Stikordsregister – Nordisk mytologi

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. – samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

 

A

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Agnar

Søn af sagnkongen Hraudung, flytter sammen med en jættekvinde.

Alfer

Alferne var overnaturlige, menneskelignende væsener som stod for frugtbarhed og vækst. Det kaldtes alfebloten, når man ofrede til alferne sent på efteråret for at opnå frugtbarhed . Man mener denne offerfest svarer til vore dages jul. Der findes både lysalfer og sortalfer. Af lysalferne er de smukkeste Diserne, der er underlagt Freja. De ligner, og er på størrelse med mennesker. Lysalferne, der er tilknyttet lys og luft, bor i Alfhjem der ligger i den tredie himmel Hvidblåin, og sortalferne, der er tilknyttet det underjordiske bor i Sortalfehjem. Sortalferne er skikkelige små væsener der arbejder som smede og håndværkere og sikkert de samme som kaldes dværgene. I den nordiske edda regnes alferne med til de guddommelige væsener sammen med aserne og vanerne, men de er ikke, som aserne, udødelige. De siges at stamme fra dværgfyrsten Ivalde, som måske er far til Ydun og Vølund.

Alfheim

Frejs bolig i Asgård.

Se også: Asgård (Sted)

Alstærk og Alsvin

De to heste der trækker solen over himlen.

Alvis (Dværg)

Alvis var en dværg og en smed. Efter at have smedet våben for guderne bedte Alvis om at få Thor’s datter Trud som betaling. Guderne godtog det og lovede ham Trud. Dette brød Thor sig ikke om og han lavede derfor en viden prøvelse som Alvis skulle igennem. Da Alvis kom til Asgård satte Thor sig ned med ham og talte indtil solen brød frem. Den første af solens stråler der ramte Alvis forstenede ham og Thor kunne beholde sin datter. Alvis betyder ”alvise”.

Se også: Dværge / Eitre (Dværg)

Amma

Amma var Afi’s kone og moder til Karl. Efter at Heimdall havde overnattet et par gange hos dem blev hun gravid. Ni måneder efter fødte hun Karl og blev derved stammoder til alle bønder.

Amsvartner søen

Hvor Lynge ligger og hvor Fenrisulven står bundet.

Se også: Fenrisulven

Andrimner

Kokken i Valhal, der hver aften skærer en luns kød af grisen Særimner, koger den i gryden Ildrimner og serverer den for einherjerne.

Se også: Særimner / Valhal (Sted)

Andvare (Dværg)

Andvare vogtede nibelungsguldet og ringen Andvarenut. Han boede ved vandfaldet Frånånger i Andvarefossen. Når han blev forfulgt, kunne han forvandle sig til en gedde. Loke fangede ham i et net og for at slippe fri måtte Andvare give Loke ringen og guldet i løsesum, men han kastede først en forbandelse på både guldet og ringen. Loke gav gulvet og ringen til Reidmar og hans familie. Denne ring kom til at betyde stor ulykke for Reidmar.

Andvarenut

En guldring smedet af dværgen Vølund, der vogtedes af Andvare. Andvare blev tvunget til at give Loke ringen men havde forinden udtalt en dødbringende forbandelse over den. Loke gav den videre til Hreidmar som bod for drabet på hans søn Otter.

Anerboda

 Den der varsler ondt, mor til Fenrigsulven, Midgårdsormen og Hel.

Se også: Fenrisulven / Hel / Midgårdsormen

Angar

Søn af sagnkongen Geirrød, overtager Geirrøds kongerige, når han dør.

Angerbode (Jætte)

Jættekvinde som med Loke fik de tre monstrer: Midgårdsormen, Fenrisulven og Hel.

Angrboda (Jætte)

Angrboda eller Angerboda var en jættekvinde hvis navn betød “den sorgvarslende”. Sammen med Loki avlede hun tre uhyrer. Disse uhyrer var Fenrir, Midgårdsormen og Hel. Da guderne hørte om deres fødsel og grumme varsler der betød død besluttede de at tage dem. Fenrir blev lænket, midgårdsormen smidt i havet og Hel blev smidt ned i dødsriget.

As (Gud)

Gud i Asgård.

Asator

Kaldenavn for Tor.

Aserne – Gudeslægt

 Aserne er en gudeslægt, som hovedsaligt består af krigeriske guder. De er i direkte linje fra Bure og Bor. Aserne er dødelige, men kan opnå evig ungdom ved at spise af Iduns æbler. De lå i årevis i kamp med en anden gudeslægt; Vanerne, men fandt da efter mange blodige kampe ud af at alt for mange liv gik tabt, så de sluttede til sidst fred.

Asgård

Asernes verden

Asgård (Sted)

 Asgård er gudernes hjem, det vil sige gudeslægten aserne. Den blev bygget af en jætte som betaling ønskede at få solen, månen og Freja men blev narret af Loke. Asgård ligger på det højeste sted på jorden og den syvfarvede bro; regnbuen Bifrost fører dertil. I Asgård ligger Odins bolig Valhal som er det sted faldne krigere kommer til. Ordet Val betyder “kampplads”.

Ask og Embla (Mennesker)

Ask og Embla var urmennesker i den nordiske mytologi foruden at være det første menneskepar. De var menneskehedens stamforældre og var blevet skabt af guderne Odin, Vili/Hønir og Ve/Lodur. Guderne skabte dem ud af to ilanddrevne træstammer. Odin gav dem ånde, liv og ånd. Vili/Hønir gav dem forstand, følelse og evnen til at bevæge sig. Ve/Lodur var den som formede deres ansigter. desuden gav han dem også syn, hørelse og sprog. Deres bolig anviste guderne til at være Midgård.

Ask og Embla (Mennesker)

De to første mennesker i verden, som blev skabt af brødrene Odin, Vile og Ve af to træstammer, de fandt på stranden. (verdens skabelse). Odin gav dem liv og ånde, forstand og bevægelse fik de af Vile og sanserne og følelserne fik de af Ve. Guderne byggede Midgård til dem, hvor de skulle bo, og brugte Ymers øjenvipper til at lave et gærde rundt om Midgård for at beskytte mod de onde jætter.

Aslaug

Dette var en datter af Sigurd og Brynhild som blev opfosteret af Heimer. Da pigen var blot

år gamle døde hendes forældre og Heimer fik en stor harpe lavet som han kunne gemme hende i. I harpen gemte han desuden værdifulde klæder og smykker. Selv i klædte han sig laset og drog afsted med harpen. Pigen tog han sig godt af og tog hende ud og vaskede hende når han var sikker på det var sikkert. en dag kom han til gården Spangerhede hvor Åge og Grima boede alene.

Da Åge var ude tog Grima imod sin gæst og bød ham indenfor. Ud af harpen stak imidlertidig et stykke værdifuldt klæde og hun kunne se en ring glimte. Hun fortalte ham at han kunne sove i laden og da hendes mand kom hjem overtalte hun ham til at dræbe Heimer. Mens Åge gjorde dette stjal Grima Harpen og tvang den op. Inden i den fandt hun den smukke Aslaug som de troede var stum da hun aldrig talte. De tog hende som deres datter og gav hende navnet Kraka. Langt senere blev denne gift med Regnar Lodborg.

Asvinn (Jætte)

En jætte, der lærte de andre jætter at riste og tyde runer.

Asynje

Gudinde i Asgård.

Se også: Asgård (Sted)

Asynjerne

 Kvindelig modstykker til aserne. Betegnelsen på visse nordiske gudinder, der dannede et hof omkring Odins kone Frigg. Af asynjenavne kan nævnes: Bil, Eir, Freja, Fulla, Gefion, Gefn, Gnå, Hlin, Hørn, Jord, Mardøll, Nanna, Rind, Saga Sjøfn, Snotra, Sol, Syn, Syr, Var, og Vør. Sagas bolig hedder Søkvabæk her kommer Odin ofte for at drikke mjød. Lofn er mild og god og forener unge elskende, der ikke må få hinanden. Modgunn vogter Helvejen ved Gjallerbroen.

Audhumbla

Ko, opstået af dryp fra tågen over Ginnungagap, der er det uhyre, tomme rum eller kløft, hvor urjætten Ymer også skabtes, da kulden fra Niflheim mødtes med heden fra Muspelheim. Nærede jætten Ymer med sin mælk, og slikkede Odins farfader, Bure, frem af en saltsten (Verdens skabelse).

Audhumla

Koen med de floder, hvor Ymer fik sin næring fra. Skabte Bure ved at slikke på en sten.

Aurboda (Jætte)

En bjergjættekvinde gift med jætten Gymer, med hvem hun har sønnen Bele og datteren Gerd, der er en smuk jættekvinde som frugtbarhedsguden Frej bliver gift med.

Aurvandil

Aurvandil den Tabre, gift med vølven Groa. Mistede sin tå under flygten fra Jotunheim. Tor kastede tåen op på himlen, hvor den blev til en stjerne.

Aurvandil (Jætte)

Aurvandil var en jætte som efter en tur i en iskold elv frøs til is og kom til Jotumheim. Derfra hentede Thor ham så tilbage. Aurvandil blev puttet i en kurv som Thor bar men undervejs kom Thor til at brække Aurvandil’s ene tå af. Thor tog tåen og kastede den op med himlen hvor den blev hængende som en klart lysende stjerne.

B

Balder (gud)

Balder er den nordiske lysgud. Endvidere er han gud for foråret, planternes vækst, årstiderne renheden, skønheden og retsvæsen, retfærdigheden. Han er søn af Odin og Frigg. Broder er han til Høder og Hermod. Han boede på Brejdablik med sin kone Nanna med hvem han har barnet Forsete. På Breidablik fandtes intet ondt eller urent. Balder fik et mareridt om natten, hvori han så sin egen død. Han tog det som varsel for at nogen ville gøre ham fortræd. Hans mor Frigg fik derfor alt i naturen, undtagen misteltenen, til at love, at de ikke ville gøre Balder fortræd.

Derfor kunne aserne bruge han til at skyde til måls efter uden at der skete noget, men Loke fik lokket ud af Frigg, at hun ikke havde spurgt misteltenen og lagde den som pil på den blinde Høders bue og således kom Høder mod sin vilje til at dræbe Balder. Balder og hans hustru Nanna, der døde af sorg, blev anbragt på balders skib Ringhorn, som førte dem til Hel i dødsriget. Guderne sender balders bror Hermod ad den frygtede helvej til dødsriget, for at få Balder tilbage, og Hermod fik det løfte, at såfremt alle ville græde for Balder, ville han få lov at vende tilbage. Alle græd undtagen Loke, der i skikkelse af den gamle kone Tøkk, græd “tørre tårer”. Derved udelukkede Loke sig fra gudernes kreds og dømmes til at pines indtil ragnarok. Efter ragnarok vil Balder genopstå.

Bange (Jætte)

 En jætte der er bror til Suttung.

Barre (Sted)

En vindstille beskyttet lund, hvor Gerd lover at møde Frej efter ni nætter og give ham sin kærlighed.

Barre lunden

 Barre lunden med den lune luftning. Her mødes Frej for føste gang med Gerd

Bauge (jætte)

Bror til Suttung. Hjalp Odin med at komme ind til Gunlød.

Bauge (Jætte)

Baugi eller Bauge var en nordiske jætte og en broder til Suttung. Da den forklædte Odin engang kom til hans gård hjalp han ham med at stjæle Skjaldemjøden ved at bore en gang igennem bjerget til hvor skatten var.

Bautasten

Mindesten uden indskrift.

Beila

Frejs tjenerinde. Hun er gift med Frejs tjener Byggvir og de bor hos Frej i Alfhjem. Loke kalder hende for snavset trælkvinde. Navnet betyder Bi.

Bele (Jætte)

Bele den tykke jætte, Gerds bror, blev dræbt af Frej med en hjortetak.

Bele (Jætte)

Jætte, søn af Gymer og Aurboda. Han er jættehøvding og bror til Frejs kone Gerd. Bele blev dræbt af Frej.

Beli (Jætte)

Beli var en nordisk jætte og var søn af Gymir og Aurboda. Endvidere var han broder til Gerd. Der blev sagt at han ved Ragnarok ville kæmpe mod den våbenløse gud Frej og tilsidst blive dræbt med et hjortegevir.

Bergelmer (Jætte)

 Bergelmer urjætten som alle andre jætter stammer fra.

Bergelmer (Jætte)

 En af de første jætter af slægten Rimturserne også kaldet Frostjætterne. Søn af Trudgelmer og sønnesøn af Ymer. Da syndfloden fra Ymers blod oversvømmede verden, druknede alle rimturserne på nær Bergelmer og hans kone, og fra dette par stammer alle rimturserne.

Berlingr (Dværg)

 Berlingr var en nordisk dværg og en af dem som smedede Freja’s guldsmykke Brisingamen. For at erhverve sig guldsmykket måtte gudinden Freja tilbringe en elskovsnat med hver af dværgene.

Bestla (Jætte)

Gift med Bor og mor til Odin, Vile og Ve. Hun er jætten Bøltorns datter og søster til Mimer. Hustru til Borr. Sammen med Borr havde hun sønnerne Odin, Vili og Ve. Betydningen af hendes navn siges at være “hende der giver bast”.

Beyla

Frejs tjenstekvinde, gift med Byggvir.

Bifrost

  Regnbuen der fører til Asgård.

Bil (Dværg)

 Hører til Dværgene. Hun og broderen Hjuke forfølger månen på dens rejse omkring jorden. Bil bliver en af Asynjerne. Hun er datter af dværgfyrsten Ivalde og Hildegun og Ydun er hendes søster.

Billing (Van)

 Er gudeslægten vanernes høvding. Hans bror er Gilling. Han er far til Rind og morfar til Vale. Hans mænd beskytter solen og månen mod Skall og Hate. Han kaldes også aftenrødens alf. Hans navn betyder tvilling.

Bilskirner

 Tor og Sifs bolig i Asgård, verdens største med rum.

Bilskirner (Bolig)

 Thor og Sifs bolig i Trudvang, der har rum og rager højere op mod himlen end Valhal.

Bjært

 En af Frejas søstre og fiskeguden Njords datter. Frej er hendes bror. Navnet betyder “lysende”.

Blid

 Datter af fiskeguden Njord, søster til Frej og Freja. Navnet betyder “den blide”.

Blodighove

 Frejs hest, der hverken frygter røg eller ild. Da det lykkedes hans tjener Skirner med trusler, at få den underskønne Gerd, datter af jætten Gymer og Aurboda til at gifte sig med Frej fik Skirner Blodighove som tak.

Blodoughadda

 En af Ægir og Rans ni døtre som alle siges at være mødre til Heimdal.

Blöt

 Blöt var en offerhandling eller et offer til guderne.

Bo (Ase)

 Bo (eller Vale), søn af Odin og Rind, ugift.

Bodn

 Bodn var en af de beholdere/kar som dværgene Fjalar og Galar brugte til at opsamle Kvasir’s blod i så de kunne lave skjaldemjøden. Bodn kaldes desuden også for Bod.

Bodn

Et af de tre kar som dværgene Fjalar og Galar brugte da de skulle lave mjød af Kvasers blod. Det der kom ud af det var Skjaldemjøddet. Det største kar eller kedel hed Odrører og det tredie hed Son.

Bor

 Søn af Bure, der skabtes da koen Audhumlba slikkede på en saltsten.
Bor er gift med jættekvinden Bestla og far til Asesønnerne Odin Vile og Ve.

Borr (Jætte)

 Den første jættemand, gift med Bestla, far til Odin, Vile og Ve.

Bous

 Søn af Odin og Rind. Han bliver til da Odin, udklædt som kvinde, voldtager Rind.

Brage

Odins søn med Gunlød, gift med Ydun. Brage spiller harpe dagen lang og digter selv sine sange og er digtekunstens gud. Han byder alle kæmper velkommen i Valhal. Brage kender runernes magi.

Brage (As)

 Søn af Odin, langskægget, gift med Idun. Gud for digtekunsten og veltalenhed.

