Ayurvedisk livsstil Kapha type

ayurveda livsstil

Mange bliver inspireret af Ayurveda og kaster sig begejstret ud i begrebet, men de fleste vender hurtig tilbage til den gængse mad og den gamle livsstil – ganske enkelt fordi det er besværligt og omkostningskrævende at leve efter Ayurveda på den måde begrebet oftest fremstilles i vestlig litteratur.

Men det behøver slet ikke være svært! Ayurveda er en filosofi, der søger at sikre mennesker et langt liv med godt helbred og godt humør. Og som der står i de indiske skrifter om Ayurveda behøver du reelt set slet ikke dette begreb til at fortælle dig, hvad der er godt for dig. Du ved udmærket godt selv, om det ene eller det andet er godt for dig, når du skelner til din smag, dine præferencer, din økonomi, dine lyster etc. Du rummer svarene i dig selv.

Ayurveda synes umiddelbart at være et system til opdeling af mennesker i typer og forskrifter for hvad disse tre typer optimalt bør spise etc. Men dette er en indpakning omkring et filosofisk visdomssystem, der i sin essens går ud på at leve i overensstemmelse med os selv og de svar vi allerede rummer. Søger du svarene udenfor dig selv, vil du aldrig finde ind til løsningen på hvordan du kan leve et lykkeligt og fremgangsrigt liv.

Ayurvedisk livsstil Kapha type

De rette handlemåder, der foreskrives i Ayurveda, er uløseligt knyttet sammen med den kontekst, hvori begrebet er opstået. Når Ayurveda fremkommer med forskellige anbefalinger til, hvorledes et menneske kan opnå fysisk såvel som psykisk sundhed, er det vigtigt at filtrere disse igennem en viden om, hvorfor og hvordan de er opstået. Det bliver meget nemmere at forstå og navigere rundt i ayurveda når du kender lidt til den kulturelle kontekst, begrebet er funderet i, og hermed den etik, og det tankesæt der danner baggrund for de konkrete anbefalinger.

Det kan derfor anbefales at udøvere af Ayurveda er bekendt med hovedtræk i Indiens historiske udvikling, kender lidt til hinduismen, kastesystemet, ideen om genfødsler, etc. På mange måder er Ayurveda, på linie med hinduismen og landet Indien – meget sammensat og modsigelsesfyldt. De enkelte anbefalinger til den rette handlemåde, den rigtige spise etcetera, som Ayurveda kommer med, står meget sjældent alene og uanfægtet.

Der er mange lighedspunkter mellem Ayurveda og hinduisme. Begge kan de sammenlignes med et træ, der vokser og sætter nye skud, uden at blive beskåret. Og begge har de til dels deres styrke ved deres pluralitet og en stadig evne til optage nye elementer i sig.

Herved har Ayurveda dog også udviklet sig til et omfattende begreb, og den vestlige verdens interesse for begrebet har blot gjort det endnu mere komplekst , idet det søges tilpasset vores kultur og madtraditioner. Hvilket der ikke er noget forkert i, men der opstår dog forvirring om hvad begrebet egentlig står for, når det i vesten søges praktiseret som et stringent system, med komplekse madplaner eller indviklede forskrifter for, hvorledes man kan leve sit liv i overensstemmelse med Ayurveda filosofien.

Man synes at glemme det sidstnævnte – at det er en filosofi, der basalt set blot forkynder budskabet om at man opnår energi og et godt fysisk såvel som mentalt helbred hvis man lever et sundt liv i overensstemmelse med kroppens naturlige behov.

Ayurvedisk livsstil Kapha type

Kapha typens ideelle livsstil

Sørg for at dine doshaer er i balance

Først og fremmest skal du kende værktøjerne til at have styr på din dosha balance. Da du er Kapha type, vil du ifølge ayurveda oftest have de ubalancer som forbindes med Kapha typen: allergier, Bihulebetændelse. Astma Forkølelser. Væskeophobninger. Overvægt. Sukkersyge. Forhøjet kolesteroltal. 

Generelt skal du holde øje med alle former for ubalancer – mentale såvel som fysiske. Når en ubalance optræder skal du konsultere ayurveda og se hvilken dosha type ubalancen forbindes med. Herefter skal du benytte de redskaber som ayurveda giver omkring harmonisering af denne doshatype – fx regulering af kost.

