Mantra meditation

Alle har vi et mantra. Det er sådan vores hjerner fungerer. Måske du er heldig og har et mantra som “Jeg er helt fantastisk og unik”. Eller som de fleste af os kan du have en negativ mantra. Jeg er dum, for fed, jeg kan ikke, jeg har ikke … negative tanker, der former vores mening om os selv og cementeres ved gentagelse. Vi handler ud fra negative tanker / adfærd og gør dem til virkelighed.

Indtil du bliver opmærksom på det faktum, at dit sind konstant roterer og producerer tanker, kan du ikke ændre det. Men det fantastiske er at du kan ændre dit personlige mantra. Du kan skifte dine negative tanker til positive tanker via mantraer. Hvilket vil ændre dit liv fuldstændigt!

Gentagelsen af ​​et mantra menes at bekræfte dets betydning for os selv og ændre vores tankeproces. Det har potentialet til at ændre hele den grundlæggende måde hvorpå vi anskuer os selv og verden. Opskriften er enkel. Hver gang du finder dig selv i et negativt tankemønster, skifter du simpelthen dit mantra til en positiv udsagn. Noget, der styrker dig og har en positiv indflydelse på din dag!

Mantra meditation Objekt meditation

Meditations objekter

Et mantra har i forbindelse med meditation som formål at fastholde dine tanker. Dette kalder man et meditationsobjekt. Et meditationsobjekt er det indre eller ydre fænomen, man under meditationen retter sin opmærksomhed eller bevidsthed imod. Man kan anvende stort set hvad som helst som meditationsobjekt.

Andre eksempler på meditationsobjekter er :  Åndedrættet. Man kan enten anvende det naturlige åndedræt eller fx et dybere, langsommere eller hurtigere åndedræt. Et ydre billede,  geometriske mønstre og symboler, som  fx den tibetanske-buddhistiske ”Mandala”.  Et stearinlys. Typisk anvendes flammen fra et brændende stearinlys. Man kan også anvende et træ, en sten, en blomst etc. Man skal koncentre sig om at rejse ind i objektet og være stille derinde. Chakra. Man koncentrer sig om et chakra. – Du kan læse meget mere om meditationsobjekter i sektionen om meditation.

Mantra meditation

Sådan mantra meditere du

Det er svært at meditere! Især i starten. Dit sind vil konstant søge at få dig på afveje. Hvad skal jeg lave i morgen, vasketøj, indkøb, alle mulige tanker vil presse sig på. Mantra-meditation gør det lettere at koncentrere sig om en ting, fordi du har et mantra at bringe dit fokus tilbage til. Når dit sind begynder at flyde, kan du bare skifte tilbage til mantraet.

Her er et par vigtige tip til, hvordan du kommer i gang med mantra-meditation:

1. Vælg et Mantra: Tjek vores liste over mantraer, eller sammensæt dit eget mantra! Det behøver ikke at give mening eller endda være et rigtigt ord. Bare find noget, der taler til dig, hjælper dig med at blive stærkere eller hjælper dig med at berolige dit sind og fokusere.

2. Find en god position: Sid behageligt. Måske i en yoga stilling. Det vigtigste er at du finder  et sted, hvor du ikke vil forstyrres – et sted, hvor du kan fokusere og tage dig personlig tid!

3. Tag en dyb indånding og luk øjnene: Begynd at slappe af i krop og sind.

4. Begynd at gentage dit mantra: Sig dit mantra indvendigt i dit hoved, eller øv dig i at få dit mantra til at følge din vejrtrækning. Blot fem minutter er fint, men det er helt individuelt hvor længe der mediteres. Nogle har det optimalt med 20 minutter, andre en time. Det er helt op til dig. Mærk efter og du finder din egen optimale tid.

5. Indse at dine tanker vil flyve afsted. Det er uundgåeligt. Vores sind svinger konstant. Du mister fokus på dit mantra og begynder at tænke på andre ting. Men tag det ganske roligt. Bare slap af og flyt dit fokus tilbage til dit mantra. Med tiden bliver det lettere og lettere!

