med lavendelkvarts) er en jadeit (et antrium-aluminium-jern silikat). Denne jade lander på vores solar plexus, healer på alle de gamle lag af følelser som handler om lav selvfølelse, manglende tro på sig selv, indre skepsis og disrespekt, mistro, afvisning og mindreværdsfølelse. Lavendeljade er som at bade sit solar plexus i fløjl, den så at sige reparerer vores solar plexus og giver dig en følelse af beskyttelse på et højere niveau, giver dig så at sige “tykkere hud”, og en tro på dig selv.

Hvis du står midt i en personlig krise, hvor “nerverne hænger udenpå tøjet”, og du føler dig drænet for energi og sund fornuft kan du med stor fordel bruge Lavendeljade. Sov eventuelt med den om natten, og lad dens energier arbejde med din underbevidsthed, og gå med den om dagen. Hvis du f.eks har fornemmelsen af at “noget” har sat sig fast til en knude, og du er ved at stagnere, en tilbagoldelse af fantasi og ønsker, som udmunder i kropslige symptomer, kan du bruge lavendeljade, fordi den vil heale dig ganske intenst. Du kan eventuelt også meditere på den, sammen med Epidoten. Har du manglende sexuel lystfølselse, og det ikke har noget med dit parforhold at gøre, at det ikke er fordi i går skævt af hinanden for tiden, kan du lægge en Lavendeljade og en solsten i sengen. De kan hjælpe dig til at mærke de følelser i sig selv, som vil gøre seksualitet til en nydelse og ikke et udslag af skyld eller pligt.

Se også: Epidot / Karneol / Solsten

Lavendelkvarts

Er en fløjlsblød sten, der virker som et strejf af indre ro og forståelse. Modvirker søvnløshed, god til urolige småbørn. Påvirker drømmeaktiviteten. Ideel sammen med æterisk lavendelolie. Lavendelkvarts er vældig dyb, blid og rolig i sin energi. Den stimulerer en meget dyb kærlighed og tillid, hengivelse og healing. Du kan bruge den, hvis du ikke føler tillid til dine egne evner, den giver dig et større selværd. Dine pessimistiske tanker vendes og du fyldes med en overvældende indre fred. I parforhold vil Lavendelkvartsen skabe mulighed for en dyb udveksling af følelser og et dybt engagement, og er derfor god til mennesker der er bange for at vise og udtrykke deres inderste følelser.

Den vil hjælpe dig med at komme i kontakt med dine intuitive evner og at have tillid til disse. Du vil få en klar forbíndelse til din indre stemme og dette kan medføre, at du bliver i stand til at tage ansvar for dig selv. Du får større selvaccept og større klarhed, og denne vidunderlige sten vil rette fokus på dine skyggesider, og med blidhed arbejde med dem til du opnår klarhed og erkendelse, så de mister deres magt over dig.

Leopard jaspis

Er tung at betragte, men let at løfte. Den bringer klarhed, beslutsomhed, handling og overblik. Fremmer jordforbindelsen.

Lepidolit

Lepidolit fremmer kontakten til dine åndelige vejledere til din engel. Den skærper dit klarsyn. Den hjælper dig med at fokusere på det rigtige og ikke på de åndelige vildfarelser, som mange møder på deres vej. Er du faret vild “indeni” kan lepidolitten genskabe balancen mellem krop og ånd. Du ser igen klart det som er rigtigt. Kan bruges ved slap hud og rynker. Lepidolit er god til ansigtsolie og creme, som modvirker rynker. Lepidolit løsner for de dybe spændinger – både fysisk og psykisk.

Farve rosa og violet. Stammer fra Rusland , USA og Australien. Skaber indre ro, klarhed, og hjælper med til at træffe de rigtige valg. Lepidolit forstærker kontakten til det åndelige. God til meditation da den giver indre ro. Lepidolit styrker intuition og klarsyn og øger evnen til at fokusere på det der er vigtigt for dig så du kan vælge den rette vej. Skærper kontakten til din skytsengel.

Lepidolit er et kalium-lithium-aluminium silikat, dens glimmer er i farverne lilla-rød til rosa, og den hører til muskovit-familien. Den giver indre ro, og du bliver i stand til at bruge dine sanser, som intuition, klarhørelse og klarsyn. Den baner vejen til dine ikke-fysiske hjælpere. Du får hjælp til at fokusere så du vælger den rigtige vej. Hvis du er faret vild i udbudet af åndelige udbud og tilbud, og længes du efter at føle dig ét med det hele, så fordyb dig i Lepidolittens energi.

Du kan bruge Lepidolitten i overgangsfaser, hvor du har brug for opmærksomhed og forståelse, og den er god til regression og rebirthing. Lepidolitten vil hjælpe dig til at flytte fokus, fra det som er gået i hårdknude, og den vil sætte dig i stand til bedre at kunne få ro til at meditere. Hvis du arbejder med krystallinsk rosakvarts sammen med Lepidolit, vil den åbne for nye dimensioner.

Se også: Rosakvarts

M

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Magnesit, Citron

En lys limegrøn sten med mørke grøn-brune årer. Den består af magnesium med kulsyreforbindelser, den grønne farve skyldes nikkel. Virker ind på hjerte og solar plexus, hvor den er med til at forløse angst og sorg. Det er en sten der signalerer ny begyndelse. Den løfter energien opad, det gør at vi får mulighed for at bearbejde gamle ubalancer og se dem lidt fra oven og i et nyt lys, så vi kan give slip på dem. God mod spændinger i skuldre og nakken.

Magnetit

Sort. På grund af stenens  magnetisme, er den blevet brugt meget til vielsesringe sydpå, for at sikre den gensidige tiltrækningskraft, den bliver også brugt til stridende ægtefælder , som en påmindelse om det kærlighedsbånd, der forener dem. Man mente også at stenen med sine magnetiske kræfter kunne trække gigt, feber og alle mulige svagheder og sygdomme ud af kroppen.

Malakit

Malakit er et vandholdigt kobberkarbonat. Den er dybt grøn, med et mønster af store ringe. Malakit kan hjælpe dig i dit arbejde med at opløse indestængte følelser og spændinger. Hvis du går med en længsel du ikke lige kan præsicere hvor kommer fra, kan du arbejde med Malakit, (som er en powersten), og azurit der vil korrespondere Malakitten, fordi Azurit er lidt blødere i sin energi. Man kan næsten “læse” sin malakit, ved at betragte dens sorte mønstre. Den er her for at lære os at give slip på følelser, i stedet for at stænge dem inde. Den giver dig mod til at præsenterer dig som den du er, og vil heale på dit Solar Plexus.

Malakit er en ugennemsigtig sten, intet lys vil passere den. Derfor kan den virke absorberende på spændinger og følelser af knuder man kan have efter en skænderi, hvor man er angst for at miste den anden. Det er en stærk sten, den vil hjælpe dig med at “smide masken”. Samtidig kan Malakit hjælpe dig med at gøre op med faderbindinger eller angsten for autoriteter. Netop fordi den hjælper dig til at smide din maske, styrker dit selvværd og får dig til at stå oprejst og stå ved dig selv og din mening. En stærk sten – der vil dig det godt! Kombiner gerne med bjergkrystal.

Se også: Azurit / Bjergkrystal

Manganocalcit – Calcit

Mangano calsit minder i sit udseende om blondeagaten, blot er den rosa. Men det er en meget smuk calsit med indhold af mangan. Den vil hjælpe dig til udvikling af medfølelse, og dens budskab er det blide og bløde, det smukke og glade. Da det arbejder på dit hjertecenter taler den også om kærlighed. Du kan, med den ved din side, ikke på nogen måde nænne at såre eller gøre noget levende væsen fortræd. Den vil ganske enkelt blødgøre et hjerte af sten. Et meget såret eller overfølsomt hjerte, vil blive afbalanceret og fyldt med tryghed og en følelse af igen at være forelsket i sig selv, andre mennesker og især i livet.

For selvcentrerede mennesker, som kun taler om sig selv, og øser deres problemer over på andre, og kræver opmærksomhed hele tiden, kan denne calsit hjælpe disse mennesker til, at kunne modtage Mandanocalsitens energier, blive bedre til at lytte og føle medfølelse. Hvis du arbejder med jalousi, som er en slem følelse, der er svær at komme af med, kan du med fordel bruge Manganocalsitte, Bær den over dit hjertecenter, og langsomt vil du opleve jalousien formindskes. Du kan arbejde dig derhen, hvor du føler dig mere hel og tilfreds med dig selv, få integreret de sider i dig selv, som du søger hos en partner. Det skaber ligeværdige og harmoniske forhold. Vi søger altid den lykke og kærlighed uden for os selv, uden at vide, at kærligheden i virkeligheden findes i os selv og vores indre. Manganocalsitten er god til meditation, den er alment styrkende og opbygger nervesystemet.

Se også: Calcit (blå) / Calcit (champagne) / Calcit (grøn)

Mariposit

Mariposit er en hvid sten med grønne tegninger. Den kommer fra USA og består af fuschit, svovl og scapolit. Denne sten kan du støtte dig til, hvis du vil arbejde på åbenhed omkring følelser, og den har i det hele taget en stabiliserende virkning på vores følelsesliv. Hvis du er følsom og sårbar, kan Mariposittens energi hjælpe dig, så du bliver i stand til bedre at håndtere dine følelsesmæssige svingninger. Hvis du befinder dig i en tilstand af kaos, føler at livet er en byrde eller er du stagneret og hæmmet, kan du få hjælp af Maripositten til at konfrontere situationen, og gøre noget konstruktivt ved den. Du vil kunne få energi til at ændre din situation.

Bærer du en mariposit over dit hjertechakra, vil du få hjælp til at udvikle en åbenhed og modtagelighed vedrørende kærlighed. Den vil vise dig, at den skønhed og kærlighed du føler dig tiltrukket af hos andre, den bærer du i dig selv. Når vi mennesker er i en periode, hvor vi hele tiden føler os misforstået, især i et parforhold, når vi taler forbi hinanden, eller hvor der strides om magtfordelingen, kan Maripositten være en hjælp til at løse konflikterne. Du og din partner kan opnå en forståelse for hinanden, fordi I får mod til at tale åbent, direkte og klart. Maripositten arbejder også på utålmodighed, nervøsitet og depression, så hvis du samtidig føler dig anspændt kan du bruge den energi Maripositten har at tilbyde dig. Få kærligheden og lysten til livet ind i dit liv, og opnå dyb fred i dit hjerte ved at arbejde med Mariposit. Du kan med fordel sætte den sammen med en krysocolla.

Se også: Krysocolla

Marmoronyks

Marmoronyksen er en hvid sten med røde og brune striber i en marmoreret effekt. Den er en calsit, som hjælper os til at se bag tingene, og at se formålet med de forhindringer der stilles op foran os. Den vil hjælpe dig til at gå den lige vej, skridt for skridt gennem “mudderpølen”, fordi vi ved, at der ikke er nogen nemme løsninger. Den giver stor styrke og udholdenhed. Denne onyks styrker vores selvkontrol, sunde fornuft, vores selvrespekt og dømmekraft. Den er symbol på klarhed, klar tænkeevne og skelneevne.

Du vil finde den kraft og styrke, du behøver, i dit indre. Hvis du er i en periode i dit liv, hvor alting føles tåget og uklart, kan du bruge marmoronyksen og den vil hjælpe dig til at vågne op og pludselig se og forstå. Du får erkendelse. Hvis du står ved en stor korsvej i dit liv, eller skal igennem en svær krise vil du – med marmoronyksen – kunne komme igennem, og lande sikkert på dine fødder på den anden side, og være klar til noget nyt. Nøgleord for marmoronyks er viljestyrke, effektivitet og selvsikkerhed. Kraft og kontrol over tanker og følelser.

Se også: Agat

Messing

Messing er en legering af 63% kobber og 37% zink.

Se også: Metaller

Metaller

Metaller indgår i mange sten og krystaller og påvirker deres farve, egenskaber mv. Metal er en fællesbetegnelse for metalliske grundstoffer eller legeringer heraf. De mest værdifulde metaller kaldes ædelmetaller, f.eks. platin, sølv og guld. I kemiske sammenhænge omtales samtlige grundstoffer med atomnumre over 2 (for helium) som metaller.

Fælles for metaller er tre egenskaber: De er strømledende, de er gode varmeledere og de har metalglans. Egenskaberne er et resultat af den måde, hvormed metallers atomer forbinder sig, nemlig metalbindingen. Metaller har en tendens til at afgive elektroner, hvorved de bliver positive ioner – de er elektropositive. De frie elektroner, der er afgivet, danner en omkringliggende elektronsky, som holder metalionerne sammen i et metalgitter. Gitteret giver et metal dets glans, mens de frie elektroner muliggør strøm- og varmeledningen gennem stoffet.

Se også: Bly  / GuldJern / Kobber / MessingPlatin / Sølv / Tin 

Metaller – Bly

Bly er et blødt, gråligt metal. Kemisk symbol Pb og grundstof nummer 82. Hedder på latin plumbum Et menneske på 70 kg har ca. 120 mg bly i sig.

Se også: Metaller

Metaller – Guld

Guld er et grundstof med symbolet Au og atomnummer 79 i det periodiske system. På latin hedder guld aurum. Guld reagerer ikke med langt de fleste kemikaler, men det angribes dog af klor, fluor, kongevand og cyanid. Salpetersyre, som ellers kan opløse andre metaller benyttes til at bekræfte om et materiale indeholder guld. Rent guld er for blødt til almindeligt brug, og det bruges derfor i legeringer med andre metaller, som f.eks. sølv og kobber. Når guld benyttes til smykker angives dets renhed i karat. Rent guld er 24 karat, men til smykker benyttes ofte 22k, 18k eller 14k guld. Jo lavere karat, des højere er indholdet af sølv eller kobber i legeringen. En større mængde af sølv, palladium eller nikkel giver hvidguld, en større mængde af kobber giver rødguld.

Videnskaben om kemisk at fremstille guld kaldes for alkymi. Alkymister betragtede guld som noget ædelt, i stræben efter lutring, esoterisk erkendelse, og det højeste trin i åndelig udvikling. Guld er ædelmetal, der sættes i forbindelse med solen. Symbol på overjordisk storhed, men også på pral. Guld symboliserer evigheden, fuldkommenhed, og erkendelse. Symbol på jordkræfterne, og sattes i forbindelse med gudeverdenen og højere magter. Tegn på (evig) troskab guldring. I kristendommen symbol på himmellyset og fuldkommenheden.

I oldtiden kunne guld afværge skadelig trolddom. Det gyldne sværd Chrysaor symboliserer høj spirituel beslutsomhed. I drømme kan guld betyde ny erkendelse og bevidsthedsudvidelse. Symboliserer maskuline værdier, i kvinders drømme animus. I auraen tydes guld som besiddelse af stor, gammel østerlandsk visdom. I Kina betragtedes guld som solens metal og uressensen yang. Astrologisk hører guld til stjernetegnet løven.

Se også: Metaller

Metaller – Jern

Jern er navnet på et tungmetal, et grundstof i det periodiske system med betegnelsen Fe (lat. Ferrum, Jern) og grundstof nummer 26. Jern er sammen med nikkel formodentlig hovedbestanddelen af Jordens kerne. Omskiftelserne mellem fast jern i den indre og flydende jern i den ydre kerne skaber formentlig Jordens magnetfelt. Med en andel på 5% er jern dog også et af de mest udbredte grundstoffer i jordskorpen.

Jern er det ene af de fire magnetiske metaller (kobolt, nikkel og gadolinium er de andre), og det muliggør dermed den storindustrielle brug af elektromagnetisme i generatorer, transformatorer og elektromotorer. Selv om jern er et vigtigt mikronæringsstof for mennesker, kan overskud af jern i kroppen være giftig. Ved alt for store mængder af reagerer stoffet med peroxider, hvorved der opstår frie radikaler. Under normale forhold bliver disse holdt i skak af kroppens egne processer. Ca. 1 gram jern fremkalder alvorlige forgiftningssymptomer hos toårige børn, og 3 gram kan være dødeligt.

Se også: Metaller

Metaller – Kobber

Kobber (opkaldt efter Cypern) er det 29. grundstof i det periodiske system. I sin rene form optræder dette overgangsmetal som et skinnende metal med en karakteristisk rødlig farve, men når det iltes, omdannes overfladen langsomt til et oxid kaldet ir, hvis irgrønne farve kendes fra blandt andet kobbertage.

Se også: Metaller

Metaller – Platin

Platin er et ædelmetal, navnet kommer fra det spanske ord “Plati” som betyder sølv, det er meget kostbart og bruges i diamantsmykker og til rumkapsler! Knogler kan gro sammen med platin, så i nogle tilfælde bruges metallet kirurgisk til sammenføjning af knogler, hvor andre metoder ikke kan anvendes.

Se også: Metaller

Metaller – Sølv

Sølv (latin argentum) er et grundstof med atomnummer 47 i det periodiske system, og dets symbol er Ag. Sølv er et hvidt og stærkt skinnende tung- og ædelmetal, og er det grundstof, som har den højeste elektriske og termiske ledningsevne. Det angribes langsomt af luftens ilt, men hurtigt af svovl. Sølv anvendes især i forbindelse med fotografiske artikler, men indgår også i elektriske og elektroniske materialer.

Sølv forbindes med månen, på grund af farven, og dermed med måneguddommene og hører til Jomfru Maria. I Mexico kaldtes det hvidt gøgemøg og betragtedes som månegudens udsondring. I alkymistiske tekster forbindes sølv med måneguden Luna. Romerske præster gravede sølvstatuer ned for at holde barbarfolket borte. I folketroen anså man sølv som dæmon-afværgende. Sølvkugler i geværer kunne såre og dræbe vejrhekse. I drømme symbol på positive kvindelige værdier, i mænds drømme for animaen. I auraen repræsenterer sølv stor styrke, original og rensende kraft. Astrologisk hører sølv til stjernetegnet krebsen.

Se også: Metaller

Metaller – Tin

Tin (latin Stannum) er et grundstof med atomnummer 50 i det periodiske system. Symbol Sn. Stanniol har navn efter det latinske navn for tin, men i dag er stanniol faktisk lavet af aluminium.

Se også: Metaller

Mineraler – generelt

Mineraler er naturens kemikalier  For at kunne kalde et stof for et mineral må det være dannet i naturen, og have en uorganisk oprindelse, være et fast stof – dog med gedigent kviksølv som en undtagelse, selv om det optræder i flydende tilstand – og det skal være ensartet opbygget hele vejen igennem. Denne sidste egenskab adskiller mineraler fra bjergarter. En bjergart er nemlig ikke ensartet opbygget, men består af en blanding af forskellige mineraler.

Et mineral har en vis given kemisk sammensætning, som kan udtrykkes vha. en kemisk formel. Det har også en bestemt krystalstruktur Man kan kalde mineraler for naturens egne byggesten. En kunstig fremstillet rubin, er altså ikke et mineral. Derimod danner naturen mineraler der består af krystaller. Visse mineraler fx guld og svovl, består af et eneste grundelement, men ofte består mineraler af to eller flere grundelementer i et ganske bestemt forhold. Der er beskrevet mere end 2500 forskellige mineraler. Der findes mange måder hvorpå man kan inddele de godt 2500 forskellige mineraler på. Man kan inddele dem efter deres krystalsystem eller efter deres kemiske slægtskab. Nogle mineraler er yderst sjældne, og kendes kun fra nogle ganske få fund, men andre er ganske almindelige fx de bjergartsdannende mineraler. Disse mineraler kan findes næsten overalt på jorden. De består hovedsageligt af to eller flere af jordskorpens 12 almindeligste grundelementer.

Nogle mineraler en ganske almindelige, og hvorfor det er således forstår man når man ser hvilke grundelementer, der er de almindeligste her på jorden. Det mest almindelige er ilt og derefter følger silicium, aluminium, jern, kalcium, natrium, kalium og magnesium. Disse 8 grundelementer står for 98.6 vægtprocent af jordens overflade. De mineraler, der indeholder to eller flere af disse grundelementer er naturligvis meget almindelige. Jordskorpens almindeligste mineral er feldspat, som består af aluminium, silicium og ilt samt en tilsætning af kalcium eller natrium og kalium. Kvarts, som består af silicium og ilt i forholdet 1: 2, kommer ind på andenpladsen. Til trods for at visse stoffer efter vor definition ikke er mineraler, så henregner man dem som regel alligevel hertil. Dette gælder kviksølv og nogle få andre stoffer, der ikke er faste. Rav og kul er organiske dannelser, men rent praktisk henregnes disse også til begrebet mineraler.

Mineralernes form: Hvis et mineral dannes gennem en meget hurtig afkøling, dannes der ingen krystaller. Man får i så fald et såkaldt amorft mineral som fx glas. Sådanne mineraler er ikke stabile. Hvis mineralet derimod dannes ved langsom afkøling får man dannet krystaller, som vokser i et symmetrisk mønster, der afspejler atomernes placering. Man kan udskille 32 forskellige symmetrimønstre, der igen kan sammenføres i 7 krystalsystemer.

Mineralernes hårdhed: Hårdheden hos et mineral er en vigtig egenskab, når man skal bestemme et mineral man har fundet. I 1912 opstillede mineralogen F. Mohs en hårdhedsskala, der også anvendes i dag. Skalaen er delt op i 10 dele, med det blødeste mineral – talk – i bunden med hårdheden 1, og med diamant i toppen med hårdheden 10. Hvilket mineral man end udvælger fra denne skala, så kan det ridse i alle de mineraler der ligger under det på hårhedsskalaen, samtidig med at det selv kan ridses af alle de mineraler der ligger over. Mineralernes hårdhed bestemmes af krystalstrukturen, som igen beror på styrken af bindingerne imellem atomerne. I visse mineraler er bindingen stærkere i en retning en i en anden retning. Et eksempel kan være det blågrønne kyanit, der har hårdheden 5 på langs med krystallen, men 7 på tværs.

Mineralernes farve: Visse mineraler har altid en bestemt farve. Det er derfor at vi anvender ord som, turkisfarvet, smaragdgrøn og rubinrød. Andre mineraler kan variere i farve, ofte beroende på fint fordelte urenheder inde i selve mineralet. Ren kvarts fx kan forekomme som helt gennemskinnelig og farveløs bjergkrystal, men urenheder og andet kan farve kvarts hvid (mælkekvarts), rosa (rosenkvarts), rød, blå, grøn eller violet (ametyst), gul (citrin), brun (røgkvarts) ja kvarts kan endda farves sort. Flurit, kalkspat, apatit, beryl og turmalin er eksempler på andre mineraler som forekommer med en lang række forskellige farver.

Mineralernes glans: Glansen i en frisk brudflade er vigtig ved mineralbestemmelse. Den viser mineralets evne til at tilbagekaste lys. Man plejer normalt at skelne mellem metalglans, halvmetallisk glans og ikke-metalglans. Det store flertal af mineralerne har ikke-metalglans, men alle de andre har en bestemt glans som kan anvendes til deres bestemmelse.

Mineralernes stregfarve: Med stregfarven menes farven på et pulver af mineralet. Stregen viser mineralets egenfarve og den afviger ofte fra den farve som selve mineralstykket har. Hvis man skal identificere et mineral kan stregen være af afgørende betydning. Hvis et mineral har en hårdhed på 7 eller derover, er det imidlertid ofte svært at bestemme stregen, mens man altid ved at ridse på et stykke uglasseret porcelæn, kan bestemme stregen på et mineral med en hårdhed under 7. Farveløse eller hvide mineraler har altid en farveløs streg, så derfor behøver man aldrig at prøve dem. Mørke metalliske mineraler har næsten altid en streg der afviger fra selve mineralets farve.  Finder vi et gult mineral, kan spørgsmålet ofte lyde: “..er det mon guld ?”. Normalt er det ikke guld, som regel er det enten svovlkis (pyrit) eller kobberkis (chalcopyrit), men det kan være ganske svært at kende forskel på netop disse tre mineraler. Vil man vide hvad det er, kan man prøve stregfarven. Bliver stregen grønagtig sort er det i hvert fald ikke guld. Bliver stregen derimod gul og guldglinsende, gælder det om at hente hakke og spade, for så er der fundet guld. En anden og nok mere relevant måde at kontrollere dette på er hårdheden. Pyrit: h6-6.5, chalcopyrit: h3.5-4, og guld: h2.5-3.

Mineralernes spaltelighed: I visse mineraler ligger atomerne som i skiver med stærke bindinger mellem atomerne i hver skive men med svage bindinger mellem atomerne i de forskellige skiver. Mineraler der er opbygget på denne måde kan spaltes i tynde flager, og man siger at mineralet har en spaltelighed. Glimmer og grafit har en perfekt spaltelighed i et plan. Spalteligheden er også et vigtigt mineralogisk kendetegn. Nogle mineraler spaltes ikke, men hvis den findes så viser alle krystaller af et mineral den samme spaltelighed. Nogle mineraler har en spaltelighed i mere end en retning fx blyglans, der spaltes kubisk i tre retninger.

Mineralernes brud: Nogle mineraler og bjergarter har ingen spaltelighed, men hvis de slås i stykker, kan der opstå skålformede, ofte skarpe brudflader. Man siger at de har muslet brud. Kvarts, kalcedon og opal er mineraler der let kan kendes på, at de har et sådant brud.

Mineraler er grundstoffer, som kroppen også skal have tilført med maden. Man taler om makro-mineraler eller mikro-mineraler, alt efter i hvor stor mængde de forekommer i kroppen. Ligesom vitaminerne er en lang række mineraler vigtige for, at kroppen kan fungere, og forskerne opdager stadig nye funktioner for nogle af mineralerne.

Behovet for de forskellige vitaminer og mineraler varierer fra milliontedele af et gram for vitamin B12 til omkring 3 gram for mineralet kalium. De fleste raske mennesker får automatisk dækket deres behov for vitaminer og mineraler ved at spise almindelig mad. Det er også blevet vist gennem store landsdækkende undersøgelser af danskernes kostvaner, som Fødevaredirektoratet gennemfører.

