Nordisk mytologi Dværgene

Da Odin, Vile og Ve havde skabt verden af Ymers krop, var der noget af hans kød, som de ikke brugte. Det lod de ligge, men efterhånden kom der mider i. Dem lavede de om til de dværgene og fordi dværgene stammer fra miderne holder de til i jorden og bjergene. I Tolkien er det Aulë, der har skabt dværgene. Dværgene arbejder i bjergenes dyb og fremdrager mange metaller. De laver mange smukke, funktionelle ting og er kendt for deres smedekunst. De laver våben og smykker med magiske evner.

Nogle dværge er onde og snu. Dværgene Fjalar og Galar dræbte Kvaser, den kloge. Og de tog hans blod og blandede det med honning så det blev til mjød. Når man drak af mjøden, fik man Kvasers klogskab med og man blev vis. Det er for størstedelen en udholdende, stædig race. De er hemmelighedsfulde, arbejdsomme og har en god hukommelse med hensyn til fornærmelser. Det er blandt andet en fornærmelse at skylde en dværg penge. De elsker sten og ædelsten og holder mere af ting, der kan tage form i håndværkshænder, end ting, der lever deres eget liv. Men de fleste er ikke onde af naturen, og få af dem har nogen sinde tjent fjenden af egen fri vilje, hvad menneskenes fortællinger så end har påstået. Dværge vil kun lægge deres døde i sten, ikke i jord.

myt-nordisk-dvarge2

Giant Suttung and the dwarfs – Louis Huard

Den nordiske mytologi afspejler ofte den verden som eksisterede dengang da vikingerne herskede. Hjemvendt fra deres mange sejltogter, berettigede de om de små mennesker i øst (japanerne og kineserne) og vi ser da også mange antydninger til at dværgene bor i øst i den nordiske mytologi.I årtusinder har kinesernes haft den traditionelle rolle i forhold til deres naboer, at være leverandører af kunsthåndværk. Sådan var også dværgenes forhold til Aserne. Alle Asernes værdifulde ting var fremstillet af dværgene: Thors hammer “Mjølnir”, Odins magiske ring “Draupnir”, Frejas halsring “Brisingamen”, Frejs skib “Skidbladnir”, Odins spyd, “Gungnir”, og mange andre magiske og enestående ting.

Dværgene er opdelt i flere forskellige stammer. Dværgfolket Norðri gav navn til retningen nord, folket Suðri gav navn til retningen syd, folkene Austr og Vestri gav navn til retningerne øst og vest, da det var de retninger hvor de boede, set fra Midgård. I sagn fra nordisk mytologi kan man læse om hvorledes dværgen Austre blev placeret i verdenshjørnet øst af Odin, Vile og Ve, da jorden var skabt.

Af udseende er dværgene små, tætte, firskårne, stærke med utrolig stærke lemmer. Sort, mørkebrunt eller rødt hår. Lys til rødmosset hudfarve. Utrolig udholdende og kan bære tunge byrder over store afstande. Kan blive op til 400 år. Har et utrolig godt nattesyn, kan se i næsten komplet mørke. Der er kun få dværgekvinder, måske udgør de kun en tredjedel af hele folket. De drager sjældent ud, hvis det ikke er strengt nødvendigt. Hvis de bliver tvunget til at drage på rejse, er de af stemme, udseende og påklædning så lig dværgemænd, at andre folks øjne og ører har svært ved at skelne dem.

 

myt-nordisk-dvarge3

Giant Skrymir and Thor – Louis Huard

 

 

Alvis Efter at have smedet våben for guderne bedte Alvis om at få Thor’s datter Trud som betaling. Guderne godtog det og lovede ham Trud. Dette brød Thor sig ikke om og han lavede derfor en viden prøvelse som Alvis skulle igennem. Da Alvis kom til Asgård satte Thor sig ned med ham og talte indtil solen brød frem. Den første af solens stråler der ramte Alvis forstenede ham og Thor kunne beholde sin datter. Alvis betyder ”alvise”.
Andvare Andvare var en meget velhavende dværg som uheldigvis blev bestjålet af Loki for alt hvad han ejede. Blandt hans ejendele var der en forbandet ring som Loki sammen med guldet gav til Reidmar og hans familie. Denne ring kom til at betyde stor ulykke for Reidmar. Da Loke skulle skaffe guld som bod på drabet af Hrejdmars søn, gik han hen til denne dværgen Andvare. Da han kom, var dværgen i fiskeskikkelse nede i bækken, og Loke fangede ham og ville kun spare hans liv, hvis han gav ham alt det guld han havde. Det gjorde dværgen så, men gemte en lille ring til sig selv. Af den kunne han fremskaffe sig alt sit guld igen. Den havde altså nogenlunde samme funktion som Draupner. Men Loke så den og sagde at den skulle han også have. Dværgen gav ham den, men kastede samtidig en spådom over den, så den skulle foresage døden hos den som ejede den.
Berlingr Berlingr var en nordisk dværg og en af dem som smedede Freja’s guldsmykke Brisingamen. For at erhverve sig guldsmykket måtte gudinden Freja tilbringe en elskovsnat med hver af dværgene.
Brokk Brokk var en våbensmed der arbejde sammen med Eitri. Mens Eitri arbejdede, passede Brokk blæsebælgen. Dette arbejde var meget vigtigt da det de lavede kunne blive ødelagt hvis Brokk ikke gav nok luft. Engang lavede Brokk et væddemål med Loki om at Eitri kunne lave tre ting som var bedre end dem Loki stod med. Hvis Eitri’s ting var bedre lovede Loki Brokk hans hoved. Under arbejdet forvandlede Loki sig til en flue og irriterede Brokk i håb om at han ville glemme at passe blæsebælgen. Mens Eitri arbejdede på en hammer, stak Loki Brokk over øjet Et øjeblik stoppede Brokk for at tørre blodet væk hvilket gjorde at Mjølnir’s håndtag blev kort.

