Forfatterskab – Confucius

 

Confucius og Mansion i Qufu

I Qufu i den kinesiske Shandong-provins ligger et tempelkompleks, en mindelund og en familiebolig for Kinas filosof, politiker og læremester Kong Qiu (551-479 f.v.t.), bedre kendt i Vesten som Konfucius (Confucius). I over 2000 år har konfucianismen haft stor indflydelse på Kinas åndsliv. Det er læren om, hvordan man skal opføre sig for at kunne leve i harmoni med sine medmennesker i et feudalt samfund. Efter sin død blev Konfucius og hans lære anerkendt over hele Kina, og der blev opført tre mindemonumenter over ham i Qufu – Det Konfucianske Tempel, Den Konfucianske familiebolig og Den Konfucianske mindelund.

Confucius hed oprindelig Kung-fu-tse, men de europæiske videnskabsmænd, som fandt det svært at udtale det kinesiske navn rigtigt, latiniserede det og kaldte ham for Confucius. Kung-fu-tse betyder: statsmanden og filosoffen Kung. Konfucius blev oprindelig født i byen Qufu, år 551 f.v.t., hvilket forklarer placeringen af graven, templet m.v. Det Konfucianske Tempel er opført som mindetempel i året efter Konfucius død i 479 f.v.t. Under kejserdynastierne Jin (1115-1234), Yuan (1271-1368), og Qing (1644-1912) er Det Konfucianske Tempelkompleks blevet udvidet, så det minder om en miniudgave af Den Forbudte By i Beijing.

Den Konfucianske Familiebolig ligger ved siden af tempelkomplekset på en 160.000 kvadratmeter stor grund og består af 463 værelser og 9 gårdhaver. Her har Kong-familien levet gennem generationer. En afdeling er indrettet som museum, hvor man kan se, hvordan familien boede. De gamle gæsteværelser bruges nu til udlejning til turister, selvom forholdene er beskedne, er der en helt speciel atmosfære, der ikke kan opleves på andre hoteller.

Den Confuciuske Mindelund bliver også kaldt for Den Højeste Vismands Kirkegård. Her ligger Confucius og mange af hans efterkommere begravet. Det er det ældste, største og bedst bevarede familiegravsted i Kina. Man kan her finde gravstene, der stammer fra Det Nordlige Song Dynasti (960-1127) og frem til Qing Dynastiet (1644-1911) Mindelunden er omgivet af en 3,4 meter høj og 7,5 kilometer lang mur. Indenfor er der omkring 20.000 ”tusindårstræer” og omkring 100.000 store skyggetræer. Det Confuciuske tempelkompleks, mindelund og familiebolig blev i 1994 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

I en alder af halvtreds blev Confucius justitsminister og minister for offentlige arbejder, og senere blev han udnævnt til guvernør i Chung Tu distriktet. Hans forvaltning var så vellykket, at han året efter blev gjort til statsminister. Som statsminister skabte han store forandringer i folket, men Confucius’ succes skabte frygt og misundelse i markisen af Chis hjerte, og som følge af hans intriger måtte Confucius forlade sin post og flygte fra Lu. Han blev nu vandringsmand og rejste i 13 år fra stat til stat og prædikede sin lære. Confucius pålagde sine tilhængere at dyrke etikken, dvs. loyalitet, sandfærdighed, menneskekærlighed, barmhjertighed, kyskhed, ædelmodighed, oprigtighed, venlighed, godhed, hjertets renhed og en god karakter. Han anstrengte sig til det yderste for at træne folk moralsk, og han lagde særlig vægt på at udvikle de etiske dyder.

Besøg iøvrigt NetSpirits online bibliotek, hvor du har mulighed for at læse tre af Confucius’ mindre værker, således at du kan få et lille indblik i den spændende tænkning, han lagde for dagen – The Analects, The Doctrine of the Mean, samt The Great Learning.