Hvis man spiser meget ensidigt, er der en risiko for, at balancen mellem de forskellige vitaminer og mineraler forstyrres, og så kan kroppen ikke fungere optimalt. Ensidigt vil sige, at man spiser relativt få madvarer men til gengæld spiser dem i store mængder. Fødevaredirektoratet følger løbende med i, hvor mange næringsstoffer der er i danskernes mad ved at udtage prøver og analysere maden. Undersøgelserne viser, at der stadig er tilstrækkeligt med næringsstoffer i maden til at dække behovet, hvis man spiser helt almindelig mad. Er man i tvivl, om hvorvidt man får vitaminer eller mineraler nok, kan man spise en almindelig multivitaminpille hver dag. Det er både sikrere og billigere end at eksperimentere med flere forskellige slags kosttilskud.

Langt de fleste danskere får tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler gennem den almindelige mad. Der findes dog enkelte undtagelser, hvor kostundersøgelserne har rejst tvivl om, hvorvidt dele af befolkningen får nok. Det drejer sig om vitaminerne vitamin D og folat samt mineralerne jern og jod.

Se også: Mineralet: Calcium (kalk) / Mineralet: Jern / Mineralet: Jod / Mineralet: Magnesium / Mineralet: Selen / Mineralet: Zink / Vitaminer – generelt / Vitamin A / Vitamin B / Vitamin C 

Mineralet: Calcium (kalk)

Eksempler på symptomer: Opbygning af knogler og tænder. Betydning for musklernes funktion, nervecellernes følsomhed og blodets koagulation (størkning). Mangelsymptomer: Børn: Engelsk syge (rachitis) dvs. bløde og deforme knogler. Voksne: Osteoporose eller knogleskørhed.

Eksempler på kilder: Mælkeprodukter, ost, gryn, grønne grønsager, brune og hvide bønner, mandler, tørret figen, drikkevand, groft brød. Særlige bemærkninger: D-vitamin er nødvendigt for optagelse og udnyttelse. “Forkalkning” skyldes ikke for meget calcium i kosten, men fedtaflejring i blodårene.

Se også: Mineralerne

Mineralet: Jern

Eksempler på symptomer: Indgår i blodets røde farvestof (hæmoglobin), der fører ilt rundt i kroppen. Nødvendigt for at de røde blodlegemer udvikles normalt. Mangelsymptomer: Træthed, bleghed, uoplagthed. Jernmangel kan ses hos kvinder med kraftig menstruation. Eksempler på kilder: Indmad, kød, torskerogn, bælgfrugter, havregryn, groftbrød, æg, grønne grønsager, kartofler. Særlige bemærkninger: C-vitamin fremmer jernoptagelsen. Protein fra kød øger optagelsen af jern fra vegetabilske produkter.

Se også: Mineraler

Mineralet: Jod

Eksempler på symptomer: Indgår i hormoner i skjoldbruskkirtel. Hormoner styrer stofskifte og vækst. Mangelsymptomer: Struma (skjoldbruskkirtlen svulmer op). Eksempler på kilder: Mælkeprodukter, saltvandsfisk (fx rødspætte, torsk, sild), æg, drikkevand, jodberiget salt. Særlige bemærkninger: Let jodmangel er ikke ualmindelig, men egentlige mangelsygdomme ses sjældent.

Se også: Mineraler

Mineralet: Magnesium

Eksempler på symptomer: Indgår i knogler og tænder. Nødvendig for en del enzym-systemer. Alle celler kræver magnesium for normal funktion. Mangelsymptomer: Væksthæmning, kramper i muskler, muskelsvaghed. Eksempler på kilder: Brød, gryn, grønsager og mælkeprodukter. Særlige bemærkninger: Magnesium er nødvendigt for omsætningen af calcium og kalium. Alkohol og vanddrivende medicin øger udskillelsen.

Se også: Mineraler

Mineralet: Selen

Eksempler på symptomer: Virker som antioxidant sammen med bl.a. E-vitamin. Beskytter celler mod iltning. Mangelsymptomer: Hjertemuskelsvækkelse (Keshans sygdom) kendes kun fra Kina.
Eksempler på kilder: Fisk, skaldyr, indmad, kød, lever og mælk. Særlige bemærkninger: Overdosering kan ske, hvis selentilskud tages i store mængder.

Se også: Mineraler

Mineralet: Zink

Eksempler på symptomer: Indgår i mange af kroppens enzymsystemer. Nødvendigt for vækst, sårheling og opbygning af kønshormoner. Mangelsymptomer: Vækststandsning. “Blodmangel” (anæmi). Eksempler på kilder: Groft brød, havregryn, hvedekim, lever, ost, kød, fisk æg, mælk.
Særlige bemærkninger:
Større doser kan forårsage appetitløshed, nedsat vækst og indre blødninger.

Se også: Mineraler

Mookait

Symboliserer standhaftighed og gå på-mod. Giver god jordforbindelse. Styrker forholdet til os selv og vores krop, vores livsglæde og seksualitet. Giver en følelse af at være nærværende og glad der hvor man er. Man løftes af dens energi og får en bedre fornemmelse for kroppens signaler. Giver standhaftighed og vedholdenhed. Mod candidasvamp, oppustet mave, hyppige infektioner og udflåd, overvægt.

Morganit

Morganit er en berylart i rosa-fersken farve. Farven skyldes indholdet af mangan. Navnet har den fået i 1911 til ære for den amerikanske finansmand J.P. Morgan, der havde en vidunderlig samling af morganit-varianter, som han skænkede til New Yorks naturhistoriske Museum.

Særlig yndet var den som morgengave til den nybagte brud, da det siges at den vil bevare den ægteskabelige lykke. Morganit stimulerer og aktiverer vores hjertechakra. Den hjælper os til at finde kærligheden i os selv, og bevare den. Den giver en kærlig og forløsende udstråling, som tiltrækker kærlig opmærksomhed. Kommunikationen og relationen mellem mennesker bliver lettere, og den bearbejder også følelser som intolerance og fordomme. Når du arbejder med Morganit, kan du ikke undlade at mærke andre, og din egen, sindsstemning. Den hjælper dig til at nå din skytsengel og giver dig kontakt med universets stemme. Den giver dig klare drømme og hvis du arbejder med den sammen med sølvobsidian, vil den vise vej for dit sind.

Se også: Rosakvarts

Mosagat

Mosagaten støtter viljen og fremmer vitaliteten. Den healer hjertet giver mod, veltalenhed og en god jordforbindelse. God ved diabetes, allergier. lever-nyrer-lidelser og hårtab. Den støtter viljen, fremmer vitaliteten, giver veltalenhed, styrker hjertet og giver mod. Den er god til at søge i det indre efter årsagen til en bestemt fysisk lidelse. Bruges til blodsukker-ubalance, diabetes, lavt blodsukker, allergi, lever- og nyrelidelser. HVID: Symboliserer tankemæssig ro og fred. Fremmer håb og taknemmelighed. Støtter et positivt livssyn.

Mosagat, pink

Pink mosagat er en agat med indhold af jern. Stenen ser rød- og pink-prikket ud og kaldes også rød mosagat. Pink mosagat er en meget harmoniserende sten. Dens energi virker både fysisk og følelsesmæssigt. Det er en “let” sten der vækker vores humoristiske sans og skaber tryghed og helhed. Når du arbejder med Pink Mosagat virker tingene ikke nær så belastende. Den arbejder også på fleksibilitet og tendensen til at hænge sig i petitesser. Denne egenskab gør denne sten meget velegnet til at komme videre med (par) forhold – og du vil lære at være mere storsindet og overbærende uden derved at miste dig selv og dine egne holdninger. Brug Pink Mosagat, hvis du skal være sammen med mennesker, du på en eller anden måde synes er svære at omgås eller at kommunikere med. Energien vil flyde lettere mellem jer, den hjælper dig til at give plads for andre menneskers holdninger og meninger, være mere tolerant, fleksibel og åben.
Pink Mosagat virker healende på alle ubalancer. Den healer på infektioner og influenza, og styrker energien i kroppen, men også i sindet og humøret. Rigtig god sten, hvis du ikke kan finde dit gode humør!

Muskovit

Farve gylden, guleglimmer. Stammer fra Østrig, Tyskland, Rusland, Norge og Sverige. Afstresser, fremmer kreativiteten og giver troværdighed og har en udvidende virkning. Kan give ud af kroppen oplevelser, hjælper med til åndelig udvikling åbner op for det kreative og opfindsomme.

Månesten

Månesten med hvidt eller blåt skær findes i Sri lankanske pegmatitter (grovkornet bjergart) eller som rullesten i ædelstensgrus. Indisk månesten er karakteriseret ved forskellighederne i farve fra hvid til rødbrun eller blommefarvet og endda grøn. Andre lokaliteter er Madagaskar, Burma, Tanzania og USA. Månestenes mineralogiske betegnelse er andulat, det er et silikat, hvortil bl.a. også hører Amazonit.

Månestenens energi er meget feminin, så hvis du har brug for at komme i kontakt med den mere feminine side af dig, er det en god ide at lave en månestensessens, og drikke den på tom mave hver morgen. I indisk filosofi er månestenen tilknyttet halscentret. Den åbner op og kan hjælpe os med at se vores mål klarere. Det er da også en sten, der helt klart udvider vores spirituelle energi. Månenstenen healer og styrker os, hvis du mediterer på en månesten, kan du opleve, at du sidder tilbage med en følelse af dyb ro og tryghed.

Den kan også beskytte dig mod dine egne destruktive følelser fordi den vil give dig et overblik der skaber forståelse for dine egne mekanismer. Mange underlivsgener er afstedkommet af manglende evne til at turde sige fra, og fordi vi ofte har fået indkodet følelsen af, at det er forbudt at glæde os over vores egen krop. Så hvis du slider med underlivsproblemer, så prøv at se om der kan være en sammenhæng der. Til afhjælpning af underlivsproblemer, klimakterieproblemer og andre “kvindelige” ubalancer, kan det hjælpe at arbejde med karneol og månesten sammen.

N

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

O

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Obsidian – Mahogni

Obsidian – mahogni er lava, størknet som sort glas, der er hærdet så hurtigt, at krystaller ikke har kunnet opstå. Den indeholder silicium, aluminium og undertiden også kalium, natrium og jernoxyd. Den mørkorange farve relaterer til vores rodcenter, forbindelsen til “jordenergien”, det fysiske, vores krop. Kvinder i Indien bruger Maghoniobsidian som tåringe, for at beholde fødderne i jorden; forblive groundede.

Det er en sten der er egnet til arbejde på haracentret, den kan forøge vores sensualitet og vores seksualitet, forstået således at vi får lettere ved at give slip i den seksuelle akt. Energien i sort- og mahogniobsidian er meget ens, men mahogniobsidianen er blidere i energien, og den udsender energi til knæene; den står for stolthed og ego. Hvis du er din egen strenge “overdommer”, forlanger og kræver, og ikke tåler nederlag, kan du med stor fordel arbejde med denne sten. Den vil hjælpe dig til at tilgive dig selv, og frisætte dig for skyld og de bebrejdelser du retter mod dig selv.

Hormonale problemer kan påvirkes positivt med Månesten, Karneol og Mahogniobsidian. Så det er en stor fordel at arbejde med alle tre på samme tid, hvis der er tale om ubalancer i hormonsystemet. Hvis du har svært ved at elske og tilgive dig selv, er mahogniobsidianen en virkelig “giver”! Sammen med Snekvarts og Rosakvarts vil du kunne skabe grundlag for at komme ud over selvdestruktiv stædighed. Tryghed fødes og følelsen af selvværd vil vokse frem til dig.

Se også: Karneol / Månesten / Rosakvarts / Snekvarts

Obsidian – Snefnug

Hjælper til at give slip på uønskede ting og tanker. Hjælper ved gigt og ved muskelspændinger. Hjælper os med at integrere og forstå det fysiske, psykiske og spirituelle i vores liv. Mikrokosmos og makrokosmos. En beskyttende sten for den meget sensitive. Ved sindslidelser – for at vende sjælens øjne mod dens oprindelige mål.

Obsidian findes over hele verden, hvor der har været eller stadigvæk er vulkansk aktivitet, bl.a. Hawaii, Japan, Island og de Lipariske øer. Det dannes ved hurtig nedkøling af den vulkanske lava, der ikke giver krystallerne tid til at dannes. I New Mexico finder man de glasagtige, dråbeformede stykker af Obsidian der kaldes “Apachetårer”.

Obsidian er hurtigt størknet lava. Forvitret obsidian danner Apachetåre. Giver jordforbindelse, renser leveren, frigør vrede og sorg, styrker knoglestrukturen, god ved mave-tarmforstyrrelser. En viljestyrkende sten, der giver jordforbindelse, flid og disciplin. Apachetårer virker ligesådan, men mere koncentreret. Apacherne sagde at den frigjorde, ligesom rigtige tårer.