Sørg for at de fem elementer er i balance

Ifølge kinesisk astrologi og mytologi kan alting i universet rubriceres efter de fem elementer. Denne tankegang har ayurveda også som et helt centralt princip. Terminologien  og beskrivelsen af de fem elementer er lidt anderledes, men basalt set er det samme ide. Det vigtige i denne ide er at man her får et redskab til at balancere og harmonisere det enkelte menneskes liv når det kommer til fx bolig, samværd med andre, ja rent faktisk kan de fem elementer benyttes til overvejelser og anbefalinger omkring stort set hvad som helst.

De tre doshaer – Vata, Pitta  og Kapha – har deres primære fokus på at afbalancere energierne i kroppen, det enkelte individ, regulere det mentale og fysiske helbred. Men ayurveda er meget mere end det. Ayurveda er en filosofi omkring hvorledes man bør leve sit liv så man opnår lykke, sundhed, velfærd, succes. Til overvejelser og anbefalinger omkring hvad der vil være godt for det enkelte menneske at gøre med hensyn til karriere, kærlighed, etc. benyttes de fem elementer.

Følg en naturlig rytme

Hvis du føler det er en naturlig døgnrytme for dig at stå op og gå i seng, spise morgenmad, frokost, aftensmad etc. på de tidspunkter som generelt anbefales til Kapha typerne, så fint. Følg endelig denne rytme. Hvis ikke, så bare glem det og find din egen. Det eneste som ayurveda holder stædigt fast i omkring rytmer er at de bør være naturlige og konstruktive. Således eksempelvis anbefalingen om at spise mad som følger årstiderne. Dette er både sundt, naturligt og godt for både dig og Jorden.

Ligeledes med hensyn til døgnrytme og tidspunkter for indtagelse af måltider. Ayurveda har forståelse for at man kan have fx. et natarbejde og derfor indtager sine måltider på andre tidspunkter end dem som generelt anbefales til Kapha typen. Det vigtige for ayurveda er det konstruktive og det naturlige.

