Drømmetydning – Drøm om at flyve, svæve

Arketypiske drømmetemaer

Man taler undertiden om arketypiske drømme, også kaldet temadrømme. Dette er drømme, der deler de samme temaer, handlinger etc. Grunden til, at man opdeler drømme i forskellige temaer, er for at lette analysearbejdet. Når man fanger det overordnede budskab og kan kategorisere drømmen ind under et tema, bliver det nemmere og hurtigere at forstå, hvad det er, som drømmen prøver at fortælle dig.

 

Drømme om at flyve

Drøm om flyvemaskine, at flyve, svæve, være vægtløs, etc.

De fleste mennesker har på et eller andet tidspunkt drømt, at de fløj. Det er ikke underligt, for mennesket har altid forbundet fuglens frie flugt med frihed fra jordbundethed, fra virkeligheden og tyngdekraften. I disse drømme kan man sidde i et fly, springe ud af et vindue, føle at man falder og falder, men aldrig rammer jorden, men stiger til vejrs. Man kan også drømme, at man er en fugl eller på anden måde ophæve tyngdekraften og svæve rundt i elementerne. Mennesker, der har en stærk trang til at slippe væk fra de daglige problemer, drømmer hyppigere om det at flyve. Ligeledes med mennesker der har nedsat bevægelsesfrihed.

Ligesom med mange andre drømmesymboler har Freud set en direkte sammenhæng mellem det at flyve og seksualiteten – virkningen af seksuelt begær, orgasme og liv i moderskødet. Denne sammenhæng udelukker dog ikke andre muligheder, og det vil nok være en fejltagelse at tillægge den symbolske sammenligning for stor betydning. Sammenhængen mellem flyvedrømme og sex kan være delvis fysiologisk baseret (nogle forskere på Freuds tid har trukket en lige linie mellem udløsningen af seksuel energi og flyvedrømme), men disse drømme udtrykker nok mere en udtryksfrihed, som er en essentiel del af et godt seksuelt forhold.

Med udgangspunkt i dette er det muligt at fortolke visse aspekter af flyvedrømmene f.eks.: hvis drømmeren er en fugl, der jages af andre fugle eller bliver skudt af en jæger, kan dette fortolkes som en frygt for at blive fanget eller fastlåst i et forhold – på den anden side er den rene nydelse ved at flyve så tæt på den rene nydelse i et godt seksuelt forhold, at denne mulighed ikke kan eller bør udelukkes.

Flyvedrømmene kan dog lige så vel forbindes med andre oplevelsesområder. Du kan have været “højt” oppe at flyve p.g.a. noget, du har præsteret; måske så du ned på et landskab – så tænk på, om du kan forbinde dette landskab med et sted, du kender fra dit vågne liv? Hvordan fløj du? Svævede du over jorden og skyerne med en følelse af frihed, eller var der angst forbundet med din flyvedrøm? Igen er det vigtigt at få fat i dine følelser omkring drømmen – på samme måde er det vigtigt at se på, hvilken fugl du var i drømmen. En ørn med det skarpe overblik? En due? En måge over havet? Og havde du følgeskab af andre fugle? Eller var du en engel? Det er vigtigt, at du ser på alle symbolerne i drømmen, hvordan var vejret, lyset, himlen etc.
 

Stil spørgsmål om Drømmetydning

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst om Drømmetydning
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål

 

Drømmetydning – Drømmetemaer