Se også: Apachetåre

Ofiolit

Ofiolit er en grøn sten der består af “havbund”. Den skubbes op fra havets bund på grund af jordens bevægelser. Det er en meget dyb sten, der arbejder på det underbevidste. Den går ikke på kompromisser. Intet fra dit underbevidste kan holdes skjult for dig; fortrængninger vises tydeligt og klart og denne energi gør ofiolitten meget velegnet til drømmearbejde, regressionsterapi og terapi. Du kan nå utrolige dybder med denne sten, og den er en hjælp ved selvransagelser.

Føler du dig indespærret i dine følelsers fængsel, vil du kunne lukke op og tage hånd om følelserne og helt og holdent tage ansvar, gøre dig fri og uafhængig. Du vil, med ofiolit, kunne se fortiden klart og bringe det gamle skidt til afslutning. Den vil også hjælpe dig til at lægge de masker du har sat op for dig selv, som skjuler dig, men også adskiller dig fra dig selv og andre mennesker. Ofiolitten skærer igennem vigtige afgørelser, tvivl, ængstelse og bekymringer.
Fysisk er Ofiolit god mod stivhed og anspændthed i kroppen og ved forvirring og uro.

Se også: Selenit

Okseøje

Giver styrke til det fysiske arbejde, beroliger. Giver tryghed og koncentrationsevne til at fokusere. Okseøje er som de øvrige øjesten (tigerøje og falkeøje) en kvartsvarietet. Farven er brun/dybrød med det, for øjenstenene sædvanlige spil og glans. Dens glans består af asbest imprægneret med kiselsyre, der giver den denne karakeristiske silkeagtige overflade. Den står for det jordbundne og jordnære, kontakten til det materielle, det seje, solide og tunge fysiske arbejde.

Hvis du arbejder med Okseøje, kommer du ned på jorden, bliver beroliget og får tryghed. Den giver klarhed, koncentraton og evnen til at fokusere og præcisere vore ønsker. Okseøje adskiller sig fra de øvrige “øjesten” ved at være stenen, der udelukkende er tilknyttet det fysiske. Den giver grounding og hjælper os, hvis vi er for fikseret i det materielle. Hvis du er deprimeret, forvirret eller har du svært ved at finde frem til dine virkelige egenskaber, så mediter med okseøje. Har du problemer med din kontakt med dine forældre, kan du ved meditation med Okseøje, få klarhed over dine forældres motiver. Okseøje lærer dig at finde og lægge vægt på de sande værdier og dine stærke sider.

Onyks

Fremmer objektiv handling, giver større kontrol over følelser og lidenskaber samt åndelig inspiration. Sætter os i stand til at se tingene i et støre perspektiv.
Onyks er en agatart. Som oftest er den sort med hvide striber og kaldes Sardonyks. Den helt sorte onyks er ofte kunstigt farvet. Ordet kommer af oldgræsk og betyder negl, klo eller hov.

Aage Dragsted skriver, i sin bog om de ædle stene og deres mystik: “Kontrasten mellem sort og hvidt har tidligt sat menneskenes fantasi i bevægelse. Det berettes i den arabiske overlevering af Aristoteles, at kineserne skal have været så bange for denne sten, at de end ikke vovede sig ned i minerne, som derfor blev bearbejdet af slaver. Ingen kineser som havde sin sunde fornuft i behold, ville bære en sort onyks, da han så mente at udsætte sig for onde drømme eller blive offer for tvivl; man kunne endvidere blive forfulgt af retstrætter eller miste sin energi og dygtighed. Det forhindrede dem ikke i at afsætte onyks i hobevis til nabofolkene”.

Astrologisk set forbindes den storte onyks med planeten Saturn og med Stenbukkens tegn, som jo optræder på den mørkeste tid af året. Objektiv handling, større kontrol over følelser og lidenskaber, samt åndelig inspiration er blot nogle af de egenskaber, som onyksen fremmer. Den giver også evnen til at give slip. Onyks styrker hud, hår og negle. Ifølge den østrigske åndsvidenskabsmand Rudolf Steiner, stimulerer den også hørelsen og inspirationen.

Opal

Findes i stort set alle regnbuens farver. Stammer fra Mexico, Brasilien og Australien. Opal Åbner for indsigt og accept af overfladens verden. Giver den nødvendige forståelse for at nå dybere i sjælen. Opal giver lyst til leg og latter- også elskovsleg. Den får os til at drømme og vækker vores kreative evner, åbner for indsigt og accept, giver den nødvendige forståelse for at nå dybere ind i sjælen, god som inspiration for malere og billedkunstnere.

Opal – Ildopal

Går ind i vores vredesenergi, bitterhed, had og frustrationer. Lærer os styrken ved disse følelsers transformation. Giver os mod til at turde stå ved dem. Ildopalen får dem ud, så du kan komme videre. God for leveren.

Orthocerazit

Demme sten er en forstening af bla. blæksprutter, og måske også andre havdyr, ofte op til mange millioner år gammel.

P

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Peanutwood

Peanutwood er en fantastisk flot sten i forskellige brune og beige nuancer. Det er en forstenet jordnøddeplante og minder om en flødekaramel. Peanutwood er en sten der styrker og støtter ryggen og er i det hele taget en støtte ved sygdom. Den hjælper dig med at opnå indsigt i sydomsfremkaldende psykiske mønstre, og du kan få overblik til at forstå sammenhængen, således at du undgår at gentage dem. Hvis du arbejder med denne sten, kan du få mulighed for at se den egen sandhed og rumme og forstå den. Den har ligeledes en opløftende og samtidig groundende energi, der kan hjælpe dig til at holde ud og stå igennem. Hvis du er nede, kan du få overskud til at tage fat og komme op til overfladen, idet den vil skubbe bagpå og trøste dig.

Hvis du bruger peanutwood sammen med jordbærkvarts, kan du få større lyst til livet, som livet er i alle dets afskygninger. Så det er en sten der arbejder på de daglige bekymringer, og som vil hjælpe dig til at få bekymringer og sorg til at lette. Du kan med fordel supplere peanutwood med en wory-stone og girasolekvarts; denne kombination vil hjælpe dig til arbejdet med visualisering, fordi de tilsammen vil heale dig og hjælpe dig til at hjælpe dig selv gennem en lettere depression. Det er en sten som kan gavne ved ryg- og benproblemer, træthed og svækkelse.

Se også: Girasolekvarts / Jordbærkvarts / Worrystone, Verdit

Peridot

Kaldes også Krysolit og Olivin. Er et magniumsilikat, ofte med et indhold af nikkel og mangan. Den er klar lysegrøn. Peridot hjælper os med at se klart. Ligesom andre grønne sten hjælper den på synet, også det syn der skal se indad i os selv. Den healer også på vores hjertechakra, og åbner i det omfang, vi er rede til det. Hvis du er en lukket person, og føler du dig stagneret i en personlig udvikling, så brug Peridoten. Den samler, åbner og virker igangsættende på dig.

Krysolitten (Peridot/Oliven) giver os positive stemninger og inspiration. Den vil hjælpe dig med at sætte dig ud over gammel sorg og vrede, og den kan lære dig tilgivelse. Fysik stimulerer den fordøjelsessystemet. Giver klare drømme, og hvis du bruger den sammen med ildopal, vil du blive i stand til at få “ryddet op” og tilgive. Også dig selv. Da den også vil give dig en styrke og tro på dig selv, en uafhængighedsfølelse, vil den også arbejde positivt med jalousi.

Se også: Ildopal

Peridot, grøn

Den gylden grønne peridot stammer fra USA, Kina, Burma, Ægypten og Sydafrika. Piradot lyser i mørket og har ry for at kunne overvinde sindets mørke sider, hvis der er ting som man er bange for, f.eks. en jobsamtale et vanskeligt arbejde eller en formynderisk person eller noget helt andet, så er det en god ide at bære en Piradot, den er også god til at afbalancere sårede følelser og genoprette kærligheden. Skal også have en god indflydelse og kan hjælpe de mennesker som stammer.

Perler


Værdsat i både østlige og vestlige lande symboliserer perlen skønhed og perfektionisme. Den er forbundet med den kvindelige verden – månen, kyskhed, tålmodighed og renhed. Kinesiske drager bliver normalt afbildet gribende fast om en perle, hvilket er symbol på visdom, udødelighed og lys. Man troede engang, at perler var gudernes tårer.

Perler er organiske smykkesten, som er dannet i skaldyr som østers og muslinger. Perler er værdsat for deres skønhed. De dannes for at beskytte skaldyr mod at få generende materiale som sand ind i deres bløde væv. Skaldyr udskiller lag af mineralet aragonit, også kaldet perlemor, til at overdække de generende sandkorn. Disse lag danner til sidst en perle. Billedet nedenfor viser Pinctada maxima, som er den største perle-østers. Den findes i havet omkring Australien og Malaysia.

Kulturperler – Den teknik, man bruger til at producere kulturperler i ferskvandsmuslinger, blev praktiseret i Kina i middelalderen. Japanerne begyndte at producere hele perler omkring 1920. Processen med at producere kulturperler sættes i gang ved, at der indsættes en uægte moderperle i en østers.

Østersen svæver på trådnet fra flydende tømmerflåder i adskillige år, mens den uægte perle opbygger flere lag af perlemor. Der skal en ekspert til at skelne mellem en naturlig perle og en kulturperle. Hvis dækket af perlemor er for tyndt, vil perlens overflade dog kunne blive opløst, når den kommer i kontakt med den syre, som dannes fra et menneskes hud, og den uægte perle vil komme til syne.

Ferskvandsperler dyrkes for det meste i det sydlige Kina og er faktisk ofte bedre end kulturperler. De er opbygget med en meget lille kerne af muslingens væv og består næsten udelukkende af et tykt lag perlemor om dette væv. De forekommer naturligt i hvid, grå, rosa, violet, gullig over brun til stærkt gylden og tilmed røde farver. Mange af disse farver er uhyre sjældne og derfor meget kostbare.

Kulturperler dyrkes på farme i havet ved, at lægge en lille slebet kugle ind i en musling, der lægger et tyndt lag perlemor udenpå. Virkelig gode kulturperler, som er runde med et tykt lag perlemor er meget kostbare, men der produceres også mange forholdsvis billige kulturperler med et tyndt lag perlemor og ofte ringe glans.

Pietersit

Pietersit – der undertiden benævnes Petersit – blev opdaget i Namaibia af en vis Sid Pieters. Det er en jaspis-art med blandinger der er pseudomorfe efter asbest (som i tigerøje og okseøje) og som giver stenen et katteøjeøjeeffekt. Den afbalancerer alle chakras og arbejdet med den vil fremme meditative og kreative processer. Du vil få lettere at “se” med dit hjerte og din 6. sans. Hvis du bærer stenen over dit hjerte, kan du opnå en stærk fornemmelse af, at din æteriske krop styrkes, samtidig med at der viser sig nye veje. Kombineret med Herkimer Diamond vil du – i healing – opleve en sand transformation.

Derfor står denne sten også for forandring, støtter dig i det videre skridt frem mod din videre proces. Den er velegnet til universiel healing og gruppehealing af nødhjælpsområder. Men den giver dig også medfølelse, ikke at forveksle med medlidenhed eller identifikation med nødsramte ofre. Den vil hjælpe dig til at se ud over dig selv, og favne og rumme store dele af det der foregår udenfor dig selv. Den har en stærk indvirkning på hormonproducerende kirtler.

Se også: Herkimer Diamant / Jaspis

Porcellanit

Porcellanit, også kaldet mullit, er et aluminium-oxid med indhold af fluor og andalusit. Den stammer fra Skotland. Det er en sten der holder fast, og som stille og roligt “lukker luften ud af ballonen”. Den hjælper os til at se situationer med sund dømmekraft og evnen til grundig analyse. Den får dig til at vende og dreje dine tanker, således at du kan skille dig af med kritik, fordømmelse og forudfattede meninger. Den giver stædighed når du skal tage beslutninger, og hvis du har en tendens til at undertrykke og udslette dig selv, skulle du unde dig selv, at arbejde med Porcellanit.

– Øjenporcellaniten er specielt god til meditation; den får dig til at overveje alle muligheder, at se tingene fra alle vinkler. Du vil ikke handle overilet, men alligevel fleksibelt. Den hjælper dig, så du undgår kaotiske og uordnede situationer og forhold.

– Landskabsporcellanitten giver selverkendelse og selvindsigt på det mere fysiske plan. Den er velegnet i arbejdet på at slanke sig, og opnå en sundere og raskere krop. Den vil også sætte dig i forbindelse med din egen healer.

– Dendritporcellanitten indeholder små inklusioner, og den får tankerne til at falde til ro, hvis du betragter dens fine mønster. når du er rolig kan du også være åben og vågen. Den skaber opmærksomhed og lader dig se tingene fra den humoristiske side.

Prasem

Prasem er en grøn kvarts, og ordet siges at komme af græsk og betyder urtegrøn. Den er gemmenvævet af aktinolitfibre, og disse to sten har da også mange fællestræk. Denne sten kan, ligesom Aktinolit forøge dine kreative evner, og lysten til at skabe. Den vil centrere din bevidsthed og kan gøre det muligt for dig at hvile i de overbevisninger du har. Prasem kan hjælpe dig, så du ikke tvivler på dine egne motiver, og det er en afgørende følelse at bygge på, for da er det lettere for dig at få dine projekter til at lykkes. Det kan føles som om al den tvivl vi mennesker ofte går rund og slæber på, og som gør os tunge, kan ophæves og blæse væk hvis du arbejder med Prasem. Du vil kunne finde en indre ro og overbevisning, og et stort overskud som kan forøge dine muligheder.

