Drømmetydning – Drøm om at være nøgen

Arketypiske drømmetemaer

Man taler undertiden om arketypiske drømme, også kaldet temadrømme. Dette er drømme, der deler de samme temaer, handlinger etc. Grunden til, at man opdeler drømme i forskellige temaer, er for at lette analysearbejdet. Når man fanger det overordnede budskab og kan kategorisere drømmen ind under et tema, bliver det nemmere og hurtigere at forstå, hvad det er, som drømmen prøver at fortælle dig.

 

Drøm om at være nøgen

Nøgen i det offentlige rum, afklædt, blottet, etc.

Nøgen i drøm. Drøm om at være nøgen har ofte ikke nogen seksuel betydning, men er udtryk for en lyst, et behov for at være fri, nedbryde nogle tabuer, vise sin ærlighed, være helt sig selv uden noget “påklistret” tøj, være blottet uden tildækning, være i forbindelse med naturen. At være nøgen er også en situation hvor alle er lige. Her optræder vi som vi er skabt. Her er social status ophævet. Her er vi alle sådan som vi er skabt. En drøm om nøgenhed kan således pege imod tanker om klasseskel, gruppesammenhænge etc.

At være ufrivillig nøgen i en drøm peger på blottelse og sårbarhed. Hvis du således drømmer om at du er ufrivillig nøgen i det offentlige rum, kan det dreje sig om at du er bange for at blive afsløret – har du en hemmelighed som du helst ikke ser opdages? Og i så fald hvem var det som i drømmen så dig være? Det kan måske give dig et fingerpeg om den nærmere betydning.

At være nøgen er ganske naturligt. De fleste er nøgne, når de går i bad. Nogle er nøgne, når de sover. Børn elsker at være fri for tøj, når det ikke er praktisk eller behageligt.  I det antikke Grækenland dyrkede man militær træning nøgen, hvor soldater kæmpede kun beskyttet af hjelm og skjold. Skikken spredtes til hele Grækenland, og når sportsfolk mødtes til de olympiske lege og andre lignende stævner, konkurrerede de ofte fuldkommen nøgne. Vi ser også et afslappet forhold til nøgenhed i mange antikke statuer af nøgne ynglinge og atleter. For de gamle grækere var den nøgne, ungdommelige, fysisk veludviklede mand indbegrebet af skønhed.

Kirkens syn på nøgenhed som noget syndigt trængte igennem da kristendommen bliver statsreligion i Romeriget under kejser Konstantin den Store (År 285-337). Herfra bliver nøgenhed mere tabuiseret. Og da vi når til Victoriatiden (1837-1901) er der meget strenge krav til korrekt social adfærd. Seksualitet og begær var tabubelagt og yderst tys tys. En modbevægelse opstår i 1960erne hvor paroler som fri kærlighed og nøgenhed leder an i ungdomsoprøret.

Vores tanker om det at være nøgen – også når vi er sammen med andre – er således meget udtryk for vores opdragelse og de normer vi er blevet præsenteret for. Det er derfor først og fremmest drømmerens egne tanker om det at være nøgen som er udgangspunkt for tolkning af drøm om at være nøgen i en drøm. Hvis man er opdraget med at blottelse af kroppen er noget intimt og privat kan selv den mindste blottelse være udtryk for brud på normerne. Men er man opdraget med at nøgenhed kan være naturligt er der jo ikke forbundet noget tabu med at smide klæderne i en drøm. Tolkning af nøgenhed i en drøm må således tage sit udgangspunkt i de følelser som drømmeren har overfor nøgenhed.

I nærværende sammenhæng søges forklaret, hvad det overordnet betyder når du drømmer om at være nøgen. Som supplement til fortolkning af din drøm så kig i oversigten over drømmesymboler hvor mere end 2000 drømmesymboler er forklaret.

Stil spørgsmål om Drømmetydning

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst om Drømmetydning
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål

Drømmetydning – Drømmetemaer