Sammen med Loki tog Brokk til Asgård for at lade guderne bestemme hvem der havde vundet væddemålet. Guderne valgte Brokk som vinder og Loki flygtede. Han blev imidlertidig stoppet af Por og snu som han var skyndte han sig at gøre Brokk opmærksom på at det var kun hans hoved og ikke hans hald han havde ret til. Æsir var enig og Brokk valgte derfor at sy Loki’s læber sammen i stedet. Nogle beretninger fortæller at det var broderen Sindre i stedet for Eitri at Brokk arbejdede sammen med ved væddemålet.

Durin Durin var en dværg der sammen med Dvalin smedede sværdet Tyrfing til Odin’s sønnesøn Svafrlami.
Fjalar & Galar Dette var to dværge der dræbte Kvasir og lavede skjaldemjødet ud af hans blod og honning. Til at opsamle blodet brugte de to kar ved navn Bodn og Son og en kedel ved navn Odrærer. Fjalar og Galar var også skyld i at Gilling druknede hvorefter de dræbte hans kone. Gilling’s søn Suttung blev rasende over at have mistet sine forældre og ville tage livet af dværgene men som bod på deres liv gav de ham skjaldemjødet.
Ivaldi Ivalde var en nordisk dværg og en mester i smedekunst. Sammen med hans sønner skabte han Freys skib, Skibsladner, der altid har medvind og sejler lige godt over land og vand. Når han ikke bruger det, kan han folde det sammen og putte det i lommen. Så snart man hejser sejlet, fyldes det straks med vind og sejler der hen hvor man ønsker. Ivalde og hans sønner skabte også Odins spyd, Gungner. Det rammer alt hvad man sigter på og slynger man det ud over en hær, vil den tabe slaget.

Sammen med hustruen Hildegun havde han børnene Eitre Brokk og Sindre. Vi møder Ivaldesønnerne i den nordiske myte hvor Loke klippede alt håret af Thors kone Sif, og herover blev Thor så gal, at han truede med at knuse alle ben i Lokes krop, hvis ikke han kunne få dværgene til at lave et hår af guld som voksede som almindeligt hår.
Loke gik derfor til Ivaldesønnerne og fik dem til at lave håret. Samtidig lavede de skibet Skibsladner og spydet Gungner.

Da dværgene havde lavet deres første tre mesterværker, væddede Loke sit hoved med Brokk på, at hans bror Sindre ikke kunne lave tre andre kostbarheder, der kunne stå mål med de første tre. Sindre gik i gang og lagde et svineskind i essen og bad Brokk trække blæsebælgen indtil han kom tilbage og tog det ud af essen han var i gang med og han gik derpå ud af smedien. Medens Brokk trak bælgen kom en bremse og stak ham på hånden, men Brokk fortsatte uanfægtet med at trække blæsebælgen. Så kom Sindre tilbage og tog den første ting ud af essen. Det var en galt med børster af guld der skinnede så alt blev oplyst omkring den. Den kunne løbe over havet og gennem luften både nat og dag.

Så gik han i gang med ting nr. 2. Han lagde et stykke guld ind i essen, og bad som sidste gang Brokk trække blæsebælgen indtil han kom tilbage. Bremsen kom tilbage og satte sig denne gang på Brokks hals og stak, men Brokk fortsatte til Sindre kom tilbage og tog en guldring ud af essen. Det var ringen Drøpner, der hver niende dag dryppede otte andre ringe mage til drøpner.