Hvis du vil understrege dine exentriske indfald, de ideer der falder udenfor jantelovens rammer, kan du med stor fordel supplere med den gule Calsit. Prasem kan hjælpe dig med at finde tilbage til dig selv, at erkende dine muligheder, og give dig mod til at berarbejde dine skyggesider. Det er en dejlig befriende sten at arbejde med, og du kan bruge den ved mavesår, fordøjelsesproblemer og lettere muskelspændinger. Du kan lægge Prasem på din mave, eller lave en olieessens, som du masserer på din mave i cirkelbevægelser med uret. Dette kan give lindring ved mavesår, og også sætte din fordøjelse i balance.

Se også: Calcit (gul)

Prasem med katteøjeeffekt

Prasem kan nemt forveksles med jade, eller ren smaragd. Det er en mørkegrøn kvarts med indhold af aktinolit, som giver stenen dens katteøjeeffekt. Det er en sten, hvis energi handler om opmærksomhed og gennemskuelse. Den er lidt listig og kan have en overrumplende virkning. Energien er stærk og hurtig, og kan på nogle mennesker virke lidt mystisk og hemmelighedsfuld. Prasem med katteøje, skærpe din opmærksomhed på dig selv, dine stærke sider og dine spirituelle og psykiske evner.

Den vil give dig nye, indre og måske dramatiske selverkendelser og indsigt, og hjælpe dig til at se dine “forcer” – men også dine mindre stærke sider. Den vil effektivt hjælpe dig igennem dit livs stormfulde tidspunkter og forandringer. Den vil give dig selvsikkerhed, du vil udstråle helhed og fuldstændighed, som tiltrækker andre mennesker på en næsten magisk måde. Prasem med katteøje vil beskytte dig, og du vil opdage at du vil lande på benene, uanset hvor højt du har været i din proces. Den giver dig ro og retter din bevidsthed mod bedre tider, således at du kan handle på den for dig bedste måde. Fysisk arbejder denne sten på øjnene, ligesom f.eks. smaragd, den vil hjælpe dig af med hovedpine og stress.

Prehnit

Dette er en meditations eller afstressningssten, den er lysegrøn, smaragdgrøn eller hvid gennemskinnelig. Den lader dig nå dybder langt uden for vores forestillingsevne. Den har været anvendt til at kontakte rumvæsener, hvis fremkvens du får nemmere ved at nå, når dine energier er samlet og din sensitivitet får frit spillerum. I tidligere tider brugte man Prehnitten til at spå om fremtiden. Den er god at bruge, når du skal have klare drømme, som du gerne vil huske – du kan placerer den uder din hovedpude, og derfra vil den arbejde med din underbevidsthed mens du sover.

Prehnitten giver dig denne særlige gave, at den beskytter sin bærer. Fysisk er den gavnlig på nyre og blærer og kan med god virkning bruges som drikkeessens. Hvis du vil bruge Prehnitten til at tyde dine drømme, så læg den i et glas vand om dagen, og drik vandet inden du går i seng. Du lægger din Prehnit under hovedpuden, og dette vil hjælpe dig med at få klarere drømme, som du bedre er i stand til at huske.

Purpurit

Purpurit er, som navnet antyder, purpurfarvet. Farven relaterer til og påvirker det sjette og syvende chakra, men også rod og halscentret. Purpurit hjælper dig med at integrerer og forbinde de øvre og nedre chakra – bringer således balance. Når man betragter den, virker den ganske let, men tager man den i hånden, overraskes man over, dens tyngde. Den arbejder også på meget “tunge” ting. Den hjælper med at få dine åndelige interesser gjort til en del af dit liv og din hverdag. Den forbinder og integrerer det spirituelle med det materielle. Den er en meget sund og stærk healer.

Den giver dig mulighed for at få dine ønsker opfyldt og leve de ting ud, som du ellers troede var forbeholdt fantasiens verden. Når du arbejder med Purpuritten, kan du få en følelse af, at noget helt specielt er på vej, og er du parat til at skifte ham, så har du chancen med hjælp af Purpuritten. Den konfronterer gammel angst ved at slå rod i dit system. Hvis du kombinerer med Krycolla og lægger dem på solar plexux, vil du virkelig få ryddet op, på en kærlig måde.

Se også: Krysocolla

Pyrit

Pyrit er svovlkis, og kaldes også inkasten eller narreguld på grund af sit udseende. Navnet kommer af det oldgræske ord “pyr” der betyder “ild” og hentyder til pyrittens evne til at slå gnister når man banker den mod stål. Navnet Inkasten, har den fået, fordi de gamle inkaer tillagde den magisk betydning og brugte den bl.a som spejl. Den fanger og holder dig fast, så du fortrylles eller forskrækkes. Den giver robusthed hvis du er klar til at møde den. Den har stor indflydelse på halscentret, og løsner såvel fysiske som psykiske blokeringer.

Hvis du arbejder med den, kan den sørge for at åbne din kreativitetskanal. Pyritten vil spejle dig, og hvis du tør møde dit eget spejlbillede, vil du virkelig få bevidsthed om dine roller og mønstre, men pyritten giver dig også den robusthed der skal til, for at møde sig selv og robustheden kommer, når du får vished og konfronterer tingene. Pyrit holder dine fødder på jorden, den er en fortrinlig grounder – den indeholder så meget skønhed og styrke. Den hjælper mod forstoppelse, og løsner op for blokeringer i maveregionen, både psykisk og fysisk, hvilket betyder at den også har indflydelse på nervøse lidelser som sætter sig i maven.

Ifølge Rudolf Steiner kan den også afhjælpe alle former for luftvejslidelser, astma, bronkitis, lungeproblemer med mere. Det er en robust sten, der vil give dig robusthed. Du kan eventuelt gøre dens energier lidt blidere, hvis du supplerer med en hvid sten, f.eks. en snekvarts.

Pyrit er et mineral der hører til sulfiderne. Det kaldes også svovlkis eller narreguld (engelsk: Fools Gold). Det er en sammensætning af Jern og Svovl og findes over hele jorden. Oftest forekommer det som korn i andre bjergarter, men det forekommer også som store, kubiske krystaller på op til 1 meter i tværmål. Pyrit hører til de “hårdere” mineraler, og har på Mohs hårdhedsskala en hårdhed på 6½. Farven er messinggul eller sølvfarvet. Pyrits glans er metallisk. Stregfarven er grønbrun. Stenen er svagere magnetisk efter opvarmning.

Se også: Snekvarts

Pyritsol

Denne fantastiske form af pyrit er opstået ved lagring og et pres i et skifferlag. Krystallerne presses ud i et sollignende mønster, og farvespillet opstår af strukturen i krystallerne.
Pyritsolen er som et skjold, som du kan lægge over den område du ønsker skal være uforstyrret. Hvis du bærer den over solar plexus, vil den beskytte mod projektioner. Det skal ikke forveksles med forskansning, men du bliver mindre sårbar, i f.eks. healingsarbejde, så du kan bevare dig selv og undgå at tage andres energier på dig. Efter en periode med stresbelastninger, – en skilsmisse, død, afskedigelser osv. kan den føles som et plaster på såret. Som en forbinding på indre smerter.

Som alle pyritter, indeholder også Pyritsolen umådelig styrke og robusthed. Du bliver glad ved at se på den. Den arbejder godt sammen med Ametrin og Girasolekvarts, fordi disse supplerer hinanden – Girasolekvartsen med dens blidhed der skærmer, og Ametrinen med dens klarhed og evne til at dæmpe stress. Den er god til at bruges til “låg”, så al energien ikke forlader dig. Den er billedet på bearbejdning og transformation. Den er over 300 millioner år gammel og kan rigeligt øse af sin livserfaring. I tidligere kulturer har den været brugt i forbindelse med manddomsprøver, grænseoverskridende processer og til religiøse indvielser. Fysisk dæmper den uro, og healer smertende områder.

Se også: Ametrin / Girasolekvarts

Påfuglesten

Grundsubstansen i påfuglesten er Chalcopyrit. Påfuglesten flytter bjerge på det psykiske plan. Påfuglestenen er en transformationssten, (som mange andre sten er det) men den giver os indre ro til at overkomme gamle oplevelser, følelser og traumer. Den giver os mulighed for at se på det forgangne, uden at vi fortaber os i det, og den giver mulighed for at se situationerne med større objektivitet. Den øger din selvfølelse og evnen til at kapere store udfordringer.

Den arbejder på halscentret, og åbner og renser det, så du bliver i stand til at kommunikere dine budskaber ud på rette måde. Den kan gøre store udviklingsmæssige fremskridt. OBS. Du må ikke bruge den som drikkeessens, på grund af det store kobberindhold, men du kan lægge den direkete over smertende områder. Det er en smuk sten, der appelerer til dig om at søge, til du finder.

QR

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Rav

Rav optræder i tilfældig form. Det er millioner år gammelt harpiks og farven kan være brun, rødlig, gulbrun og lysegul. Rav kan findes overalt på de danske kyster, bedst efter en storm. Navnet kommer fra det græske ord Electron og mærker man efter giver rav en elektrisk fornemmelse på kroppen. I gammel tid brændte man rav  af for ryge en heks ud af ens hus. Rav er efter sigende også godt imod forkølelse. Riv et stykke rav ned i en ½ flaske snaps eller vodka. Drik et lille glas hver dag, fra den dag du kan mærke forkølelsen komme. Et andet husråd er at man kan gnide på et stykke rav, før man skal heale- det forstærker energien. Husk at rense ravstykket efter healing, da rav suger ubalancer til sig. Man kan også børste sit ar med naturhårs børste og læg derefter et stykke rav på arret.

Rav. Hovedkilden til rav er langs Samlandkysten nær Kalingrad i Rusland. Denne type rav udvindes i åbne miner, hvor ravstykkerne skylles ud af den sandede jord med kraftige vandstråler. Rav der er blevet vasket ud af havbunden flyder i vandet og bliver skyllet på land af tidevand og havstrømme. Det er især langs kysterne ved de Baltiske Lande, Norge, Danmark og England man finder rav. Klart rav kaldes glasrav, gult rav kaldes benrav og mørkt rav kaldes jordrav. Der findes også grønt rav. Det stammer fra Caribien, og er utroligt smukt!

S

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Safir

Den blå safir er en smuk smykkesten. Den hører til korundfamilien, ligesom Rubinen. Blå Safir er Østens ældste sten og sættes i forbindelse med mange skelsættende begivenheder og personer. Det skal siges, at Kong Salomons segl var graveret i Safir, og at Karl d. V havde en safiramulet. Safiren er som et slør der fjernes fra det 3. øje/pinealchakraet, en udvidelse af din sjette sans – din intuition og dine clairvoyante evner. Den blå Safir giver ro på det indre plan og det er en god sten at meditere med, og kombineret med Herkimer Diamond vil den hjælpe dig med at huske og forstå dine drømme.

Safiren er lyset der stråler på dit liv og giver dig mulighed for at finde din indre skønhed, glæde og sundhed. Med Safiren kan du opnå spontane oplevelser af høj spirituel karakter. Dens blå farve relaterer også til vores kommunikation, og lægger du en safir på dit halschakra, vil du blive i stand til at udtrykke dine clairvoyante evner, og få en klar tale.

Se også: Herkimer Diamond

Sandrose (Ørkenrose)

Sandrosen kaldes også Ørkenrose, og er en krystalisering som foregår i små saltsøer i ørkenområder. Den er en sammenvoksning af sand og gips, og den fremtræder i blomsterlignende formationer. Farven svarer til ørkensandets og den camouflerer sig derfor godt. Det er Sandrosens budskab, at du skal finde, hvis du søger. Det siges at sandrosen vil give dig energi og bevidsthed, og at du kan skabe en ny rytme for hele kroppen og sindet, hvis du mediterer med den. Den kan hjælpe dig til at regulere dit spisemønster, og du kan opnå en indre overbevisning om, at søger du skal du finde og nå dine mål.

Du vil blive givet tålmodighed i arbejdet med Sandrosen, og kombinerer du den med Heliotropen, som styrker din tro på at du har fortjent det du ønsker dig, vil dette sætte skub i din proces. Sandrosen foræres tit til små børn, så de bliver i stand til at finde deres egen vej, og måde at håndtere livet på.

Se også: Heliotrop (Jaspis)

Selenit

Selenit er en glasklar og fin varietet af gips (gypsum). Den forekommer i tabulare og nålelignende krystaller. Den er et vandigt kaliumsulfat. Selenit er en ret stærk oplader både på det fysiske, det psykiske og det spirituelle plan. Den er “renhed”, sandhed og alt hvad der er ufordærvet. Selenit kan bringe lyset ind i din hverdag. Det er mineral, og den arbejder stærkt i enhver situation. Den så at sige går helt ind til benet. Hvis du har brug for at bearbejde oplevelser fra tidligere liv, og rette fokus på fremtiden, kan selenitten hjælpe dig. Du kan meditere på den, og få klarhed og åbning af dine sanser, således at du vil være i stand til at se og forstå.