Breidablik (Sted)

 Dette var Nanna og Balder’s bolig i Asgård. I Breidablik fandtes der ingen ondskab og intet urent var velkomment. Asen Delling vogtede borgen Breidablik.

Brejdablik

 Balder og Nannas hus, hvor intet ondt eller urent findes. Huset har sølvtag der hviler på guldpiller.

Brisingamen

 Dette var Freja’s pragtfulde guldsmykke. Det blev smedet af de dværge; Alfrigg, Dvalin, Grerr og Berlingr. Freja måtte tilbringe en elskovsnat med hver af dværgene som betaling for smykket. Da Odin hørte derom bad han Loki om at stjæle det. Freja fik det dog senere tilbage ved at starte en krig for Odin. Brisingamen blev typisk anset som værende en smuk guld halskæde men nogle beretninger fortæller om at det var en amulet af guld til fødende kvinder. En beretning der nok har rod i at Freja blev anråbt af fødende kvinder.

Brisingerne (Dværge)

 De dværge som lavede brisingamen. Halskæde der ejes af Freja.

Brok (Dværg)

 God smed, bror til Sindre. Lavede Mjølner, Skibladner osv.

Brokk

 Dværgen Brokk smedede det gyldne skind til Frejsgalt Gyldenbørste også kaldet Slidrugtanne samt Odins spyd Gungner og hans ring Drøpner. De tre brødre Eitre og Sindre og Brokk kaldtes for Ivaldesønnerne. Brokk var en våbensmed der arbejde sammen med Eitri. Mens Eitri arbejdede, passede Brokk blæsebælgen. Dette arbejde var meget vigtigt da det de lavede kunne blive ødelagt hvis Brokk ikke gav nok luft. Engang lavede Brokk et væddemål med Loki om at Eitri kunne lave tre ting som var bedre end dem Loki stod med. Hvis Eitri’s ting var bedre lovede Loki Brokk hans hoved. under arbejdet forvandlede Loki sig til en flue og irriterede Brokk i håb om at han ville glemme at passe blæsebælgen. Mens Eitri arbejdede på en hammer, stak Loki Brokk over øjet Et øjeblik stoppede Brokk for at tørre blodet væk hvilket gjorde at Mjølnir’s håndtag blev kort.

Sammen med Loki tog Brokk til Asgård for at lade guderne bestemme hvem der havde vundet væddemålet. Guderne valgte Brokk som vinder og Loki flygtede. Han blev imidlertidig stoppet af Por og snu som han var skyndte han sig at gøre Brokk opmærksom på at det var kun hans hoved og ikke hans hald han havde ret til. Æsir var enig og Brokk valgte derfor at sy Loki’s læber sammen i stedet. Nogle beretninger fortæller at det var broderen Sindre i stedet for Eitri at Brokk arbejdede sammen med ved væddemålet.

Brynhild (Valkyrie)

 Datter af kong Budle, gift med Gunnar.

Bure

 Opstået af en sten, som koen Audhumla slikkede på. Far til Borr.

Bure

 Odins farfar som koen Audhumbla slikkede frem af en saltsten på tre dage ved verdens skabelse, og som blev stamfar til aserne. Bure døde af alderdom fordi Yduns foryngelsesæbler ikke var vokset op endnu.

Bure (Gud)

 Bure var gudernes stamfader. Han blev slikket frem af en salt isblok af den hellige ko Audhumle. Første dag kom håret frem, anden dag hovedet og tredje dag kom hele Bure frem. Bure staves desuden også Buri og var fader til Borr.

Dag

 Dag er søn af jættekvinden Nat og asen Delling, der er morgenrødens gud. Dag fik en kærre af sin mor og af Odin fik han hesten Skinfaxe, hvis manke lyser og skinner over hele verden, når han kører hen over himmelen.

Dag (Gud)

 Denne gud var en personificering på dagen hvilket også tydeligt ses på hans navn. Han var en søn af jættekvinden Nat og Asen Delling. Til hustru valgte han den skønne Thora. Af sin moder fik han en kærre og af Odin fik han hesten Skinfaxe. Skinfaxe’s manke kunne oplyse hele verden og når han dagligt kørte over himlen forvandlede han nat til dag.

Danegæld

 Skat som vikingerne opkrævede i England -. århundrede.

Delling (As)

Den lysende, gift med Nat, far til Dag.

Delling (As)

 Asen Delling er morgenrødens gud. Han er gift med jættekvinden Nat og sammen har de sønnen Dag. Delling vogter Brejdablik.

Delling (Gud)

 

Delling er As og morgenrødens gud. Han er gift med jættekvinden Nat som også er hans moder. Sammen har de sønnen Dag. Delling vogter desuden Brejdablik.

Diser

 Skæbnegudinder der først dyrkedes under et, men som senere blev til Valkyrier, Fylgier og Norner. Oprindeligt frugtbarhedsgudinder, hvoraf kan nævnes Vanadis, Vaneras, Freja og Alfhild.

Draupner

 Odins ring der hver niende nat lader otte ringe mangen til den selv dryppe fra den. Lavet af Brok og Sindre.

Draupner (Ting)

 Dette var Odin’s guldring som blev smedet af dværgene Sindre og Brokk på grund af et væddemål de havde indgået med Loki. Hver . nat dryppede der fra Draupner nye ringe nøjagtig magen til både i udseende og vægt. Efter Balder’s død kastede Odin ringen på Balder’s ligbål som offer. Hermod tog senere til dødsriget for at bringe Balder tilbage. I stedet for Balder kom han tilbage med Draupner og nogle andre ting.

Dromi (Ting)

Den anden lænke Fenrisulven blev bundet med hed Dromi. Den var dobbelt så stærk som den første lænke Læding men også den sprang dog. Dromi blev desuden også kaldt for Drome.

Durin (Dværg)

 Durin var en dværg der sammen med Dvalin smedede sværdet Tyrfing til Odin’s sønnesøn Svafrlami.

Durin (Dværg)

 Durin er en af de mægtigste af dværge. Han er en af de eneste der kender de ældste dværges hemmeligheder. Sammen med Dvalin smedede han det ulykkesbringende tryllesværd Tyrfing

Dvalin (Dværg)

Dvalin hørte til de mægtigste blandt dværgene. Han var en af de første der lærte at læse runer og smedede Brislingemen. Dvalin ejer hesten Modin.

Dværge

Dværgene er små væsner, der udmærker sig som smede og skattevogtere. De opstod i urtiden som maddiker i Ymir’s døde krop. Deres opholdssteder er i jorden, i høje eller i sten og bjerge. Dværge skyr dagslyset. Da Odin, Vile og Ve havde skabt verden af Ymers krop, var der noget af hans kød, som de ikke brugte. Det lod de ligge, men efterhånden kom der mider i. Dem lavede de om til de dværgene og fordi dværgene stammer fra miderne holder de til i jorden. Dværge er ofte kendt for deres smedekunst. De laver våben og smykker med magiske evner. Brokk og Sindre har f.eks. lavet Odins spyd Gungner, Frejs skib Skibladner og ikke mindst Tors hammer Mjølner. Nogle dværge er onde og snu. Dværgene Fjalar og Galar dræbte Kvaser, den kloge. Og de tog hans blod og blandede det med honning så det blev til mjød. Når man drak af mjøden, fik man Kvasers klogskab med og man blev vis.

Se også: Alvis (Dværg) / Andvare (Dværg) / Berlingr (Dværg) / Brisingerne (Dværge) / Brok (Dværg) / Durin (Dværg) / Fjalar (Dværg) / Fjalar og Galar (Dværge) / Ivaldesønnerne (Dværge) / Ivaldi (Dværg) / Kvasir (Dværg) / Lit (Dværg) / Nordre (Dværg) / Sindre (Dværg) / Søndre (Dværg) / Vestre (Dværg) / Østre (Dværg)

Dødsriget Hel

 Sted, hvor alle de døde kommer til undtagen dem der dør i kamp og dermed kommer til Valhal.

E

Edda

Betegnelse på to old-islandske værker, ældre og yngre edda. Ældre edda består af gude og heltedigte af ukendte forfattere. Den stammer fra tiden mellem år og år . Herfra stammer bl.a. Völuspá, Hávamál og Helge digtene. Den yngre edda kaldes også Snorra-edda efter forfatteren Snorri Sturluson. Den er skrevet omkr. og er en lærebog i mytologi og digtekunst. Hertil hører bl.a. Heimakringla ynglingesaga, der beskriver de Norske konger.

Egil (Jætte)

 Far til Tjalfe og Røskva.

Egil Skytten

 En mytisk konge af Ynglingeætten gift med Groa. Søn af Aun og far til Ottar Vendelkrage, svenskekongen Fjolner samt Røskva og Tjalfe.

Eiktyrner

 Hjort på Valhals tag, der spiser blade fra Yggdrasil.

Einherjer

 Einhejrer var krigere der havde lidt en heltemodig død og var blevet samlet op af Valkyrierne fra slagmarken. Derefter blev de bragt til Valhal hvor de udgjorde Odin’s private hær som ville blive kaldt til kamp ved Ragnarok. Hver dag kæmpede de på Idasletten og om aftenen festede de med kød og mjød. Deres sår blev på magisk vis helbredt efter hver kamp.

Einherjer

 De krigere, der falder i kamp, og som, med Valkyriernes godkendelse, er sikret en plads ved Odins side i Valhal, og få lov at indtræde i hans hær. Om dagen kæmper de på sletten og om natten læges deres sår. De spiser flæsk fra galten Særimner, drikker mjød fra geden Hedrun og opvartes af de skønne tjenstvillige valkyrier.
De faldne krigere der ikke kommer i Valhal, kommer i stedet til Freja på Folkvang.
Navnet kan tolkes som “De der kæmper alene” eller “Dem fra den samme hær”.

Eir

 Tilhører asynjerne. Hun er gudinde for lægekunsten. Datter af Njord og en af Frejas søstre. Hun menes at bo i hallen Skimmer.

Eir (Gud)

 Den lægende, Gud for lægekunst, asynje.

Eitre (Dværg)

 Dygtig dværgsmed der var søn af dværgfyrsten Ivalde og bror til Brokk og Sindre. De tre kaldes Ivaldesønnerne.

Elder

 Ægirs kok. Han forsøgte, ved et af Ægirs mange ølgilder, at forhindre Loke i at komme ind i salen fordi han vidste, at alle aserne talte dårligt om ham.

Eldrimner (Ting)

 Dette var den kedel som galten Særimner blev tilberedt i hver dag i Valhal.

Elli (Jætte)

 Elli var en urgammel jættekvinde og en stærk amme for jætten Udgårdsloki. Desuden var Elli en personifikation på den snigende alderdom som ingen kunne/kan overvinde. Elli overvandt alle selv den stærke tordengud Thor.

Embla

 Den første menneskekvinde, dannet af træ.

F

Farbaute (Jætte)

Selve navnet betyder “ham der slår hårdt”. Både han og hans kone Laufey var jætter. Sammen havde de sønner Loki, Helblinde og Byleist hvoraf Loki er den mest kendte. Farbaute sendte et lyn afsted der ramte hans kone hvorefter Loki blev født.

Farbaute (Jætte)

 Gift med Nal, far til Loke, Byleist og Helblinde.

Fenja (Jætte)

 Fenja og Menja er jættekvinder, der kan male mange ting i kværnen Grutte. De tjente først som trælkvinder hos svenskekongen Fjolner i Svitjod, hvor de skulle male guld, men købtes af danekongen Frode, hos hvem de blev sat til at male guld, fred og lykke. Kong Frode undte dem imidlertid ikke hvile, og derfor malede de en fjendtlig hær frem, ledet af havkongen Mysing. Mysing dræbte kong Frode og overtog kvinderne og kværnen. Mysing satte dem til at male salt, og de måtte arbejde endnu hårdere end hos kong Frode. Dette straffer jættekvinderne ved at male så meget salt, at havkongens skib sank og det siges at det er derfor havet er så salt.

Fenrisulven

 Jætte i ulveskikelse, søn af Loke og Angerboda, bror til Midgårdsormen og Hel, far til Hyrrokkins ulve. Står bundet i en ubrudelig lænke. Asernes værste fjende, dræber Odin under Ragnerok men dræbes selv af Vidar.

Fenrisulven

 
Et uhyre i ulveskikkelse, avlet af Loke med jættekvinden Angerbode og søskend til Midgårdsormen og Hel. Den fødtes i Jotunheim men blev som lille hentet til Asgård, hvor den hurtigt voksede sig så stor og glubsk, at det kun var Tyr der kunne nærme sig den. Man ville derfor have den bundet, men den første lænke Læding sprang som sytråd, og bedre gik det ikke med den næste lænke Dromi. Man sendte så bud til dværgene, der boede uden for asgård i dybe bjerghuler. Bjergene blev i sin tid skabt af maddiker fra Ymers krop. De var snildeog opfindsomme og lavede en lænke der var tynd og glat som en silkesnor og ikke så ud til at kunne holde til noget som helst. Lænken blev fremstillet af lyden fra kattepoter, kvindeskæg, bjergrødder, fiskeånde og fuglespyt. Det viklede de om senerne fra en bjørn og så var lænken Glejpner klar til at lægge på Fenrisulven.

Guderne fik den lokket ud på en ø og viste den snoren. Lad os se om du kan gøre det samme ved den som de to andre lænker sagde de til den. Nej den ser ikke ud til at kunne holde til ret meget svarede den, men netop derfor tror jeg der er lumskeri medi spillet og i får den ikke på mig. Så begyndte guderne at drille den med om den var bange for den lille kæde. Til sidst gik den med til at lade sig binde, men kun på den betingelse, at en af guderne lagde sin hånd ind i munden på den. Da det var Tyr der passede den, blev det ham. Så blev den lænket og lænken gjort fast til en stor klippeblok. Ulven sled og asede men kunne ikke komme løs. Desværre for Tyr fik han ikke sin hånd igen. Ulven forsøgte at bide efter de andre, men så satte de et sværd fast på højkant i munden på den, og siden har den stået og tudet med fråden løbende ud af gabet som en slimet flod. Skulle ifølge beretningerne ved Ragnarok rive sig løs og sluge Odin, men selv dræbes af Vidar.

Fimbulvinter

 Fimbulvinteren var faktisk tre vintre i en. Alle var de overordentlig strenge med sne, frost og isende storme. På grund af at der ingen sommer var imellem dem blev det set som værende en vinter, Fimbulvinteren. Denne vinter var optakten til Ragnarok.

Fimbulvinter

 De tre hårde vintre der går i et og er et varsel om Ragnaroks komme.

Fimmafæng

Ægirs tjener der dræbes af Loke, som ikke kan tåle alle de komplimenter, aserne giver ham.

Firmafeng

Behændig Ærgirs tjener, slås ihjel af Loke under Ægirs gilde.

Fjalar

 Udgårdslokes smukke røde hane.

Fjalar (Dværg)

 Dræbte Kvasir sammen med Galar og blandede hans blod med honning til skjaldemjøden, dræbte Gilling og hans kone.

Fjalar og Galar

Fjalar og Galar slog jætten Kvaser ihjel og lavede Skjaldemjøddet af hans blod. De dræbte også jætten Gilling og hans kone og Gillings søn Suttung fik Skjaldemjøddet som bod. Se evt. myten om Skjaldemjøddet.

Fjalar og Galar (Dværge)

 Dette var to dværge der dræbte Kvasir og lavede skjaldemjødet ud af hans blod og honning. Til at opsamle blodet brugte de to kar ved navn Bodn og Son og en kedel ved navn Odrærer. Fjalar og Galar var også skyld i at Gilling druknede hvorefter de dræbte hans kone. Gilling’s søn Suttung blev rasende over at have mistet sine forældre og ville tage livet af dværgene men som bod på deres liv gav de ham skjaldemjødet.

Fjølvar (Jætte)

Jætte, der ejer øen Allgrøn, hvor han og Odin tilbragte år og der forførte syv dåragtige piger.