Så gik Sindre i gang med sit tredje kunststykke. Denne gang lagde han et stykke jern i essen, bad Brokk trække blæsebælgen og endelig ikke stoppe før han kom tilbage og tog sit arbejde ud af essen. Igen kom bremsen og satte sig på Brokk. Denne gang bed den ham i øjenlågene, og Brokk måtte vifte den væk fordi han fik blod i øjnene og ikke kunne se. Blæsebælgen nåede lige at synke sammen inden han fik den i gang igen. Da Sindre lidt efter kom tilbage sagde han, at nu var det hele ødelagt og trak en hammer ud af essen med et meget kort skaft. Hammeren havde den egenskab at den ramte alt hvad man sigtede på og derpå altid vendte tilbage. Den kunne også gøres så lille at den kunne hænge i en kæde om halsen.

Så tog Loke og Brokk hver deres tre ting med til Asgård så guderne kunne dømme om, hvem der skulle vinde. Loke startede med at give Sif guldhåret. Derpå fik Frej Skibsladner og Odin spyddet Gungner og fortalte om deres fortræffelige egenskaber. Derefter var det Brokks tur. Han gav først ringen Drøpner til Odin, derpå fik Frej galten Gyldenbørste. Brokk gav ringen Drøpner til Odin. Frej fik Gyldenbørste og Thor fik hammeren Mjølner.

Aserne valgte Mjølner som det bedste kunstværk og værn mod Jætterne og Loke havde dermed tabt sit hoved, men det ville Loke ikke frivilligt af med og stak af. Brokk bad Thor fange ham, hvilket han gjorde. Da Brokk ville hugge hovedet af Loke sagde Loke, at godt nok havde vundet hovedet men ikke halsen. Brokk besluttede sig da til at sy Lokes mund sammen og tog en kniv for at lave huller i læberne til en rem, men kniven ville ikke bide på Loke. Så tog han Sindres syl, og den gang fik han lavet huller og syet læberne sammen med remmen Vartare. Men det lukkede ikke munden på Loke. Han sprængte hullerne i læberne.

Kvasir Kvasir var en vis dværg der i den nordiske mytologi var personifikationen af Skjalde- og Visdomsmjøden. Kvasir blev skabt i den kedel hvor aserne og vanerne blandede deres spyt som symbol på deres forsoning efter gudekrigen. Senere blev han dræbt af dværgene som så blandede hans blod med honning til en Skjaldemjød. Det blev sagt at enhver som drak deraf ville blive begavet med visdom og digterevne. Dette var også grunden til at Odin stjal det med list fra Gunnlød.
Vølund Det var dværgsmeden Vølund der smedede sværdet Gram til Odin. Da det gik i stykker blev det repareret af dværgen Regin. Sværdet blev senere brugt til at dræbe dragen Fafner med.
Lit Lit var en dværg som blev dræbt af guden Thor. Ved Balder og Nanna’s lig/bådfærd kom Lit til at stå i vejen og Thor der var i dårligt humør sparkede ham ind i flammerne af det brændende skib.
Nordre Nordre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Nordre holdte den nordlige himmelbue.
Søndre Søndre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Søndre holdte den sydlige himmelbue.
Vestre Vestre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Vestre holdte den vestlige himmelbue.
Østre Østre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Østre holdte den østlige himmelbue.

I “Vølvens spådom” nævnes en lang række dværge: Ae, Altjof, An, Anar, Aurvang, Bambor, Bavar, Bild, Billing, Bivar, Brune, Bure, File, Frar, Fræg, Funden, Gandalf, Hannar, Hepte, Hornbore, Jare, Kile, Lit, Lone, Modvitner, Nain, Nale,Nar, Nide, Niping, Nore, Nye, Nyrad, Radvid, Sudre, Svior, Tekk, Torin, Train, Tror, Veig, Vestre, Vindalf og Vit.

 

myt-nordisk-dvarge4

Freyja and the Dwarves – Louis Huard

 

VIL DU VIDE MERE

Vi har lavet et kapitel om de nordiske myter og sagn. Det er her du bla. finder de mange spændende beretninger om Guderne og deres strid med uhyrer og alverdens andet djævelskab. Har du lyst til at danne dig et overblik over hvordan de forskellige huse, bygninger, steder mv. så ud og lå i forhold til hinanden finder du dette i kapitlet Steder, bygninger og ting.

De forskellige grupper i nordisk mytologi er alle beskrevet i separate kapitler: Aserne, Dværgene, Jætterne, Vanerne, Menneskene samt Alfer, Feer og andre naturvæsener.  Et andet godt sted at starte er i Edda skrifterne. Disse værker er vores bedste kilder om den nordiske mytologi. Det er her i den ældre og den yngre Edda, at vi finder hovedparten af de gamle myter om de nordiske guder. Og det er fra illustrationerne i Eddaerne værker at vi har vores primære forestillinger om hvordan de forskellige steder, personer, guder etc. så ud.

 

Stil spørgsmål om nordisk mytologi

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst til om nordisk mytologi
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål