Meridianer – Nr. 11. Galdeblære meridian

Meridianer

Meridianerne er kanaler,  der transporterer livsgivende energi (Chi) igennem din krop. Og målet er at holde disse energikanaler flydende og ikke blokere dem. Meridianerne er en del af kinesisk visdom og grundlaget for akupunktur.

Meridiansystemet består af ca. 365 akupunkturpunkter og 14 meridianer, som forbinder disse punkter. Akupunkturpunkterne virker som kontaktpunkter for transport af elektriske strømninger. Påvirkning af akupunkturpunkterne stimulerer nervesystemet til at udløse reaktioner i muskler, rygmarv og hjerne.

 

Klik og læs om meridianerne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

meridian-11-gallbladder_01

11. Galdeblære-meridianen

Jok So-Yang Tam-kyong, består af 44 punkter. Den starter fra ydre øjenkrog, løber frem og tilbage over hovedet flere gange, ned af siden af kroppen til ydersiden af ringtåen. Meridianen passerer hen over øjne, ører, hoved, hals, ribben, bryst, lever, galdeblære og iskiasnerven, hvorfor ubalancer i disse områder kan have med galdeblæremeridianen at gøre. Galdeblærens funktion er dels at opbevare galden til der er brug for den (til måltider), hvor galdesekret udtømmes i fordøjelseskanalen og dels at koncentrere galden.

GB-01 Beliggenhed: I en fordybning 0,5 cun lateralt fra den ydre Øjenkrog.
GB-02 Beliggenhed: Lige foran tragus, i en fordybning på bagkanten af underkæbens -processus condyloideus. Fordybningen ligger lige under Tyl9 og føles nemt, når munden åbnes.
GB-08 Lodret over ørespidsen, 1.5.cun indenfor hårgrænsen.
GB-20 På hårgrænsen i nakken, under nakkebenet, i en fordybning mellem de Øvre dele af m.sternocleidomastoideus og m.trapezius.
GB-21 Halvvejs mellem Du14 og acromion (Co15), i fordybningen på skulderens højeste punkt.
GB-24 1.5 cun eller et ribben lodret under Le14, mellem bruskpartierne af 7. og 8. ribben, på brystvortelinien.
GB-25 På siden af kroppen, på underkanten af den frie ende af det 12. ribben.
GB-26 På højde med navlen, lige lodret under spidsen af ll. ribben (Zhangmen, Lel3), 7 cun fra midtlinien (Ren-meridianen).
GB-30 Ved overgangen mellem midterste og lateral tredjedel af forbindelseslinien mellem trochanter major’s højeste punkt og korsbenshiatus (sammenføjning korsben-haleben, Du2). Lokaliseres bedst, når patienten ligger på maven eller på siden med hoften bøjet.
GB-31 På lårets lateralside i midtlinien, 7 cun over knæhasefolden, mellem m.vastus lateralis og m.biceps femoris. Når den stående eller udstrakt liggende patient lægger armen ned langs med låret, ligger langfingerens spids lige ved punktet.
GB-34 I fordybningen under og foran lægbens-hovedet. Lokaliseres nemmest med bøjet knæ.
GB-35 7 cun over spidsen af den udvendige artkelkno, i en fordybning på bagkanten af fibula (Lægbenet), på højde med G36 (på forkanten af fibula) og B58.
GB-36 7 cun over spidsen af den- udvendige ankelkno, på forkanten af lægbenet. på højde med og l cun foran G35 (der ligger på fibulas bagkant).
GB-37 5 cun lige over spidsen af den udvendige ankelkno, på lægbenets forkant.
GB-38 4 cun over- spidsen af den udvendige ankelkno, lidt foran den lodrette linie, på forkanten af lægbenet, mellem m.extensor digitorum longus og m.peronæus brevis.
GB-39 3 cun over spidsen af den udvendige ankelkno, i fordybningen mellem bagkanten af lægbenet og senerne af m.peronaeus longus og brevis. I punktet kan der føles en puls.
GB-40 Foran og under den udvendige ankelkno, i fordybningen lateralt fra senen af m.extensor digitorum longus.
GB-41 Distal fra fodrod-mellemfod-overgang mellem 4. og 5. mellemfodsknogle, i fordybningen på lateralsiden af senen af m.extensor digiti minimi (lilletåstrækkeren).
GB-43 Mellem 4. og 5.tå, 0.5 cun proksimalt fra svømmehudsranden.
GB-44 På lilletåens lateralside, 0.1 cun bag neglefalsranden.

 

Se de skønneste illustrationer
af meridianerne

Meridianer illustrationer


 

Stil spørgsmål om meridianer

Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål