Yoga asana – Anjanaya – Hyldest

Anjanaya-asana – Hyldest
Yoga Asanas

Sid komfortabelt.
Rejs dig op på knæene og få ryggen, bagdelen og bagsiden af lårene til at at være i en 90º position.
Udstræk dit venstre ben foran dig med knæet i en vinkel på omkring 90°.
Placere dine håndflader sammen ud fra hjertet (anjaneya-mudra).
Hold dine håndflader sammen og stræk dine arme lige op i vejret samtidig med at du bøjer hovedet bagover og kigger opad. Bøj langsomt dine arme bagud samtidig med at du strækker dit højre ben bagud. Hold denne position for så lang tid som det er komfortabelt mens du langsomt trækker vejret igennem næsen.
Vend tilbage til Vaja-asanan og gentag øvelsen hvor du bytter rundt på benene.

Kommentar

Anjaneya-asanakombinere forskellige positioner og mudras (påskønnelser) i en flydende udviklende øvelse, der kombinere motion, udstrækning og balance. Regelmæssig brug af denne øvelse vil forbedre koncentratioen og balanceevnen.

I udførelsen af denne øvelse kan det være en hjælp at forestille sig at man tilbeder eller viser sin respekt for et eller andet. Især mens du strækker dine arme bagud kan det være en hjælp at forestille sig at man udtrykker sin påskønnelse eller respekt overfor noget guddommeligt (eller en anden form for påskønnelse). Ordet anjaneya betyder hyldest eller tilbedelse. Ordet er afledt af anj, der betyder at ære, at hylde.

En øvelse der let kan forveksles med Anjanaya-asana er Ardha-chandra-asana (Halvmånen) hvorfor det er valgt at vise denne her i sammenhæng med ovenstående. Groft sagt er der tale om to udgaver af den samme sekvens, hvor forskellen hovedsagelig er at i Anjanaya asana sidder man i hug og i Ardha-Chandra asana står man oprejst.

Ardha-chandra-asana / Halvmånen
Stå i tada-asana positionen. (Begge føder i kontakt med underlaget i hele fodens flade lige fra storetåen til hælen – hold ryggen rank og armenen presset let mod kroppen med håndfladerne vendt mod kroppen.)
Bring hænderne sammen ud fra brystet med håndfladerne let presset mod hinanden (Anjaneya-mudra).
Tag en dyb indånding og hæv armene op i vejret, imens håndfladerne forblives samlet med et let tryk mod hinanden.
Bøj din krop og dine arme bagud. Hæld dit hovede tilbage og hold denne position et øjeblik. Hold dine knæ og dine ben lige mens du strækker bagud.
Vend langsomt tilbage til tada-asana positionen og gentag øvelsen to, tre gange.

Kommentar

Ardha-chandra-asana er særlig god til at styrke lænden og brystet. Det er endvidere en god udstrækningsøvelse. Benyt eventuelt en væg til at holde balancen op imod. Denne asana er en del af surya-namaskar (Sol-hyldest). Oversættelse af sanskrit navnet for øvelsen: ordet ardha betyder halv og ordet chandra betyder måne. Deraf også navnet på øvelsen; Halvmånen.