 

Mantra meditation

 

Hurtig mantra meditation

Mantra meditation gør det nemt og hurtigt at få sine tanker på plads. Således kan mantra meditation udføres når du sidder og venter på bussen, på badeværelset i frokostpausen på jobbet, eller andre steder hvor du lige har en kort pause.

Den virkelige styrke ved at benytte mantra i forbindelse med meditation er at du bliver i stand til lynhurtig at få dine tanker på plads. Dette vil hjælpe dig gevaldigt til at fjerne stress, skabe ro, balance, overskud og klarhed.

En hurtig mantra meditation har samme effekt, som en power nap – en kort lur midt på dagen, hvor man lige når at slappe helt af og opnår at ens ens præstationsevne og koncentration forbedres betydeligt. Det er sindet, der styrer dit mentale overskud, din evne til at fokusere og tænke klart. Hvis du giver din hjerne lidt frikvarter, rydder den selv op i alle de mange tanker og følelser, der hvirvler rundt. Bagefter er den klar til at starte på en frisk omgang.

En ganske kort mantra meditation kan gøre underværker for dit energiniveau og hjælpe dig med at kvikke op på kort tid. Det kræver lidt øvelse at blive god til at mantra meditere på et kort øjeblik. Ovenfor er beskrevet fremgangsmåde når du vil mantra meditere på den almindelige måde. Hurtig mantra meditation har en række fordele, men også nogle udfordringer. Disse er tidsaspektet og stedet hvor meditationen kan foregå.

1) Stedet til din mantra meditation

Søger du på internettet efter mantra meditation vil du ofte komme omkring smukke mennesker i yoga positioner, der sidder et eller andet eksotisk sted, på en klippe, ved et hav, på en blomstrende mark, etc. Disse smukke fotos er så afgjort mere inspirerende end end et foto af en person på toilettet, eller i en baggård, men dette er steder som du formentlig kommer til at benytte hvis du vil praktisere hurtig mantra meditation.

Du har brug for mantra meditation når tingene spidser til på jobbet, før et vigtigt møde, når konflikter opstår og stressen hober sig op. Og i disse tilfælde er der sjældent en blomstrende mark i nærheden! Istedet er der en bænk i parken, et ledigt lokale i bygningen, en tagterrasse, en baggård, et ledigt toilet eller lign. Så anbefalingen ovenfor om at finde et sted hvor du kan være uforstyrret er sjældent muligt når vi taler om power hurtig mantra meditation. Her er dine muligheder begrænset til steder i det offentlige rum, til steder på din arbejdsplads eller lign.

For at enhver meditation skal kunne have effekt skal dit sind have fokus på noget bestemt – et mantra, en tanke, en bøn, en remse, et eller andet som al din koncentration er centreret omkring. Dette er i sig selv en udfordring. Og den bliver bestemt ikke mindre hvis man skal udføre meditationen et sted hvor man bliver forstyrret af biler der dytter, telefoner der ringer, mennesker der taler, larm, stemmer, støj.

Denne udfordring med selve stedet kan kun løses ved at du bliver rigtig god til meget hurtigt at komme ind i din meditation og lukke andet ude ved kun at have fokus på dit mantra.

2) Udvælgelse af mantra

Det vigtigste værktøj er dit mantra. Dit valg af mantra er ganske afgørende for din succes. Skal du fx sidde på et offentlig toilet og kunne udføre mantra meditation før et vigtigt møde kræver dette at du virkelig er ven med dit mantra. Dette er super vigtigt. Du har brug for et mantra som du virkelig kan smelte sammen med.

Vi har skrevet et helt afsnit om hvorledes du finder dit eget personlige mantra. Et personligt mantra er noget som er unikt for netop dig. Da valg af mantra er afgørende for din succes med mantra meditation i al almindelighed – og i særdeleshed med hurtig mantra meditation – bør du vælge dit mantra med omhu.

 

Sådan vælger du et personligt mantra

 

Træk et mantra

Mantra – Genvej til din empowerment