Meditations objekter fastholder dit fokus

Et meditationsobjekt er det indre eller ydre fænomen, man under meditationen retter sin opmærksomhed eller bevidsthed imod. Man kan anvende stort set hvad som helst som meditationsobjekt.

Eksempler på meditationsobjekter:

  • Et mantra. Det nok mest kendte mantra er sanskrit-lyden ”AUM” som udtales ”OM”, der også kaldes ur-lyden eller lydenes lyd. Hvis du ikke lige har et mantra ved hånden som du synes om, kan du få massevis af inspiration i vore sektion om mantra, hvor du fx kan trække et mantra, lære hvordan du opstiller dit eget personlig mantra og læse stort set alt om mantra.
  • Åndedrættet. Man kan enten anvende det naturlige åndedræt eller et dybere, langsommere eller hurtigere åndedræt. At styre sit åndedræt er noget man går rigtig meget op i indenfor fx yoga. Læs meget mere om hvordan man arbejder med optimalt åndedræt i vores sektion om yoga.
  • Kroppen. Man retter sin opmærksomhed mod hele eller dele af den fysiske krop. Hvis man rent fysisk kan se denne del af kroppen så koncentrer man sig om at blive denne del. Altså adskille sig fra sig selv og blive et med fx sin storetå. Hvilket naturligvis umiddelbart virker underligt. Men ideen ved alle meditationsobjekter er at stoppe tankerne og blive tanketom, hvilket søges opnået med dyb koncentration og forestillingen om at rejse ind i det objekt man benytter.
  • Et ydre billede. Man kan anvende geometriske mønstre og symboler som meditationsobjekt.  Fx den tibetanske-buddhistiske ”Mandala” eller den hinduistiske og tantriske ”Yantra”.
  • Et indre billede. Man kan forestille sig noget. Hvilket kan være  en mandala eller et symbol. Det bør holdes simpelt. Begynder du at konstruere større landskaber, scenarier, og bygninger får din bevidsthed ikke den ro som er målet for meditationen.
  • Et stearinlys. Man kan anvende  flammen fra et brændende stearinlys. Det er fx tilfældet i den tantriske yogaøvelse ”Tratak”. Man kan også anvende et træ, en sten, en blomst etc. Man skal koncentrer sig om at rejse ind i objektet og være stille derinde.
  • Chakra Man koncentrer sig om et chakra. Du kan læse meget mere om chakra i vores sektion herom. Brug navigationsmenu eller vores søgefunktion.

Meditations objekt sten

Den gode meditation

Vejen til den gode meditation er  individuel. Har du det godt med et meditationsobjekt så brug dette. Hvad dette så end er. Ovenfor er nævnt eksempler men der findes mange andre. Din vej til den gode meditation finder du ved at prøve forskellige muligheder og være ærlig overfor dig selv.