Fjørgynn

 Far til Frigg.

Folkvang

 Frejas bolig i Asgård

Folkvang

 Folkvang er Frejas bolig i Asgård hvor hun modtager de einherjer der ikke kommer til Valhal. På Folkvang findes salen Sessrumner.

Folkvang (Sted)

 Freja’s bolig i Asgård hvor hun modtager de Einherjere/krigere som ikke bliver udvalgt til Valhal. På Folkvang findes salen Sessrumner.

Forsete (As)

 Søn af Balder og Nanna, er fredsgud og gud for retsvæsen som sin far. Han bor i Glitner og er ugift.

Forsæde

Balders og Nannas søn og retfærdighedens gud, der mestrer at løse indviklede konflikter og er ordfører på asernes ting. Han bor på det guld- og sølvglinsende slot Glitner, med vægge af guld og tag af sølv, som han fik af sin far. Han siges at køre med en gylden okse.

Frej

 Søn af Njord og hans søster, gift med Gerd, far til Fjølner. Gud for kvinder og undertrykte og for mænds velfærd og ejendom.
Frugtbarhedsgud, optaget blandt aserne, men af vanernes æt, idet han er søn af Njord, tvillingbror til Freja foruden andre søstre. Dyrkedes især ved forårsfester. Frej bor mest på gården Alfhjem og hersker over lysalferne. Her bor også tjenerne Beila og Byggvir.
Han har magt over regn, solskin og markens grøde. Han er gift med jættekvinden Gerd, Gymer og Aurbodas smukke datter og en søster til Bele. Det var Frejs tjener Skirner der på sin herres vegne friede til Gerd

Det var Frej bønderne ofrede til. Når Frej skal ud i verden rider han på galten Gyldenbørste, der ligesom Odins hest Slejpner, kan løbe både i luften på vandet og på jorden. Gyldenbørste stråler som det klareste solskin og skinnet fra den kan oplyse selv den sorteste nats mørke i underverdenen. Den kendes også under navnet Slidrugtanne. Galtens gyldne skind er smedet af dværgen Brokk.

Frejs våben var et sværd som svingede sig selv og et hjortegevir. Han mistede dog sværdet. Med geviret slog han Bele ihjel. Ved ragnarok skal han stikke det i øjet på Surt inden han dør. Frej har også skibet Skibsladner, der altid har medvind og sejler lige godt over land og vand. Når han ikke bruger det, kan han folde det sammen og putte det i lommen. Frej har bl.a. lært smedekunsten hos dværgen Vølund.
Som frugtbarhedsgud ses Frej ofte afbilledet med en vældig fallos (penis).
I Danmark betegner visse stednavne helligsteder for Frej, bl.a. Frøsmose ved Ringsted og forskellige lokaliteter med navnene Frøsbjerg og Frøshøj. Frej kaldes også Yngve.

Freja (Gudinde)

 Freja er den Nordiske kærligheds-, frugtbarheds- og krigsgudinde af Vanernes æt. Hun er datter af Njord og har otte søstre samt tvillingbroderen Frej. Endvidere er hun opfattet som dødsgudinde og som kvindernes skytsgudinde; anråbtes af fødende kvinder. De krigere der falder i kamp men som ikke bliver valgt til Einherjer i Valhal, kommer til Freja på Folkvang. Freja er gift med Od, med hvem hun har de to døtre Hnoss og Gersimi. Od menes at være en dobbeltgænger til Odin. Hun bor på Folkvang. Freja er den smukkeste af alle gudinder og vild med kærlighed. Et par dage efter sit bryllup med Od, drog han ud på en lang rejse og er stadig ikke vendt tilbage. Freja drog ud for at lede efter ham men fandt ham ikke. Når Freja sørger over ham græder hun guldtårer.

Når Freja drager på rejse, er hendes vogn forspændt to katte. Freja ejer også en fjederham, og når hun tager den på, kan hun flyve som en falk. Hun låner af og til hammen ud til aserne. Hun har en galt ved navn Hildisvin. Hun har desuden guldsmykket Brisingamen, som blev smedet af dværge. For at få smykket måtte hun tilbringe en nat med hver af dværgene. Smykket blev engang stjålet af Loke men genvundet i kamp af Heimdal. Det er de forelskede par der ofrer til Freja. Sammen med bl.a. Nanna og Frigg hører Freja til asynjerne.

Frejfaxe

 Frejs frygtløse hest.

Freke

 En af Odins ulve.

Frigg

Den elskede, asunje, datter af Fjørgynn, gift med Odin, mor til Balder. Gud for den fri natur og fødende kvinder.

Frille

 Elskerinde.

Fulla

 Friggs tjenstekvinde, har udslået hår med guldbånd om panden.

Fylgier

Gudinder, der følger ethvert menneske og beskytter det. En slags skytsengle, der ofte optræder i skikkelse af et dyr.

G

Gangdoven

Hels tjener i Dødsriget.

Ganglad

 Hels tjener i Dødsriget.

Garm

Jættekvinden Hels menneskeædende hund – et frygteligt uhyre af jætteæt, der altid har blodigt bryst og vogter indgangen til dødsriget foran Gnipahulen. Her står den bundet med jernkæder og fanger alle, der forsøger at vende om og æder dem. Ved ragnarok dræbes Garm af Tyr.

Gefion

Agerbrugets gudinde og beskytter af jomfrudommen. Af vaneslægt, som datter af Njord og en af Frejs otte søstre. De kvinder der dør som ugifte jomfruer kommer til hende. Hun minder meget om søsteren Freja. Hun bærer på en halskæde, hun fik af en yngling, for at give ham sin gunst. Loke antyder engang, at hun havde haft en kærlighedsaffære med Heimdal. Hun dyrkedes på en kultplads ved Lejre og det siges, at hun boede der med Odins søn Skjold
Odin sendte hende engang ud for at finde mere land. Hun kom til Sveriges kong Gylfe, og fik af ham lov til at tage så meget land, som hun kunne pløje omkring med fire okser på et døgn. Hun begav sig til Jotunheim, hvor hun fødte fire sønner, som hun forvandlede til okser. Landet de nåede at pløje om, og tog med sig tilbage, er Sjælland, og i hullet, hvor det kom fra, opstod søen Vänern. Hun er en af Asynjerne.

Geirrød (Jætte)

Dræbt af Tor, far til Gjalp og Greip.

Geirrød (Jætte)

Høvdingejætten og smeden, der fangede Loke da han besøgte Jotunheim i Frejas fjederham, som han havde stjålet og derpå lovede, at lokke Thor dertil våbenløs, for at slippe fri. Geirrød havde døtrene Galp og Greip. Galp forsøgte at forhindre Thor og Loke i at komme over elven Vimur og besøge Geirrød, ved at skræve over elven og tisse i den så den svulmede voldsomt op. Da de alligevel nåede frem forsøgte de to søstre at løfte stolen, Thor sad på, op på taget, men Thor satte sig så hårdt, at de begge søstrene brækkede ryggen. Geirrød er Odins fostersøn.

Geirrødr (Jætte)

 Geirrødr var en jætte der på Thor’s færd til Geirrødr gård blev besejret. For at sætte Thor på styrkeprøve slyngede Geirrødr en glødende jernbolt mod Thor men denne greb den og slyngede den tilbage. Hurtigt gemte Geirrødr sig bag en jernsøjle men bolten gik igennem først søjlen, så Geirrødr og væggen for tilsidst at lande i jorden.

Gelgia

 Enden af lænken Gleipner hed Gelgia. Gelgia blev sat fast i klippeblokken Gjöll.

Gerd (Jætte)

Er jætten Gymer og Aurbodas smukke datter og søster til Bele. Frejs tjener Skirner blev sendt af sted for at fri til den smukke jættekvinde, men han måtte bruge trusler om at kaste en forbandelse på hende før hun var overtalt. Brylluppet fejredes i lunden Barre og som tak fik Skirner Frejs hest Blodighove. Hun bor højt mod nord et sted under jorden og når hun strækker armene op over jorden, stråler alt omkring hende. Hun er gift med Frej.

Gere

 En af Odins to ulve.

Gere og Freke

Odins to ulve, der ligger ved hans fødder og hjælper ham i krig. De får alt det kød der severes for ham i Valhal, da han kun drikker vin.

Gilling (Jætte)

 Jætte der sammen med sin kone dræbtes af dværgene Galar og Fjalar. Som bod for drabet på forældrene, fik Gillings søn Suttung Skjaldemjøddet. Bauge var også søn af Gilling.

Gimle (Sted)

Gimle var stedet hvor de overlevende efter Ragnarok kom til for at finde evig lykke.. Det var en stor sal med et tag af det pureste guld. Det blev sagt at salen skulle være endnu smukkere end solen.

Gimle (Sted)

 En pragtfuld sal i Valhal, skønnere end solen og med et tag af guld. Den ligger på et sted, hvor kun de bedste kommer for at få evig lykke. Det skønneste hus af alle.

Ginnungagap

 Det uhyre, tomme rum, kløften eller gabet mellem Niflheim og Muspelheim, hvor urjætten Ymer og koen Audhumbla skabtes.

Ginnungagap (Sted)

 Dette var betegnelsen for tomrummet før verdens skabelse også kaldet intethedens gabende slugt. Det var beliggende imellem det sydlige Muspelheim som var lyst og fyldt med flammer og det nordlige Niflheim som var frysende koldt. I Ginnungagap mødtes isstrømmene fra nord men heden fra syd og udaf dette opstod Ymir. Af Ymirs sved fra venstre armhule opstod så manden og kvinden. Endvidere gav hans ene ben en kæmpe søn.

Gjall (Flod)

 Dette var floden som i underverdenen dannede grænsen til dødsriget Hel. det var ved denne flod at helhunden Garm ventede på alle de nyankomne. Over Gjall hænger broen Gjallerbro som Modgudr vogter.

Gjallerbroen

 Broen, der er tækket med guld og fører over åen Gjall der adskiller de levendes rige fra dødsriget Nifelheim. Broen vogtes af asynjen Modgunn.

Gjallerhorn

 Heimdals kæmpelur, der kan høres til verdens ende og varsler Ragnaroks komme for guderne. Mimers drikkehorn er også blevet nævnt som Gjallerhornet.

Gjalp

 Datter af Geirrød, søster til Greip, Tor brækkede hendes ryg under en besøg hos Geirrød.

Gjalp (Jætte)

 Dette var en datter af jætten Geirrød og en søster til Grejp. Gjalp tissede engang i Vimur så Thor og Loki var ved at drukne. Da Thor efter ankom til deres gård, satte han sig i en stol. Stolen begyndte at hæve sig under ham og han brugte stokken Gridavold til at tvinge den ned. I det han tvang den ned brækkede han ryggen på Gjalp og Grejp som sad under stolen.

Gjalre

 At gjalre betyder at udøve magi ved at synge med høj skrigende (gjalrende) stemme, som man oplever det hos heksedoktorer og åndemanere. Odin gjalrede over Mimers afhuggede hoved så han kunne rådføre sig med det. Odin kunne efter sigende forskellige gjalresange der hver for sig var en slags trylleformular.

Gleipner (Ting)

 Dette var den tredje lænke som Fenrir blev lænket med. Den var blevet fremstillet af seks forskellige ting. Nemlig larmen af kattetrin, kvindens skæg, bjergets rødder, bjørnens sener, fiskens ånde og fuglens spyt. Disse ting gjorde at lænken blev glat og blød som et silkebånd og mindede mere om en line end en lænke i det den var meget tynd.

Glejpner

 Lænken som Fenrisulven er bundet med efter at de to første, Læding og Dromi var sprunget og som er fastgjort til den urokkelige klippe Gjol. Dværgene Brokk og Sindre fremstillede den af lyden fra kattepoter, kvindeskæg, bjergrødder, fiskeånde og fuglespyt. Det viklede de om senerne fra en bjørn.

Gná

Dette var en asynje og Frigg’s budbringer. Hun red på hesten Hovvarpner der ligesom Sleipnir kunne ride over himmel og hav. Hendes vigtigste opgave var at bringe frugtbarhedens æble til den dødelige Rerer.

Gnitaheden (Sted)

 Det sted hvor jætten Fafne i skikkelse af en drage vogtede Niebelungskatten, som han stjal fra sin far Hreidmar, som fik den af Loke der havde stjålet den fra Andvare.

Gnå

 Friggs budbringer, der rider på den grå hest Hovvarpner der er avlet af hingsten Harnskerper og hoppen Gardrofa. Hovvarpner galopperer lynhurtigt gennem luft og vand i alle verdener.

Gram

 Odins sværd, gives til Sigmund. Bruges af Sigurd Fafnersbane til at dræbe Fafner.

Gram

Sværdet, smedet af dværgen Vølund, som Odin gav til Sigmund. Da sværedet brast smed Sigmund det væk, men dværgen Regin reparerede det, og gav det til Sigurd Fafnesbane som dræbte hans bror, vogteren af niebelungskatten jætten Fafne i skikkelse af en drage, med det.

Greip

 Datter af Geirrød, søster til Gjalp, Tor brækkede hendes ryg under en besøg hos Geirrød.

Grid (Jætte)

 Jættekvinde som fik sønnen Vidar med Odin. Hun lånte Thor sit styrkebælte, sine jernhandsker og sin stok Gridavol, da han skulle besøge Geirrød, lokket dertil af Loke uden at have sin hammer Mjølner med.

Grutte (Ting)

 Grutte var en mægtig kværn så tung at ingen mand kunne trække den. Alt hvad man end måtte ønske kunne males ud af den. Grutte blev brugt af Fenja & Menja.

Guder

 Fællesbetegnelse for Aserne og Vanerne. Anerne bor i Asgård og Vanerne bor i Vanehjem. Efter en stor strid mellem Aser og Vaner har nogle af Vanerne boet i Asgård og og nogle af Aserne i Vanehjem.
Guderne repræsenterer det gode modsat jætterne, der repræsenterer det onde. Jætterne bor i Udgård, også kaldet Jotunheim. Vanerne er frugtbarhedsguder. Aserne er udødelige indtil Ragnarok hvor de skal kæmpe mod det onde og gå til grunde. Mellem Asgård og Udgård lever menneskene i Midgård.

Guldfaxe

 Rungners hest, blev givet til Magni, Tors søn, da Rungner døde.

Guldtop

 Heimdals hest.

Gungner (Ting)

 Gungner var et magisk spyd smedet af dværgene Brokk og Sindre. Det menes at været lavet i forbindelse med et væddemål med Loki hvorefter dværgene forærede det til Odin. Spydet kunne ramme alt hvad Odin sigtede på.

Gungner (Ting)

 Odins spyd, smedet af dværgen Brok. Det rammer alt hvad han sigter på. Når Odin kastede det over en hær bevirkede det, at den tabte slaget.

Gunlød

 Gunlød var en datter af Suttung. Hun blev af sin fader sat til at skulle passe på Skjaldemjøden. Odin som havde bedt Suttung om en slurk og fået et nej krøb i slangeham hen til Gunlød. For at smage mjøden bad Gunlød ham tilbringe tre nætter hos hende. Efter de tre nætter drak Odin al Skjaldemjøden i tre slurke og flygtede. En ting efterlod Odin dog for ni måneder senere fødte Gunlød barnet Brage.

Gunlød

 Suttungs datter. Hun vogtede Skjaldemjøddet for ham. Da Odin havde sovet tre nætter hos hende, gav hun lov til at drikke tre slurke af det en for hver nat. Odin måtte derpå hurtigt flygte til Asgård i sin ørneham, forfulgt af Suttung. Mødet med Odin resulterer i drengen Brage

Gyldenbørste

 Frejs galt (kastreret orne) der kan løbe hurtigere end nogen hest, både gennem luft og på vand og lyser om natten. Dens børster er af guld. Kendes også under navnet Slidrugtanne. Dens gyldne skind er skabt af dværgene Brokk og Sindre.

Gyldenkam

 Asernes gyldne hane.