Selenitten vil kunne hjælpe dig til at føle dig i sikkerhed, en “helle”, og du kan standse op og danne dig et overblik i en fortravlet dagligdag. Dens energi er som en oplader og du kan bruge den til at hjælpe dine andre sten. Læg Selenitten over en mat og energi”flad” sten, og selenitten vil heale stenen. Vil du forstærke energien i en healingssituation, kan du med stort held bruge denne sten. Den er fin til at forstærke kraften i behandlingen og give centrering for din klients sind så det kun drejer sig om det essensielle.

Selenit kan anvendes ved næsten alle sygdomsforløb og alle former for energiarbejde, hvor modtageren og giveren virkelig vil mærke hvad det vil sige at arbejde med energier og hvad det kan bringe frem. “Mennesket ser kun det klart i omverdenen som det kan bestråle med lyset fra sit indre” har Rudolf Steiner udtrykt, og det er relevant at citere i beskrivelsen af Selenit.

Septarier

Septarier er en meget mental sten, som primært arbejder på vore tanker og tankemønstre. Den bearbejder vore negative forestillinger, ideer og tvangstanker. Vi provokeres til at tænke i nye baner. Opgøre med negative tanker.

Serpentin

Serpentin består af vandholdigt magniumsilikat med et indhold af jern og nikkel. Den danner ikke krystaller men forekommer i kompakt form. Den er ikke gennemsigtig, og farven kan svinge mellem grøn til gul, over i det næsten sorte, alt efter jernindholdet. Grøn Serpentin har nogle af de samme energier som jade. Serpentingen trækker følelserne op til overfladen og ind i hjertet, og der vil du kunne skelne væsentligt fra uvæsentligt. Rosakvarts kan understøtte denne process.

Serpentinens sarte farve fortæller om dens feminine egenskaber, og hvis du arbejder på at få kontakt med din indre kvinde, vil arbejdet med Serpentin kunne støtte dig. Det er også en god meditationssten, fordi den kan integrere astral- og mentallegemet. Hvis du kompinere Malakit, Serpentin, Rhodocrosit og Sulfur, kan du få en fantastisk hjælp til at rense, få styrke, komme i kontakt med dine kærlige sider og samtidig beskytte dit solar plexux.

Hvis du ønsker en åbnende virkning er det godt at arbejde sammen med en Muskovit – begge arbejder på dit hjerte/thymus center. Bring din Serpentin med ud i naturen og mediter med den der, den kan give dig kontakt med nanturdevaerne og samtidig en fin kontakt til din skytsengel. Serpentin trækker følelserne op til overfladen og er god ved regressioner og visualisering. Serpentinen kan også skabe kontakt med din indre kvinde. Stimulerer hjerte, lunger og hypofyse. God mod kvalme.

Se også: Jade / Malakit / Muskovit / Serpentin

Sivalingam

Sivalingam er en calcedon (kvartsvarietet) der er opbyttet af tusinde lag kvarts, hvilket er en af grundene til at dens energi accellerer i højt tempo. Sivalingam er en hellig sten for hinduerne, og den tilbedes i deres templer. Siva er en af hinduernes vigtigste gudiner og sammen med Barhma og vishnu en del af den gudommelige treenighed. I det sydlige Italien dyrkes han i skikkelse af en Linga (sanskridtordet for det mandlige kønslem). Det er også derfor, den fremmer balancen mellem det feminine og det maskuline. Den kan virker styrkende, og vil fremme frugtbarhed.

Stenen er meget anderledes end andre sten, dens energi er viljestyrke, udholdenhed og mod. Hvis du arbejder med Sivanlingam, vil den hjælpe dig til at finde sandheden og kærligheden i dig, og du vil kunne møde verden med åbne arme. Den vil også være en god sten, hvis du ønsker at vække kærlighedskraften i dig selv, og overfor dig selv – Hvis du har levet et liv uden så mange indtryk, der har sat sig fast, vil universets kraft åbne sig for dig, og du vil blive i stand til at trække de værdier til dig, som du har brug for.

Det er anbefalesværdigt, at lave en drikkeessens af denne faktastiske sten, denne vil heale på dit hjerte og åbne det for “mulige” partnere, men den vil også lære dig, at du absolut ikke behøver at gøre alt mulig, for at finde en partner, før dit verdensbillede bliver perfekt. Det er en sten der skaber bro over vores generthed og tilbageholdenhed, giver os mod til at være i os selv. Fysisk vil den hjælpe regelmimæssigt, et regelsæt for Sivanlingammen er, at den vil kunne få dig til at glemme dine kontrete ønsker og budskaber, idet den først og fremmest vil kunne gå ind og hjælpe dig med at åbne op. Og først når du har åbnet helt op, vil du finde din egen sandhed og dermed også dine sande behov og ønsker.

Se også: Agat

Smaragd

Denne smukke ædelsten kan modvirke følelsen af ensomhed og forladthed. Fremmer kærlighed, vilje, klogskab og lykke. Smaragdens budskab er kærlighed og ærlighed. Følelsesmæssige sår som følelsen af ensomhed og forladthed kan heales ved arbejdet med smaragden, den lader os klart se de muligheder for kærlighed og udvikling, som ligger foran os. Det er stenen, der fremmer vores fysiske som vores psykiske syn. Den styrker vores evne til at se, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert, og den udvikler vores klarsyn og evne til at se ind bag tingenes overflade. Når vi har overblik får vi overskud. God mod forhøjet blodtryk, kredsløbsforstyrrelser, nyre- og leverubalancer, problemer med synet.

Smaragd er en variant af den farveløse beryl. Beryl består af en kemisk sammensætning af aluminium og berylliumsilikat. Smaragd har sin grønne farve fra små spor af krom. Det har en hårdhed på 8 på Mohs Hårdhedsskala. “Fejlfrie” smaragder er meget sjældne, og de fleste krystaller har små skavanker og mineral-inklusioner. Selv om dette kan trække fra i bedømmelsen af stenens udseende, er det afgørende for at finde frem til dens oprindelse (og en smaragd af god kvalitet kan være mere kostbar end en diamant i samme vægtklasse). På grund af farven er smaragder symbolet på forår, frugtbarhed og regn. Nogle mennesker tror på, at smaragd har kraft til at bedre hukommelsen og øge styrken og intelligensen, og hvis man lægger den under tungen skulle man få hjælp til at kunne forudsige fremtiden. Smaragder har været benyttet som modgift ved forgiftning, som middel mod epilepsi og som behandling for øjensygdomme, dysenteri og spedalskhed.

Se også: Beryl / Diamant

Smithsonit

Smithsonit har, som mange andre sten, flere navne. Smithsonit hedder også Azteksten og Chalchihuitl, men det mineralogiske navn er Smithsonit. Det er et kobberholdigt zinkkarbonat, og farven er farveløs, gul, grøn og blå. Smithsonit er oftest blå. Indianerne anser den for en hellig sten, den stærke turkise farve brydes af hvidlige tegninger, og med dens struktur og udseende, er det da også som at kikke op i en ren og ufordærvet himmel.

Smithsonit kan hjælpe dig med de nære relationer, og til at lukke de dybe følelser ind i dit liv. Det kan være svært at overskue konsekvenserne, hvis man lukker sig op. Den arbejder med solar plexus og hjertechakraerne, og det er herfra Smithsonitten sender sine energier og udøver sin mission. Den kan lette din angst og filtrere den gennem hjertet, så du bevæger dig fra at føle ud fra gamle oplevelser til at møde nye følelser uden forbehold. Modet til dette, får du ved hjælp af denne stens energier. Vibrationer og energier fra hjertet er en styrende faktor i hele vores spirituelle proces, og hvis du ønsker at gå dybere, kan du bruge denne sten f.eks. ved at meditere med den på kronecentret. Der vil den arbejde sig gennem alle dine chakras og give dig den nødvendige oplysning.

Den kan fremme dine latente potientielle evner! Hvis du oplever angst for andres meninger og følelser, og deres reaktioner mod dig, kan du bruge Smithsonit, til at få en større autoritet i dig selv. Dette kan opløse mønstret. Hvis du er et menneske som har levet i din egen skygge eller som netop er kommet ud på den anden side, og nu ønsker at styrke den, kan Smithsonitten hjælpe og støtte dig til at tage ansvar for dine beslutninger. Du kan bruge krystallinsk rosakvarts sammen med Smithsonit, hvis du skal bearbejde din angst for at møde kærligheden, eller gå ind i en dyb relation. Den kan styrke dit immunsystem og er en fundamental kraft bag enhver helbredelsesproces. Den har også vist sig at kunne hjælpe imod alkoholisme.

Se også: Ametyst / Rosakvarts

Snekvarts

Snekvarts er en mælkehvid uigennemsigtig kvartsart. Det er en kalcedonvarietet og kaldes også for mælkekvarts. Dene hvide sten går ind og arbejder overalt på kroppen, den kan gøre dig i stand til at observere, den kan gøre dig rolig og iagttagende. Vi bliver renset for negative tanker og ser og mærker omverden med et barns uskyld og åbenhed. Arrogance, kynisme og fordomme er ikke ord denne rene sten har , og stenen bærer også rensende tanker og ædle budskaber i sig.

Sammen med Aventurinens vibrationer tør du igen lege og lade leg blive en del af din dagligdag. Du vil turde slippe den “voksnes” forpligtelser for en stund og give dig hen til leg og glæde, og ikke mindst umiddelbarhed. Den har en stærk feminin energi og kan hjælpe os menesker gennem de månefaser, hvor vi har det svært. Snekvartsens energi er overbevisende og læger vores sår, også de indre. Det er således en glad sten, der vil tage dig med ud i livet med en glad mine, og du vil ikke have lyst til at gemme dig bag en sur facade. Azurit og Snekarts vil hjælpe dig med at tage de næste og afgørende skridt i din udvikling, uden forudfattede overbevisninger. Det er befriende at opleve, så und dig selv en lille snekvarts. Snekvarts er gode som øreringe, pga. deres uendelige svingen frem og tilbage, som hele tiden vil minde dig om, at det er tilladt at lege og leve.

Se også: Apachetåre / Aventurin / Azurit / Kunzit

Sodalit

En igangsættende sten der hjælper dig til at overskride grænser og afprøve dine visioner. Den hjælper dig med at slippe gammel frygt og skyld og giver mod til at møde det nye. Den giver det sidste skub, for at komme i gang med at føre dine ønsker ud i livet Du får overblik og tillid til dine egne ressourcer og evner. Du bliver bedre til at kommunikerer, til at sætte grænser og til at sige både til og fra. Afbalancere dine mandlige og kvindelige energier. Styrker lymfesystemet. God mod halsbetændelse. Sodalit har en dyb blå farve og er en af bestanddelene i ædelstenen Lapis Lazuli. Sodalit blev fundet i Canada under et kongeligt besøg og blev kaldt “Princess Blue”. Den vigtigste forekomst i Canada er Hastings County, Ontario. Sodalit findes også i Norge, USA, Brasilien og Namibia.

Solsten

Solsten åbner op for intuition, kreativitet og glæde. Den øger sin bærers seksuelle udstråling og påvirker stort set alt der vedrører vores seksualitet f.eks. lystfølelse, nærvær, spontanitet og kreativitet. Solsten kan også hjælpe med at kaste lys og forståelse over tidligere inkarnationer og kæde dem sammen med dette liv. God ved seksuel ubalance, virker vitaliserende og opløftende. Virkningen forstærkes med rav.

Se også: Rav

Spinel

Findes som transparent i rød, blå, gul, violet. Stammer fra Burma, Sri Lanka og Nigeria. Spinel med sine mangfoldige farver, bliver ofte sammenlignet med Safir, Rubin, Ametyst, Spinel tillægges egenskaber som Frygtløshed, troskab, rigdom, men først og fremmest siges det, at den sikrer sin ejer hjælp og støtte fra denne verdens rige og mægtige.

Sugulit

Sugulitten kaldes også Lord Luvulit og Royal Azel. Den blev opdaget i 1944 men er først kommet i handelen i 80érne. Gennem sugulitten kan vi lære at himlen findes på jorden. Sugulit forbinder den æteriske, violette stråle med det fysiske, og gør det lettere at anvende denne stråle til fysisk helbredelse. Violet og indigo er farver, som relaterer til vores kronecenter og det 3. øje. Det er en sten der især er egnet for meget sensitive, og følsomme mennesker. I deres desperation og håbløshed, vælger de i deres ubevidste ofte livet fra, for at kunne holde det ud. Her vil sugulit kunne hjælpe.

Den vil lære os accept og forståelse for alle livets sammenhænge, og hjælpe dig i en proces hvor der skal en transpormation af dine tanker til. Sammen med Apatitten vil den være en meget stærk støtte i meditationssammenhæng. Steneksperten Brett Bravo skriver: “Overgivelse er ikke resultat af en fejltagelse, men en troshandling. At slippe frygten og indse, at kærligheden er en konstant faktor i universet – det er sugulittens budskab”.

