Biografier nordamerikanske indianere – Frank Fools Crow

Frank Fools Crow

Der er skrevet mange ting om Frank Fools Crow og især omkring hans kærlighed og omsorg for alle mennesker uanset race og køn. Det lå Fools Crow meget på sinde at nå ud til så mange som muligt med sit budskab: “Verdens og menneskets overlevelse afhænger af vores evne til at dele det vi har og arbejde i samarbejde. Hvis vi ikke gør dette vil først jorden og siden mennesket dø”. Fools Crow havde ikke meget til overs for dem, der først og fremmest søgte at sætte sig selv i scene. Han udtalte: “Dem som beklager sig og er de første til at ville dele medicinhemmeligheder er næsten altid, dem som ved mindst”.

Fools Crow var meget enig med Black Elk da denne udtalte: “Jeg helbredte med den kraft, der kom igennem mig. Naturligvis var det ikke mig som menneske, der helbredte, men den kraft som blev ledt igennem mig fra universet. Mine visioner og ceremonier har blot gjort mig til en kanal hvorigennem den helbredende kraft kan kanaliseres til de to-benede (mennesket). Hvis jeg troede at det var mig selv, der helbredte ville kanalen lukke sig og ingen kraft ville gennemstrømme mig”.

Det som Black Elk mener, er at højere kræfter først lærer det enkelte menneske at blive til hvad det oprindeligt er tænkt som – altså et helstøbt individ – og dernæst strømmer igennem dette menneske og ud til andre. For at gå igennem denne proces og først blive et helstøbt menneske og dernæst en der kanalisere healing til andre, mente Fools Crow at vi skal igennem fire stadier:

  1. Først skal det enkelte menneske tilkalde Wakan Tanka (se evt. kapitlet om indianernes spiritualitet) og bede denne kraft om at løsne mennesket fra al tvivl, ængstelse og afvisning af universets energier.
  2. Dernæst skal det enkelte menneske anerkende sig selv som en tom skal, der er klar til at blive fyldt med håb, muligheder og styrke.
  3. Det enkelte menneske skal undersøge den nye styrke han eller hun er blevet udstyret med, gør sig fortrolig med sine nye evner.
  4. Og endelig kan det enkelte mennske begynde at virke som kanal for de helbredende og styrkende energier og hermed hjælpe andre.

Fools Crown’s syn på healing adskiller sig ikke meget på den generelle nutidige opfattelse, hvorfor der henvises til NetSpirits kapitel om healing hvis du ønsker at vide mere om dette begreb. Fools Crow blev den spirituelle og civile leder af Teton Sioux stammen. Han brugte næsten et halvt århundred på at hjælpe alle i sin nærhed. Han var en gentleman, der kæmpede både for sit folks menneskelige vilkår og for at verden i det hele taget kunne blive til et bedre sted.

Der er skrevet en bog om Fools Crow af Thomas E. Mails, der ganske vist er fiktion, men baserer sig på interviews forfatteren havde med Fools Crown i 1970’erne. I disse interviews fortæller Fools Crown om sit begivenhedsrige liv, fra de tidlige reservats dage, hvor Sioux lærte at være landmænd, over perioder med udbredt alkoholisme, elendig økonomi, samt anden verdenskrig. Alle sammen forhold, der gjorde behovet for nytænkning af indianernes rolle og indpasning i det amerikanske samfund aktuelle. Fools Crown fortæller om sine ønsker for at opnå visioner (et meget vigtigt element for alle indianere, og hellige mænd, medicinmænd i særdeleshed). Endvidere berettes om tiden som medicinmand, med svedehytteceremonien, soldansen, samt øjeblikke hvor Fools Crown havde fungeret som kanal for helbredende energier.

Fools Crown beretter også i disse interviews om hvorledes han foretog mange rejser, både i USA og til Europa med Buffalo Bill’s Wild West show. Fools Crown opnåede et langt lykkeligt ægteskab og var en af de ledende kræfter ved mæglinger mellem indianerne og den amerikanske regering. Især lavede han en stor indsats for at mæle efter at indianske aktivister havde besat Wounded Knee i 1973. Fools Crown opnåede at blive højt respekteret og elsket. Dette store menneske døde i 1989 i Pine Ridge reservatet i SydDakota.

 

Biografier nordamerikanske indianere

bigbear430) bigfoot378) bigox(2743) blackkettle186) calico(2861) cochise074)
Big Bear
Big Foot
Big Ox
Black Kettle
Calico
Cochise
eastman238) dullknife991) eagleelk182) fastthunder(2901) foolcrown(4702)
Crazy Horse
C.A. Eastman
 Dull Knife
Eagle Elk
Fast Thunder
Frank Fools Crow
gall908) geronimo(4010) goodlance155) hisfights(2766) huntstheenemy(2572) joseph(4150)
Gall
Geronimo
Good Lance
His Fights
Hunts The Enemy
Joseph
keuke(4358) littledog(4489) littlewolf988) lookingglass722) manyhorses(4082) medicinecrow(4024)
Keokuk Little Dog
Little Wolf
Looking Glass
Many Horses
Medicine Crow
olddog255) plentycoups(4022) quanah677) redcloud561) seattle452) shotinthehand024)
Old Dog
Plenty Coups
Quanah Parker
Red Cloud
Seattle
Shot In The Hand
sittingbull(4735) slowbull219) spottedelk(2742) spottedjackrabbit293) struckbycrow(2796) aa.jpg (2363)
Sitting Bull
Slow Bull
Spotted Elk
Spotted Rabbit
Struck By Crow
Two Leggins
Shoshoni802) wet(2812) whitemanrunshim(2634) wolfliesdown(2896) wowoka111) yellowhawk324)
Washakie
Wet
Whitemanrunshim
Wolf Lies Down
Wowoka
Yellow Hawk
yellowhorse889) pocahontas(2822)
Yellow Horse
Pocahontas
gen_custer555) gen_crook460) gen_gibbon(2957) gen_chivington075) gen_reno083) buffalobill218)
G. A. Custer
George Crook
John Gibbon Chivington
Marcus A. Reno
William F. Cody

 

Stil spørgsmål om indianerne

Stil spørgsmål om de nordamerikanske indianere.
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål