Mandala – Lav dem selv

At lave sin helt egen mandala er en sjov og meget effektiv måde at komme igang med at benytte mandala. Det er så absolut ikke nogen konkurrence. Man må gerne male udenfor stregnerne! Udfold dig kreativt og husk at det er processen som er det vigtigste.

lasernes_egne_07 lasernes_egne_02 lasernes_egne_05

lasernes_egne_01

Som det ses af disse eksempler kan din mandala have mange forskellige udtryk. De mandala vi tilbyder til gratis udskrivning og farvelægning er mere i den klassiske opfattelse af en mandala – symmetrisk – men det behøver din mandala altså ikke at være.

Men kan jeg så bare tegne Anders And i en cirkel og kaldet det en mandala? – Mandala (sanskrit: मण्डल kreds) eller sammensætning af sanskrit ordene ”manda” – som betyder essens, og ”usffix la” som betyder ”container” eller ”beholder”. Altså kan man tolke ordet som: En container man har ejerskab over, som indeholder essensen. Almindeligvis ser man dog Mandala oversat til ‘hellig cirkel eller hellig kreds’. En cirkel har ingen hjørner – og cirklen i sig selv har en utrolig masse  betydninger. En cirkel repræsenterer fx. uendeligheden og det ”hele” – helheden! Og helheden findes i dig selv.

 

mandala-udskriv-5

 

Så det eneste der er fast i en mandala er selve cirklen. Hvad du kommer heri er ganske valgfrit. Det er ikke korrekt når det siges at en mandala nødvendigvis er symmetrisk. Der er fordele og ulemper ved begge metoder – altså henholdsvis at lade fantasien få frit afløb og tegne hvad som helst inde i cirklen – kontra at holde sig til symmetri og forud fastlagte symboler.

Det kan være en fordel med symmetri og en fast opskrift. Vores hjerne er helt vild med at sætte ting i systemer og stimuleres eksempelvis via sudoku. kryds og tværs, eller de massevis af små spil til mobiltelefonen hvor det gælder om at få noget til at passe sammen. Når vi engagere os i sådanne spil låser vi hjernes ressourcer fast på netop den opgave, hvorfor vi fx. er i stand til at koncentrer os ganske meget og samtidig glemme alt omkring os – også tiden, hvilket de fleste som har prøvet computerspil kan nikke genkendende til.

 

lasernes_egne_04

 

Hvordan skaber du en mandalategning

Det er en god ide, når du skal skabe din egen personlige mandala, at sørge for at være alene i et godt stykke tid. Forbered dig mentalt, ved at tænde røgelse. Gerne salvie som renser luften for negative energier – eller sandelwood, som afbalancerer din egen Yin/Yang energi. Du kan med fordel også bruge en duftlampe, med æteriske olier i, således at det rum du vælger, bliver renset, og fyldt med ny energi og samtidig en dejlig duft.

Start med at lægge dine redskaber frem. Du skal bruge en tallerken, en gryde eller hvad som helst du vælger, bare det er en cirkelform, en god tusch, blyanter, farver, papir og karton, eksempelvis fra bagsiden af en blok, eller lign.

Vi anbefaler dig, at lave en lille meditation inden du går i gang, dette for at rette fokus på dit projekt og få ro i dit indre: Sæt dig i din bedste stilling, så du sidder behageligt. Det er bedst, hvis du har fysisk kontakt med dine fødder, så måske er skrædderstilling eller lotusstilling godt for dig. Ret ryggen, og mærk din rygsøjle strække sig ud, løft dit hoved og forsøg at gøre halsen lang. Læg en hånd på din mave, og træk vejret helt derned, så din hånd skubbes udad. Men lad ellers dit åndedræt flyde af sig selv. Luk øjnene – hvis dine øjenlåg sitrer, så lad dem bare gøre det – det er naturligt, at kroppen reagerer modsat dine tanker og hensigter. Men lad være at fokusere på det.