Hvis du står midt i en krise og er overdynget af følelser som opgivelse, håbløshed og du føler du er midt i et tætsluttende mørke, så brug sugulitten sammen med Apatitten. Sov med dem om natten og lad dens budskab tale til din underbevidsthed. Sugulitten kan hjælpe dig med at se gennem – og om bag ved tingene, finde årsagerne og heale og helberede dit sind, åbne for det himmelske lys, så det kan trænge ind til dig.

Den påvirker os overalt – idet dens lilla farve relaterer til kronechakraet og dens sorte årer relaterer til rodcentret, vil den samle dine energier og helbrede på dem alle. Det er en meget spirituel sten, der transformerer et stærkt healende lys og en meget dyb visdom. Brug denne sten ved meditation sammen med Azurit og Herkimer Diamant, og den vil kunnegive dig den nødvendige styrke til at gribe fat om roden af dit problem, få lys på og derved også opløse trådene. Det er en sten der kan bruges ved migræne, depression og regression.

Se også: Apatit / Azurit / Herkimer Diamant / Labradorit

Sølv

På grund af sin farve forbinder man sølv med månen, idet sølv er klart og alligevel mat. Det symboliserer den korrupte side af mennesker, som trænger til at blive renset. I Kina forbindes sølv med den feminine yin; i kristendommen er det renhed, kyskhed og veltalenhed. I Europa gives en sølvske gerne til et barn ved dåben som symbol på opvækst og liv. Udtrykket hvormed nogen “er født med en sølvske i munden” betyder, at de er født til et liv i rigdom. I middelalderen blev sølv betragtet som værende mere værdifuldt end guld.

Det meste sølv produceres i dag som et biprodukt af bly-, kobber- og zinkminer. Sølv er blevet brugt siden gammel tid til mønter og smykker på grund af dets skønhed og gode genspejlingseffekt. Sølv kan benyttes til at lave spejle af: et tyndt metallag anbringes på en glasoverflade fra en opløsning af sølvnitrat. I dag bruges aluminium dog til fremstilling af spejle. Af alle metaller har sølv den højeste ledningsevne af elektricitet og anvendes i vid udstrækning til at fremstille strømkredsløb med. Sølv-stensalte bruges til at fremkalde billeder med.

Sølv er mange ting for i Danmark er det tilladt, at bruge betegnelsen sølv, når materialet indeholder mindst 826/1000-dele rent sølv. Det der i daglig tale kaldes ren sølv indeholder 999/1000-dele sølv og 1/1000-dele kobber, men det er for blødt til fremstilling af kæder. Sterlingsølv indeholder 925/1000-dele sølv og er meget anvendt. Tallet “925” der er præget i ens sølv er altså et udtryk for dette.

T

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Tanzanit

Tanzanit er en zoizitvarietet og den findes i farverne fra hvid til orange og blå-lilla. Den lavendelfarvede tanzanit kan have en dyb, beroligende virkning. Den vil kunne give dig tid til at tænke før du taler, og egner sig meget fint til mennesker der altid har mange projekter kørende. Tanzanit kan afbalancere vores indre maskuline og feminine sider og fordeler energien til begge sider. Den vil kunne arbejde fint sammen med grøn Calsit i venstre side, mens Tanzanitten bæres over hjertecentret.

Hvis du kombinerer eventuelt med en Magnetit over de omdråder, hvor du føler smerte og spændinger, vil du opleve en forløsning. Tanzanitten forbinder dig med din egen indre visdom, det vil blive muligt at trække på den gamle viden og gamle informationer, som du har lagret i din underbevidsthed. Dette gælder især de store beslutninger i vores liv. Og hvis du føler dig kørt ned, f.eks. i en diskussion, kan du med held afvige fra at involvere dig længere i diskussionen, men vende ryggen til, og slippe for den sædvanlige dårlige samvittighed vi bærer rund på, når vi ikke fører en diskussion til dørs. Fysisk anbefales det at lave en tanzanitolie og massere den ind på ryggen. Derefter kan du sætte stenen på det smertende område, og have en Rosakvarts i lommen, eller i hånden.

Se også: Calcit (grøn) / Rosakvarts

Thulit

Thulit er en rosa zoizitvarietet (arendalit). Man kan bl.a. finde den i Norge, Tyrol, Vestaustralien og USA. Denne sten handler om at starte, med dig selv i centrum. Hvis du har svært ved at mærke dig selv, vil thulitten kunne hjælpe dig, både til at mærke dit eget værd, men også med at mærke din egen kerne. Thulit kan også bringe dig følelsen af at stå ved dig selv, blive bevidst om dig selv, og forøge dit selværd. Hvis du mediterer på den inden en stor beslutning skal træffes, vil den også vejlede dig. Det at tage dig selv alvorligt, sætte dig i centrum og forblive centreret vil Thulitten støtte dig til.

Thulit kan således tage det lidt højtidelige af situationerne, og det er en rigtig god sten, hvis du er på vej til at finde dine mål og få korrigeret din holdning til kærlighed, som kærligheden er, på godt og ondt. Det er godt at bære en Thulit på dig, hvis du arbejder med at få dit kærlighedsforhold til at blive bedre, evt. arbejder med parterapi, eller din egen indre mand og din indre kvinde. At forene er nøgleordet, Thulitten også står for. Thulit styrker kalcium optagelsen og virker healende på brud. Lav en drikkeessens af Herkimer Diamant og Chiastolit og drik dette om morgenen på tom mave.

Se også: Chiastolit / Herkimer Diamant / Zoizit med Rubin (Anyolit)

Tigerjern

Fremmer vilje, energi, styrke og ambitioner. Virker opkvikkende, klarer hjernen og styrker muskler og led. Symboliserer energi, vilje og styrke. Fremmer ambitioner og evnen til at vide hvornår tiden er inde til handling.

Tigerøje

Fremmer overblik, klarhed, mod, personlig styrke og skarpsindighed. Giver skarpsindighed, overblik og en klar tankegang. Den får sandheden frem og hjælper med til at se og forstå egne fejl. Den beskytter mod udefra kommende farer og giver mod til at fortsætte, selv om tingene kan se dystre ud. God ved indlæringsvanskeligheder og manglende koncentration. Tigerøje er opstået ved, at mineralet riebeckitasbest (crocidolit) er omdannet til kvarts, idet riebeckitasbestens jernindhold er udskilt som fint fordelte korn af limonit, der giver tigerøje den gyldenbrune farve. Omdannelsen er sket under bibeholdelse af riebeckitasbestens trådede struktur, og det giver tigerøje de karakteristiske reflekser fra langstrakte indeslutninger. Tigerøje fås især fra Namibia.

Topas, gul

Den gule Topas regnes for at kendetegne ophøjet ro, visdom og besindighed, Topas er god til at gøre sig fri af afhængighedsforhold. Både menneskeligt og hvis det drejer sig om afhængigheds forhold til alkohol, medicin, tobak, eller stoffer. Topas renser blod og sind og giver os mod til at stå alene, uden støtte af andre Topas har også ry for at lære os at give omsorg og kærlighed til vore med mennesker. Skulle også give god og dyb søvn, samt et optimistisk sind.

Topas

Findes som farveløse, transparente, gule sherry-brun, lyserød og blå. Stammer fra USA, Mexico, Brasilien, Uralbjergene, Sibirien, Pakistan, Japan, Burma, Sri Lanke, Indien, Nigeria og Afrika. Topas afslører og beskytter mod uærlige mennesker. Hjælper på udebleven menses. God for lever, fordøjelse, blodkar og kredsløb. Loyalitet og sandhed. Den gule Topas  regnes for at kendetegne ophøjet ro, visdom og besindighed, Topas er god til at gøre sig fri af afhængighedsforhold. Både menneskeligt og hvis det drejer sig om afhængigheds forhold til alkohol , medicin, tobak, eller stoffer. Topas renser blod og sind og giver os mod til at stå alene, uden støtte af andre Topas har også ry for at lære os at give omsorg og kærlighed til vore med mennesker. Skulle også give god og dyb søvn.

Travertin

Travertin er marmor der er opstået af kalk i varme kilder. Den changerer fra hvid over gullig til mørk brun, de forskellige farver er ligesom anbragt i lag adskilt fra hinanden. Den går ind og beroliger et uroligt hjerte, og den tør gamle traumer op og forløser dem. Den giver dig selvtilliden og selvværdet igen så du igen kan gå ud i verden med oprejst pande. Den giver mod til at sige fra og til overfor mennesker. Den integrerer de maskuline og feminine sider. Den har en positiv virkning på mave-tarmområdet og kan være en hjælp til at slippe alkohol eller andet misbrug.

Turkis

Navnet stammer fra fransk pierre turquoise – den tyrkiske sten – formentlig fordi perserne (iranerne) bragte stenen til Europa via Tyrkiet. De bedste turkiser er de himmelblå fra Iran. I Tibet er det de grønne turkiser der er mest værdsat. “Mesterhealeren” ved fysiske sygdomme. Symboliserer fred , harmoni, samhørighed og kærlighed. Det siges, at man ikke selv må købe turkisen, den skal man give eller modtage som gave. En af de bedste sten til at styrke de indre organer. Den er en mesterhealer. Den går ofte til grunde eller mister sin farve for sin ejers skyld. Den tager sygdomme på sig. Den lærer os at være uselviske og fred og harmoni opstår i os, når vi bruger den. Den styrker også intuitionen, den hjælper dig med at finde din styrke og konfrontere gammel angst. En god meditationssten.

Turmalin

Vandmelons: Healer især på følelsesmæssige sår og giver sin bærer et let anstrøg af humor. Afbalancerer såvel de maskuline som de feminine energier. God mod hjerte-kar sygdomme. Fremmer selvtillid og dyb glæde. Healer et sorgfyldt hjerte. Afbalancerer den feminine og den maskuline side.

Grøn: Hjælper ved sorgarbejde. Skaber balance og en god søvn.

Sort: Aktiverer rod- og jordchakra. Giver dig mod til at stå på egne ben og fremsætte dine egne meninger og grænser. Er god til at bearbejde angst for autoriteter. Virker beskyttende. God ved angsttilstande og gigtlidelser.

U

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Unakit

En hjertesten som skaber tryghed. Den lærer os at tage ansvar for vores eget liv og giver os evnen til at sige til og fra, sætte vores grænser på en kærlig måde. Formår at integrere vores jordenergi med vores følelser og visioner. Lærer os at håndtere skuffelser som en slags lektie. God ved svære sygdomme som fx. cancer, virker samlende og giver en følelse af tryghed. Har stor indvirkning på candidasvamp. Unakit symboliserer også de spirende ting i din tilværelse og giver dig styrke og håb.

V

Variscit

Variscit (også kaldet Utahlit) er et vandigt aluminium-fosfat i farven gul-grøn til blå-grøn. Det er små mængder af krom og jern der giver farven.Den arbejder med vores hjertecenter og den “tøer den lille, kolde plet op”. Den kan give dig tryghed og beroliger dig gennem sin påvirkning af dit nervesystem. Den vil arbejde sig roligt frem mod målet, og hvis du er rede, vil den gøre et stort stykke arbejde for at hjælpe dig med at komme helt ind til kernen. Det er en af de sten, der giver en stærk kontakt mellem dimensionerne, således at beskeder fra det æterisek lag, kan nå den fysiske krop. Kombineret med Tigerøje, vil den give dig overblik i processen.

Variscit vil give dig mod til at fortsætte, selvom du bliver nødt til at lave en åbning af dit hjertecenter og en indre selvransagelse. Og det er ikke altid lige let at ransage sig selv, men her vil Variscitten hjæpe dig, så du både kan se og forstå de sammenhænge som betinger dine lidelser. Ved manglende frugtbarhed kan kvinder anvende f.eks. månesten, men variscitten vil hjælpe mandens evne til at forplante sig.

Se også: Månesten / Tigerøje

Verdit

Verdit – der undertiden benævnes Worry-stone – er et kromglimmer med fuschit og indeholder jern. Bundfarven en græsgrøn og mønstret i gullige farver. Den stammer fra Sydafrika, hvor den har fået sit navn efter den virkning og det formål den har været brugt til. Verdit stenens formål er at få os til at lægge bekymringerne fra os, så vi igen kan trække vejret frit. Hvis man har mange lag af frustraton, vrede og bekymring, kan det være særdels svært at trænge igennem, og her vil Verdit stenen komme dig til hjælp. Læg den over dit hjertecenter og mærk, hvordan du slipper dine tanker og bekymringer, din vrede og din sorg. Den vil vække de følelser og egenskaber i os, som gør det muligt at forløse deres modpol.

Ofte er vi på evig jagt efter den endegyldige sandhed, og må igennem forstyrrelser, traumer og sorg, men Verdit-stenen vil hjælpe os til at give slip, og vi bliver i stand til at erstatte det negative med noget positivt i vores liv. Du kan med stor gavn bruge den når du sover, mediterer, arbejder, ser tv eller foretager dig andet, lad den følge dig i en periode – og se hvordan du efterhånden lærer at give slip. Den vil styrke dig, på alle måder – fysisk som psykisk og ikke mindst mentalt.

Vitaminer – generelt

De fleste vitaminer indtages via kosten. En del af den nødvendige dosis D-vitamin og niacin er din krop selv i stand til at danne. Resten af dit vitaminbehov skal dækkes af den mad du spiser. Kroppen har kun behov for meget små mængder af vitaminer. Det er en misforståelse at tro, at vitaminer kan erstatte eller mindske indtagelsen af mad. Vitaminer indeholder hverken kulhydrater, proteiner, mineraler, fedt eller vand og bidrager derfor ikke med energi. Men de er nødvendige for korrekt optagelse og udnyttelse af kalorier, proteiner, mineraler, fedt og vand og er derfor livsnødvendige.

Der kendes 13 vitaminer, som er nødvendige for mennesker. Det drejer sig om vitamin A, D, E og K, samt otte B-vitaminer (thiamin, riboflavin, vitamin B6, vitamin B12, niacin, folat, pantothensyre og biotin) og C-vitamin. Vitaminer opdeles i vand- og fedtopløselige. De vandopløselige vitaminer ophobes ikke i organismen, og overskuddet udskilles med urinen. Derimod ophobes fedtopløselige vitaminer i leveren og fedtvævet og overskuddet udskilles med afføringen. Ved overdreven brug, af især A- og D-vitaminer, kan de ophobes i så store mængder at det kan give forgiftningssymptomer. Ved de fedtopløselige vitaminer er det ikke altid nødvendigt at indtagelse sker dagligt, mens vandopløselige vitaminer helst skal tilføres kroppen dagligt.

De fedtopløselige vitaminer: K-, E-, D-, A-vitamin.
De vandopløselige vitaminer: B-vitaminerne, Biotin, C-vitamin, Folsyre, Niacin, Pantothensyre.

Se også: Vitamin A  / Vitamin B1 / Vitamin B2 / Vitamin B6 / Vitamin C / Vitamin D / Vitamin E / Vitamin Folacin

Vitamin A (Retinol og caroten)

Eksempler på symptomer: Nødvendigt for vækst samt slimhinder i øjne, mundhule, svælg og mavetarmkanal. Mangel symptomer: Natteblindhed, øget modtagelighed for infektioner. Nedsat vækst. Eksempler på kilder: Retinol: Lever, makrel, tunfisk, æg. Caroten: Gulerødder, grønne bladgrønsager, fx grønkål, spinat, broccoli, ærter. Særlige bemærkninger: Overdosering af rent A-vit. (men ikke caroten) kan give forgiftning. Caroten kan give ufarlig gulfarvning af huden.

Se også: Vitaminer

Vitamin B1

Eksempler på symptomer: Medvirker ved forbrænding af kulhydrat. Betydning for nervesystemet. Mangelsymptomer: Appetitløshed, træthed, vægttab, nedsat muskelkraft. Eksempler på kilder: Svinekød, indmad, torskerogn, ris, gryn, brød, grønkål, ærter, bælgfrugter, mælk. Særlige bemærkninger: Vitamintab ved kogning.

Se også: Vitaminer

Vitamin B2

Eksempler på symptomer: Nødvendigt for forbrændingen af de energigivende stoffer. Betydning for slimhinder og hud. Mangelsymptomer: Sår ved mundvige og næse. Vækststandsning hos børn. Eksempler på kilder: Indmad, torskerogn, makrel, æg, bælgfrugter, mælk, ost, spinat, grønkål, kød, brød, gryn. Særlige bemærkninger: Ødelægges af lys.

Se også: Vitaminer

Vitamin B6

Eksempler på symptomer: Nødvendigt for funktionen af forskellige enzymer. Har betydning for proteinstofskiftet. Mangelsymptomer: Forandringer i hud- og hjernefunktion, ‘blodmangel’ og ‘depressioner’. Mangel ses især hos småtspisende. Eksempler på kilder: Lever, kød, fjerkræ, fisk, bælgfrugter, grønsager, kartofler, groft brød, nødder, banan. Særlige bemærkninger: Ødelægges af lys. Forøget behov ved brug af p-piller og stor proteinindtagelse.

Se også: Vitaminer

Vitamin C

Eksempler på symptomer: Betydning for dannelsen af bindevæv. Fremmer jernoptagelsen. Mangelsymptomer: Nedsat modstandskraft over for infektioner. Langsom sårheling. Skørbug (blødninger i hud, tandkød og indre organer). Eksempler på kilder: Kartofler, grønsager fx kål, peberfrugt, frugt fx kiwi, solbær, jordbær, appelsin, grapefrugt m.fl. Særlige bemærkninger: Store doser kan give stendannelser i urinvejene og hæmme kobberoptagelsen. kogning, lys og luftens ilt ødelægger C-vitaminet.

Se også: Vitaminer

Vitamin D

Eksempler på symptomer: Nødvendig for optagelse af calcium og dannelse af knogler og tænder. Mangelsymptomer: Børn: Engelsk syge (rachitis) bløde og deforme knogler. Mangelfuld dannelse af tandemaljen. Voksne: Knogleblødhed (osteomalaci). Eksempler på kilder: Vigtigste kilde er solen. D-vitamin kan dannes i huden, når sollys rammer huden. Fede fisk (sild, sardin, tun, makrel, torskelever), torskerogn, æg, avocado, lever. Særlige bemærkninger: Ved overdosering ‘afkalkes’ knoglerne og calcium kan aflejres i bl.a. nyrerne.

Se også: Vitaminer

Vitamin E

Eksempler på symptomer: Antioxidant, dvs. modvirker harskning af fedtstoffer, især de flerumættede fedtsyrer. Mangelsymptomer: Ødelæggelse af røde blodlegemer. Eksempler på kilder: Vegetabilske olier (olivenolie), margarine, minarine, makrel, sild, grønkål, bælgfrugter, æg, havregryn, groft brød, nødder, torskerogn. Særlige bemærkninger: Ødelægges let af lys og luftens ilt. Behovet stiger i takt med kostens indhold af flerumættede fedtsyrer. Tilsættes visse typer margarine og minarine.

Se også: Vitaminer

Vitamin Folacin

Eksempler på symptomer: Medvirker ved dannelsen af de røde blodlegemer.
Mangelsymptomer: ‘Blodmangel’ i form af for store røde blodlegemer. Eksempler på kilder: Grønne grønsager fx broccoli, spinat, grønkål, lever, kornprodukter, brød. Særlige bemærkninger: Meget store tab ved kogning.

Se også: Vitaminer

W,AA

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Wulfenit

Wulfenit er et bly-molybdat. Du kan finde den i gyldne, gule grå-grønne, brune og hvide farver. Den lærer os “livets spil og regler”. Dens budskab er, at der altid er en konsekvens i det vi taler og tænker. Når du kender og forstår reglerne i spillet, vil du meget lettere få kontakt med dine ønsker. Den vil hjælpe dig med at slippe janteloven – de “regler” vi ofte er blevet givet, fra vores spæde start i livet. Tør du tage dette spring ud i intetheden, vil Wulfenit støtte dig i din proces. Du vil kunne opleve dyb kontakt til dine egne behov, og din nedbrydning af de sædvanlige barrierer vil skabe direkte kontakt til kilden. Wulfenitten er som et led mellem dig og den åndelige verden.

I perioder af vores liv, kan det være nødvendigt at rykke vores bevidsthed, og så er Wulfenitten en sten som vækker genlyd i din indre “comuterbank”. Arbejder du med at afvikle gammel karma, vil den også hjælpe dig med at afklare dit forhold til andre mennesker. Hvis du virkelig trænger til forandring, vil Wulfenitten hjælpe dig, og hvis du leder efter en person, som du ønsker at knytte dig til, vil Wulfenitten tage dig i “hånden og vise dig vej”.

Se også: Turmalin

Zink

Zink er et hvidblåt metallisk grundstof, med atomnummer 30 i det periodiske system. Zink er endvidere et organisk livsnødvendigt mineral, der indgår i en række forskellige enzymer, som omdanner proteiner, kulhydrater og fedtstoffer. Desuden er zink en vigtig byggesten for kroppens celler. Zink bruges som offeranode ved galvanisk beskyttelse af jern, oftest i form af elektrogalvanisering eller – med større lagtykkelse og derfor længere levetid – varmforzinkning. Zink og zinklegeringer i pladeform bruges i byggeriet til tagrender, inddækninger og facadebeklædning.

Zink findes i alle kroppens celler og i alle kropsvæsker. Hele kroppen indeholder i alt cirka to gram zink. Skeletmuskulaturen indeholder omtrent 60 procent, og knoglerne 30 procent af hele kroppens zinkbeholdning. Gennem videnskabelige undersøgelser med kunstig zinkmangel og ved at undersøge børn med medfødte fejl i zinkstofskiftet, har det vist sig, at zink også er vigtigt for optimal funktion af immunforsvar, smagsoplevelse, omsætning af vitamin A, folat og alkohol.

Sårheling. Tilskud af zink har vist sig at have en positiv virkning på sårheling. Zink er nødvendigt for en normal sårheling, og kosttilskud med zink kan have en positiv effekt på sårheling. Zinktilskud har haft gavnlig virkning på helingen af skinnebenssår hos personer, der i forvejen havde zinkmangel.

Zirkon

Zirkon forekommer i blå, glasklare, grønne, brune og gule. De stammer fra Thailand, Canada, Cambodia, Vietnam og Shi Lanka. Den styrker vores kreative sider, vores lyst til at lege med ord, farver og former. Den formidler forståelse for kunst, og bliver også brugt som lykkesten af mange kunstnere. Den formidler forståelse for vor egen underbevidsthed, og hjælper os at tyde vores drømme.

“Zirconen er diamantens nærmeste konkurernt” skriver Aage Dragsted i sin bog om ædelstene. Det er på grund af dens kraftige glans og diamantspil. Zircon kaldes også Hyachinth (det er den rødbrune) som består af kiselsyre og zirconjord. Den findes i hvid-farveløs. Hyacinthen kan opvarmes til ca. 500 grader celsius, og mister derved sin farve, men får en stærkt forøget glans, og sælges så som hvid Zircon. Så her er igen en krystal vi skal være opmærksomme på, at den har været udsat for meneskets “behandling” for at forøge dens skønhed. De fleste hvide / farveløse Zirconer er fremstillet på denne måde! Den mest gangbare af zirconerne er den rå zircon, som er den rødbrune.

Måske synes du ikke den ser ud af så meget, men det er en meget fin krystal til at give dig tro på dine intuitive fornemmelser og vække dine spirituelle sider. Du vil få rettet opmærksomheden mod nye indfaldsvinkler, det kan virke som om portene åbnes for dig. Du kan blive i stand til at se en mening med alt, og du vil kunne begejstres uden at miste dig selv og jordforbindelsen.
Den er fin, hvis du arbejder med at slippe unødige bekymringer, og den vil hjælpe dig med at binde løse ender sammen. Fysisk vil den hjælpe i healing af brud og sår, og du kan eventuelt lægge den ind under en forbinding.

Se også: Ametyst / Diamant / Fluorit

Zoizit med Rubin (Anyolit)

Zoizit findes i flere varieteter. Og zoizit er faktisk modersten for f.eks. Rubin, grøn med rubin hedder Anyolit, rosa hedder Thulit og blå hedder Tanzanit. Det er en epidotart og et basisk kalcium-aluminium-silikat. Anyolitten, den grønne Zoizit med Rubin, handler om det at lykkedes, med sine projekter, tanker, arbejde og forhold. Her kommer konstellationen med Rubin ind i billedet, idet Zoizit med Rubin samler dine energier og integrerer dem og er derfor ideel til personer der arbejder med andre mennesker. Du kan føle dig mere hel og bedre til at iattage, bedømme og handle, hvis du bærer en Zoizit.

Zoizit (altså den grønne, som hedder Anyolit) med Rubin, arbejder såvel med de nedre som de øvre chakraer. Det er en sten der er god som gave, til et menneske der står for at skulle på en længere rejse, en person som skal igang med noget helt nyt, – er blevet skilt, har fået nyt job o.lign., den kan hjælpe vedkommende til at samle sine energier og udnytte med fuldt ud, – til at lykkes!

Zoizit (Anyolit) med rubin er god ved svimmelhed, træthed eller til psykisk retarderede mennesker. Den kan styrke dit immunsystem og vil også være ganske god ved et svagt hjerte, men da skal du gå med den i venstre side, sammen med Serpentin over hjertet.

Se også: Serpentin / Tanzanit / Thulit

Ædelstene

Ædelstene består for de flestes tilfælde af mineraler der er dannet i jordens bjergarter. For at en sten kan betragtes som en ædelsten, skal den opfylde tre krav: den skal være smuk, hård og sjælden. Det er slibning og polering der bringer skønhed frem i ædelstenene, som oftest findes som matte misdannede rullesten eller urene krystaller.

Se også: DiamantSafir / Smaragd

Øjesten, Det 3. øje

Symboliserer intuition og (selv) indsigt. Fremmer evnen til at se bag om tingene.

 

Stil spørgsmål om Sten & Krystaller

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst om Sten & Krystaller
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål