Sådan vælger du et personligt mantra

Du har flere forskellige tilgangsvinkler til at vælge dit mantra. Helt oprindeligt stammer mantra fra den Vediske religion, som er forløberen for Hinduisme, Buddhismen og Jainismen. Oprindelse af den Vediske religion finder vi i perioden 1500-1000 f.v.t. hvor stammer fra Centralasien vandrede til Indien og bosatte sig i den nordlige del af landet, i området ved floderne Ganges og Yamuna.

Fra denne tidlige periode i Indiens historie er overleveret en temmelig stor samling tekster; den vediske litteratur. Ældst er veda’erne (ca. 1200-900 f.v.t.), som dækker den ældste del af den vediske religion. I veda’erne kan vi læse om de ritualer som det indvandrede stammefolk (arierne) udførte.

Præsterne er inddelt i fire grupper, som har hver deres funktion i ritualet. Den ene gruppe præster står for anråbelse af guderne og recitation af hellige vers, den anden for ritualets praktiske udførelse, den tredje for at chante og den fjerde står for at sikre, at alle de andre gør tingene rigtigt. Hver af disse fire grupper har deres egen del af veda’erne tilknyttet. Veda’erne er delt i fire bøger og kaldes derfor ofte de fire veda’er.

Mantra meditation munk

Dette er det ældste vi kender til oprindelse af mantra. Herfra bredte brug af mantra sig til Hinduisme, Buddhismen, yoga traditionen mv. I disse forbindelser er mantraer fastlagt. Man kan ikke blot vælge et tilfældigt mantra. Hvert enkelt mantra har sin egen betydning og virkemåde. Der er ganske vist massevis af mantraer at vælge imellem, men de er spirituelt, ikke psykologisk orienteret.

Vælger du således et mantra fra gamle religiøse eller spirituelle skrifter bør du være opmærksom på hvad deres egenskab er. Det kan indledningsvis hjælpe at tænke på mantra som en trylleformular. Hvis man skal trylle en kanin op ad hatten så bruger man en bestemt trylleformular og hvis man skal trylle en kanin om til en elefant så bruger man en anden trylleformular. Således også med mantra. Der findes mantra til forskellige formål.

Hvad de gamle klassiske mantraer har af egenskaber og virkninger er forklaret i vores afsnit om mantra. Det er en god ide at nærme sig disse mantra med respekt da et forkert mantra eller blot forkert udtale af et mantra, antages at kunne have overordentlige negative konsekvenser.

Mantra et personligt valg

I moderne tid benyttes mantra indenfor wellness, i sportsverden, i psykologien, i meditation, etc. Og i disse sammenhænge er der mere frit valg på alle hylder. Her er mantra mere psykologisk end spirituelt funderet. Derfor kan moderne mantraer vælges ud fra et personligt valg. Eksempelvis at de er korte, så de er lette at huske og sige gentagne gange. Eller ud fra at de har en personlig betydning for den som fremsiger mantraet, et inspirerende citat eller endda et ord, der ikke har nogen mening eller betydning.

Du har således flere forskellige typer af mantra du kan vælge imellem:

  • Mantra på sanskrit fra spirituelle og religiøse tekster. 
  • Moderne mantraer samlet fra forskellige inspiration, citater og ordsprog.
  • Lav dit eget personlige mantra .

Når du indledningsvis skal vælge et mantra så bliv inspireret ved at benytte vores funktion “Træk et mantra”.  Her bliver du præsenteret for mantra til alle formål – Mantra, der er gode til meditation, Mantra, der er gode til at fremme selvværd, Mantra, der er gode til sport, Mantra, der er gode til at helbrede og styrke sundhed, Mantra, der er gode til yoga, Mantra, der er gode mod stress, Mantra der er gode til at fremme gode energier.

  • Mantra på sanskrit fra spirituelle og religiøse tekster

Fordele: 

Du forstår dem ikke! Da de er ofte er skrevet på sanskrit er det egentlig ganske volapyk. Og selv når vi oversætter dem giver det stadig ikke megen mening, medmindre du har god viden om buddhisme, hinduisme og den vediske litteratur.

Tager vi som eksempel det populære mantra “Om Namah Shivaya” er oversættelsen “Jeg bøjer mig for Shiva / I bow to Shiva”. Det er en af de mest populære hinduistiske mantraer. Det kaldes Shiva Panchakshara eller blot Panchakshara. De fem stavelser – ” Na ” Ma ” Si ” Va ‘og’ Ya ‘menes at repræsentere fem elementer i verden -‘ Na ‘repræsenterer’ jorden ‘. ‘Ma’ repræsenterer ‘vand’. ‘Si’ repræsenterer ‘ild’. Va repræsenterer ‘luft’, og ‘Ya-lyden repræsenterer himlen eller æteren. “Om Namah Shivaya” anses for at bringe dig tættere på Shivas guddommelighed.

At du ikke forstår et mantra kan være godt for din mantra meditation. Du tvinger din hjerne til at koncentrer sig om noget der ikke giver den nogle ledetråde til at flyve afsted med en masse tanker.

Ulemper:

De er ofte meget lange. Hvilket gør dem svære at huske.

Tager vi som eksempel et af de ældste sanskrit mantraer – Gayatri Mantra – som er det mest kendte mantra i hinduisme. Det fremsiges ved hver morgen- og aften-tilbedelse. Mantraet er henvendt til solen som den øverste opretholdende kraft og kan frit oversættes som følger: “Vi mediterer på det fantastiske livgivende lys fra den guddommelige sol, må han oplyse vores sind.” Udtale af Gayatri Mantra er – Om bhur bhuvah svah | tat savitur varenyam | bhargo devasya dhimahi | dhiyo yo nah prachodayat |

  • Moderne mantraer samlet fra citater og ordsprog

Fordele: 

De er korte, nemme at huske. Hurtige at bruge. Du  kan finde dem frem i dine tanker på et  splitsekund. Disse mantraer er ideelle til fx sportsfolk når de skal fokusere sig, give alt hvad de har i sig -“Don’t listen. Don’t look. Just run.” – “This is what you came for.” Sådanne mantraer er også gode til at få styr på sig selv når bølgerne begynder at blive høje. Eksempelvis i stress, eller konfliktsituationer – “Forvent intet, værdsæt alt” – “Universet vil beskytte og guide mig”.

Ulemper:

De kan være en flosklen uden reel mening for dig. Hvis du ikke dybest inde tror på dit mantra er det blot en frase, kliché.

  • Lav dit eget personlige mantra 

Personlige mantraer er bekræftelser på, at vi ønsker at ændre vores liv, vores tankemåde omkring os selv og verden omkring os. Således kan et personligt mantra siges at  være enhver erklæring , der bekræfter den måde, vi ønsker at leve vores liv. Måden du kan lave et personligt mantra er ved at sætte dig ned og tænke over to, tre ting du gerne vil ændre ved dit liv, i dit tankesæt, eller handlemåde.

Skriv dem i form af “jeg er,” – eksempelvis “jeg er ofte usikker” “Jeg er ofte ked af mig selv”.  Nu notere du så det stik modsatte. Eksempelvis “Jeg er stolt af mig selv”. Tag nu disse to, tre udsagn du har lavet og sæt dem sammen i en sætning, der er nem og behagelig at udtale. Det anbefales at sætningen starter med “Jeg er”.  Dette er nu dit personlige mantra og du kan med fordel hænge det op på steder hvor du ofte vil se det.

Du kan blive kreativ og forskønne dit mantra med farver eller tegninger. Du kan få dit mantra skrevet på din kaffekop, lave det som en nøglering, have det som pauseskærm på din mobiltelefon, etc.

Husk at du kan have lige så mange mantra du har lyst til. Således kan du have et mantra til jogging, et andet til dit arbejde, et tredie til når du vil højne dit humør og livsglæde etc. Blot husk at dine mantraer skal behandles med respekt, give reel mening for dig og når du benytter dem må du ikke sjuske. Du skal inderligt koncentrer dig om dit mantra før det aktiveres og begynder at hjælpe dig.

Mantra favorit mantra

 

Mit favorit mantra

Herbert Brandt (grundlæggeren af NetSpirit) skriver om sit favorit mantra i bogen “Spiritualitet i hverdagen” følgende:

Mit favorit mantra er personligt for mig . Det er sætningen “Could have, would have, should have, didn’t”. På min fars dødsattest stod der blodprop, men reelt døde han af bitterhed og ærgelser. Han var så indædt ked af forspilte chancer i sit liv at det konstant blev noget han bebrejdede sig selv. Ok ja, der var mange gode muligheder og chancer som han missede. Mest selvforskyldt, men også blot uheldige dispositioner og livets forunderlige kast med terningerne.

I min barndom forstod jeg det ikke. Man kan jo ikke ændre fortiden, så hvorfor blev han ved med at være sur på sig selv og livet? Toget havde jo for længst forladt perronen, så istedet for at ærgre sig over det, måtte man jo blot se sig om efter andre nye muligheder. Så voksede jeg op og livet ramte, som det gør hos alle. Langsomt begyndte jeg at få de samme dumme tanker. Begyndte at tage mig selv i fortrydelser over dispositioner som kunne være håndteret bedre.

Indtil den dag en af mine gode venner ironisk bemærkede “Could have, would have, should have, didn’t”. Der slog det mig at jeg med magt måtte få disse destruktive, dumme, negative tanker væk fra mit sind. Og jeg begyndte at bruge mit mantra. Det hjælp fantastisk. Jeg kunne hurtig grine af mig selv og erkende at dét at have et positivt sind er måske noget man bliver født med, men efterhånden som man vokser op skal der arbejdes for at bevare positivismen, håbet, glæden, humoren – alt det andet står hurtigt i kø og banker på for at komme ind.

Det ville være dejligt hvis vi kunne have det som Nuser , da han i tegneserien Radiserne af Trine bliver gjort opmærksom på “Du ville ikke være så glad hvis du vidste hvor megen ondskab, der findes i verden”. Hvortil Nuser replicere “Lad være med at fortælle mig det, jeg er oprørende lykkelig i min uvidenhed !” Men det kan vi jo ikke. Vi er oplyste mennesker. Vores udfordring er at være oprørende lykkelige i vores videnhed!

Et af mine redskaber til at holde fanen højt, på trods af livets konstante udfordringer er brug af mantra. Det kan så absolut anbefales. Tag gerne mit, eller find dit eget personlige mantra.

 

Træk et mantra

Mantra meditation

Mantra – Genvej til din empowerment