Forsøg at få kontakt til dit kronechakra, du kan f.eks. trække ganske blidt i et hår på toppen af din isse. Forestil dig, at violet lys/energi strømmer ned igennem din krop, mens du i tankerne gennemgår din krop fra fødderne og op ad benene, videre op til bækkenet, bagdelen og overkroppen. Ud gennem armene og send nu energi til dine hænder, som om et øjeblik skal hjælpe dig med at udtrykke din Mandala. Forsæt med at koncentre dine tanker op til skuldrene og videre op gennem ansigtet.

Når du har gjort dette, så sid et øjeblik i stilhed. Rejs dig, når du føler dig klar og ryst din krop, dine ben og dine hænder. Ryst dit hoved. Dette er for at få energien til at løbe frit, og blodomløbet i gang. Sæt noget musik, du finder inspirerende og dejligt, på, og så er det tid til at lave din egen Mandala.

Find først ud af, hvilken stemning du er i. Er du stille og blid og til små armbevægelser, er det en lille mandalategning, du skal lave. Hvis du har lyst til store armbevægelser, og er fyldt med gå-på-mod og energi, er det suppegryden, du skal bruge som skabelon! Start med at tegne omridset – cirklen – Mandalaens ydre cirkel.

Derefter finder du centrum, som du markerer – og herefter er det om at bruge din intuition. Tegn præcis, hvad du føler, tænker og mærker. Lad farverne lege og spille op til hinanden, følg din intuition og tænk hele tiden, at det ikke er det færdige resultat, der er det vigtige, det vigtigste er processen, arbejdet, legen og dine følelser undervejs.

Et forslag til at vælge dine indre farver er, at du lukker øjnene og stille, ja næsten meditativt mærker efter, hvilken farve(r) du fornemmer ude i din højre hånd. Derefter vender du din opmærksomhed imod venstre hånd og åbner op for, hvilken farve(r), der toner frem der. Nu har du dine 2 startfarver, som du så leger med inde i cirklen – måske mens du stadig hører noget inspirerende musik? Lad farverne ligesom male og tage form, som de selv har lyst til og stop så op – og se, hvilke former, dramaer og symboler, som du kan ane og se i det, der da er groet frem. Lad være med at fortolke for meget. Se og føl blot, hvad du ser i din cirkel.

Gå nu videre med dit arbejde; at udtrykke “dit indre”, lad farverne spille op til hinanden, tegn forskellige symboler, tegn præcis, hvad du mærker og føler, og hold fast i din intuition. Husk at det ikke er det færdige resultat, der er det primære – det er processen, arbejdet, legen du er i gang med, som giver dig de fleste resultater. Brug gerne lang tid. Du kan vælge at dreje Mandalaen og se den fra nye vinkler – for derefter at tilføje nye symboler, som du ser for dit indre blik, symboler fra dit følelsesliv eller symboler du husker fra drømme, drømmerejser eller andet. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Det er først, når du mærker, at din Mandala er færdig, at den er det! Så rejs dig igen op, og betragt den fra alle sider. Lad den tale til dig, mærk efter inde i dig selv, om du kan føle fryd, sejr, stolthed, glæde – eller om du får følelser op, som kunne være sorg, vrede, forvirring, formålsløshed, irritation, ligegyldighed…

En rigtig god ting at gøre: på bagsiden af Mandalategningen, noter disse, dine allerførste følelser umiddelbart efter du har skabt din egen Mandalategning. Sæt også gerne dato på. Alt efter, hvad du mærker du lyst til, kan du vælge at hænge tegningen op eller lægge den væk. Måske bliver du så grebet af det, at du får lyst til at lave en mere – og vi på NetSpirit opfordrer dig til at følge din lyst og intuition, tegn og mal, føl og fornem, vær i dig selv og følg din indre stemme.

lasernes_egne_06

 

Sådan mediterer du på din mandala

Når du har færdiggjort din Mandalategning, farvelagt den og virkelig synes du er færdig, kan du med stor fordel meditere på den, for at opfange hvilke signaler og symboler der ligger i den til dig. Det vil også være muligt, med lidt træning, via meditationen at tyde din underbevidstheds ”tale” til dig. Her er et forslag til, hvordan du kan gøre.

Find et sted i dit hjem, hvor du føler dig tryg og godt tilpas. Et sted, hvor der normalt ikke foregår for meget. Hvis du ikke har så meget plads, men f.eks. skal bruge stuen, så sørg for at der er godt udluftet, og at energierne i stuen er renset for eventuelle dårlige energier. Dette kan du gøre ved at bruge krystaller og sten, eller du kan tænde noget tørret salvie i en skål, og vifte røgen rundt med et blad, en avis eller en fjer. Du kan også tænde en røgelsespind, hvis duft du godt kan lide. Særligt velegnet til meditation er: Ylang Ylang, Sandal Wood og Aloes Wood, men det vigtigste er, at det er en duft, du selv holder af.

Klæb eventuelt din mandalategning op på et stykke karton, så den bliver stivet af, og du kan have den foran dig i oprejst position. Sluk for tv, pc og telefon. Sørg for at du har en tid, hvor du ikke bliver forstyrret. Sæt dig et behageligt sted. Gerne i ”lotusstilling” eller i ”skrædderstilling”. Sørg for at din ryg er ret, du kan eventuelt understøtte dette, ved at anbringe en pude under det bagerste af din ende. Dine hænder lægger du på knæene, enten med håndfladerne opad eller nedad, alt efter hvad der føles naturligt for dig.

lasernes_egne_03

Luk øjnene, og træk vejret ind gennem næsen med lukket mund, hold vejret i lungerne i fem sekunder – og pust derefter ud igennem munden. Gentag dette 4 gange. Dermed aktiverer du den energi vi kander chi – livsenergien, og kundalinikraften, der ligger ved sidste ryghvirvel. Lad nu dit åndedræt finde sit eget leje – roligt og naturligt. Eventuelle tanker lader du blot passere uden at ofre dem opmærksomhed.

Forestil/visualiser at der er en beskyttende hinde der følger din krops yderside. Ret dit fokus på din isse, og forestil/visualiser at der strømmer klart, hvidt lys fra din isse og ned langs skuldrene og ud i dine arme, tilbage til rygraden – og forgrener sig ud gennem dine ben og ned til dine fødder. Begynd med – i dit indre – at kontakte din skytsengel, din hjælper eller din guide. Når du føler dig parat, åbner du øjnene og ser på din tegning. Forsøg at lave et ”tunnelsyn” – dvs. at du lukker alt andet omkring dig ude – og kun fokuserer på Mandalaen.

Læg mærke til de enkelte farver. En efter en, og mærk hvad denne farve betyder for dig, – alle farver har en vibration, der vil ”tale” til dig, så lyt med åbent sind. Se på farverne adskilt, og lyt til dem hver især, og vær opmærksom på:

  • Hvad fornemmer du i følelserne?
  • Hvad mærker du i kroppen?
  • Hvilke impulser får du i tankerne?

Brug gerne lang tid på dette, men sørg hele tiden for, at dit åndedræt er roligt, og at du sidder behageligt. Hvis ikke, så flyt rundt på dig selv og find en stilling, hvor du stadig har ret ryg, men sidder behageligt. Det kan være, at du skal have fødderne i gulvet. Vær opmærksom på, om der er en farve, der går igen, eller der er overvægt af en speciel farve i hele Mandalaen, som du nu retter din opmærksomhed mod.

mandala-udskriv-6

I chakrasymbolsk betydning symboliserer:

I det første chakra – Rodchakraet / Muladhara – repræsenterer enhver anden farve end rød, hvad personen ser som en nøgle til sikkerhed eller tryghed. Rødt i ethvert andet chakra peger på usikkerheden omkring dette chakras egenskaber.

