Mindelys kirkegård

Tænd lys på kirkegården

NetSpirit vil gerne slå på tromme for et dejligt tilbud fra firmaet Service Inde & Ude. De tilbyder levering direkte til kirkegården. Med blomster, en krans, et mindelys.

De præsentere selv deres tilbud således:

Send en smuk hilsen til et gravsted. En julehilsen, en fødselsdagshilsen, eller blot en kærlig tanke. Vi leverer direkte til gravsted og arrangere det fint. Foto tages og sendes til dig, så du kan se resultat. I en travl hverdag kan det være svært at nå forbi kirkegården med en buket eller en dekoration. Måske geografien også adskiller. Nogle kære er måske begravet langt væk fra der hvor du bor. Vi leverer gerne dine blomster direkte på kirkegården. – Læs mere

Men hvorfra stammer skikken?

Et mindelys er en smuk gestus, en smuk måde at mindes på – et lille lys i mørket. Mindelys, gravlys, kirkegårdslys, lanterner, lyshuse – i det hele taget det at tænde lys for at mindes er både en ny og en gammel tradition i vores kultur. Vi kender det mest fra de katolske lande, hvor man i kirker kan tænde lys for de døde, og hvor de i stor stil tænder lys ved gravene.

Et gravlys benyttes til minde om de døde eller til minde om højtidelige begivenheder. Formen af en lanterne bruges ofte i kristendommen, mens lys er mere almindelige i jødedommen (hvor de er kendt som Yahrzeit-stearinlys). Tradition med gravlys er blevet overtaget af kristendommen fra den tidligere hedenske tradition. Gravlygterne, kendt som znicz, er en almindelig tradition i Polen.

Yahrzeit stearinlys
Jødiske gravlys

Et yahrzeit-stearin, er en type lys, der tændes til minde om de døde i jødedommen. Denne form for stearinlys, der brænder op til 26 timer, tændes også før aftenen Yom Kippur eller Holocaust-mindesmærket (Yom HaShoah). Jødedommen regner med at “dage” begynder ved solnedgang i overensstemmelse med 1. Mosebog, f.eks. 1: 5: “Og der var aften, og der var morgen, en dag.”

Brugen af ​​et yahrzeit-stearinlys er en almindelig praksis, hvor sørgende tænder et yahrzeit-stearinlys, der brænder i 24 timer, på årsdagen for døden på den hebraiske kalender. Det er sædvanligt at tænde lyset inde i ens hjem eller i nærheden af ​​den afdødes grav. Stearinlyset tændes også på Yom Kippur, og der er også skikke til at tænde et yahrzeit-stearinlys på de datoer, hvor yizkor siges (Yom Kippur, Shemini Atzeret, sidste dag af Pesach og Shavuot). Det er også sædvanligt at tænde stearinlyset under shivaen, som regel et større, der varer hele syv dage. Skikken med at tænde et yahrzeit-stearin stammer fra Ordsprogbogen 20:27 “Menneskets sjæl er Herrens lys.”

Skikken med at tænde et yahrzeit-stearinlys til den afdøde er meget udbredt og dybt indgroet i det jødiske liv. Mange jøder, der ellers er uobserverede, følger denne skik.  I dag bruger nogle mennesker et elektrisk yahrzeit-stearinlys.

Votive lys
Katolske bedelys

Et votivt lys betyder bogstaveligt talt, at belysningen udføres i opfyldelse af et løfte (latin, votum), selvom intentionen i de fleste tilfælde kun er at give ære og at udvise hengivenhed overfor den hellige.

Et votivt stearinlys eller bønne stearinlys er et lille stearinlys, typisk hvidt eller bivoksgult, beregnet til at blive brændt i en handling med kristen bøn, især inden for de anglikanske, lutherske og romersk-katolske kirke. I kristendommen er votivlys almindelige i mange kirker såvel som hjemmealtere. Størrelsen af en votive stearinlys er ofte to inches høje med en og en halv tomme diameter, selvom andre votive lys kan være betydeligt højere og bredere. I andre religioner, såsom hinduisme og buddhisme, findes der lignende pendanter, der inkluderer diyas og smørlamper.

I den romersk-katolske kirke anbringes lys foran en statue af Jesus, af den velsignede jomfru Maria eller af en anden helgen.  I den østlige ortodokse kirke tændes lys for ikoner, som regel af Jesus Kristus eller Theotokos. Normalt bruger ortodokse kirker kun lange, tynde lys.

Stearinlysets vej til kirkegården

Hvordan har stearinlyset så fundet vej til kirkegården? Her skal vi formentlig skelne lidt til traditionen “De dødes dag” hvor det er almindeligt at fejre og ære de afdøde. I takt med at folk tillader mere selektisme er det blevet mere udbredt at benytte de elementer man finder mest formålstjenelige fra forskellige oprindelser. Og her er traditionerne og indstillingen omkring “De dødes dag” et dejligt sted at finde inspiration.

Døden behandles nemligt her i langt højere grad som en naturlig del af livet. Hele stemningen omkring “De dødes dag” er en hyldest til de afdøde. De døde æres og man har en fest sammen med dem. Det er formentlig inspiration herfra, som har medvirket til udbredelse af mindelys på vores kirkegårde.

Har du selv lyst til at sende en kærlig hilsen til en afdød så kan firmaet Service Inde og Ude som nævnt gøre dette for dig. De tilbyder også at tænde et lys på gravstedet, kirkegården. – Læs mere på : www.serviceindeogude.dk