ayurveda-type-vata
VATA
ayurveda-type-pitta
PITTA
ayurveda-type-kapha
KAPHA
AYURVEDISK KOST VATA TYPE
AYURVEDISK KOST
AYURVEDISK KOST PITTA TYPE
AYURVEDISK KOST
AYURVEDISK KOST KAPHA TYPE
AYURVEDISK KOST
AYURVEDISK LIVSSTIL VATA TYPE
AYURVEDISK LIVSSTIL
AYURVEDISK LIVSSTIL PITTA TYPE
AYURVEDISK LIVSSTIL
AYURVEDISK LIVSSTILKAPHA TYPE
AYURVEDISK LIVSSTIL
ayurveda-test
AYURVEDA TEST
ayurveda-test
AYURVEDA TEST
ayurveda-test
AYURVEDA TEST
VATA PITTA KAPHA
KROPSBYGNING
Spinkel Medium Kraftig
KROPSVÆGT
Let Medium Overvægtig 
HUDTYPE
Sart, tør, kold, ru, mørk  Glat, fedtet, varm, rødlig  Sund, fedtet, kold, bleg 
HÅR
Tør, brunt, sort, filtret, porøst, tyndt  Glat, fedtet, blondt, gråt, rødt, skaldet  Tykt, krøllet, fedtet, bølget, fyldigt 
TÆNDER
Udstående, store, mellemrum, fint tandkød  Medium, bløde, sart tandkød  Stærke, hvide, sundt tandkød 
NÆSE
Uregelmæssig form og placering  Lang, spids, rød næsetip  Lille, rund, opstoppernæse 
ØJNE
Sorte, brune Små, dybe, tørre, med spil i Grønne, gule, røde Skarpe, klare, lysfølsomme Blå Store, smukke, rolige, varme 
NEGLE
Tørre, grove, skøre, flossede Skarpe, fleksible, rosa, pæne  Tykke, blanke, glatte, lakeret 
LÆBER
Tørre, sprøkkede, sort/brun tone  Rød, sensitive, gule  Glatte, blanke, blege, hvidelig 
HAGE
Smal, kantet  Spids  Rund, dobbelt 
KINDER
Rynkede, indsunkne  Glatte, flade  Runde, fyldige 
HALS
Tynd, lang  Medium  Bred, foldet 
BRYST
Fladt, indsunken  Moderate  Udvidet, rundt 
MAVE
Tynd, flad, indsunken  Moderate  Stor, topmave 
NAVLE
Lille, uregelmøssig, udstøende  Oval, flad  Stor, dyb, rund, udvidet 
HOFTER
Smalle, tynde  Moderate  Kraftige, brede, 
LED
Kolde, knagende  Moderate  Store, smurte 
APPETIT
Uregelmøssig, sparsom, lille  Stor, uudholdelig  Langsom men regelmøssig 
FORDØJELSE
Uregelmæssig, luft i maven  Hurtig, giver øget mavesyre/halsbrønd  Langsom, slim dannende 
FORETRUKKEN SMAG
Sødt, surt, salt  Sødt, bittert, skarpt  Bittert, kras, skarpt 
TØRST
Skiftende  Meget tørstig  Lidt tørstig 
AFFØRING
Hård  Lind  Trøg, tyk, olieret 
FYSISK AKTIVITET
Hyperaktiv  Moderat  Langsom 
MENTAL AKTIVITET
Hyperaktiv  Moderate  Sløv, langsom 
FØLELSER MAN OFTE HAR
Angst, frygt, usikkerhed  Vrede, had, jalousi  Rolig, grødig, afhøngighed 
TRO
Svingende  Ekstremist  Vedholdende 
INTELLEKT
Hurtig, men forkert svar/reaktion  Korrekt svar/reaktion  Langsom, korrekt svar/reaktion 
HUKOMMELSE
korttids = god, langtids = dårlig  Klar og præcis  Langsom og vedvarende 
DRØMME
Hurtig, aktive, mange, frygtsomme  Hede, Heftige, krig, vold  Langsomme, romantiske
SØVN
Utilstrækkelig, afbrudt, søvnløshed  Kort men dyb  Lang og tung 
TALE
Hurtig, uklar, slørret  Skarp, gennemtrængende  Langsom, sløv, monotom 
ØKONOMI
Dårlig, bruger penge på liggyldigheder  Bruger penge på luksus  Rig, god til at opspare 
ELEMENTER
Æter og Luft  Ild og Vand  Vand og Jord 
KVALITETER
Tør, Let, Kold, Ru, Subtil, Bevægelig, Klar  Let olieret, SkarpVarm, Let / Lys Bevægelig, Flydende  Tung LangsomKold Olieret, Slimet, Tæt, Blød, Statisk 
ANSVARLIG FOR
Alle bevægelser Motoriske og Sensoriske funktioner, Nerveimpulser, Celledeling, Cirkulation, Åndedræt, Indtagelse af næringsstoffer Udskillelse af affaldsstoffer, Entusiasme Den vitale livskraft, Fødsler, Tanker, Kommunikation, Kreativitet  Al transformation Fordøjelse, Stofskifte, Appetit og tørst Absorption, Assimilation Kropstemperatur Syn, Øjnenes og hudens udstråling Farve: fx øjenfarve og hudfarve Mod, Ambition, Intelligens, Forståelse  Struktur og smørelse Smørelse af væv og led Hudens fugtighed, Væskebalancen Immunitet, Energi Bindeevne, Vækst, Styrke Stabilitet, Omsorg, Tilgivelse Langtidshukommelse
HOVEDSÆDE
