Drømmetydning – Drømme om dyr

Arketypiske drømmetemaer

Man taler undertiden om arketypiske drømme, også kaldet temadrømme. Dette er drømme, der deler de samme temaer, handlinger etc. Grunden til, at man opdeler drømme i forskellige temaer, er for at lette analysearbejdet. Når man fanger det overordnede budskab og kan kategorisere drømmen ind under et tema, bliver det nemmere og hurtigere at forstå, hvad det er, som drømmen prøver at fortælle dig.

 

Drømme om dyr

Drømme hvori dyr spiller en stor rolle

Der findes ingen faste regler/retningslinjer for drømmetolkning, men dyredrømme anses ofte for at repræsentere de grundlæggende ”dyriske” instinkter, vi selv indeholder. En anden indfaldsvinkel til drømme om dyr, fisk og fugle er at se drømmen fra dyrets synsvinkel. Tænk derfor i detaljer over, hvordan dyrets udseende, størrelse og adfærd var. Hvordan forholdt det sig til andre dyrearter og individer af sin egen art. Virkede dyret sympatisk eller frastødende eller ligefrem farligt? Selvom man ikke er specielt zoologisk eller ornitologisk interesseret, kan man ubevidst have registreret nogle facts om dyret, som dukker op i drømmen.

Alle mennesker over hele jorden drømmer om dyr, men tolkningen fra øst til vest er naturligvis forskellig ud fra den betragtning, at vi i den vestlige verden har et anderledes forhold til f.eks. vilde dyr, end de har i de østlige lande. Freud mente, at fugle er et fallossymbol, og at en drøm om flyvende fugle er udtryk for et brændende ønske om at være en god elsker. I hinduistisk mytologi findes en elefantgud, den hyggelige, trivelige og folkelige Ganesha, der er bankernes skytsengel og bringer velstand. Vi vil ikke her komme ind på Ganeshas tilblivelse, men den er skabt af den hinduistiske mytologis gudinde. Du kan læse om dette i bøger, der omhandler hinduistisk mytologi.

Elefanter har en speciel god hukommelse, deres bevægelser er langsomme, og dog har de en vældig styrke. De har et afslappet liv – måske symboliserer elefanter for dig en form for luksus, som du har fortjent pga. hårdt arbejde. Din beundring for de forskellige dyr kan komme til udtryk i dine drømme, og det er det samme med din frygt for forskellige dyr.

Slangen er et stærkt drømmesymbol i den kristne civilisation. Den symboliserer ofte psykisk og fysisk energi, latente kræfter der kan blive destruktive, hvis de ikke får lov til at komme til udtryk. I hinduismen symboliserer den sammenrullede slange den åndelige energi, der skal vækkes og bringes til udfoldelse gennem yogaøvelser. Slangen er ofte symbol på kundalinikraften, der ligger nederst på vores rygsøjle, men vil rejse sig og give energien chí frit løb.

Frygten for slanger er meget gammel, og Jung mente, at den simpelthen er medfødt. Denne rædsel for slanger (eller andre dyr af samme form) kan såvel i drømme som i det vågne liv afsløre en angst for fallos, – penis – eller hos mænd en seksuel skyldfølelse. Slangerne kan have forskellige farver; prøv at forbinde dine eventuelle drømme om slanger med farvernes symbolik.

Det er vigtigt, at du tager udgangspunkt i dine egne følelser overfor de dyr, der optræder på din drømmescene – skønheden og styrken hos en hest kan selvfølgelig have seksuelle undertoner, men drømme om heste kan ligesåvel referere til indre energi, styrke og fremgang, – at man er i stand til at overvinde problemer. Drømme om en tyr kan være et udtryk for et ønske om seksuelt overtag eller en anden form for magt. Mens en ko kan hentyde til moderinstinkt. Løven har derimod traditionelt været anset for symbolet på tøjlesløst begær. Den er da også afbildet i Crowleys tarotkort, der symboliserer styrke og lyst.

Hvis du kan genkende og identificere drømmedyrets adfærd, vil der sandsynligvis vise sig mindst ét punkt, du kan identificere dig med.Og herfra skulle det være muligt at arbejde videre. Drømmer du f.eks. om kentauren (halvt hest og halvt menneske), Pan (halvt ged og halvt menneske), havfruer og havmænd kan det være en god ide at studere mytologierne og legenderne om disse, hvis du ikke ved noget om det i forvejen.

Vores underbevidsthed er fantastisk god til at opsamle nyttige symboler fra tilfældig læsning eller samtaler for derefter at bruge dem i en bestemt hensigt – et budskab til dig. Drømme, der indeholder mytologiske væsener, kan være advarende, især hvis man er i færd med at foretage ændringer i sit liv, og ens fremtidsplaner endnu ikke er afklaret. Men se på de andre symboler i drømmen. Og mærk efter dine følelser, når du vågner af disse drømme.
 

Stil spørgsmål om Drømmetydning

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst om Drømmetydning
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål

 

Drømmetydning – Drømmetemaer