Gyldenkam

 Hvid hane der sidder i Yggdrasils top og tæller døgnets timer og vækker nornerne når dagen skal komme, og lyset fra Urds brønd igen skal skinne over jorden.

Gylfe

 Sagnkonge fra Sverige. Forærede Gefion al den jord hun kunne pløje på en dag.

H

Heimdal (Gud)

 Heimdal var en nordisk skytsgud. Han var søn af jættesøstre som alle ansås for at være jomfruer. Han fungerede som “Gudernes vogter” og holdte derfor vagt på Himmelbjerget ved regnbuebroen Bifrost. Herfra skulle han forkynde Ragnaroks begyndelse ved at blæse i hans Gjallarhorn. Grunden til at han var så god som vagt var at han havde brug for mindre søvn end en fugl. Han så lige godt hvad enten det var nat eller dag og kunne se hele mil frem. Desuden hørte han så god at han selv kunne høre græsset gro. I den sidste kamp ved Ragnarok var det sagt at han og Loki ville dræbe hinanden.

Hel

 Dødsrigets herskerinde. Søster til Fenrisulven og Midgårdsormen. Lokes barn med Angerboda.

Hel

 Datter af Loke og jættekvinden Angerbode og søskende til Fenrisulven og Midgårdsormen. Hel blev af Loke og aserne sendt til Niflheim, hvor hun vogter dødsriget, der er for de der dør strådøden = en æresløs død i modsætning til den æresfulde ved at falde på slagmarken. (At ligge på strå= at ligge i sin seng). Senere stedet hvor de onde mennesker kommer når de dør. Hel er selv halvt lig, halvt levende. På den ene side er hun blåsort som et halvt opløst lig og på den anden er hun kødfarvet. Hun smiler aldrig og hendes bolig er sort og slimet. Beder nogen hende om mad, får de sat fadet Hunger foran sig og ved siden af ligger kniven Sult. Hels bolig er den mørke borg Eljudne, hvor man finder sengen Sygeleje og dørtrinet Faldfordærv. Hel har to tjenerinder, Ganglad, og Gangtræt, der er så dovne, at ingen har set dem bevæge sig. Længst mod nord i Hel ligger Narstrand, hvor alle forbrydere havner.
Hels har den menneskeædende hund Garm.

Hel – Dødsrigets herskerinde

 Dronning over dødsriget, som blev kaldt Helhjem. Dertil kom de, der døde af sygdom eller alderdom. Til Valhal kom kun dem, der blev dræbt i kamp. Hel var så forfærdelig grim, at hun ikke var til at holde ud at se på den ene side af hende var sort, den anden side havde samme farve som menneskers hud. Hendes hus var heller ikke særlig rart bordet hed Sult, dør-trinnet had Falde-træ, sengen hed Syge-sengen og tæppet, der lå over sengen, hed Bange anelser.

Helgrind

 Port mellem de levendes og de dødes rige.

Helhjem (Sted)

 Helhjem er modsætningen til Valhal og er jættekvindens Hel’s hjem. Helhjem kan sammenlignes med dødsriget fra andre mytologier og dem der ender der, er dem der dør strådøden.

Helhjem (Sted)

 Modsætning til Valhal, hvor de der dør en æresfuld død ender. Helhjem er jættekvinden Hels hjem hvor hun bor på borgen Eljudne. Hun hersker i dødsriget (Helvede). De der ikke dør på slagmarken men dør strådøden ender her.

Helvejen

 Vejen der fører til dødsriget Helhjem, hvor Lokes datter Hel hersker. Hermod red ni døgn på Odins hest Slejpner gennem dybe dale i totalt mørke til han kom til den halvt underjordiske elv Gjall og kunne ride over Gjallerbroen bevogtet af Modgunn, og fortsætter mod nord til Helslugten, hvor han sporer Slejpner og sætter over slugten i et mægtigt spring og nåede så frem til Hels bolig på borgen Eljudne. Ved indgangen til dødsriget må man passere den lange grotte Gnipahulen, hvor Hels hund Garm et frygteligt uhyre af jætteæt, der altid har blodigt bryst og vogter indgangen.

Hermod

 Den raske, hurtig og meget hurtig, søn af Odin, ugift.

Hermod

 Odin og Friggs søn, der modigt men forgæves rider den frygtelige Helvej til Hel i Niflheim for at vinde sin bror Balder tilbage fra dødsriget. Han red ni døgn på Odins hest Slejpner gennem dybe dale i totalt mørke til han kom til åen Gjall og rider over Gjallerbroen og fortsætter mod nord til Helslugten, hvor han sporer Slejpner og sætter over slugten i et mægtigt spring og når så frem til Hels bolig på borgen Eljudne, hvor han tilbringer natten for at fremlægge sit ærinde.
Han får at vide, at så fremt alt i hele verden vil græde for Balder, slipper han fri. Loke, forklædt som den gamle kone Tøk, ville kun græde tørre tårer, så Balder måtte blive hos Hel. Hermod fik dog Odins ring Drøpner med tilbage.

Hildegun

 Dette var en nordisk dise. Hun var gift med dværgen Ivaldi og med ham havde hun børnene Idun, Hjuke og Bil.

Hildegun

 En af Lysdiserne. Hun blev som ung bortrøvet og gift med dværfyrsten Ivalde og fik med ham børnene Ydun, Hjuke og Bil. Hjuke og Bil blev sendt til månen med et kar Mjød, og har siden fulgt efter den rundt om jorden.

Himinrjod

 Jætten Hymers kraftige tyr med måneformede horn. Thor brugte tyrens hoved som madding da han engang var på fisketur med Hymer.

Hlin

 Trøstegudinde og asynje. Hun redder menneskene ud af livsfare på ordre fra Frigg.

Hnoss

 Datter af Freja og Odd og søster til Gersimi. Hun er utrolig smuk og alt kostbart og smukt er opkaldt efter hende.

Hreidmar

 Havde Niebelungsguldet og trylleringen Andvarenut, som Loke stjal fra dværgen Andvare, til han faldt for deres forbandelse. Han har sønnerne Fafne, Odder og Regin. Fafne stjal skatten fra sin far, og gemte den på Gnitaheden. Sønnen Odder kunne forvandle sig til en odder. Da aserne dræbte ham krævede Hreidmar, at de skulle fylde og belægge odderskindet med guld.

Hrungner

 Jætten med guldhjelm og den stærkeste af alle jætter. Han ejede først hesten Guldfaxe. Hans pandeskal og hjerte var af sten. Han udfordrede Thor til tvekamp og tabte, hvorpå Thors søn Magne fik Guldfaxe for at befri sin far, der lå fastklemt under jætten.

Hræsvælg (Jætte)

 Den jætte i ørneham der sidder i Yggdrasils højeste grene ved himlens rand. Hver gang den basker med vingerne blæser det i hele verden.
Mellem dens øjne sidder Høgen Væderfølne. Ørnen skændes med dragen Nidhug der ligger nedenfor træet. Egernet Ratatosk bringer ukvemsord frem og tilbage mellem ørnen og dragen. Hræsvælg betyder ligslugeren.

Hu (Jætte)

 Dette var en nordisk jætte som Thor, Loki og Tjalfe mødte i Udgård. Hu vandt i det han ikke var mere end illusionen af tanken og intet kunne være hurtigere end tanken. Første gang Hu vendte sig så han Tjalfe, anden gang han vendte sig var Tjalfe et pileskud skud væk og tredje og sidste gang var Tjalfe ikke en gang nået midten af banen.

Hugin og Munin

 Kan udlægges som tanke og erindring. Navnene på Odins to ravne, der hver morgen fløj ud fra hans skuldre for at vende tilbage om aftenen og berette for ham, hvad der foregik i alverden.

Hvergelmer

 Brønden i Niflheim, det iskolde nord ved Helhjem, hvori asketræet Yggdrasil har en af sine tre rødder og som huser dragen Nidhug samt orme og kryb, der gnaver af roden.

Hymer (Jætte)

 Jætte og Thors stedfar. Thor opsøgte ham for at låne hans store kedel til Ægir , der skulle brygge øl til gæstebud for aserne.
Thor måtte bestå forskellige prøver; mest kendt er historien om Hymers og Thors fisketur, hvor sidstnævnte får Midgårdsormen på krogen, hvorpå Hymer i skræk kapper linen. Hymer havde også et bæger der ikke kunne splintres.

Hyrrokin (Jætte)

 Hyrrokin var en jættekvinde som hjælp med at skubbe Balder og Nanna’s gravskib (Ringhorn)ud i vandet. Hendes rejsedyr menes at have været en ulv til at ride på og en hugorm som tømme. Andre navne Hyrrokken.

Hyrrokken

 Troldkvinde af jætteæt med mægtige kræfter. Ved Balders ligfærd skulle hans skib Ringhorn med Balders og Nannas lig skubbes ud på havet for at afbrændes, men ingen, selv ikke Thor, kunne rokke skibet. Man sendte bud efter troldkvinden som kom ridende på en ulv og brugte en hugorm som tømme. Hun tog ved skibets stævn og trak det ubesværet ud på havet så gnister føg fra rullestokkene.

Hærsvælg (Jætte)

 Dette var en nordisk jætte hvis navn menes at betyde “ligsluger”. Yderst mod nord sad han i skikkelse af en ørn og skabte de kolde vintre ved at baske med sine vinger. Hans navn staves på mange måder som f.eks. Hræsvelgr, Hræsvælg & Hræsvelger.

Høder

 Odins næsten blinde søn også kaldet Hother, der på foranledning af Loke, uafvidende kom til at dræbe halvbroderen Balder med en pil, fremstillet af misteltenen, det eneste i naturen, som Balders moder Frigg havde glemt at tage i ed. I Ældre Edda gøres Høder dog selv ansvarlig for drabet. Hos Saxo er historien besynderligt omdannet: Høder er en kæk nordisk konge, der værger sin fæstemø Nanna mod den onde gud Balders efterstræbelser; han besejrer guderne i ét slag, taber et andet til sjællænderne, anført af Balder, og fælder guden i en kamppause under et tredje slag.

Høder (As)

 Søn af Odin, bror til Balder, blind og ugift. Dræbte Balder med en pil af mistelten, som Loke lokkede ham til at skyde efter Balder.

Høder (Gud)

 Høder var den blinde gud som bedømte folk på deres indre værdi i stedet for deres udseende. Han var søn af Odin og Frigg og broder til Balder og Hermod. Høder var den som uvident skød Balder med den dødelige misteltenskvist da Loki fortalte ham i hvilken retning han skulle skyde. Som hævn over dette dræbte hans halvbroder Vali ham. Efter Ragnarok vil både Høder og Balder vende tilbage
og derved blive forsonet også herske sammen i den nye verden.

Høner (As)

 As, der ofte fulgte Odin og Loke på rejse. I eddaen beskrives han som bror til Odin.

Hønir (Gud)

 Hønir er den nordiske vandgud. Sammen med Odin og Lodur skabte han det første menneskepar; Ask og Embla. Samtidig gav de menneske parret forstand og følelser. Sammen med Mimir blev han efter fredsslutningen mellem Aserne og Vanerne sendt til Vanerne som gidsel.

I

Idavang (Sted)

Den smaragdgrønne slette bag Asgårds mure, hvor guderne lever lykkelige og rige på guld. Asernes samlingsplads og idrætsarena. Her skal en ny gudeslægt opstå når verden genopstår efter Ragnarok.

Idavolden (Sted)

 Bag den smaragdgrønne slette Idavang bag Asgårds mure, ligger Idavolden, der adskiller de levendes land fra dødsriget. De der kommer over på den forkerte side er helt overladt til sig selv og intet levende kan hjælpe. Her starter Helvejen.

Idi (Jætte)

 Født af Årvalde, bror til Gang og Tjasse.

Idun

 Den fornyende, har livsæblerne, der holder alle guderne unge og friske. Gift med Brage.

Ifing (Flod)

 Ifing er i den nordiske mytologi grænsefloden som skiller gudernes Asgård fra jætternes Jotunheim. Det siges at floden aldrig fryser til.

Ildsborg

 Hærens gudinde.

Im (Jætte)

 Født af Vaftrudner.

Irminsul midtersøjlen

 Et andet navn for Yggdrasil.

Ivalde

 Dværgfyrsten Ivalde var far til de såkaldte Ivaldesønner Eitre, Brokk og Sindre. Med lysdisen Hildegun, som blev bortrøvet og gift med ham, fik han Ydun, Hjuke, Bil og muligvis Vølund. Han regnes også til sortalferne.

Ivaldesønnerne (Dværge)

 Dem der lavede Sifs guldhår, skibladner, Mjølner, Gungner.

Ivaldi (Dværg)

 Ivaldi var en nordisk dværg og en mester i smedekunst. Sammen med hans sønner skabte han Freyrs skib, Skidbladnir og Odins spyd, Gungner. Sammen med hans hustru Hildegun havde han børnene Idun, Hjuke og Bil.

J

Jarnsaxa

Jarnsaxa var en af Thor’s mange friller og desuden navnet på en af de ni møer. Hun fik sammen med Thor børnene Modi og Magni.

Jernsaxa (Jætte)

 Jættekvinde, mor til Magni.

Jernskoven

 Den skov Hyrrokkin bor i.

Jernskoven

 Stedet hvor Fenrisulven fødte sit afkom af ulve.

Jernskoven (Sted)

 Jernskoven er stedet hvor Fenrisulven fødte sit afkom af ulve.

Jotunheim

 Jætternes verden mod øst. Kaldes også Udgård.

Jotunheim

 Stedet hvor Jætterne bor – Kaldes også Udgård.

Jotunheim (Sted)

 Dette var hjemsted for Jætterne. Det var et koldt og øde klippeland hvor næsten intet kunne dyrkes. I Jotunheim lå borgen Udgård hvor Thor kæmpede mod Elli. Jotunheim og Udgård bliver mange gange betegnet som værende et.

Jætte

 Betyder kæmpe og er et væsen med menneskeskikkelse, men overnaturlig stort. Jætterne opfattes som asernes fjender, men er dog ved slægtskab og ægteskab tillige forbundet med aserne. De udgør blot en stamme for sig selv i Udgård også kaldet Jotunheim, men virker ret menneskelige. I folketroen derimod er jætterne naturguddomme (bjerg-, hav-, storm- ild- og frostjætter), der antager fantastiske skikkelser. Forekommer hyppigt i folkeeventyrene, der tillægger dem trolddomskraft og vældig størrelse.

Jætterne

 Væsner der bor i Udgård. De nedstammer fra urjætten Ymer. Jætternes konge hedder Udgårdsloke. Jætterne er blevet betragtet som onde. De var gudernes modstykke og dem, som menneskene i midgård, skulle beskyttes imod. Når Tor kæmper med jætter er det altid store, grimme og uhyggelige jætter. Men de kan også være smukke og blide. Frej er nemlig gift med jætten Gerd og Njord er gift med Skade.

Se også: Angrboda (Jætte) / Aurvandil (Jætte) / Bauge (jætte) / Baugi (Jætte) / Bele (Jætte) / Beli (Jætte) / Bergelmer (Jætte) / Bestla (Jætte) / Borr (Jætte) / Egil (Jætte) / Elli (Jætte) / Geirrød (Jætte) / Geirrødr (Jætte) / Gjalp (Jætte) / Hu (Jætte) / Hyrrokin (Jætte) / Hærsvælg (Jætte) / Idi (Jætte) / Im (Jætte) / Jernsaxa (Jætte) / Laufey (Jætte) / Loke (Jætte) / Mimer (Jætte) / Mokkurkalfe (Jætte) / Mundilfare (Jætte) / Narfe (Jætte) / Nat (Jætte) / Rungner (Jætte) / Skade (Jætte) / Skadi (Jætte) / Skrymsli (Jætte) / Surt (Jætte) / Tjalfe (Jætte) / Tjasse (Jætte) / Trym (Jætte) / Udgård (Sted) / Udgårdsloke (Jætte) / Vaftrudner (Jætte) / Vale (Jætte) / Vølven (Jætte) / Ymer (Jætte) / Årvalde (Jætte) / Ægir (Jætte) / Ørboda (Jætte) / Ørvandel (Jætte)

K

Kvaser

En af aserne i Asgård. Da aserne og vanerne sluttede fred med hinanden blandede de spyt i en skål, og heraf opstod Kvaser. Han var den klogeste af aserne og ham som Mjøddet stammer fra. Kvaser dræbtes af dværgene Fjalar og Galar, som lavede Skjaldemjøddet af hans blod.