I det andet chakra – Harachakraet / Svadhistana – repræsenterer enhver anden farve end orange, hvad personen ser som en nøgle til mad eller sex. Orange i ethvert andet chakra er en indikation for mad eller sex som nøgle til egenskaberne af dette chakra.

I det tredje chakra – Solar plexus chakraet / Manipura – repræsenterer enhver anden farve end gul, hvad personen ser som en nøgle til magt, kontrol, frihed eller selvdefinition. Gult i ethvert andet chakra repræsenterer sindet eller magt, kontrol eller frihed som en overvejelse til egenskaberne af det bestemte chakra.

I det fjerde chakra – Hjertechakraet / Anahata – repræsenterer enhver anden farve end grøn, hvad personen ser som nøgle til relationer (forhold) eller kærlighed, eller det er en overvejelse i dette område. Grønt i ethvert andet chakra repræsenterer forhold eller kærlighed som en overvejelse i egenskaberne af dette specifikke chakra.

I det femte chakra – Strubechakraet / Visuddha – repræsenterer enhver anden farve end blå, hvad personen ser som nøglen til at udtrykke – i stedet for at udtrykke det naturlige væsen. At modtage er også en del af det blå chakra, og enhver anden farve end blå vil derfor repræsentere en forhindring for at lade tingene komme ind. Blåt i ethvert andet chakra repræsenterer en længsel eller sult efter det, som dette specifikke chakra repræsenterer.

I det sjette chakra – Pandechakraet / Ajna – repræsenterer enhver anden farve end indigo, hvad personen ser som en nøgle til spiritualitet. Indigo i ethvert andet chakra repræsenterer spiritualitet som en nøgle til det, som dette specifikke chakra repræsenterer.

I det syvende chakra – Kronechakraet / Sahasrara – repræsenterer enhver anden farve end violet, hvad personen ser som en nøgle til enheden eller faderen. Violet i ethvert andet chakra repræsenterer, at enhed eller faderen er en overvejelse i den del af bevidstheden, som det specifikke chakra repræsenterer.

Du kan læse meget mere om chakra på NetSpirit, hvis du skulle have lyst dertil.

Hvis du har særlig megen vægt på én farve, lukker du nu øjnene, og går ind i farven – forestil dig at du ER farven, og spørg denne farve hvad den vil fortælle dig. Sådan kan du gøre med alle farver, der er repræsenteret i din Mandalategning.

Tag nu en pause, hvor du igen lukker øjnene og laver ovenstående åndedrætsøvelse igen, for at rense energien i dig. Fokuser på din isse, og visualiser nu, at du trækker violet energi ned i din krop, ud gennem armene til hænderne, tilbage og ned langs rygraden – ud ad benene og ender ved fødderne. Lad denne farve selv finde vej, når du først har ”fat i den”.

Når du er klar åbner du igen øjnene, og denne gang skal du se SYMBOLERNE i din mandala. Hvad forestiller de? Er de placeret i et specielt mønster? Er der symboler der går igen? Forsøg at kontakte disse symboler, og lad dem tale til dig – lyt med din intuition og se med dine øjne.

Gå ind i de enkelte symboler, forestil dig at du rent faktisk sidder inde i en af dem, omgivet af den farve du har lagt der. Og mærk din følelse i kroppen og din tanke. Føles det godt/trygt? Føler du dig indespærret? Føler du dig energifyldt?

 

Lav mandalas fra digitale fotos

Find et af dine digitale billeder. Det kan være hvad som helst, men det er en fordel, hvis det har nogle flotte farver. Åben nu et billederedigerings program og begynd at lege med dit foto for at få det til at ligne en mandala.

Det er nemt og sjovt. Og så er der jo lige den her finesse, at hvis man laver mandalaen ud fra eksempelvis et billede af sin kæreste eller en, som man har stor kærlighed til – ja så kommer den færdige mandala jo også til at indeholde denne energi. En ret spidsfindig måde at fremstille et portræt på!

mandala-udskriv-1

mandala-udskriv-2

mandala-udskriv-3

mandala-udskriv-4