Quiz – Er du en heks?

De sikre kendetegn: Sådan afslører du en heks. Det var en kendt sag, at hekse som regel var hæslige og færdedes i selskab med en kat. Nægtede en anklaget kvinde at være en heks, kunne en række prøver afsløre, om hun var skyldig.

 

Test dig selv
– Er du en heks?

 

 

 

 

heks-test-vagt

Er du overvægtig! Så er du helt sikkert en heks. Vægtprøven – hollændere tjente penge på at veje kvinder. Tynde kvinder vejede ikke meget og havde derfor nemmere ved at lette fra jorden og flyve til sabbat, mente folk. Kvinder uden sul på kroppen var altså i risiko for at blive anklaget. Den hollandske by Oudewater havde derfor indrettet et hus, hvor kvinder blev vejet på en særlig vægt for at teste, om de var hekse. Kvinder, som frygtede en hekseanklage, drog til byen for at få et certifikat på, at de var normalvægtige.

knap-right

 heks-test-swim

Svømmer du godt? Så er du helt sikkert en heks. Vandprøven – hvis den mistænkte flød ovenpå, var hun skyldig. Det hed sig, at hekse ikke kunne synke i vand, fordi de havde afsværget sig då­ben. En anklaget kvinde skulle derfor bin­des og kastes i vandet. Flød hun oven­på, var hun en heks; sank kvinden til bunds, beviste det hendes uskyld. Metoden blev fx brugt i 1751 i England. Her smed en rasende pø­bel Ruth Osborne i en dam. Hun overleve­de testen, hvorefter de hængte hende.

knap-left knap-right

 

heks-test-kat-1

Har du en kat? Så er du formentlig en heks! Det er en kendt sag, at hekse som regel  færdes i selskab med en kat. Ideen om katten som et helligt dyr, stammer fra Egypten. Mau’en (mau er det egyptiske ord for kat) er afbilledet på gamle kunstværker i det gamle Egypten. Det er en naturligt plettet kat der har sine rødder tilbage til den afrikanske vildkat. I det gamle Egypten var den hellige kat  beskyttet af lov og blev sågar mumificeret. De spottede katte er afbildet på væggene i Faraoernes templer og gravkamre. .

At katten var et helligt dyr i det gamle Egypten havde en meget praktisk årsag. I Egyptens kornkamre var der problemer med rotter, mus og slanger. For at beskytte kornet, blev katte brugt til at slå skadedyrene ihjel. Senere blev de holdt som kæledyr af de egyptiske faraoner.

knap-left knap-right

 

heks-test-fregner

Har du fregner eller modermærker? – Så er du i farezonen for at blive stemplet som heks!

Stikprøven – djævlen mærkede sine tjenere. Når en heks indgik sin djævlepagt, blev den beseglet med det såkaldte Stigma diabolicum – et mærke, som Djævlen med sin klo satte på heksens krop. En mistænkt heks blev derfor ofte spændt nøgen fast på en briks. Herefter prikkede bødlen hende med en syl. Mærket var følelsesløst, så stoppede prikken med at gøre ondt, havde han fundet det. Ergo gjaldt det om at blive ved med at sige av, av, hvis man kom på pinebænken! 

knap-left knap-right

 

heks-test-tears

Har du nemt til tårer? Så er du frikendt for at være heks! Tåreprøven – smertenstårer kunne sikre en frikendelse. Fældede den anklagede ingen tårer under tortur, var hun en heks, mente folk. Ifølge heksejægeren Heinrich Kramer var denne prøve dog ikke altid til at stole på, for Djævlen kunne hjælpe kvinden med at græde falske tårer. Videnskaben har siden fundet ud af, at tårekanalerne kun fungerer i ringe grad, når kroppen udsættes for stærk smerte.

knap-left knap-right

 

heks-test-bryn

Har du store øjenbryn, skægvækst? Skægvækst som en mand Hekse har tykke, buskede øjenbryn, og de har en markant behåret læbe. Så levede du for et par hundrede år siden, og var kvinde med lidt hårvækst  var det om at få gang i pincetten før du blev stemplet som heks.

Før opfindelse af pincetten benyttede man udtrækning af hår med tråd. Dette er en arabisk opfindelse,  som kræver rigtig meget øvelse. En erfaren behandler kunne fjerne hår på sin egen og andres krop, ansigt og bryn, med stor præcision.

knap-left knap-right

 

heks-test-tander

Har du uregelmæssige tænder? Så er det bare om at komme til tandlægen før du havner i gabestokken. Heksens tænderne i munden er skæve, og en af dem stikker altid frem.

knap-left knap-right

 

heks-test-rynker

Har du rynker og er lidt oppe i årene? Ja det siger jo næsten sig selv at man uvilkårligt får rybker når man kommer lidt oppe i årene. Men levede du for nogle hundrede år siden, var rynket som et æble – hvilket var meget almindeligt hvis man havde arbejdet udendørs hele livet – og tillige var lidt krumbøjet, ja så var du i farezonen for at blive stemplet som en heks.

I gamle dage  var de ældre en byrde for stammen. De kunne ikke længere bidrage ved at gå på jagt eller arbejde i marken. Havde ikke kræfter til at tygge sælskind. Bedre for stammen at han eller hun døde. På en isflage. Så farvel til bedstemor! Dette er dog ikke hele sandheden. I langt de fleste civilisationer vi kender til er der ingen tradition for at sende de ældre ned i en vulkan eller ud på en isflade. Ideen om hekse har dog altid har været anvendt til at udstøde dem som ikke passede ind i gruppen. Dette være sig de ældre, de anderledes, dem som tænkte imod flertallets erkendelser.

knap-left knap-right

 

heks-test-stemme

Har du en dyb stemme? Ja, så er du formentlig en smule heks! Stemmen hos en heks er enten dyb og hæs eller høj og pibende. Har du tillige brug for briller? Ja så er det lige før du bliver brændt på bålet! Hekse har dårlige øjne, eller et ondt, skelende øje.

knap-left knap-right

 

heks-test-slut

AT VÆRE HEKS ER FANTASTISK!

Peger dine svar i retning af at du er Wicca så er det fantastisk positivt. At være wicca tyder på at du tør stå på egne ben, at du lytter mere til din egen sunde fornuft, end hvad flertallet af befolkningen nu end aktuelt lefler for. Hvis andre opfatter dig som en heks bør du være stolt.

Miljøforkæmpere, folk som kæmper for naturlig balance mellem mennesker og dyr, folk som tror på økologi, tror på retten til at være et unikt individ, ja sådanne folk ville for få år siden være blevet stemplet som værende heks. Tro på dig selv. Er du en wicca, så vær stolt over dette.

knap-left knap-rightTil start

 

 

Stil spørgsmål om Wicca

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst til om Wiccai
Det er nemt – Stil et spørgsmål