Kvasir (Dværg)

 Kvasir var en vis dværg der i den nordiske mytologi var personifikationen af Skjalde- og Visdomsmjøden. Kvasir blev skabt i den kedel hvor aserne og vanerne blandede deres spyt som symbol på deres forsoning efter gudekrigen. Senere blev han dræbt af dværgene som så blandede hans blod med honning til en Skjaldemjød. Det blev sagt at enhver som drak deraf ville blive begavet med visdom og digterevne. Dette var også grunden til at Odin stjal det med list fra Gunnlød.

L

Laevatein

En giftig tryllestav smedet af Loke og opbevaret af Sinmara i et kar af sejt jern med ni låse.

Laufey (Jætte)

 Dette var en jættekvinde og en moder til Loki. Hun fik Loki, Helblinde og Byleist sammen med Farbaute.

Leiptr (Sted)

 Leiptr var en å, der flød fra kilden Hvergelmel under Yggdrasil’s rod. På bredden af Leiptr svor man eder. Navnet menes at betyde “lyn” eller “lynglimt”.

Lidskjalv

 Odins højsæde i Valhal. Herfra kan han se alt og alle.

Lidskjalv

 Odins højsæde i Valhal, hvorfra han kan overskue hele verden.

Lif og Lifthrasir (Mennesker)

 Dette var et fremtidigt menneskepar og en parallel til det første menneskepar Ask og Embla. De boede i Hoddmimirs lund hvor de levede af morgendug. Lif og Lifthrasir var de eneste som ville overleve Ragnarok og var dem som skulle lægge grunden for en ny menneskeslægt.

Lit (Dværg)

 Lit var en dværg som blev dræbt af guden Thor. Ved Balder og Nanna’s lig/bådfærd kom Lit til at stå i vejen og Thor der var i dårligt humør sparkede ham ind i flammerne af det brændende skib.

Lit (Dværg)

 Dværgen der gik i vejen da den døde Balders skib skulle sættes i søen for at afbrændes. Thor, der var i dårligt humør, blev så sur på ham, at han sparkede ham ind i flammerne.

Liv

 Den eneste kvinde der overlever Ragnarok.

Livsæbler

 Iduns æbler, der holder alle aser og asyner unge og friske.

Livtraser

 Den eneste mand der overlever Ragnarok.

Lodur (Gud)

 Lodur er gud for frugtbarhed og menneskeligt fællesskab. Desuden en germansk ildgud. sammen med Odin og Hønir skabte han det første menneskepar; Ask og Embla. I egenskab af ildgud gav han dem det varme blod, hørelse og den sunde kulør. Endvidere gav han dem også sproget. Nogle mener han er identisk med Loki. Lodur er Ve, Odins ene bror.

Lofar:

 Lofar er dværgenes stamfar.

Lofn (Gud)

 Gud for den forbudte kærlighed.

Loke

 Søn af jætten Farbaute og Laufey, og bror til Byleist og Helblinde, der kan være et andet navn for Odin. Loke er af jætteslægt, men optaget blandt aserne gennem fostbroderskab med Odin som han blandede blod med da de mødtes på en af Odins rejser lige efter Aserne og Vanerne havde sluttet fred. I begyndelsen syntes Odin godt om Loke, men da han opdagede hans sande væsen fortrød han denne forbrødring lige så mange gange som der er blade på Yggdrasil. Loke bor hos Aserne i Valhal og er gift med Sigyn, med hvem han har to sønner, der ikke har arvet faderens karakter. Ingen overgår Loke i listighed, og han får ofte aserne bragt i knibe, men redder dem dog også ud af kniben igen med sin snuhed. Med en anden jættekvinde Angerbode, der kom fra Jernskoven, har han avlet de frygtelige uhyrer Hel, Fenrisulven og Midgårdsormen. De voksede op hos jætterne i Jotunheim, men da Loke så dem, sendte han et par guder ud for at hente den til Asgård for at få dem uskadeliggjort, idet han forudså at de kunne bringe stor ulykke over Aserne.

Loke kastede Midgårdsormen langt ud i havet for at den skulle drukne, men den voksede sig i stedet så stor, at den til sidst nåede rundt om jorden og kunne bide sig selv i halen. Hel blev sendt til det kolde sted Niflheim, hvor hun blev dronning i dødsriget, hvor mennesker kommer hen der dør af sygdom eller ælde. Fænrisulven lignede en sød lille hundehvalp da den kom til Asgård, men den blev hurtig så stor og glubsk, at kun Tyr kunne nærme sig den og give den mad. Der er ingen spor af, at Loke har været dyrket som gud, men han optræder i mange myter, hyppigt som den vigtigste biperson og ofte Odins eller Thors ledsager på deres færden. I nogle myter omskaber han sig til en kvinde eller en hoppe og føder afkom, bl.a. hesten Slejpner. Lokes fremtrædende træk er snildhed. Ofte er han den eneste, der kan redde aserne i deres sammenstød med jætterne, men tit er det hans egne lumskerier, der bringer aserne i vanskeligheder. Loke er tillige en drillepind og spasmager.

I kvadet Lokasenna om Ægirs gæstebud, slynger han hver enkelt af de forsamlede guder og gudinder nogle drøje, i reglen obskøne sandheder i ansigtet. Gennem skandalen ved Ægirs gilde og ved at volde Balders død og forbliven i Hel, sætter han sig omsider uden for gudernes kreds. Aserne blev enige om at straffe ham for Balders død, så de fangede ham og hans to sønner Vali og Nari. Så forvandlede de Vali til en ulv der straks dræbte broderen Nari. Derpå tog de Naris tarme og bandt med dem Loke fast på de tre skarpe spidse sten. Den ene sten var under skulderen, den anden under lænden og den tredie under knæene. Straks Loke var bundet forvandledes tarmene til jern. Så anbragte de en giftslange på en gren over Lokes hoved, som dens gift drypper ned på. Lokes kone Sigyn hjælper ham ved at holde en skål imellem, men når den er fuld og hun vender sig for at tømme den, vrider Loke sig af smerte, så hele Jorden skælver. Ved Ragnarok skal han komme løs og anføre en afdeling af jætternes hær i den sidste kamp mod aserne. Loke er den sælsomste skikkelse i den nordiske mytologi. Man har ikke fundet nogen tilfredsstillende forklaring på hans sammensatte væsen. Loke optræder i mange forklædninger, bl.a. som jættekvinden Tøk, der hjalp den blinde Høder med at ramme balder med misteltenen.

Lue (Jætte)

 En ildjætte, søn af Mistblinde og bror til Ægir. Kendes fra en ædekonkurrence med Loke i Udgård, som Loke vandt.

Lyngve

 Øen i midten af mørkehavet Amsvartner. Her lænkedes Fenrisulven og senere Loke.

Lysdiser

 Betegnelsen på Sol og Måne, hvis far er Mundilfare. Da de fødtes mente guderne at børnene var for skønne til at være på jorden og sendte dem op på himlen.

Læding

 Den første lænke Fenrisulven blev bundet med og som den straks sprang.

Læding (Ting)

 Da man skulle lænke Fenrir var dette den første lænke man forsøgte sig med. Denne brast dog så snart Fenrir strakte sin hals.

M

Magne

Superbaby og Thors søn med jættekvinden Jernsaxe. Bror til Mode, Magne var tre dage gammel da Thor kom i tvekamp med jætten Hrunger og dræbte ham men kom i klemme under jættens mægtige ben så han ikke kunne komme fri, og efter at alle andre forgæves havde prøvet, at få Thor fri, trådte Magne til og befriede sin far. Som tak fik Magne den døde Hrungners hest Guldfaxe. Ved Ragnarok skal Magne dræbe dragen Nidhug. Både Magne og broderen Mode overlever Ragnarok og arver Thors hammer Mjølner som Magne skal bringe med til Idasletten hvor de overlevende skal samles.

Megingjord (Ting)

 Dette var Thor’s styrkebælte. Når han spændte det omkring sig blev hans styrke/kraft og vrede fordoblet.

Meile

 En forholdsvis ukendt bror til Thor.

Midgård

 Verdenen mellem Asgård og Udgård. Der hvor menneskerne bor.

Midgård

 Midgård er det sted menneskene bor midt mellem guderne i Asgård og jætterne i Udgård. Midgård er omgivet af et stort ocean.

Midgård (Sted)

 Midgård er det sted i den nordiske mytologi hvor menneskene bor. Den ligger i centrum af de øvrige verdener med gudeverdenen Asgård lige over sig. Rundt om Midgård ligger bjerge dannet af Ymirs øjenbryn; og verdenshavet hvor Midgårdsormen lever.

Midgårdsormen

 Midgårdsormens far er Loke og moderen hedder Angerboda og hun var jættekvinde. Midgårdsormen opvoksede i Jotunheim, men Odin fandt den, mens det stadig var ganske lille og smed den i havet. Her har den vokset sig meget stor og den kan nu nå sig selv i halen. Ved Ragnarok kommer den i kamp med Tor, og de to dræber hinanden. Midårdsormens søskende er Hel (dødsrigets hersker) og Fenrigsulven. Midgårdsormen ligner lidt en drage. Midgårdsormen er en dreng/mand.

Mimer (Jætte)

 Mimer er den jætte som vogter sin brønd; Mimers brønd som indeholder visdommens vand. Det er også et af de steder hvor asketræet Yggdrasil har en af sine tre rødder. Mimer fik sit hoved hugget af da Vanerne sluttede fred med Aserne. Siden da har Odin rådspurgt hans hoved på bunden af brønden. Dette kunne f.eks. være om hvornår Ragnarok ville komme.

Mimer (Jætte)

 Jætten der vogter sin brønd med visdommens vand kaldet Mimers brønd. og hvor asketræet Yggdrasil har en af sine tre rødder. Mimer fyldte hver dag sit drikkehorn og drak en slurk af brøndens vand og fik dermed visdom om alt, hvad der var sket og skulle ske i verden.
Mimer var stærkt knyttet til Aserne og blev halshugget af Vanerne, der fik ham som gidsel, da de sluttede fred med Aserne. De sendte det afhuggede hoved retur til aserne. Odin gjalrede over hovedet så han kunne tale med det, og siden har Odin rådspurgt hovedet, i svære sager, som hvornår Ragnarok skulle komme.

Mimers Brønd

 Jætten Mimer er vogter af den ene af de tre kilder eller brønde, hvori asketræet Yggdrasil har en rod. Mimers brønd er visdommens kilde og befinder sig hos jætterne i Udgård. Odin satte sit ene øje i pant hos Mimer for at få lov til at drikke af kilden og få visdom. Øjet ligger på bunden af brønden.

Mimers Lund

 I Mimers Lund tilbringer de to mennesker, Liv og hendes mandlige modstykke Livtraser, Fimbulvinteren. Her overlever de, som de eneste mennesker, Ragnarok og fører menneskeslægten videre.

Mistblinde

 Far til jætterne Ægir og Loke.

Mistelten

 En evig grøn plante der slynger sig på løvtræer. En pil af denne plante dræbte Balder.

Mjølner

 Tors hammer, der altid kommer tilbage til ham, når han kaster den. Han fik den under et væddemål med Loke.

Mjølner

 Thors hammer smedet af dværgene. Den rammer altid målet og vender derefter tilbage til Thors hånd. Når Thor ikke bruger Mjølner, kan den foldes sammen og hænge om hans hals. Den blev engang frastjålet ham af jætten Thrym, der som løsepenge krævede Freja til hustru, men blev narret af Loke.

Modgunn

 Kvinden, der holder vagt ved Gjallerbroen.

Modgunn

 En asynje der har til opgave at bevogte Gjallerbroen på Helvejen. Hun spørger alle der vil ind om deres navn og slægt.

Mokkurkalfe (Jætte)

 Dette var en jætte lavet af ler. Hrunger lavede ham til brug i hans blodige tvekamp med Thor. Hele mil høj var han med et bryst der var

mil bredt. Fordi han var så stor fik han hjertet fra en hoppe. Enkelte beretninger fortæller at af bar skræk for Thor tissede han i bukserne da han så ham. Tjalfe som Thor havde medbragt vandt over Mokkurkalfe.

Mundilfare

 Er far til den skønne Sol og hendes broder Måne. Guderne mente at børnene var for skønne og sendte dem op på himlen. Sol og Måne er lysdiser. Søndag (sunnudagr) er Sols dag og mandag (mandagh) er Månes dag.

Mundilfare (Jætte)

 Den der bevæger sig efter bestemte tider. Far til Måne og Sol.

Munin

 Sind længsel og erindring, en af Odins to ravne

Muspelfolket

 Ildjætter der bor i Muspelheim.

Muspelheim

 Verdenen mod syd, der hvor Muspelfolket holder til.

Muspelheim

 Ildverdenen længst mod syd adskildt fra kuldeverdenen Niflheim af kløften Ginnungagap. Fra Muspelheim skal branden ved verdens undergang udgå. Her bor ildjætten Surt, der er den eneste der kan bo her.

Muspelsønnerne

 Dette var en slags onde ånder der kæmpede mod guderne ved Ragnarok. Muspelsønnerne holdt til i Muspelheim.

Muspelsønnerne

 De væsener, der sammen med ildjætten Surt fra Muspelheim angriber guderne ved Ragnarok.

Måne

 Bror til Sol. Søn af Mundilfare.

Måne

 Lysdise. Søn af Mundilfare og bror til Sol. Måne kører månevognen over himmelbuen jagtet af ulven Månegarm som ved ragnerok vil sluge måne.

Månegarm

 En ulv som om natten jager Måne på himmelbuen. På sin vej sluger den grådig alle de lig den kommer forbi.
Han er, ligesom de andre ulve, født af en jættekvinde i Jernskoven.

Mørkeskoven

 Skoven der skaber grænsen mellem Asgård og Muspelheim.

N

Naglfar (Skib)

Naglfar er et skib som blev bygget i Hel af de dødes negle og er verdens største skib. Når Ragnarok indtræder, er skibet færdigbygget og Hels hærskarer skal sejle i krig mod guderne i det. Såfremt menneskene vil udskyde Ragnarok, skal de derfor holde deres negle korte og sørge for at klippe de dødes negle. Styrmanden på Naglfar hedder Rym.

Nanna

 Balders hustru, datter af Nep. Da Balder skulle ud på sin bålfærd til Hel, bristede Nannas hjerte og hun blev lagt på lejet ved siden af ham på skibet Ringhorn
Nanna var en af asynjerne.

Narfe (Jætte)

 Far til Nat.

Narfe (Jætte)

 Søn af Loke og Sigyn. Bror til Vale.

Narstrand

 En strand længst mod nord i dødsriget Hel. Her ligger dynger af torturerede kroppe. På stedet ligger en hal bygget af edderspyende slanger. Her havner alle forbrydere.

Kommentar

ulla pårmann (Gæst)
Jeg efterlyser navnet på forbrydernes dødehus hvor de skal bo indtil Ragnarok

Nat

 Den sorte jættekvinde Nat, hvis far er Narfe, kører en gang i døgnet hen over himmelhvælvingen i sin kærre forspændt sin sorte hest Rimfaxe og spreder mørke.
Rimfaxe efterlader sig rim på marken, hvor den har været.
Nat er gift med morgenrødens gud, asen Dag. Nat hører til diserne.

Nat (Jætte)

 Jættekvinde, datter af Narfe, gifte med Deling og mor til Dag. Sort og mørkladen.

Neglefar

 Er et skib som bygges i Hel af de dødes negle og er verdens største skib. Når Ragnarok indtræder, er skibet færdigbyget og Hels hærskarer skal sejle i krig mod guderne i det. Såfremt menneskene vil udskyde ragnarok, skal de derfor holde deres negle korte og sørge for at klippe de dødes negle. Styrmanden på Neglelfar er jætten Rym.

Nerthus

 Gudinde i nordisk mytologi, formentlig for frugtbarhed. Kendes fra omtale hos den romerske historieskriver Tacitus. I skriftet Germania berettes om nogle nordiske stammer, der dyrkede Nerthus (Moder Jord). Hun bor på en ø i havet, holder præsteskab og køres rundt til folk på en oksekærre forspændt okser, for at bringe frugtbarhed. Nogle arkæologer mener, at Dejbjergvognene måske står i forbindelse med en sådan dyrkelse. Nerthus opfattes undertiden, bl.a. i Heimskringla, som søster og ægtefælle til Njord og moder til Frej og Freja. En anden opfattelse er, at Nerthus og Njord, trods kønsforskellen, er identiske.

Nidhug

 Dragen, der gnaver af asketræet Yggdrasils rod i Niflheims brønd i Helhjem (dødsriget). Den er i stadig strid med en ørn i træets top og sender hånende beskedder op til ørnen med egernet Ratatask.

Niflheim

 Mørkets verden. Dødsriget mod nord.

Niflheim

 “Tågelandet”, vinterens og kuldens hjemsted højt mod nord, hvor også Helhjem eller dødsriget, regeret af Lokes datter Hel befinder sig. I Hel kommer de, der ikke dør i kamp men af sygdom eller alderdom.

Nisser

 Nisserne har meget til fælles med dværgene, hvilket kunne tyde på, at nisserne enten nedstammer fra dværgene, eller at der i virkeligheden er tale om de samme væsener.

Njord

 Oprindelig van, senere gud i Asgård for frugtbarhed i havet og på jorden og for fiskeri og landbrug, råder over vind og vejr, ild og vand. Bor i Noatun ved havet. Har med sin søster Frej og Freja. Gift med jættedatteren Skade.

Njord (Van)

 Af gudeslægten Vanerne. Bror til Frigg. Styrer vejret, vinden, ilden og vandet. Han står fiskerne nær og skænker derfor rigdom til menneskene. Njord blev gift . gang med jættekvinden Skade, der fik lov at vælge sig en mand blandt Aserne som bod for drabet på hendes far. Ægteskabet var ikke lykkeligt. Han omtales, bl.a. i Heimskringla, som vanernes ypperste mand. Sættes undertiden i forbindelse med frugtbarhedsgudinden Nerthus, og muligvis er hun den søster, som Njord var gift med . gang og med hvem han fik Frej og Freja. Han fik ialt børn. Før Thor fik sin hammer, var aserne i strid med den anden gudeslægt Vanerne. Vanerne var ved at indtage Asgård, men der blev så indgået en fredsaftale, hvor man udvekslede gidsler, så nogle Aser kom til Vanerne og omvendt.
Det var på den måde Njord kom til Asgård. Her byggede han gården Noatun ved havets bred.

Noatun

 Skibenes ankerplads. Njords bolig ved havet i Asgård.

Noatun (Sted)

 Dette var Njord’s hal der var beliggende ved havet i Asgård.

Nordre

 En dværg, som Odin, Vile og Ve anbragte på himmelhvælvets nordhjørne, så man kunne kunne finde verdenshjørnerne. Siges, sammen med Østre, Søndre og Vestre, at bære himmelhvælvingen skuldrene.

Nordre (Dværg)

 Nordre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Nordre holdte den nordlige himmelbue.

Norne

 Skæbnegudinde.

Norne

 Skæbnegudinde. I Asgård bor nornerne Urd, Verdante og Skuld. De spinder menneskenes livstråde, der bestemmer, hvorledes livet skal forløbe, og passer Yggdrasils ene rod der ender i Urds brønd. Hvis roden tørrer ud kommer Ragnarok, hvor guder og jætter mødes i det endelige slag og den nuværende verden går under og en ny opstå. Alle nyfødte børn tildeles en norne.
Den ældste norne Urd spandt livstrådene på sin håndten. Verdante, den næstældste, snoede trådene mellem fingrene, og arbejdede som hun var i humør til. Derfor kom der af og til kurrer på tråden. Den yngste norne Skuld, bestemte hvornår tråden skulle klippes over. Når nornerne bliver trætte, dækker de brønden til så det bliver mørkt i verden. De vækkes igen af hanen Gyldenkam, der sidder i Yggdrasils top og tæller tiden.

Nornerne

 Nornerne er tre kvinder; Urd, Verdante og Skuld som er bosat i Asgård. De er skæbnegudinder som spinder menneskenes livstråde, der bestemmer hvorledes livet skal forløbe. Ved et barns fødsel bliver det tildelt en Norne. Endvidere passer de Yggdrasils ene rod, der ender i Urds brønd. Det blev sagt at hvis roden tørrede ud ville Ragnarok komme.

Od

Hvor vidt dette var en gud vides ikke med sikkerhed men muligheden for at det var Odin er der også. Od var Freja’s første mand og med hende fik han døtrene Hnoss og Gersemi. Hans værd som ægtemand var dog ikke videre stort idet han forlod Freja og aldrig vendte tilbage. Freja ledte efter ham i sorg og græd tårer af guld hvis de ramte jorden. Hvis tårerne ramte havet i stedet blev de til rav.

Od (As)

 Den rejsende, gift med Freja, far til Hnoss og Gersimi.

Odd

 Frejas mand, der forsvandt sporløst kort tid efter brylluppet. Kan være den samme som Odin.

Odin

 Den blæsende, jættefødt as, søn af Borr og Bestla, bror til Vile og Ve, gift med Frigg, far til Tor, Hermod, Høder, Brage, Balder, Ull, Vidar, Vale, Skjold m.fl. Gav mennesket ånde og liv. Dødsgud og gud for sejr og lykke, skjaldekunst og visdom.

Odin

 Søn af Bor og Bestla og bror til Vile og Ve, som han skabte de første mennesker Ask og Embla sammen med og som han gav ånde og liv. Gift med Frigg, med hvem han har seks sønner og en datter, Balder og Thor er to af sønnerne.
En af de germanske hovedguder og i nordisk mytologi den øverste blandt aserne. Er som herre i Valhal krigens og kampens gud, men tillige gud for død, visdom, trolddom og digtning.
Romeren Tacitus omtaler omkr. år , at der i norden ofres mennesker til en gud ved navn Mercutius=Odin.

Borgen Valhal ligger på marken Gladshjem og er både ind- og udvendig dækket med guld. På Gladshjem ligger også odins kone Friggs bolig Fensalene.

Uden for Valhals porte står lindetræet Glaser, med blade af rødt guld.
Odin drak engang af Mimers brønd for at blive vis, og måtte, for at få lov, sætte sit ene øje i pant og har derfor kun et øje.

Vanerne halshuggede en gang Mimer og sendte hovedet til Aserne. Odin gjalrer over hovedet, når han vil rådføre sig med det i vanskelige sager.

Odins kone Frigg der er lige så klog som han, også på at se ind i fremtiden. Hun giver ham ofte gode råd, som han dog ikke altid retter sig efter.
Odin sidder på sit højsæde Lidskjalv, der er det højeste af

højsæder i Valhal, og når han sidder her kan han med sit ene øje se ud over hele verden. Ved hans fødder ligger de to ulve Gere og Freke der hjælper ham i krig. Serveres der mad for Odin, giver han det omgående videre til ulvene. Odin drikker kun vin.
Kommer Odin i knibe kaster han blot sit spyd Gungner, der altid går lige igennem det han sigter efter. Gungner er lavet af dværgene, der bor i huler udenfor Asgård. Kaster han Gungner hen over en hær, vil den tabe slaget og krigerne vies til døden.
Odin har også den store guldring Drøpner lavet af dværgen Sindre. Hver niende nat drypper der andre guldringe fra den, lige så store som den selv.
Af jætten Hlebard fik han tryllelstaven Gambantein, men så snart Odin fik den, tryllede han Hlebards forstand bort.
Det lykkedes Odin, forklædt som kvinde, at voldtage asynjen Rind, og han fik Vale med hende.
Odin ville gerne have fat i Skjaldemjøddet, som ejedes af Suttung. Han prøved først uden held at få fat i det ved at arbejde for Suttung en hel sommer. Mjøddet bevogtedes af Suttungs datter Gunlød. Så sov Odin hos hende nogle nætter, hvorefter hun gav ham mjøddet og blev far til drengen Brage.
På hans skuldre sidder ravnene Hugin og Munin, der hver dag flyver ud i verden og hver aften kommer tilbage og fortæller Odin hvad de har set. Odin har også den -benede hest Slejpner, som han bruger, når han skal på rejse. Slejpner løber lige godt i luften, på havet og på jorden og med en fantstisk fart. Odin har mange sønner, hvoraf de vigtigste er Thor, Balder, Brage, Tyr, Høder, Vidar, Hermod og Vale. Odin kaldtes bl.a. også for alfader
Det siges at det var Odin der fandt på at dele året i måneder og ugen i dage. Onsdag er Odins dag.

Odrærer (Ting)

 Odrærer var den kedel som dværgene Fjalar og Galar brugte sammen med de to kar til at opsamle Kvasir’s blod i så de kunne lave skjaldemjøden. Odærer betyder “den, der sætter sindet i bevægelse”.

Okolner (Sted)

 Dette var stedet i Udgård hvor salen Brimer lå hvor Jætterne fejrede gudernes nederlag under Ragnarok.

Okolner ukulde

 Sted i Asgår, hvor der aldrig bliver koldt.

Okolnir

 En ø i Jotunheim, der tilhører jætten Brimer. I hans gildessal på øen, lavet af guld, fejrer jætterne Ragnaroks komme.

Quark (Jætte)

Loke kommer som sædvaneligt galt afsted med sit evendelige praleri, da han til en fest hos udgårds-Loke siger at han godt vil vædde med, at han kan opdrage Quark bedre end jætterne kan! Og så er den gal igen. Historien er god nok, bortset fra at der i den nordiske mytologi aldrig har eksisteret en sagn-figur ved navn Quark. At Loke praler og kommer galt afsted, er der ikke noget nyt i, og at det er der heller ikke i, at det er jætterne han strides med. Noget andet der er karakteristisk for den nordiske mytologi, og som også optræder i denne historie, er at guderne holder ord. Loke kunne ikke bare sige at det kun var en spøg, og at han ikke mente det. Her er et ord et ord, og et ord skal holdes.

Ragnarok

Opgøret mellem guder og jætter. Efter en frygtelig kamp, hvor bl.a. Fenrisulven, der er blevet løst af sine lænker, og Loke kæmper på jætternes side, går guderne til grunde, men først lægger Fimbulvinteren, der varsler Ragnaroks komme, sig over Jorden og tilintetgør alt levende. Derefter opstår en ny verden, og nye guder træder i de gamles sted. Tankerne om jordens undergangen er vidt udbredt. De sidste store begivenheder er nævnt i hele den oldnordiske digtning, hvor både motiverne og handlingerne kan variere uden hensyn til hovedkilden, nemlig Vølvens spådom.

Ran

 Ægirs hustru. Havgudinde. Hun fanger druknende søfolk i sit net og holder dem derpå som fanger i sin bolig under havet. En folketro, citeret i de islandske sagaer, gik ud på, at druknede gik til Ran, og hvis de viste sig ved deres eget gravøl, var det tegn på, at hun havde taget godt imod dem.

Ran (Gud)

 Ran er den nordiske havgudinde og herskerinde over et dødsrige beliggende på bunden af havet. Hun er gudinden for de døde der ikke kommer til hverken Valhal eller Hel. Med et net indfanger hun dem som drukner og bringer dem til hendes slot der ligesom dødsriget er beliggende i havet. Sammen med hendes mand Ægir har hun ni døtre; Ægirsdøtrene. I poesien er disse døtre en personifikation på havets bølger.

Ratatosk

 Egernet som løber med sladder mellem Ygdrasils Rod og krone

Rate

 Odins bor, som Bauge borer gennem Hnitbjerget med for at få fat i Skjaldemjøddet.

Regin (Dværg)

 Dværgen Regin fik fat i Sigmunds ødelagte sværd Gram, oprindelig fremstillet af Vølund, og reparerede det. Sigurd Fafnesbane dræbte senere Regins bror Fafne, der havde forvandlet sig til en drage, med sværdet og siden Regin, da han forsøgte at hævne sin bror.

Rerer

 Rerer var en søn af Sige og denne’s arving. Hans hustru og ham kunne ikke få børn hvilket gjorde dem magen smerte. Frigg fik ondt af dem og sendte Gná som i form af en krage afleverede frugtbarhedens æble til Rerer. Efter at have spist af æblet blev hans hustru gravid. Selv døde han under et krigstog og så ikke sin søn. Hans hustru der stadig levede kunne ikke føde og efter år bad hun om at barnet blev skåret ud af hende. Sønnen Vølsung blev derfor skåret ud og myter fortæller at han kyssede sin moder netop som hun døde. Enkelte myter beretter at det var Lofn og ikke Gná der bragte æblet.

Rind

 Asynje, som blev voldtaget af Odin da han kom til hende forklædt som kvinde. Som resultat af voldtægten blev Vale født .

Ringhorn

 Balders skib, der var det prægtigste af alle Asernes skibe, og som førte ham og hans hustru Nanna til Hel i dødsriget, da han ved Lokes hjælp var dræbt af Høder. Thor antændte skibet ved at svinge sin hammer over det. Skibet var udstyret med offergaver. Bl.a. havde Odin givet sin ring Drøpner. Balders hest i fuldt udstyr fulgte også med på bålfærden.
Da skibet skulle skubbes brændende ud på havet kunne ingen rokke det, og man måtte sendte bud efter troldkvinden Hyrrokken, der ubesværet fik skibet ud på havet.

Ringhorn (Skib)

 Ringhorn var Balder og Nanna’s sødygtige skib som sejlede dem til Hel efter deres død. Skibet var det prægtigeste blandt Asernes skibe. Ved Balder og Nanna’s bålfærd antændte Thor skibet med et sving fra sin hammer. Om bord var Balder, Nanna og Balders hest. Skibet kunne først ikke rokkes og man sendte derfor bud efter Hyrrokin som rokkede det løs ene kvinde.

Rist og Mist

 Odins to tjenerinder, som hjælper med at servere for einherjerne i Valhal.

Rungner (Jætte)

 Døde i en tvekamp med Odin.

Røskva (Menneske)

 Røskva var Tjalfe’s søster der ligesom ham blev tvunget til at være i Thor’s tjeneste. Dette skete efter at Thor havde spist hos dem og Tjalfe havde brækket det ene ben på hans ged.

Seidr

Seidr var en spådomsteknik som blev brugt i den nordiske mytologi. Det var en form for trolddom som blev praktiseret af Vanerne i Asgård. Den blev udøvet af kvinder som f.eks. Gullveig. Seidr var i modsætning til Asernes Galdr.

Sif

Thors hustru. Hun havde guldhår lavet af dværgene. Håret fik hun fordi Loke havde klippet håret af hende og blev tvunget til at give hende guldhåret. Hun havde sønnen Ull fra et andet ægteskab.

Sigurd Fafnesbane

 Dræbte vogteren af niebelungskatten, jætten Fafne i skikkelse af en drage, med sværdet Gram. Gift med kong Gjukes datter Gudrun, selv om han havde givet ægteskabsløfte til valkyrien Brynhild. Far til Aslaug også kaldet Kraka. Sigurd havde hesten Grane.

Sigyn

 Gudinde og Aser i den nordiske mytologi. Endvidere er hun Loki´s trofaste hustru. Så trofast at da han, som straf for medvirken i Balders død, blev lænket med en gifslange hængt over sig blev hun hos ham. Her sad hun og fangede den neddryppende gift i en skål.

