Arketypiske drømmetemaer

Man taler undertiden om arketypiske drømme, også kaldet temadrømme. Dette er drømme, der deler de samme temaer, handlinger etc. Grunden til, at man opdeler drømme i forskellige temaer, er for at lette analysearbejdet. Når man fanger det overordnede budskab og kan kategorisere drømmen ind under et tema, bliver det nemmere og hurtigere at forstå, hvad det er, som drømmen prøver at fortælle dig.

 

Forvandlingsdrømme, fødsel og død

En af de stærkeste og mest magiske kræfter i vores drømmeverden er forvandlingens kraft – fugle bliver til dyr, fisk til tigre, bygninger opløses til vand – alt kan ske, og det gør det. Muligvis er vores barndomsoplevelser fra bøger og godnathistorier med smukke dronninger, som bliver til hæslige hekse, frøer som forvandles til prinser, og ånder der lukkes ud af flasker, en af grundene til, at vores grænseløse fantasi udformer vores drømme som en kalejdoskopisk blanding af foranderlige billeder og symboler.

Denne slags fantastiske forvandlinger lader næsten altid til at signalere psykiske forvandlinger/transformationer i dit vågne liv; rider du på en hest, som forvandles til en kat, og som så bliver til en hund, kan det meget vel være en kommentar til din svingende holdning til et aktuelt problem eller en situation, som du kæmper for at få afklaret. Mens holder du en genstand i hænderne, og den så forvandler sig til noget blødt og eftergivende, og du mister grebet – kan det meget vel symbolisere en chance eller selve livet, som er ved at passere forbi dig. Forvandles noget levende og farverigt til at blive kedeligt og flygtigt, kan det antyde en mangel på stædighed eller koncentration i dit vågne liv.

Som alle andre drømme kan forvandlingsdrømme være en utrolig levende og klar form for meddelelse. De bratte forvandlinger der kan ske i drømmene, behøver ikke nødvendigvis at hænge sammen med en tidsskala i det vågne liv – drømme har ingen tidsskala – og forandringerne kan gå stille og roligt i det vågne liv. Derfor, og fordi drømmebillederne er åndrige, bratte og skiftende, kan det være nødvendigt – især med forvandlingsdrømme – at tage flere spørgsmål-svar dialoger end sædvanligt for at forstå symbolerne.

Død og fødsel er nogle andre af de store kollektive symboler i drømme. Drømme med død er som regel meget positive drømme, idet de ofte er udtryk for, at sider i os dør. Og det er forudsætningen for at nye sider kan vokse frem og udvikle sig, ligesom der i naturen er en cyklus med “død” og “fødsel” med blade, der falder af træerne og bliver til muld, som giver næring til nye spirer. I drømme om død må vi se på, hvem der dør, for at se hvilke sider i os selv, der er tale om. Drømmer vi, at vores mor eller far dør, er der størst sandsynlighed for, at der er tale om vores indre mor og far. Dvs. aspekter ved vores fysiske forældre, som vi har internaliseret og gjort til en del af os selv.

Drømme om død vil ofte efterfølges af drømme om graviditet, fødsel og spædbørn. Igen er der tale om, at nye sider i os er ved at blive født. Sådanne forandringer vil optræde i det ubevidste – og dermed i drømmene – før vi bemærker det i vågen tilstand. Når vi f.eks. via drømme bliver bevidste om de processer, der foregår i det indre, går vores udvikling hurtigere. Drømmer du om død, at du selv eller en anden person er død, behøver du ikke tage dette som en advarsel, selvom der selvfølgelig ikke er noget i vejen for at få undersøgt dit helbred, eller den person der i din drøm er død. Men oftest er drømme om død et symbol på en side af dig, som har gennemgået en forandring, og som du ikke længere har brug for i dit vågne liv.

Måske en dybtliggende psykologisk ændring som dit ubevidste har registreret før dig selv. Følg din intuition, og tænk nøje over, om der er noget, der skal “dø”, en side af dig der skal “dø” og erstattes af noget nyt, en ny epoke i dit liv, noget du har overstået og ikke længere har brug for. Drømme om fødsel er ligesom drømme om død forklædte forvandlingsdrømme, men her går forvandlingen fra intethed til eksistens. Som regel signalerer en sådan drøm om fødsel, at der er ved at fødes et nyt projekt i dine tanker, en ny ide fødes, et nyt forhold fødes. Så støt dig til din sunde fornuft og samtidig din intuition, når du skal tolke disse drømme. Se på dit vågne liv, lav eventuelt meditationer for at søge indad efter svaret på, hvad det er, der skal fødes i dig, hvilke projekter du – måske ubevidst tumler med.

 

Stil spørgsmål om Drømmetydning

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst om Drømmetydning
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål

 

Drømmetydning – Drømmetemaer