Tyktarmen  Tyndtarmen  Lungerne 
VIRKEOMRÅDER
Bækkenhulen, Bughulen Knogler, Hud, Lår, Ørene  Mavesækken Sved, Talgkirtler Hjerte, Lever, Milt Galdeblære, Blod, Øjne, Hud, Fedtlag under huden, Grå hjernemasse  Mavesækken Fedtvæv, Lymfekirtler, Brystvæv, Bugspytkirtel, Halsen, Næse Cerebro- spinalvæske, Ledvæske Plasma, Tunge, Bihuler, Hvid hjernemasse 
LIVSSTADIE
Alderdom  Teenager voksen  Barndom 
VEJR
Efterår vinter  Sommer  Vinter forår 
TIDSPUNKT PÅ ÅRET 
Okt, nov, dec, jan  Juni, juli, aug, sept  Feb, marts, april, maj 
TIDSPUNKT PÅ DAGEN
02.00 – 06.00 samt 14.00 – 18.00 10.00 – 14.00 samt 22.00 – 02.00  06.00 – 10.00 samt 18.00 – 22.00 
I BALANCE 
Kreativ Entusiastisk Fleksibel, Hurtig Glad, Fantasifuld  Intelligent, Organiseret Koncentreret, Fokuseret Veltalende  Kærlig Omsorgsfuld Stabil, Rolig Tolerant, Tilgivende 
HVAD BALANCERER
Regelmæssighed, Tung varm olieholdig fugtig mad. Velkogt, sammenkogt mad. Sød, sur og salt mad. Varm mad og drikke Tilstrækkeligt væskeindtag, Hvile, ro, Varme, Meditation Kropsmassage med sesamolie. Mådeholdenhed Afbrydelse fra arbejde, fysisk såvel som mentalt, med pauser og afslapning Undgå stimulanser som alkohol, sort te, kaffe Sød, bitter og astringerende mad Lyden af vand, Humor Ture i naturen, Måneskin, Meditation Kraftig aktivitet Bitter, astringerende, krydret mad Let og tør mad, Begrænset væskeindtag At drikke varmt, kogt vand Hyppig og regelmæssig motion Varme Tørbørstning af kroppen
UDE AF BALANCE
Bekymret, Angstfuld, Frygtsom, Nervøs, Ensom, Forvirret, Distræt, Utryg, Usikker  Vred, Irritabel, Hidsig, Intolerant Fordomsfuld, Jaloux, Fanatisk Overdreven perfektionist Sløv Ligegyldig, Doven, Grådig Overdreven besiddertrang 
TYPISKE PROBLEMER 
Smerter, Stivhed i kroppen Lændesmerter, Muskelkramper Muskeltrækninger, Gigt, Luft i maven, Forstoppelse Menstruationssmerter, Søvnløshed, Kolde hænder og fødder Tør og ru sprukken hud og læber. Svært ved at tage på i vægt  Betændelsestilstande Brændende fornemmelser For meget syre i kroppen, Mavesår Kvalme, Halsbrand Kraftig kropslugt, Diarre, Blodskudte øjne, Problemer med synet Akneudslæt, Bylder, Feber Allergier, Bihulebetændelse, Astma Forkølelser, Væskeophobninger, Overvægt, Sukkersyge, Forhøjet kolesteroltal
HVORFOR UBALANCE
Uregelmæssige rutiner Sene sengetider og for lidt søvn Bekymring, frygt, angst Udmattelse: fysisk eller mentalt Stimulanser: kaffe, sort te, alkohol, narkotika Tørt, koldt, blæsende vejr, efterår og vinter At overhøre kroppens naturlige behov Dårlig kropsholdning Tør, kold, rå, gammel mad. Mad der er bitter eller astringerende i smag Overdreven faste og udrensning Overstimulering af sanserne Hyperaktivitet, langvarig snakken At undlade at tilføre huden fugtighed Pludselige forandringer: vejr, rutiner, chok, livsomstændigheder rejser, sorg, stress  Presser sig selv for hårdt Frygt for fiasko Konkurrencepræget mentalitet Vrede, Hidsighed Varmt, fugtigt vejr Sommer Fysisk aktivitet i varmt vejr Varm, fed, stegt mad Meget varm mad og drikke Sur, krydret, salt mad Uren mad og vand Alkohol og gæret mad Solbadning Overdreven mental beskæftigelse For lidt fysisk aktivitet For lidt motion Kolde drikke, isvand Koldt og fugtigt vejr Vinter og forårsvejr Lur efter måltidet At sove for meget At sove for længe om morgen Tung, fed, stegt mad Mad der er sød, salt eller sur i smagen Indtagelse af for meget sukker Indtagelse af for mange mejeriprodukter At spise for meget Indtagelse af store mængder vand
 

Stil spørgsmål om Ayurveda

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst til om Ayurveda Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål

ayurveda-12