Sigyn

 Lokes hustru. Da aserne straffede Loke ved at lænke ham til tre klippestykker og hænge en giftslange over hans ansigt, holdt Sigyn en skål under giftdryppet, så at giften kun ramte hans ansigt, når hun forlod ham for at tømme skålen.

Sindre

 Dværgen Sindre har fremstillet den store guldring Drøpner. Hver niende nat drypper der andre guldringe fra den, lige så store som den selv.
Sindre er en af Ivaldesønnerne.

Sindre (Dværg)

 Bror til Brok. Væddede med Loke om, hvem der kunne lave de bedste ting til guderne. Fik hjælp af sin bror til at vinde væddemålet.

Skade (Jætte)

 Jættekvinde, gift med Njord, datter af Tjasse.

Skade (Jætte)

 Jættekvinde, datter af Tjasse. Da hun hørte at aserne havde dræbt hendes far, drog hun til Asgård for at hævne ham, men ingen ville kæmpe med en kvinde og i stedet tilbød de hende som bod for at slutte fred, at hun kunne vælge sig en mand blandt dem, men Odin forlangte, at hun kun måtte se deres ben når hun skulle vælge. Hun håbede på at få den smukke Balder, men valgte vanen Njord fra Noatun. De kunne dog ikke blive gift før hun igen kom til at le, men det sørgede Loke for ved at binde en snor fast mellem en gedebuks hageskæg og hans egen tissemand. Når Loke og bukken skiftevis trak i snoren og brægede,så det så morsomt ud, at Skade måtte le, og så kunne hun gifte sig. De kom dog ikke til at bo sammen. Skade kunne ikke lide at bo på Noatun og flyttede efter en tid tilbage til Thrymshjem.

Skadi (Jætte)

 Skadi var en nordisk jætte og bjerggudinde. Hun var gudinde for jagt og skiløb og menes at have givet navn til Skandinavien. Datter er hun af jætten Tjasse. Samtidig er hun havgudens Njords anden hustru. Af børn har hun to; nemlig Frej og Freja. I starten valgte Skadi og Njord at tilbringe ni nætter på skift på henholdsvis bjergene og i haavet. Dette gjorde de fordi Skadi foretrak bjerget og Njord foretrak havet. På længere sigt holdte det dog ikke og de gik fra hinanden. Skadi indgik derefter ægteskab med Ull. Skadi var endvidere den der anbragte giftslangen over Loki’s hoved og hendes navn indgår i adskillige stednavne i Sverige og Norge.

Skall og Hate

 To glubske ulve født af en jættekvinde i Jernskoven, der jagter hhv. solen og månen på himmelbuen. Hver gang det er lige ved at lykkes for dem, bliver der formørkelse. Skall skal sluge solen ved Ragnarok og Hate sluge månen. Solen og månen beskyttes mod ulvene af vanen Billings mænd.

Skidbladnir (Skib)

 Skidbladnir var Freyrs skib som blev bygget af dværgene, Ivaldis sønner. Selvom skibet var mindre end dødsskibet Naglfor, var det dog så stort at det kunne rumme alle aserne. Efter brug kunne Skidbladnir foldes sammen ligesom et tørklæde og puttes i lommen.

Skirner

 Frejs tjener, der af sin herre blev sendt ud for at fri til den smukke jættekvinde Gerd på sin herres vegne. Han måtte bruge trusler om at kaste en forbandelse over hende før hun lod sig overtale. Som tak fik Skirner Frejs hest Blodighove.

Skjaldemjød

 Giver digterevner og klogskab. Lavet af Kvasers blod.

Skjaldemjødde

 Dværgene Fjalar og Galar slog jætten Kvaser ihjel og lavede Skjaldemjøddet af hans blod. Til brygningen brugte de tre kar. Det første hed Bodn, det andet hed Son og det tredie og største hed Odrører. Da de dræbte jætten Gilling og hans kone, fik Gillings søn Suttung Skjaldemjøddet som bod.

Skrymer

 Dæknavn for Udgårdsloke, da han møder Tor med følge i skoven.

Skrymsli (Jætte)

 Dette var en nordisk jætte som slog en bonde i skak. Derved vandt han ejendomsretten over bondens søn som han bestemte sig for at spise. Bonden bad om hjælp fra Thor, Høner og Loki. Odin gjorde drengen så lille som et hvedekorn for at skjule ham for Skrymsli. Denne lod sig dog ikke narre og Høner forvandlede derfor drengen til et fjerdun på en svanes hals. Heller ikke dette lod jætten sig narre af og Loki tog over. Denne forvandlede drengen til et æg i en fiskerogn. Også denne gang opdagede Skrymsli bedraget og Loki slog ham derfor ihjel og reddede derved bondens søn.

Skræp

 Frejs sværd, der kunne svinge sig selv og som skulle have reddet ham ved ragnarok, men som i stedet blev givet til jætten Gymer i bytte for Gymers datter Gerd.

Slejpner

 Odins -benede hest, der er født af Loke, der engang omskabte sig til en hoppe og derpå blev bedækket af den fyrige hingst Svadilfar. Slejpner løber lige godt i luften og på vandet som på jorden og bringer lynhurtigt Odin rundt i hele Verden.

Sol

 Lysdise. Datter af Mundilfare og søster til Måne. Sol kører solvognen over himmelbuen forspændt de to heste Alsin og Arvak.

Son

 Son var et de kar som dværgene Fjalar og Galar brugte sammen med Odrærer og Bodn til at opsamle Kvasir’s blod i så de kunne lave skjaldemjøden.

Sortalfer

 Nogle mener, at sortalferne er de samme som dværgene. Sortalferne bor i Sortalfehjem og er onde.

Surt

 Ildjætte der bor i Muspelheim sammen med ildturserne og de onde Muspelsønner Surt skal angribe guderne ved Ragnarok.

Surt (Jætte)

 Surt eller Surtr var en nordisk ildjætte. Han var desuden hersker og vogter over Muspelheim hvorfra han ville stige ved Ragnarok. Hans navn menes at betyde “den sorte” og han var gudernes fjende. Han var en personifikation af ildens ødelæggende kraft og ejede et flammende sværd. Ved Ragnarok satte Surt hele verden i brand med sin sværd og drabte den våbenløse Frej. Bifrost faldt sammen under hans stormløb. Enkelte myter mener at Surt kunne være indentisk med enten Muspel eller Loki. Dette vides dog ikke med sikkerhed. Hulen Surtshellir på Island og øen Surtsey er begge opkaldt efter Surt.

Suttung (Jætte)

 Søn af Gilling og bror til Bange. Han bor på Hnitbjerg. Han ejer den kostelige mjød Skjaldemjøddet, som Odin engang forsøgte at få lov at smage på. Mjødet fik Suttung som bod, da de to dværge Fjalar og Galar dræbte hans forældre.

Svalin

 Dette var et skjold foran solen som skulle beskytte verden mod de skarpeste stråler der ellers kunne sætte bjerge i brand. Navnet betyder “den kølende”.

Svåsud (Gud)

 Dette var en smuk og mild gud. Han var endvidere fader til Sommer.

Syn (Gudinde)

 Dette var den asynje som vogtede indgangen til Frigg’s hal. Alle uvelkomne blev afvist og var man først afvist var man det altid. Desuden var hun gudinde for retssager blandt de dødelige.

Særimner

 En kastreret orne, der hver dag bliver kogt af Odins kok. Særimner bliver ved med at vokse så der er kød nok til alle einherjerne. Når de har fået nok at spise vokser ornen ud igen og er klar til at blive kogt næste dag.

Særimner

 Odins gris, der lever i Valhal og leverer kød til ædegilderne. Kokken Andrimner skærer hver dag en luns kød af grisen, der omgående bliver hel igen, og koger det i gryden Ildrimner.

Særimner

 Odins gris, der lever i Valhal og leverer kød til ædegilderne. Kokken Andrimner skærer hver dag en luns kød af grisen, der omgående bliver hel igen, og koger det i gryden Ildrimner.

Søndre (Dværg)

 Søndre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Søndre holdte den sydlige himmelbue.

Søndre (Dværg)

 En dværg, som Odin, Vile og Ve anbragte på himmelhvælvets sydhjørne, så man kunne kunne finde verdenshjørnerne. Siges, sammen med Østre, Vestre og Nordre, at bære himmelhvælvingen på skuldrene.

Taksdale Ydale

Skoven af takstræer hvor Ull bor i Asgård.

Tandgnost og Tandgrisner

 Tors bukke.

Tandgnost og Tandgrisner

 Thors to gedebukke der trækker hans stridsvogn. Når Thor bliver sulten kan han slagte og spise dem. Når de er spist, lægger han knoglerne over i skindet, svinger sin hammer Mjølner, og straks bliver de levende igen. Man må dog passe på ikke at brække knoglerne. Det gjorde Tjalfe engang for at spise marven, og så blev den ene buk halt og Tjalfe måtte sammen med Røskva følge med Thor som hans trælle.

Thor

 Tordenguden Thor er en af aserne og ældste søn af Odin og asynjen Jord også kaldet Fjørgun. Thor er den stærkeste af guderne og hans farligste våben er hammeren Mjølner, smedet af Ivaldesønnen Eitre eller Brokk. Den rammer altid hvad han sigter efter, og vender derpå tilbage til hans hånd. Kniber det for Thor, spænder han sit styrkebælte Mengingjord og så fordobles hans styrke og vrede. Både Mjølner, Mengingjord og de jernhandsker han også har, og som gør, at han bliver gange farligere for jætterne når han tager dem på, er fremstillet af dværgene. Når Thor kører ud i verden i sin vogn forspændt sine to gedebukke Tandgnost og Tandgrisner, løber de så stærkt, at klovene slår gnister som lyn, og vognens rumlen lyder som torden i Midgård, hvor menneskene bor. Thor skal omkomme ved Ragnarok efter først at have dræbt Midgårdsormen. Om Thors kampe med jætterne findes talrige sagn. Hans navn indgår i mange stednavne. Thor er gift med den guldlokkede Sif. De bor i Trudvang på gården Bilskirner, der har rum og rager endnu højere op mod himmelen end Valhal. Sif og Thor har børnene Mode, Magne og Trud. Tor kaldes også Einride som betyder “Den der færdes alene”.

Thrym

 Jætte, der stjal Thors hammer Mjølner og krævede Freja som brud i løsepenge. Thor fik dog hammeren tilbage ved list, idet han forklædte sig i kvindetøj som Freja. Tyveriet kostede Thrym og hele hans husstand livet.

Tjalfe

 Engang Thor og Loke skulle besøge Udgårdsloke, overnattede de hos Tjalfe og Røskvas forældre, faderen Egil Skytten og moderen Groa. Da de skulle have aftensmad, slagtede Thor sine gedebukke som han plejede; flåede skindet af dem og stegte kødet. De to børn Røskva og Tjalfe spiste også med. Når de havde gnavet kødet af benene smed de benene hen på gedeskindene. Tor havde sagt at de skulle passe på ikke at brække benene, men Tjalfe flækkede alligevel en knogle for at få marven ud. Da Thor næste morgen svang sin hammer over skindene og gedebukkene blev levende igen, haltede den ene og Thor blev rasende. Tjalfe måtte så gå til bekendelse og hans far blev så bange at han tilbød Thor hele hans hus og alt hvad der var i det, men Thor lod sig formilde og bad bonden pleje bukkene til han kom tilbage og så skulle Røskva og Tjalfe følge med ham som hans trælle.

Tjalfe (Jætte)

Bror til Røskva, søn af Egil, blev givet til Tor under Tors rejse til Udgårdsloke.

Tjalfe og Røskva

Thors mennesketrælle, der altid følger ham. Tjalfe er kendt for at kunne løbe meget hurtigt, og løb engang om kap mod Hu (Tanken) hos jætterne i Udgård.

Engang Thor og Loke skulle besøge Udgårdsloke, overnattede de hos Tjalfe og Røskvas forældre, faderen Egil Skytten og moderen Groa. Da de skulle have aftensmad, slagtede Thor sine gedebukke som han plejede; flåede skindet af dem og stegte kødet. De to børn Røskva og Tjalfe spiste også med. Når de havde gnavet kødet af benene smed de benene hen på gedeskindene. Tor havde sagt at de skulle passe på ikke at brække benene, men Tjalfe flækkede alligevel en knogle for at få marven ud. Da Thor næste morgen svang sin hammer over skindene og gedebukkene blev levende igen, haltede den ene og Thor blev rasende. Tjalfe måtte så gå til bekendelse og hans far blev så bange at han tilbød Thor hele hans hus og alt hvad der var i det, men Thor lod sig formilde og bad bonden pleje bukkene til han kom tilbage og så skulle Røskva og Tjalfe følge med ham som hans trælle.

Tjasse

 Jætten der stjal asen Brages hustru Ydun med ungdomsæblerne. Han var far til Skade.

Tjasse (Jætte)

 Søn af Årvalde, bror til Idi og Gang, far til Skade. Fik Loke til at lokke Idun ud af Asgår, men blev dræbt i ørneskikkelse af aserne, da han forfulgte Loke der bragte Idun tilbage til Asgård.

Tor (As)

Søn af Odin og Frørgyn, Odins første søn og den stærkeste af aserne, rødhåret, gift med Sif, far til Trud, ejer jernhansker, styrkebælte og hammeren Mjølner. Krigsgud for den rå og vilde kamp.

Trivalde

 En jætte med tre halse og ni hoveder, tre på hver hals. Han blev dræbt af Thor, der kløvede alle hans hoveder med en økse.

Trudgelmer

 Søn af Ymer og far til alle jætterne. Han er far til Bergelmer der førte jætteslægten Rimturserne videre.

Trudvang

 Tors egn i Asgård.

Trym (Jætte)

 Ugift, boede med sin søster, stjal Mjølner og ville giftes med Freja. Blev stået ihjel af Tor.

Trymheim

 Skades bolig i Jotunheim, beboet af Tjasse indtil hans død.

Tyr

 Gud for den ordnede krig og søn af Odin. Tyr er ligesom Thor en vældig kriger frygtet af jætterne. Han lader de tapreste, og dumdristigste sejre i krig og regnes for den modigste af alle aserne.
Tyr har kun én hånd, idet Fenrisulven bed den anden af, da den skulle lænkes af aserne. Han spiller en beskeden rolle i de bevarede myter, men om hans udbredte dyrkelse i Danmark vidner stednavne som Tissø og Tisvilde, dvs. Tyrs kilde, Tirslunde, Tistrup og Tirstrup. Tirsdag er Tyrs dag.

Jætten Hymer angives af nogle som værende Tyrs far. Det virker ikke troværdig da Tyr regnes som en af de vigtigste guder blandt aserne. I Tyskland sammenlignes han med den græske gud Zeus og han er en af de største jættedræbere. Mytologien er dog fuld af mystiske blandingsægteskaber, så hans fædrende ophav kan ikke fastslås med sikkerhed.

Tyr (Gud)

 Den modigste af alle guderne, søn af Hymer. Han er krigsgud som Tor men for den mere ordnede kamp. Han mangler en arm og er ugift.

Tyrfing

 Et magisk sværd, der har spredt død og ødelæggelse omkring sig siden det blev smedet af dværgene Dvalin og Durin.

Tøk

 Loke i skikkelse af en gammel kone. Da guderne forsøgte at få alle til at græde for Balder for at få ham tilbage fra Hel, var Tøg den eneste der ikke ville græde og sagde:” Tøk græder kun tørre tårer.” Så måtte Balder blive hos Hel i dødsriget.

Tøkk

 Dæknavn for Loke forvandlet til jættekvinde, der ikke ønskede Balder tilbage til Asgård.

Udgård

Jætternes verden. Også kaldet Jotunheim.

Udgård

 En jætteborg regeret af Udgårdsloke, asen Thors værste fjende. Udgård kaldes også Jotunheim.

Udgård (Sted)

 Dette var en borg beliggende i Jætternes hjemsted Jotunheim. Hersker over borgen var Udgårdsloki. Det var her Thor, Loki og Tjalfe kom op imod Jætterne i forskellige disipliner såsom hvem der kunne spise hurtigst. Jotunheim og Udgård bliver mange gange betegnet som værende et.

Udgårdsloke

 En jætte der regerede i Udgård. Jætten frygtede Thors styrke og forsøgte i kæmpen Skrymers skikkelse at holde ham væk, men han og hans hjælpere Midgårdsormen,Lue (ilden), Hu (tanken) og Ælde (alderdommen) overvandt ved trolddom Thor og hans ledsagere Loke og Tjalfe i væddekampe under Thors besøg i Udgård.

Udgårdsloke (Jætte)

 Konge over jætterne.

Ull

 Thors stedsøn (Sifs søn). Dygtig bueskytte og skiløber. Sportens gud. Bor i Taksdale i Asgård. (Taks benyttedes til fremstilling af buer).

Ull (Gud)

 Ull var den nordiske gud for retsordenen og den hellige ed. Endvidere var han også skytsgud for tvekampen og agerbrugsgud. Han blev beskrevet som værende en stor bueskytte og skiløber. Søn er han af Sif og stedsøn til Thor. Efter Skadi blev skilt fra Njord giftede Ull sig med hende. Ligesom hende indgår hans navne i mange svenske og norske stednavne.

Ull (Gud)

 Søn af Odin og Sif, ugift. Gud for idræt og jagt. Vogter kosmos, den ordnede verden, mod kaos.

Urds brønd

 Dette er brønden i Asgård, hvor en af asketræet Yggdrasils tre rødder ender. Her bliver roden passet af Nornerne Urd, Verdante og Skuld. Tørrer roden ud vil det betyde Ragnarok.

Urds brønd

 Brønden (kilden) i Asgård, hvor en af asketræet Yggdrasils tre rødder ender. Roden vandes af nornerne Urd, Verdante og Skuld. Tørrer roden ud kommer Ragnarok. Vandet i brønden er spejlblank og lysende, og kun hvide dyr kunne leve her. Brøndens lys oplyser hele verden. Brønden (kilden) i Asgård, hvor en af asketræet Yggdrasils tre rødder ender. Roden vandes af nornerne Urd, Verdante og Skuld. Tørrer roden ud kommer Ragnarok. Vandet i brønden er spejlblank og lysende, og kun hvide dyr kunne leve her. Brøndens lys oplyser hele verden.
Det er nornerne, som bestemmer hvert menneskes liv, om det være lykkeligt eller ulykkeligt, om det skal blive rigt eller fattigt, om det skal dø gammelt eller ungt osv. Ingen ved, hvornår et menneskes livstråd bliver afbrudt. ydermere er urdsbrønd kendt for den hvide tåge der er omkring den, som de også kalder dug. i gamle dage troede man denne hvide “skum” ville virke healende.

Vaftrudner(Jætte)

Jætte der var meget klog, og kunne stille og besvare vanskelige spørgsmål. Da Odin kappedes med ham i visdom, svarede han rigtig på alle spørgsmål indtil han blev spurgt: “Hvad sagde Odin i Balders øre, da han blev lagt på bålet ?” Det kunne Vaftrudner ikke svare på og så mistede han sit hoved.

Vaftrudner (Jætte)

 Meget klog, far til Im, dræbes af Odin under en kampestrid om visdom.

Val

 De falne i kamp.

Valborgsnat

 Ifølge en myte samles hekse natten mellem d.

. april og d. . maj på Brokken. Her dansede de til ære for guden Frej.

Vale

 En søn af Odin og Rind. Han hævnede drabet på Balder.

Vale (As)

 Søn af Odin og Rind, ugift.

Vale (Jætte)

 Søn af Loke og Sigyn, bror til Narfe, forvandles til ulv af aserne.

Valgrind valgitter

 Port ind til Valhal.

Valhal

 Odins bolig i Asgård. Taget er dækket med gyldne skjold. Det er stedet for de vikinger der døde i kamp (“Val” betyder falden kriger). Derfor hente det at Odin gav falske forhåbninger til nogle konger for at få hans krigere til Valhal, for når Ragnerok kommer skal alle aser og einherjer kæmpe sammen mod jætterne. Valhal har porte og der kan komme krigere ud på en gang af hver port. Væggene er gjort af spydskafter.

Valhal (Sted)

 Valhal er beliggende i Asgård og er Odins bolig. Væggene er lavet af spydskafter og taget er tækket med gyldne skjolde. Endvidere er Valhal forsynet med porte der er så brede at krigere på en gang kan gå gennem hver af dem. Krigerne, der kommer her, er udvalgte fra Midgård som er faldet i kamp. Udvælgelsen står Valkyrierne; Odins sendebud for. De krigere der ikke bliver udvalgt kommer i stedet til Freja i Folkvang. I Valhal fortsætter de udvalgte krigere med at kæmpe, æde og drikke indtil Ragnarok. Om formiddagen kæmper de på Idavang og når de når middagstid, fester de resten af dagen. I Valhal lever desuden galten Særimner og geden Hedrun. Hedrun står på taget af Valhal og spiser af Yggdrasils krone og fra dens yver flyder der en uafbrudt strøm af den lifligste mjød. Mjøden serveres af Odins ene tjenerinde Mist. Kød får de fra særimner. Hver gang der skæres en luns kød af ham, vokser der et nyt ud omgående.

Vali (Gud)

 Dette var en nordisk hævngud. Han var søn af Zeus og Rind. Kun en nat gammel hævnede han sin halvbroder Høder’s død ved at dræbe sin halvbroder Balder. Efter Ragnarok blev det sagt at han ville vende tilbage sammen med sin halvbroder Vidar til hvad der skulle være den nye fredens verden.

Vali og Nari

 Lokes sønner. Vali omskabtes af aserne til en ulv der dræbte Nari, og med Naris tarme blev Loke bundet til tre spidse sten, hvor han skal ligge til Ragnarok med en giftspyende slange over hovedet, som straf for mordet på Balder.

Valkyrier

 De valkårende, dvs. dem som udpeger de krigere der skal dø i kamp og drage til Valhal.

Valkyrier

 Unge kvinder der opvarter krigerne i Valhal. Tre af dem, Gunn, Rota og Skuld, hjælper Odin med at udpege de einherjer, der skal dø i dagens kampene på Idavang.
Hild, Gondul Skogul, Løkk, Trud og Herfjøtur er nogle af de fornemste valkyrier, der rider til Midgård og udpeger de mænd, der fortjener at komme til Valhal. Hild står for den uforsonlige krig.
Andre valkyrienavne: Gno, Gøl, Geirskøgull.

Vanaheim

 Vanernes egn.

Vanaheim (Sted)

 Dette var Vanernes rige før de sluttede fred med Aserne. En teori var at Vanaheim lå ved floden Don langt fra Asgård. I stedet for Vanaheim blev det kaldt Vanaquisl men denne teori blev opgivet.

Vaner

 En gudeslægt. Modsat Aserne er Vanerne fortrinsvist kærligheds-/frugtbarhedsguder. De mest (og eneste?) kendte vaner er Njord, Frej og Freja. Vanerne bor i Vanaheim på nær Frej og Freja. Der er måske en forbindelse mellem vanerne og alferne, da Frej bor i Alfheim.

Se også: Frej / Freja (Gudinde) / Njord

Vaner

 Gudeæt der stredes med aserne om herredømmet. Njord, hans søn Frej og datter Freja er oprindelig vaner, men overgik til aserne. Striden mellem aser og vaner vidner muligvis om et religionsskifte i nordisk førkristen tid. Vanerne var frugtbarhedsguder med Njord som hovedguden, men var ikke udødelige som Aserne indtil Ragnarok. Vanerne bor i Vanehjem.

Ve

 Jættefødt as, søn af Borr og Bestla, bror til Odin og Vile, gav de første mennesker tale, hørelse og syn. Se skabelses beretningen.

Ve

 Odins bror. De tre brødre Odin, Vile og Ve dræbte jætten Ymer og skabte jorden af hans krop samt skabte de første mennesker Ask og Embla som Ve gav mæle, hørelse og syn.

Vegtramer den vejvandte

 Dæknavn for Odin da han besøgte Vølven og manede hende op af graven for at høre hendes spådom

Verdande nutid

 En af nonnerne ved Urds brønd.

Vestre

 En dværg, som Odin, Vile og Ve anbragte på himmelhvælvets vesthjørne, så man kunne kunne finde verdenshjørnerne. Siges, sammen med Østre, Søndre og Nordre, at bære himmelhvælvingen skuldrene.

Vestre (Dværg)

 Vestre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Vestre holdte den vestlige himmelbue.

Vidar

 Også kaldet den tavse. Odins søn med Grid, som ved Ragnarok dræber Fenrisulven, der har slugt Odin. Vidar bliver derpå gud i en ny og smukkere verden. Vidar er ikke stum, men siger aldrig noget. Han går i sko med usædvanlig tykke såler lavet af rester fra alverdens skomagere, men han svarer ikke når man spørger ham hvorfor.

Vidar den Tavse den vidt herskende (As)

 Søn af Odin og jættekvinden Grid, ugift. Dræber Fenrisulven med sin sko under Ragnarok.

Vidi Kratskov

 Vidi Kratskov i Asgård hvor Vidar bor.

Vigrid

 Kampens mark, en slette der måler mil på hver led. Stedet hvor kampen står under Ragnarok

Vile

 Jættefødt as, søn af Borr og Bestla, bror til Ve og Odin, gav de første mennesker forstand og bevægelse.

Vile

 Odins bror. De tre brødre Odin, Vile og Ve dræbte jætten Ymer og skabte jorden af hans krop, samt skabte de første mennesker Ask og Embla, som Vile gav forstand og bevægelse.

Vili (Gud)

 Vili var en nordisk urgud og søn af urjætteparret Borr og Bestla. Af brødre havde han Ve og Odin som han skabte det første menneskepar (Ask og Embla) sammen med. Vili var den som gav dem forstand og evnen til at bevæge sig. Engang da Odin var borte gjorde han og Ve Odin’s hustru Frigg til deres fælles hustru. Dette var dog kun for en tid for da Odin kom tilbage måtte de vige pladsen.

Vimur

 Den største elv i Jotunheim.

Vimur

 Den største af alle elve som Thor måtte passere for at besøge jætten Geirrød.

Vimur (Flod)

 Vimur var det største vandløb/elv i den nordiske mytologi. Thor og Loki skulle på et tidspunkt krydse denne elv på deres færd. Da de nåede halv vejs over steg elvens vandstand lige pludselig faretruende. Længere oppe stod jættepigen Gjalp med et ben på hver side af elven og tissede. Det var det som fik vandstanden til at stige og da Thor fik øje på det kastede han en sten efter hende.

Vinniler

 Et sagnfolk.

Von

 En elv, hvis kilde er fråden fra Fenrisulvens mund.

Von (Flod)

 Dette var en elv der opstod af den fråde der flød fra Fenrir’s gab da Aserne stak et sværd i gabet på ham.

Vår (Gudinde)

 Vår var gudinde for forelskelse og i nogle fortællinger blev folk viet i hendes navn. Hun var en meget vis og videbegærlig asynje. Intet kunne holdes skjult for hende. Vår holdte meget af dem som holdt ord og belønnede derfor disse mens dem der ikke holdte ord blev straffet.

Våsud (Gud)

 Dette var en meget uvenlig gud der var grum og kold af sind. Han var fader til Vindsval og farfar til Vinter.

Vølund

 Dværgen Vølund var en mester i smedekunst. Han fik overskåret sine knæhaser og måtte trælle for kong Nidud, men tog hævn ved at voldtage kongens datter Bødvild, dræbe hans sønner og lave kunstgenstande af deres knogler. Han slap væk ved at iføre sig en fjederham. Det var Vølund der smedede sværdet Gram til Odin som derpå forærede det til Sigmund, der ødelagde og kasserede det. Han regnes også som alfehøvding.

Vølve

 Oldnordisk for spåkvinde/sandsigerske/heks. En kvinde, der altid medbringer en stor stav som hun også kan ride på. Hovedkilden til beretningen om verdens skabelse, dens undergang med ragnarok og genskabelse er “Vølvens spådom”. Den nutidige islandske vølve spår hvert år ved nytår om, hvad der vil ske i det kommende år.

Vølverne udfører magiske (shamantiske) ritualer kaldet sejd. Når vølven udøver sejd, falder hun i trance og kan få kontakt med åndeverdenen.

Vølven (Jætte)

 En spåkone, klog og troldomskyldig, jættekvinde.

Ydun

Gift med Odins og Gunløds syngende og spillende søn Brage. Frugtbarheds- og kærlighedsgudine. Ydun har en skål med foryngelsesæbler, som hun deler ud til Aserne og Asynjerne hvert år fra deres års fødselsdag. Når man spiser af æblerne bliver man et år yngre og holder sig derved evig ung. Ydun har været elskerinde til de fleste af guderne. Hun kendes også under navnet Idun.

Ygg den frygtlige

 Dæknavn for Odin.

Yggdrasil

 Verdens højeste træ, ask, har tre rødde, der hver føre til en kilde Urds brønd, Mimers brønd og Hvergelmer. Her hang Odin under sin indvielse. Kaldes også Irminsul. Asketræet i Asgård, hvis krone omspænder hele verden og hvis tre rødder ender i hhv. Urds brønd i Asgård, Mimers brønd i Jotunheim (Udgård) og brønden Hvergelmer, i Helhjem (Dødsriget). Hjortene Duneyr og Duratror færdes i træets krone. Eiktyrner er en solhjort som finder sin føde i træets krone. Geden Hedrun spiser af kronen fra taget på Valhal. Tilsammen repræsenterer de de firfodede dyr på jorden. Vanddråberne fra hjortens horn danner de fleste store floder i Asernes område. Fra toppen skal hanen Gyldenkam vække krigerne (einherjerne) til kamp når ragnarok kommer. Egernet Ratatask løber op og ned af stammen som budbringer af hånsord mellem dragen Nidhug der gnaver af roden i Hvergelmer og den store ligædende jætte Hræsvælg i skikkelse af en ørn, der sidder i toppen og sender blæst ud over verden med sine vingeslag.

Ymer

 Jætte, søn af kulden og varmen. Han levede af koen Audhumblas mælk og blev dræbt af guderne Odin, Vile og Ve, som derpå skabte verden af Ymers krop.

Ymer (Jætte)

 Urjætte. Fødte de første jætter, blev drabt af Odin, Vile og Ve. Verden blev skabt af hans krop.

Ymer (Jætte)

 Jætternes stamfader, af hvis krop guderne skabte jorden, af hans blod havet og af hovedskallen himlen.

Ægir

Havjætte, søn af jætten Mistblinde og bror til Loke. Gift med Ran. Sammen havde de ni døtre, der alle siges at være mødre til Heimdal.
Blodoughadda, Hevring, Himinglæva Hrønn og Kolga er fem af døtrene. Han havde kokken Elder og tjeneren Firmafeng. Man mente i Danmark at Ægir boede på Læsø.

Ægir (Jætte)

 main_contGud for havet, gift med Ran, far til de ni døtre der fødte Heimdal.

Ørboda (Jætte)

Jættekvinde, gift med Gymer, mor til Gerd og Bele.

Ørvandel (Jætte)

Den Kække, gift med Groa.

Østre

En dværg, som Odin, Vile og Ve anbragte på himmelhvælvets østhjørne, så man kunne kunne finde verdenshjørnerne. Siges, sammen med Vestre, Søndre og Nordre, at bære himmelhvælvingen skuldrene.

Østre (Dværg)

Østre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Østre holdte den østlige himmelbue.

Årvalde (Jætte)

Far til Idi, Tjasse og Gang.

Årvången

 main_contEn af de to heste der trækker solen over himlen (de har flere navne.

 

Stil spørgsmål om mytologi

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst til om mytologi
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål