Syv vidundere – Fyrtårnet i Alexandria

7-vidundere-alexandria-1200

Fyrtårnet i Alexandria

Fyrtårnet i Alexandria regnes for at være et af verdens syv vidundere. Alexander den Stores kommandør, Ptolemy Soter, overtog magten da Alexander den Store døde. Han gjorde Alexandria til sin hovedstad. Udenfor byen lå øen Pharos, der var forbundet med fastlandet via en dæmning. Det gav byen en dobbelthavn. Fordi der var farlige sejlebetingelser, var konstruktionen af fyrtårnet nødvendigt. Byggeriet begyndte i år 290 f.v.t., men blev først færdigt under Ptolemy Soters søn Ptolemy Philadelphus’ styre, der regerede efter hans fars død.

Arkitekten Sostratos startede med at lægge en masse materialer ned i vandet. Glas, mursten, metaller, marmor. Derefter fandt han ud af, at glas var det eneste, der blev liggende uforandret i vandet. så han støbte en masse kæmpe massive blokke af glas, der skulle danne fundamentet af fyrtårnet. Detaljerede beregninger blev lavet på Alexandrias bibliotek.

Fyrtårnet bestod af tre “etager”. Den nederste var et kvadrat, der var 55.9 m højt og med et hult cylinderformet indre. Næste etage var et ottekantet tårn med en sidelængde på 18,3 m og en højde på 27,45 m. Den øverste etage var et rundt tårn med en højde på 7,3 m. Inklusive fundamentet var hele tårnet 117 m højt. Det indre hulrum var en skakt, der blev brugt til at hejse brændet op til bålet. En statue af Poseidon prydede tårnets top.

Fyrtårnet blev dedikeret til “redningsguderne” Ptolemy Soter og hans kone Berenice. I de næste århundreder blev tårnet brugt til at markere havnen med. Om natten blev der brugt lys fra et bål, om dagen blev sollyset reflekteret. Flere jordskælv har rystet Alexandria og dermed også fyrtårnet. Det første var i 956 e.v,t.. Det lavede dog ikke nogen betydelig skade på tårnet. Det var først i 1303 og 1323, to større jordskælv efterlod en mere betydelig skade på tårnet. I 1840 blev tårnets historie afsluttet, da den egyptiske mameluk sultan Quitbay besluttede at bygge et middelalderligt fort på øen af stenene og marmoret fra tårnet.

Fyrtårnet var det sidste af de forsvundne vidundere, der forsvandt. Derfor ved man helt præcist, hvor det stod. Man har også beskrivelser af spejlet. En legende siger, at man kunne opdage og brænde fjendtlige skibe på lang afstand blot ved at rette spejlet i retning af skibet og derved koncentrere sollyset, så det satte ild i det. En anden legende siger, at man kunne rette spejlet mod en af byerne på den anden side af havet og dermed se, hvad der skete, fordi spejlet forstørrede billedet. En arabisk rejsende lavede i 1166 en detaljeret beskrivelse af tårnet, der senere er kommet arkæologerne til gode.

Skabere: Bygget af Ptolemaios, Arkitekt Sostratos.
Tidspunkt: 297 f.Kr.
Sted: Øen Pharos ved Alexandria, Egypten.

 

De oprindelige syv vidundere

Babylons haver

Kolossen på Rhodos

Alexandrias fyrtårn

Zeus statuen i Olympia

Mausoleet i Halikarnassos

Artemis templet i Ephesos

Egyptens pyramider