Posturologi

Posturologi er afledt af det latinske ord positura, der betyder stilling og er således læren om og behandlingen af lidelser, der stammer fra vores forkerte postur/positur/position/stilling. Begrebet posturologi er på mange måder sammenfaldende, med begrebet BodyMind , men fortjener dog alligevel lidt selvstændige ord med på vejen.

posturologi Bodymind mensendiec left_yoga_vejledning2
Posturologi BodyMind Mensendieck Yoga

Hvor BodyMind meget fokuserer på de psykiske årsager til at vi har forkert kropsstilling, holdning, gangart mv. er begrebet posturologis fokus meget mere på at grunden til at vi får fysiske smerter i ryggen, nakken etc. ganske simpelt ligger i at vi har en slap indstilling til det at sidde og gå “rigtigt”.

De tidligere generationer fik i langt højere grad ganske automatisk motion igennem deres arbejde og deres dagligliv i det hele taget. Nu om dage har vi elevatorer alle vegne, rullende trapper, der hastigt bringer os frem og i det hele taget alskens forskellig hjælp til at gøre såvel vores arbejdsliv som vores privatliv, så behageligt som muligt.

Hvilket man bestemt ikke skal kimse af! Men når dette kombineres med en ligegyldig eller i det mindste slap indstilling til hvor meget vigtigere det så bliver at have den rette kropsholdning, gå på den rigtige måde, huske at strække sine sener og lemmer ud engang imellem, ja så medføre det altså naturligt at mange får fysiske smerter, der kan relateres til posturologiske årsager.

Nu kunne man således sige at posturologi “blot” er et moderne udtryk for at vi mennesker bør genoptage den helt traditionelle gammeldags gymnastik. At vi skal lade være med at pakke tingene ind og kalde gymnastik for mensendieck, yoga, BodyMind, eller posturologi for den sags skyld, men reelt blot bør huske på at vores krop skal holdes i form ved at vi regelmæssigt strækker vores sener og muskler, samt holder vores kondition i orden – altså at vi mennesker bør regelmæssigt bør dyrke god gammeldags gymnastik.

Og dette er også for en stor dels vedkommende ganske rigtigt. Det skal dog tilføjes at Posturologi også arbejder med at rette de fysiske smerter der opstår som følge af mekaniske forhold. Det kan være ændringer i knoglerne som følge af brud, børnelammelse, asymmetriske forhold etc. Langt de fleste skævheder i kroppen er dog ifølge Posturologi muskulært betingede – og de er den hyppigste årsag til kroniske, vedvarende eller tilbagevendende smerter.

 

Posturologi

 

Fokus på syn og fødderne

Noget som en, der arbejder med Posturologi typisk vil bemærke, er hvilket fodtøj man benytter. Ifølge Posturologi sker der ofte en forstyrrelse af de signaler som sendes fra fødderne til hjernen om hvad den mest hensigtsmæssige gangart og kropsstilling er, da vores fodtøj påvirker disse signaler uhensigtsmæssigt. Ifølge Posturologi får vi mennesker oftest sko på alt for tidligt i vores liv og de sko vi benytter virker oftest forstyrrende på kommunikationen imellem nerverne på fodsålerne og hjernen om vi står på forfoden eller på den ene fod, og hvorledes vægten i øvrigt er fordelt på fødderne.

Der sker så det at vi står skævt på fødderne, men hjernen får det ikke at vide og kan derfor ikke tilrette kropsholdningen så den bliver hensigtsmæssig. Ifølge Posturologi er hensigtsmæssige sko, så tæt på ingen sko som muligt, altså flade i bunden, uden fodform og uden snude der vender opad, ligesom kondisko. Der må gerne være hæl, selvom trykket kommer frem på forfoden, men ingen fodform. Fodformet giver for megen tryk på trykfølerne i svangen og hjernen får alt for mange oplysninger og forkerte oplysninger om hvordan foden har kontakt med gulvet, på samme måde som hos platfodede.

En anden ting som folk, der arbejder med Posturologi typisk vil bemærke, er om der er den rette kommunikation imellem vores synssans og hjernen. Det er i og for sig ganske logisk tænkning, der ligger bagved. Hjernen får oplysning fra øjnene om hvordan vi står. Oplysningerne kommer fra nethinden og informerer om rumlighed, altså lodrette og vandrette linier når vi er stående, samt om hvad der foregår yderst i synsfeltet – det felt man ikke ser, men fornemmer. Ydermere kommer der informationer fra øjets muskler om øjets stilling i øjenhulen.

Der er to hovedting som forstyrrer øjnene. Den ene er briller. Briller med glidende ivergang (prismer) skal sidde helt præcist. Hvis de glider blot et par millimeter ned giver det meget ofte en skævhed på 4-5 cm. Den anden er forstyrrelse, der stammer fra bidet/tænderne, ofte som følge af skævt tandlægearbejde. Dette giver spændinger der påvirker ansigtsnerven. Hvis der er uregelmæssigheder i kommunikationen mellem øjnene og hjernen vil det medføre forkerte signaler om hvad der er den rette kropsholdning, siddestilling, gangart etc.

Overordnet går Posturologi således ud på at sikre at der er den rette kommunikation imellem hjernen og kroppens forskellige muskler og nerver. Forudsat at du ikke har været udsat for en læsion eller varig skade, består ”uforklarlige” smerter ifølge posturologi ofte i, at der er en fejlstilling(-er) imellem kroppens knogler og led som skyldes asymmetrisk spænding (tonus) i kroppens muskler. Ca. 80 % af alle smerter i hoved, ryg, baller og ben stammer ifølge posturologi, fra uens muskeltonus. Det er nemt at forestille sig at såfremt ens rygmuskler i højre side af kroppen er mere spændte end i venstre side, vil det medføre at rygsøjlens hvirvler kommer til at stå skævt i forhold til hinanden og resultatet bliver med tiden, smerter.

 

Posturologi

 

Behandlingen

De typiske smerter med posturologisk årsag er hovedpine, rygproblemer som iskias, lumbago eller diskusprolaps. De typiske ledsmerter er skulder- og albuesmerter. Smerter i håndled og fingre, ankelsmerter, er typisk ikke afledt af en Posturologisk forstyrrelse. Mens der ofte ligge posturologiske årsager til grund for smerter i lænd balder, lyske, knæ og de fleste smerter i fødderne.

Behandling indenfor posturologi består primært i at genoprette de rigtige signaler mellem hjernen og kroppens muskler og nerver. Hertil er det første redskab der benyttes, at give patienten en viden om hvordan der ifølge posturologi opstår forstyrrelser imellem hjernen og kroppens muskler og nerver. Ud fra denne viden kan det enkelte menneske skærpe sin opmærksomhed omkring hvad der kunne være af posturologiske problemer. Det gamle ordsprog: “Don’t fix it, if it ain’t broken” omskrives en smule indenfor Posturologi til “if you don’t know its broken, you can’t fix it”. Altså skal det enkelte menneske først og fremmes have viden omkring de årsager, der fører til smerterne.

Dernæst kan det enkelte menneske selv gøre en hel del forbyggende, men den posturologisk kyndige kan endvidere hjælpe med et behandlingsforløb, der blandt andet kan inkludere specielle indlæg i skoene, behandling af øjne med akupunktur på øret, øjenøvelser, regulering af briller eller med en stærk nordpolsmagnet ved øjet. Behandling af kæbe og tænder sker typisk med akupunktur på øret eller speciel frekventeret laser lokalt, mens bidet kun kan reguleres af tandlægen.