Drømmesymbol Nemesis

Drøm om nemesis

Hybris og nemesis, er et centralt begrebspar i græsk mytologi og tragedie. Mennesket overskrider gang på gang i overmod (Hybris) den guddommelige orden og retfærdighed (Dike) og møder derfor gudernes straf eller hævn (Nemesis).

Det var ikke altid kun menneskets egen skyld at det kom til at overtræde grænser for gudernes tålmodighed. Ate blev af oldtidens grækere opfattet som en gudinde eller en kraft, der forstyrrer menneskets sunde fornuft og får det til at begå overgreb (hybris) mod naturen, mod guderne eller mod andre mennesker. At begå hybris, møde nemesis, benyttes i dagligsprog om alt som er risikabelt, adfærd som anses for upassende, et brud på Janteloven – gøre noget som er socialt uacceptabelt, bryde ud af rammerne.

En metafor der ofte benyttes til at forklare Hybris og Nemesis er historien om den græske sagnfigur Ikaros (Icarus). Ikaros far, Daidalos havde bygget labyrinten til Minotauros, søn af en hvid tyr og Kretas dronning Pasifaë. Han havde tyrehoved og menneskekrop.

For at undgå at Daidalos afslørede labyrintens hemmelighed holdt kongen Minos Daidalos og sønnen Ikaros fanget på Kreta. Der var ikke mulighed for at flygte fra øen, for Minos undersøgte hver eneste båd, der afgik. Derfor fandt Daedalus på at flyve fra øen; han bandt fjer sammen med voks og tråd til et sæt vinger til dem hver, så de kunne flygte. Daidalos havde advaret sønnen mod hverken at flyve for højt eller for lavt. Ikaros fløj alligevel for højt, og solen smeltede vokset mellem fjerene, så han styrtede i havet og døde.

“Flyv ikke højere end vingerne kan bære. Hold dig ved jorden præcis som du er” – Er lyrik fra den danske sanger Lille Palle, der indgår i dansk sprogbrug som ironisk kommentar til Janteloven. Drøm om at begå hybris og/eller blive udsat for nemesis – måske også drøm om Lille Palle! – peger således på at hovmod står for fald, en frygt for fiasko, eller en længsel efter at bryde rammer, gøre sig fri og rent faktisk flyve lige så højt som du nu selv har lyst til.

Se også: JantelovenMetaforer | Triumf | Mobbe | Flok | Ydmyge

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V X Ø
Drømmesymboler oversigte Drømmesymboler oversigt

Sådan bruger du drømmesymboler

Med Danmarks største og mest omfattende oversigt over drømmesymboler – mere end 2000 drømmesymboler er forklaret – er du godt rustet til at tyde dine drømme. I de enkelte drømmesymboler er henvisning til andre relevante drømmesymboler. Du kan også benytte søgefunktionen, eller de alfabetiske oversigter over drømmesymboler.

Er der et drømmesymbol du ikke kan finde, så fortæl det og vi tilføjer det. Ligeledes hvis du gerne vil have andre henvisninger ind under et drømmesymbol. Fortæl hvordan vi kan gøre oversigt over drømmesymboler bedre. På forhånd tak for dit engagement. Har du spørgsmål om drømmetydning eller ønsker du at få tolket din drøm, så foregår dette i vores forum. Her kan du stille spørgsmål, hjælpe andre med svar, få tydet din drøm.

Drømmesymboler er forud definerede forklaringer på, hvad de enkelte symboler i drømmene almindeligvis betyder. Dette regelsæt er ikke helt det samme, hvis man sammenligner fx et østerlandsk regelsæt med et vesterlandsk. Endvidere skal de enkelte symbolforklaringer kun tages som et udgangspunkt, ikke som en klippefast sandhed.

Alle symboler har to sider: en kollektiv og en personlig. Den kollektive side er, at vi alle ved, hvad et hus er, mens den personlige side altid vil være forbundet til drømmerens personlige historiske baggrund, og de steder personen har boet, eller hvordan den person har oplevet de steder, hun/han har boet. Det gælder alle symboler. Forbindelsen mellem, hvad et hus er og personens opfattelse af et hus, er det, der afgør, hvordan et drømmebillede skal forstås.

Drømmesymbolerne benyttes i drømmetydning når man skal fortolke elementer i en drøm. Man kigger man på de enkelte drømmesymboler som drømmen kan huske og herudfra søges at lave en drømmetydning. Benyt oversigten over drømmesymboler til at søge efter det du gerne vil vide mere om. Fx drømmetydning død, drømmetydning slange, drømmetydning kat, drømmetydning tænder, drømmetydning gravid, etc.

Hvad betyder det når jeg drømmer om? Betydning af min drøm? Det kan du få svar på ved at benytte drømmesymboler, der fortæller hvad din drøm handler om.

Mangler du et drømmesymbol? Så fortæl dette i forummet og vi opretter en forklaring på drømmesymbolet til dig. På forhånd tak for dit engagement.