Shiatsu

ShiatsuShiatsu er japansk og betyder fingertryk. Shiatsu er en gammel japansk sundhedsbehandling i slægt med den kinesiske akupunktur og akupressur. Hvor man i akupunktur benytter nåle mv. benytter man i shiatsu tryk med fingrene på kroppen. Som oftest er det dog hele håndfladen, der bruges til at udøve tryk med mod din ryg, arme eller ben.

Foruden fingrene og håndfladen benyttes knæ, underarme, albuer og ben, når man skal strække muskler og led. Det er ikke så voldsomt, som det lyder. Det kan føles stærkt og dybdegående, men det er ingen større, fysisk kraft, som anvendes.

Shiatsu har grund i østerlandsk filosofi og antager – på linie med alle andre spirituelle begreber, der har rod i østerlandsk tænkning – at sygdomme er resultatet af blokeringer og ubalance i energibanerne. Et område kan have for meget energi, eller for lidt. Shiatsu hjælper med at skabe en uhindret gennemstrømning af livsenergien Ch’i, som giver et øget velbefindende.

Shiatsu går ud på at finde og behandle årsagen smerte eller symptom. Behandlingen påvirker hele mennesket og har en meget afslappende effekt. Der sker noget på alle niveauer, både fysisk, psykisk og følelsesmæssigt. Som behandlingsform er Shiatsu som nævnt i familie med akupunktur og minder ved første øjekast lidt om massage i sin udførelse. Forskellen fra akupunktur ligger i metoden, der bruges til at stimulere og styrke kroppen. Hvor der i traditionel massage undertiden bruges olie og meget dynamiske berøringsteknikker, udføres Shiatsu udenpå tøjet og med et mere stille og dybdegående tryk.

Kiropraktor, alternativ behandling 01

 

Shiatsus historie

Shiatsu kan spores tilbage til omkring år 530 f.v.t. hvor der i Kina blev udviklet et system af teknikker for sundhed og sansekontrol, kaldet tao-yinn. Disse teknikker bestod i et system af selvmassage og stimulering af trykpunkter, der sigtede mod foryngelse og fjernelse af giftstoffer i legemet. Tao-yinn fulgte med udbredelsen af den traditionelle kinesiske lægekunst og bredte sig efterhånden til Sydøstasien, Korea, og nåede i det 10 århundrede til Japan.

På daværende tidspunkt var Shiatsu en kombination af håndfladehealing, akupressur, massage og blev praktiseret under benævnelsen anma. For tre hundrede år siden var det i Japan obligatorisk at læger studerede anma som et middel til at opnå fortrolighed med menneskelegemets fysiologi, anatomi, meridianer og trykpunkter, således at de blev i stand til at stille de rette diagnoser og indledende behandlinger efter de metoder, de fandt passende, f.eks. akupunktur, naturmedicin eller kropsterapi.

Efterhånden blev anma reduceret til et middel mod simple muskelspændinger, og ved indgangen til det 20. århundrede blev det kun tilladt at anvende teknikken til at fremme nydelse og kropsligt velbehag. Der var dog stadig en del anma-terapeuter, der benyttede de gamle teorier og det var dem der antog navnet shiatsu for at omgå de restriktioner, der var gældende for anma. Shiatsu blev først kendt af den brede offentlighed i 1970’erne i Europa og USA.

Nu til dags er den officielle definition af shiatsu fra det japanske sundhedsministerium følgende:

Shiatsu terapi er en form for behandling udført med fingre og håndflader, uden brug af instrumenter, det være sig mekaniske eller andre, for at udøve tryk på huden, korrigere indre skavanker, bevare og fremme helbredet samt behandle bestemte sygdomme.

Kiropraktor, alternativ behandling 02

Shiatsu teknikker

Der er tre kategorier af shiatsuteknikker. Almindeligvis indbefatter en shiatsu-session alle tre teknikker, dog typisk med vægten lagt på en af dem, afhængig af hvilken ubalance, der er dominerende.

  1. Styrkelse. Hvorved menes et vedvarende tryk udført vinkelret på kroppens overflade. Herved menes man at forhøje energiniveauet og blodcirkulationen i det pågældende område.
  2. Spredning. Hvorved menes aktive teknikker, såsom at ryste, rulle, strække, dreje og klemme. Herved menes man at sprede blokeret eller ophobet energi og blodsamlinger.
  3. Beroligelse. Hvorved menes en let fastholden med håndfladen med minimalt eller intet tryk, eller en blid vuggen. Hermed menes man at berolige nervøs energi.
Kiropraktor, alternativ behandling 03

 

VIL DU VIDE MERE

Såvel Shiatsu som akupunktur kan rubriceres som et spirituelt emne, der har fokus på kroppens sundhed ud fra en spirituel synsvinkel. Andre begreber i samme kategori er Homøopati, Bachs blomstermedicin, healing og massage. Nævnes bør også afsnittet Biorytmer, der giver grundig beskrivelse af alle tre biorytmer; den fysiske, den psykiske og den intellektuelle samt mulighed for at du kan udregne dine egne biorytmer.

Hvis interessen er omkring begrebet meridianer har også begrebet Zoneterapi dem som fundament for behandlingen og de benyttes meget i Yoga og har tæt sammenhæng med begrebet Chakra. Vil du gerne kende de punkter hvor man oftest udfører Shiatsu så kig i afsnittet om meridianerne. Når man i Shiatsu stimulere trykpunkter, har disse punkter næsten altid forbindelse til enten en meridian eller et chakra.

I østen har man traditionelt yndet at lave  illustrationer til brug for den almene forståelse i befolkningen omkring hvorledes emner som fx. Shiatsu, kiropraktor, zoneterapi, urtemedicin, virker og bør praktiseres. Sådanne illustrationer er ofte ganske simple og deres vægt er mere på forklaringen, vejledningen, end det er på det kunsteriske. Sådanne illustrationer er beregnet på nem tilgang og forståelse af eksempelvis meridiansystemet, og vejledning til hvorledes man kan udføre alternativ behandling, praktisere den østlige tilgang til sundhed.

Her er et eksempel fra en Emakimono, som er japanske illustrerede håndruller, der er produceret siden det 10. århundrede. Emakimono kombinerer tekst og billede i deres fortællinger, og det er næsten som en filmoplevelse, når man ruller gennem en fortælling fra højre til venstre. Foruden at berette om medicin skildrer disse håndruller fx også folkeeventyr og historier om den overnaturlige verden. Foruden at være små lærebøger er de beregnet til at give kulturel information og undervise i moralske værdier.

Kiropraktor, alternativ behandling 04

Kiropraktor, alternativ behandling 05

Kiropraktor, alternativ behandling 06

Kiropraktor, alternativ behandling 07

Kiropraktor, alternativ behandling 08

Kiropraktor, alternativ behandling 09

Kiropraktor, alternativ behandling 010

Kiropraktor, alternativ behandling 011

Kiropraktor, alternativ behandling 012

Kiropraktor, alternativ behandling 013

Kiropraktor, alternativ behandling 014

Kiropraktor, alternativ behandling 015

Kiropraktor, alternativ behandling 016

 

Meridianer