Betydning
tal nr 13

De fleste kulturer deler opfattelsen at tallet 13 er et uheldigt tal, skønt ideen herom har rødder hos vikingerne og i kristendommen. I Japan går man mere op i at undgå tallet 4, fordi det på japansk udtales næsten ligesom ordet ”død” og tallet 9, fordi det lyder næsten som ordet for ”tortur”. I Italien betragtes tallet 17 med stor skepsis, fordi, skrevet med romertal og ved at flytte X’et bliver til VIXI, hvilket fra latin kan oversættes til ‘”Jeg har levet”.

Oprindelsen til at tallet 13 tillægges uheldige og skæbnesvangre egenskaber, menes at stamme fra sumererne, et folkeslag fra oldtiden, i Sumer, i den sydlige del af det nuværende Irak.

De fandt frem til at et måneår er på 360 dage (12 x 30 dage), mens solåret er på 365,25 dage. Det gav en forskel på fem dage hver år. Så hvert sjette år indskød de en 13. måned, som derfor var noget særligt. Babylonierne anså helt tilbage til 2000 f.v.t tallet 13, som underverdenens tal.

Hammurabi, den sjette konge af Babylon, var ophavsmand til en af de tidligste lovsamlinger vi kender til (Hammurabis lov er fra ca. 1780 f.v.t.) og i denne er nr. 13 udeladt i listen over regler. Babylonerne var meget optaget af tallene og det menes at deres opfattelse af tallet 13 som uheldigt, måske er så enkel som at når en gruppe på tretten skal deles i lige store grupper, bliver der hvad end man gør altid én til overs.

Overtroen har således eksisteret længe før vor tidsregnings begyndelse. Det er dog især indenfor kristendommen at oprindelsen til opfattelsen af 13 som et uheldigt tal skal findes. Som bekendt sad der jo 13 til bords ved den sidste nadver og det 13. kapitel i Johannes’ åbenbaring handler om antikrist.

Datoen den 13 blev bestemt ikke mere populær da Kong Philip IV af Frankrig valgte fredag den 13. oktober 1307, til at arrestere alle de riddere af den gejstlige Tempelherreorden, han kunne få fat på og først anklage dem for kætteri, og dernæst torturerer dem, brænde de fleste på bålet og beslaglægge alle deres ejendomme. Kong Philip havde stor gæld til ordnen og valgte at løse sine udfordringer, ved denne lidet flatterende handling.

Siden dengang har fredag den 13 været anset som en uheldig dag. I nyere tid er frygten for datoen fredag den 13, blevet godt og grundigt næret ved en populær gyserfilm, med netop denne titel. Overtroen eksisterer i bedste velgående i dag, hvor der er massevis af eksempler på at tallet 13 undgås. Mange lufthavne har ikke gate nr. 13, og mange flyselskaber springer fra plads nr. 12 til 14. Ligeledes har mange højhuse ikke en 13. etage og på hoteller er det også tit at man skal kigge langt efter værelse nr. 13.

Numerologi
Betydning tal nr. 13

I numerologi beskæftiger man sig med tallene 1-9, samt de to mestertal 11 og 22. Tal nr. 13 benyttes ikke i din numerologiske profil, dit numeroskop.

 

TALLENES BETYDNING
1 2 3 4
5 6 7 8
9 11 22 888
13 108 666
Klassiske
Læs mere
Indtryk
Læs mere
Motivation
Læs mere
Livslektie
Læs mere
Fødselsdag
Læs mere
Udtryk
Læs mere
Pythagoras
Læs mere
Livsperiode
Læs mere